Motiunea de cenzura a fost dezbatuta si votata miercuri in Parlament de 261 de senatori si deputati, prin urmare guvernul Orban a fost demis.
Marcel Ciolacu, presedintele interimar al PSD, a anuntat ca va discuta cu Victor Ponta, presedintele Pro Romania, in privinta unei propuneri comune de premier, cu care cele doua partide se vor prezenta la Cotroceni.
In aceste conditii, guvernul Orban va continua sa isi desfasoare activitatea la Palatul Victoria, dar va avea atributii restanse, in calitate de Executiv interimar pana la numirea unui nou premier si instalarea altui guvern.
Pasul urmator trebuie facut de presedintele Iohannis, care trebuie sa invite partidele parlamentare la consultari.
Motiunea de cenzura a fost depusa de PSD, sustinut de UDMR, dupa ce Guvernul Orban si-a angajat raspunderea pe legea care prevedere alegerea primarilor in doua tururi. Pentru ca Guvernul Orban sa fie demis sunt necesare cel putin 233 de voturi.
Sedinta plenului reunit al Parlamentului a fost programata sa inceapa la ora 12, dar s-a intarziat cateva minute pentru ca premierul Ludovic Orban a tinut sa dea declaratii despre ordonantele de urgenta adoptate marti seara.
Dezbaterile au fost marcate de replici acide, dar si de atacuri suburbane, venite dinspre ambele tabere.
Citeste mai departe despre "LIVE Motiunea de cenzura a trecut, cu 261 de voturi. Guvernul Orban a fost demis" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 15:40
Presedintele Klaus Iohannis sustine o declaratie de presa de la Palatul Cotroceni dupa ce motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila a fost votata in Parlament si astfel Executivul PSD a fost demis.
238 de parlamentari de la toate partidele, incluisv PSD, au votat pentru demiterea Guvernului. Victoria a fost anuntata de liderul PNL Ludovic Orban, care a spus insa ca nu este o zi de bucurie pentru el, cel care va fi propus de partidul sau sa fie premier, pentru ca "guvernarea Romaniei este un lucru mult prea grav".
Urmeaza acum ca Parlamentul sa emita hotararea de demitere a Guvernului, ca presedintele Iohannis sa convoace consultari cu partidele parlamentare, iar la final sa anunte premierul desemnat. Acesta isi va face echipa sa si va merge in Parlament sa obtina votul de incredere. Urmatoarele alegeri parlamentare vor avea loc in toamna lui 2020, insa mai multe voci din Opozitie, in frunte cu cei de la USR, cer alegeri anticipate.
In ce-l priveste pe Iohannis, acesta anuntase inca de la sfarsitul lunii trecuta ca "abia astept sa treaca motiunea sa scapam de PSD".
Vezi cum s-a desfasurat filmul zilei in care PSD a pierdut majoritatea si Guvernul Dancila a fost demis in Parlament
Ziare.com va va prezenta, in format LIVE TEXT, declaratia presedintelui Klaus Iohannis:
- Buna ziua!
- Rezolvat! Astazi a castigat Romania. Astazi votul romanilor dat pe 26 mai la referendum a fost intru totul si pe deplin respectat.
- Caderea Guvernului PSD e... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 15:30
Liderul senatorilor PNL, Florin Citu, critica anuntul premierului Viorica Dancila potrivit caruia Executivul va face o rectificare bugetara vineri, adica la o zi dupa motiunea de cenzura.
Florin Citu spune ca declaratia Vioricai Dancila este "mita pe fata".
"Nu trebuie sa ne mai ascundem aici. Este clar o mita, pe care Guvernul Viorica Dancila o promite. Deci cei care nu vor vota (motiunea) vor avea beneficiile vineri, la aceasta rectificare bugetara.
Este mita pe fata, pentru ca, daca ne uitam pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, vedem ca nu este nicio informatie despre o rectificare bugetara, nimic si ar trebui pus in dezbatere publica acest lucru, bine, 30 de zile inainte, nu mai conteaza, legea la cei de la PSD nu este ceva de care sa se impiedice, dar aici avem clar un caz de mita pe fata", a declarat Florin Citu la RFI Romania.
