Cererea pentru petrol este in scadere, in timp ce productia creste galopant. Prin urmare, pretul a scazut semnificativ si a ajuns, luni, la cel mai mic nivel din ultimii 18 ani.
The Guardian explica pe scurt cum s-a ajuns la aceasta situatie.
Pretul petrolului Brent, relevant pentru piata europeana, a coborat sub 23 de dolari pe baril, in tranzactiile de luni dimineata, acesta fiind cel mai mic nivel din noiembrie 2002 - cand SUA si Marea Britanie se pregateau sa invadeze Irakul.
Scaderea cererii are explicatii destul de simple. Ca o consecinta a pandemiei COVID-19, avioanele au fost tinute la sol in numar mare, multi oameni lucreaza de acasa (si, prin urmare, nu mai folosesc masinile personale pentru transport), iar marile economii consumatoare de petrol si produse derivate ar putea fi lovite de recesiune, asadar, combustibilii fosili vor fi folositi mult mai putin.
Cat despre ce se intampla pe partea de productie, aici lucrurile se complica. In mod normal, daca cererea scade, atunci raspunsul normal al producatorilor ar fi sa-si limiteze capacitatea, in speranta ca pretul se va stabiliza.
Dar, de data aceasta, situatia e alta. Arabia Saudita a dat robinetele la maxim, chiar daca veniturile la bugetul de stat vor fi mai mici. Motivul? Aceasta tara face un joc de putere cu alte doua natiuni importante pe piata petrolului: SUA si Rusia.
Pe de o parte, sauditii spera ca scaderea pretului sa puna presiune pe producatorii americani ce extrag petrol din... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 00:00
Scumpirea dolarului a avut cel mai mare impact in cresterea pretului carburantilor din ultima vreme.
Potrivit statisticii Oil Bulletin, publicate de Comisia Europeana, pe 18 februarie 2019, pretul mediu al benzinei era, in Romania, de 1,108 euro pe litru.
Carburant mai ieftin gasim in Lituania (1,103 de euro/litru), Ungaria (1,101 de euro/litru), Polonia (1,095 euro/litru) si Bulgaria (1,002 euro/litru).
Media in intreaga UE este de 1,350 euro/litru.
Un litru de motorina costa, in medie, in tara noastra, 1,192 euro/litru, fiind mai scump decat in Letonia (1,175 euro/litru), Polonia (1,150 euro/litru), Lituania (1,101 euro/litru), Bulgaria (1,090 euro/litru) si Luxemburg (1,080 euro/litru).
Media in UE este de 1,324 euro/litru.
Citeste si: Cum au evoluat preturile carburantilor in 2018: Lovitura pentru soferii care alimenteaza cu motorina
Pretul in euro vs pretul in lei
Dupa cum putem observa mai jos, pretul exprimat in euro trebuie folosit doar pentru comparatia cu alte state si mai mult pentru a descrie o tendinta, din cauza cursului valutar. Daca ne uitam la cel exprimat in lei, abia atunci ne putem face o idee mai buna legata de evolutia pretului.
Pret mediu benzina 18 februarie 2019: 1,108 euro/l
Pret mediu benzina 17 decembrie 2018: 1,089 euro/l
Pret mediu benzina 19 februarie 2018: 1,111 euro/l
Pret mediu benzina 18 februarie 2019: 5,257 lei/l
Pret mediu benzina 17 decembrie 2018: 5,073 lei/l
Pret mediu benzina 19 februarie 2018:... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 08:08
Premierul Mihai Tudose a dat o replica neasteptata, marti, cand jurnalistii i-au pus in vedere faptul ca pretul carburantilor a inceput deja sa urce, dupa anuntul de crestere a accizei. "E problema lor, nu?", a comentat premierul referindu-se la benzinari.
Replica jurnalistilor a venit imediat, pe buna dreptate: "E si problema naostra!".
Mihai Tudose a completat apoi: "Daca ei continua, vom vedea si noi de unde putem regla situatia. Pretul nu poate doar sa scada. In mod cert, nu e influenta accizei, fiindca nu a intrat inca in vigoare.
O sa avem o discutie saptamana viitoare, sa vedem care a fost motivul. Daca barilul a crescut e o discutie, daca au avut alte cheltuieli, e o alta discutie. Daca a crescut artificial, cred ca nu mai avem nicio alta discutie".
Si presedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a referit la acest subiect: "In legatura cu pretul carburantilor, sa nu uitam ca atunci cand Guvernul Ciolos nu a acceptat rugamintea noastra sa proroge eliminarea taxei pe stalp, acciza si TVA-ul, ne-a costat 7 miliarde. Argumentele mincinoase de la acea vreme au fost: vor scadea preturile la energie, la pompa.
