Presedintele Klaus Iohannis sustine o declaratie de presa de la Palatul Cotroceni dupa ce motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila a fost votata in Parlament si astfel Executivul PSD a fost demis.
238 de parlamentari de la toate partidele, incluisv PSD, au votat pentru demiterea Guvernului. Victoria a fost anuntata de liderul PNL Ludovic Orban, care a spus insa ca nu este o zi de bucurie pentru el, cel care va fi propus de partidul sau sa fie premier, pentru ca "guvernarea Romaniei este un lucru mult prea grav".
Urmeaza acum ca Parlamentul sa emita hotararea de demitere a Guvernului, ca presedintele Iohannis sa convoace consultari cu partidele parlamentare, iar la final sa anunte premierul desemnat. Acesta isi va face echipa sa si va merge in Parlament sa obtina votul de incredere. Urmatoarele alegeri parlamentare vor avea loc in toamna lui 2020, insa mai multe voci din Opozitie, in frunte cu cei de la USR, cer alegeri anticipate.
In ce-l priveste pe Iohannis, acesta anuntase inca de la sfarsitul lunii trecuta ca "abia astept sa treaca motiunea sa scapam de PSD".
Vezi cum s-a desfasurat filmul zilei in care PSD a pierdut majoritatea si Guvernul Dancila a fost demis in Parlament
Ziare.com va va prezenta, in format LIVE TEXT, declaratia presedintelui Klaus Iohannis:
- Buna ziua!
- Rezolvat! Astazi a castigat Romania. Astazi votul romanilor dat pe 26 mai la referendum a fost intru totul si pe deplin respectat.
- Caderea Guvernului PSD e... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 15:30
Motiunea de cenzura intitulata "Guvernul Dancila trebuie demis! Fara OUG-uri, fara parole de acces si fara cozi la vot" a picat marti la vot. Opozitia a avut 200 din cele 233 de voturi necesare.
Au existat si 7 voturi impotriva si 3 abtineri, asta in conditiile in care cei de la PSD si ALDE nu au votat deloc. Ei au asigurat prezenta, dar nu s-au ridicat din banci, procesul fiind supravegheat de la tribuna Parlamentului de Olguta Vasilescu.
Daca Opozitia a acuzat guvernarea PSD-ALDE ca a dat numeroase ordonante de urgenta toxice ce au ingenunchiat justitia si au scumpit viata romanilor, Viorica Dancila s-a aparat in Parlament spunand ca opozantii sai spun doar metafore si sloganuri si vor sa aduca austeritatea in Romania, in timp ce ea a adus o prosperitate cum romanii nu au mai vazut: "Avutia romanilor a ajuns la recordul maxim al ultimilot 10 ani!".
In plus, Dancila a acuzat Opozitia ca nu are un plan pentru a prelua guvernarea, ci vrea sa arunce Romania in haos. In replica, PNL i-a raspuns ca nu au la acest moment un program de guvernare pentru ca ar dura 6 luni doar ca sa repare ce a facut PSD-ALDE in ultimii ani de guvernare.
Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante declaratii si momente de la dezbaterea si votul motiunii de cenzura:
17:44 - Viorica Dancila vorbeste cu jurnalistii dupa ce motiunea a picat: "Stiu ca democratia presupune ca Opozitia sa poata utiliza acest instrument, dar intai convingi pe ceilalti ca ceea ce scrie... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 17:49
Opozitia a depus, miercuri, la Parlament, motiunea de cenzura impotriva Guvernului, intitulata "Demiterea Guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!".
Pentru ca motiunea sa treaca, iar Guvernul sa cada, sunt necesare voturile favorabile a 233 de parlamentari.
Iata textul integral al motiunii de cenzura, depusa miercuri de Opozitie:
Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea ca parlamentarii care nu vor vota motiunea sunt "lacheii" lui Liviu Dragnea. Liberalii vor ca motiunea sa fie citita in plen luni, iar spre sfarsitul saptamanii viitoare sa aiba loc votul, calendarul urmand sa fie stabilit de Biroul Permanent reunit.
Conform Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.
Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament.
Amintim ca in 23 noiembrie 2017, plenul reunit al Parlamentului a respins motiunea de cenzura "PSDragnea, in campanie muma, la putere ciuma" prin care... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 15:38