Senatorul PNL observa ca s-a trecut "la nivelul doi", adica se promit bani direct de la bugetul statului.
"Am auzit acele zvonuri ca se cumpara cu bani cash voturi, dar acum vad ca se trece la nivelul doi si se promit bani de la buget, direct de la buget, pentru a ramane la guvernare acest Guvern toxic", a subliniat Florin Citu.
Citeste mai multe despre Florin Citu: Anuntul premierului Dancila privind rectificarea dupa motiune, mita pe fata pe RFI Romania
Premierul Viorica Dancila a anuntat ca rectificarea bugetara va fi aprobata vineri, cand Guvernul se va intruni in sedinta.
"Rectificarea bugetara va avea loc... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 11:35
Opozitia ca motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila e pe ultima suta de metri, zilele acestea fiind stabilite ultimele detalii. Presedintele USR Dan Barna a anuntat ca actiunea va avea loc in cursul acestei saptamani, in timp ce PNL va avea maine o sedinta pe aceasta tema, urmand sa anunte apoi concluziile.
"Maine sau poimaine probabil vom depune motiunea de cenzura. Continuam discutiile cu toti parlamentarii si din arcul guvernamental si din Opozitie - evident acolo lucrurile merg mult mai bine, cum e logic sa fie. In momentul in care avem date noi, o sa vi le transmitem", a declarat Barna la Parlament.
El a adaugat ca nu doreste sa intre in subiectul referitor la numarul de voturi, pana cand negocierile pe marginea motiunii nu vor avea un final.
"Dupa cum am mai zis, am un optimism temperat vizavi de aceasta motiune de cenzura. (...) Ieri nu am avut discutii cu domnul Ponta", a adaugat Dan Barna.
Intrebat daca a discutat cu reprezentantii UDMR, el a spus: "Face parte (n.r. - discutia cu UDMR) din subiectele pe care le discutam in aceste zile, inclusiv astazi. Vor mai fi discutii cu toata lumea, fara indoiala".
In ceea ce priveste existenta unei propuneri de premier, intr-un viitor guvern care ar inlocui Cabinetul Dancila, Barna a aratat ca, in momentul de fata, miza este motiunea de cenzura.
"Toate celelalte subiecte legate de premier-alternativa sunt verbalizate de o persoana sau alta. Dar astazi miza este sa vedem daca motiunea poate sa... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2018, ora 18:36
Motiunea de cenzura depusa de Opozitie este dezbatuta si votata miercuri in Parlament, fara sanse de reusita dupa ce UDMR a anuntat ca nu va participa la vot. In timp ce in strada protesteaza mii de oameni, PSD modifica regulamentul ca sa ii poata anihila pe incomozii deputati ai USR.
Partidele de Opozitie anuntasera de la investirea Guvernului Dancila ca vor depune motiune de cenzura, dar si ca negociaza cu parlamentari din toate formatiunile politice astfel incat demersul sa aiba sanse de reusita. Miercuri dimineata UDMR a anuntat ca nu va participa la vot, reducand astfel la minimum sansele de reusita pentru demersul Opozitiei.
Mai mult, pentru jurnalisti a fost amenajat un tarc din care nu au voie sa iasa, iar in Biroul Permanent s-a discutat modificarea intempestiva a regulamentului astfel incat deputatii care nu asculta de presedintii comisiilor sa poata fi scosi cu forta de la sedinte iar ulterior suspendati chiar si pentru 30 de zile.
In paralel cu evenimentele din Parlament, in strada sunt asteptati toti cei nemultumiti de guvernarea Dancila-Dragnea.
Urmareste LIVE Protestul de la Parlament
Ziare.com transmite principalele momente si declaratii din Parlament in format LIVE text:
13:48 - Autoritatile au mobilizat un numar impresionat de forte de ordine in fata Palatului Parlamentului. Protestatarii striga: "Jandarmeria apara hotia". Protestatarii forteaza gardurile montate de jandarmi pentru protectia Parlamentului.
Peste cateva minute ar... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 13:50
Opozitia a depus, miercuri, la Parlament, motiunea de cenzura impotriva Guvernului, intitulata "Demiterea Guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!".
Pentru ca motiunea sa treaca, iar Guvernul sa cada, sunt necesare voturile favorabile a 233 de parlamentari.