Deci sunt 7 miliarde de lei pe care nu le-au mai platit aceste companii, dar romanul nu a simtit nimic. E bine sa nu uitam asta, pentru ca de-asta nu mai am incredere in cauzele pentru care se micsoreaza sau se maresc preturile la carburant", a declarat Liviu Dragnea.
Guvernul a adoptat, pe 30 august, o ordonanta de urgenta pentru reintroducerea... mai mult
Marti, 12 Septembrie 2017, ora 13:24
Companiile care vand carburanti in Romania cresc foarte repede preturile, in functie de conditiile de pe pietele internationale, dar e cu totul alta poveste cand vine vorba de ieftiniri.
Datele Comisiei Europene, consultate de Ziare.com, arata ca un litru de carburant costa in tara noastra, pe 13 martie, 1,236 de euro.
Pretul este mai mare decat in state mai prospere, precum Polonia (1,113 euro/litru), Luxemburg (1,197 euro/litru) sau Austria (1,211 euro/litru).
Si statele vecine stau mai bine ca noi, avand in vedere ca in Bulgaria un litru de benzina costa 1,104 euro (cel mai mic pret din toata UE), iar in Ungaria - 1,190 euro.
Cum a evoluat pretul benzinei in Romania
Martie 2014: 1,255 euro/litruFebruarie 2015: 1,145 euro/litruMartie 2015: 1,236 euro/litru
Petrolul s-a prabusit, carburantii s-au ieftinit
Pretul benzinei se stabileste in functie de mai multi indicatori, printre care se numara cotatia petrolului, cursul dolarului, taxe si accize.
In consecinta, ...citeste mai departe despre "Anomalia de la pompa: Pretul benzinei scade cu greu, dar creste vertiginos" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 07:20
Pretul carburantilor din Romania a inregistrat, in trimestrul trei, o crestere cu 9-11%, pe cand pretul petrolului a inregistrat un avans de 20%. Motivele acestei diferente sunt evolutia pozitiva a cursului valutar si incapacitatea de "absorbi" scaderea abrupta a pretului titeiului din aprilie-iunie.
In Romania, pretul cu care se vindea benzina in iulie era in jur de 5,65- 5,68 lei/litru, iar in prezent depaseste 6,20 lei/litru, se arata intr-o analiza Noble Securities.
De cealalta parte, la 1 iulie, pretul petrolului Brent era de 97,35 dolari/baril, iar pe 14 septembrie acesta a ajuns la 116,77 dolari/baril, marcand o crestere de aproape 20%.
"Preturile carburantilor au crescut cu un procent mai mic decat cel marcat de pretul petrolului in perioada iulie- septembrie din doua motive principale: in primul rand nu au 'absorbit' la maximum scaderea abrupta a pretului titeiului din aprilie-iunie, astfel incat au ramas inca de atunci la un nivel mai ridicat. In al doilea rand, in intervalul iulie- septembrie leul a avut o evolutie pozitiva raportat la dolarul american, recuperand deprecierea la maxime istorice", a declarat Victor Safta, director general Noble Securities.
Totusi, in ultimele zile, pretul petrolul a inregistrat scaderi datorita unor evenimente care s-au desfasurat la nivel mondial.
Avizul primit de Germania de la Curtea Constitutionala Federala de a participa la Mecanismul European de Stabilitate, cat si programul nelimitat de achizitii de... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 09:26
Tensiunile din Siria si Iran, dar si criza economica, afecteaza pretul barilului de petrol si, in consecinta, pretul carburantilor la pompa, inclusiv in Romania. Care sunt, insa, elementele care contribuie la formarea pretului la benzina si motorina?
Pe langa elementele mentionate mai sus, un alt detaliu care joaca un rol important in evolutia preturilor din ultimele luni este embargoul impus de UE si SUA petrolului iranian. Acest lucru produce pagube insemnate unuia dintre cei mai mari furnizori de titei din lume si creeaza valuri pe o piata care oricum reactioneaza la cei mai mici stimuli.
Preturile de la pompa depind mai putin, insa, de cotatiile barilului de petrol si mai mult de cele ale carburantilor la nivel international, mai exact, la bursa benzinei si motorinei de la Rotterdam, numite cotatii Platts.
Pe langa acestea, importante pentru furnizorii din Romania mai sunt cheltuielile legate de lantul logistic, precum depozitare, transport, aditizare, managementul benzinariilor, cursul monedei nationale fata de dolar si euro, elemente de fiscalitate, precum taxe, impozite si accize, dar si preturile stabilite de companiile concurente.
Cum functioneaza cotatiile Platts?
La fel ca si pretul barilului de petrol de pe marile burse, cotatiile Platts sunt sensibile la situatia politico-economica din lume si reactioneaza foarte rapid la evenimentele globale, precum criza economica, embargoul asupra petrolului iranian ori conflictul din Siria.
Aceste... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 09:03
Preturile la benzina au crescut in mod constant si raman un motiv de nemultumire pentru soferi. Daca in Romania costul carburantilor se apropie de 6 lei/litru, in alte tari, benzina a depasit acest prag. Din 2008 si pana acum, tariful la carburanti a crescut cu 69%.
In Romania pretul la benzina a crescut cu 4,2% de la inceputul anului pana in prezent, in timp ce in UE pretul mediu a scazut cu 2.2%. In acelasi timp, pretul motorinei a crescut la noi cu 3%, in timp ce pretul mediu european stagneaza. Concurenta europeana e mai ascutita decat la noi, in consecinta, nu preia atat de repede tendinta cotatiilor internationale la produsele petroliere.
Totusi, avem al doilea cel mai mic pret al benzinei si al patrulea cel mai mic pret al motorinei din UE. Pretul benzinei este cu 15% mai mic si cel al motorinei cu 10% mai mic in Romania decat in UE, conform documentului Buletinului de preturi si carburanti, publicat de Comisia Europeana.
In Romania, pretul unui litru de bezina este de aproximativ 6 lei (circa 1,8 dolari). La Petrom, un litru de benzina costa 5,58 de lei, la Rompetrol si Agip costa 5,63 de lei, in timp ce la OMV costa 5,77 de lei.
Singura benzinarie unde pretul carburantului trece de 6 lei este Mol. Aici, pentru un litru de benzina vei plati 6,61 de lei, conform pretbenzina.ro.
Daca te gandeai ca in Romania platesti prea mult cand alimentezi, atunci ar trebuie sa stii ca exista cel putin alte cinci locuri in care benzina costa mai mult ca in tara... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 13:16
Embargoul introdus de Uniunea Europeana asupra importurilor de petrol din Iran ar putea conduce la un deficit de petrol, iar acest lucru se va reflecta in cresterea preturilor la carburanti pe piata locala. Directorul general Lukoil, Constantin Tampiza, spune ca situatia este "periculoasa".
Constantin Tampiza caracterizeaza situatia ca fiind una destul de periculoasa din punct de vedere energetic, pentru ca "nu stiu de unde poate suplimenta Europa necesitatile de petrol". Pe de alta parte, directorul general Lukoil spune ca momentan, totul depinde de evoluatia petrolului pe pietele internationale.
"Daca deficitul care se va crea va fi suplimentat de alte tari, atunci nu se va reflecta. Dar daca vom avea deficit, mai ales preturile futures vor reactiona iar acest lucru poate sa duca la cresterea titeiului.
Ceea ce poate sa influenteze deciziile participantiilor pe piata futures, a traderilor, se vor teme de speculatii, adica sa comercializeze la preturi exagerate petrolul", spune Constantin Tampiza, pentru Business 24.
Cresterea petrolului ameninta toate sectoarele de activitate
Directorul general Lukoil considera ca pericolul ca pretul petrolului sa creasca exista si ca ne aflam intr-o situatie neclara. "Daca petrolul se scumpeste pe piata internationala, orice companie care extrage vinde petrolul acolo unde este pretul mai mare, pentru ca vrea profit.
Desigur ca vom fi nevoiti sa cumparam petrol la preturile care se vor forma pe piata, iar acest lucru... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 12:29
Sistarea productiei de petrol din Libia si cererea exploziva de combustibil din China, Japonia si Orientul Mijlociu vor duce la o crestere apocaliptica a pretului in 2012. Administratia din domeniul Energiei nu recunoaste acest lucru, dar toate calculele ne arata ca trebuie sa ne pregatim pentru preturi ale petrolului fara precedent.Dave Rosenberg a declarat recent ca sansele ca SUA sa intre in recesiune in 2012 sunt de 99%, dar este putin probabil sa fi luat si pretul petrolului in calcul.
In contextul actual, este de asteptat ca petrolul sa atinga pretul de 150 de dolari pe baril in vara urmatoare, relateaza Business Insider.
Dar, in conditiile unei economii ca cea a SUA aflata in recesiune, ar trebui sa mai adaugam 100 de dolari la valoarea de mai sus.
Administratia de Informatii din domeniul Energiei (Energy Information Administration -EIA) estimeaza un consumul global de petrol in crestere cu 1,7 milioane de barili pe zi in a doua parte a anului.
Adica cu 0,3 milioane de barili pe zi mai mult decat in luna mai. Motivul principal este predictia de crestere a cantitatii de electricitate generata in China, japonia si Orientul Mijlociu.
Adio rezerve!
In 2012, omenirea va consuma 1,6 milioane de barili de petrol pe zi. Cantitatile de petrol furnizate de statele non-OPEC vor creste in medie cu aproximativ 0,6 milioane de barili pe zi anul acesta si cu 0,5 milioane de barili pe zi in 2012.
EIA se asteapta ca piata sa se bazeze atat pe o scadere a rezervelor, cat si pe o... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 13:01