Iata textul integral al motiunii de cenzura, depusa miercuri de Opozitie:
Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea ca parlamentarii care nu vor vota motiunea sunt "lacheii" lui Liviu Dragnea. Liberalii vor ca motiunea sa fie citita in plen luni, iar spre sfarsitul saptamanii viitoare sa aiba loc votul, calendarul urmand sa fie stabilit de Biroul Permanent reunit.
Conform Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.
Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament.
Amintim ca in 23 noiembrie 2017, plenul reunit al Parlamentului a respins motiunea de cenzura "PSDragnea, in campanie muma, la putere ciuma" prin care... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 15:38
Victor Ponta a declarat, vineri, ca obiectivul pe termen scurt al partidului Pro Romania este blocarea noilor masuri fiscale anuntate de Guvernul Tudose, solutia finala fiind depunerea unei motiuni de cenzura.
Victor Ponta a transmis, la o intalnire cu membrii si simpatizantii partidului Pro Romania, ca nu trebuie sa intre in vigoare TVA split si trecerea contributiilor la angajator, anuntand ca parlamentarii independenti pe care i-a cooptat alaturi de el au ca obiectiv salvarea Pilonului II de Pensii si impiedicarea ministrului Muncii sa-si duca la capat planul cu noua Lege a pensiilor.
"Printre deciziile politice luate astazi (vineri - n.red.) este aceea ca acum avem in Parlament, ca prioritate absoluta, o batalie in care eu cred foarte tare si care este perfect compatibila cu modul in care am guvernat noi, batalia pentru a opri genocidul fiscal al firmelor romanesti: TVA split, trecerea contributiilor la angajator, toate acele masuri pe care nu stiu de ce guvernul le ia, ca nu erau prevazute in programul de guvernare.
Aici adaug salvarea Pilonului II de Pensii, oprirea proiectelor ca cel privind Legea salarizarii. O sa vedem la 1 ianuarie cum este cu acesta. Daca ne mai zice Olguta Vasilescu ca, dupa ce a facut praf Legea salarizarii, o face praf si pe cea a pensiilor, o sa incercam sa o oprim", a declarat Ponta.
Citeste si PSD merge pana la capat cu Split TVA: Va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2018
Victor Ponta a adaugat ca, la Camera Deputatilor,... mai mult
Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 18:18
Pentru prima oara in istoria Romaniei, un guvern a fost demis de propriul partid. Guvernul Sorin Grindeanu a picat, miercuri, in urma votului motiunii de cenzura. Mingea este acum la presedintele Klaus Iohannis, unde majoritatea parlamentara va merge cu propunere de premier, in perioada urmatoare.
241 de parlamentari au fost in favoarea motiunii, cu 8 peste minimul necesare. Majoritatea alesilor au aratat bilele inainte sa le bage in urne. Primele calcule arata ca parlamentari ai minoritatilor nationale au contribuit la votarea motiunii de cenzura.
Presedintele PSD Liviu Dragnea a sustinut de la tribuna ca, desi Guvernul Grindeanu a performat binisor, el isi doreste mai mult, astfel ca motiunea trebuie votata. In schimb, Grindeanu a acuzat jocurile facute de conducerea PSD si inainte de izbucnirea scandalului, dar si mai ales in ultima saptamana, aratand ca Dragnea a facut zeci de promisiuni de posturi de ministru sau secretar de stat alesilor ca sa obtina sprijinul lor la motiune.
Chiar si Victor Ponta a anuntat ca Dragnea i-a propus sa-si aleaga unde vrea sa fie ministru, doar sa sustina motiunea.
Pentru ca motiunea sa treaca, era nevoie ca 233 de parlamentari sa voteze azi in favoarea acesteia. PSD si ALDE au impreuna 247 de parlamentari, insa exista alesi din ambele partide care au votat in favoarea lui Sorin Grindeanu.
Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea votului motiunii de cenzura si principalele declaratii. Ramaneti alaturi de... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 13:52
Guvernul Grindeanu ar urma sa se confrunte cu o motiune de cenzura, saptamana viitoare, asa cum au anuntat liderii PSD si ALDE, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Insa nu se stie cu exactitate cand va avea loc votul.
Liviu Dragnea si vicepresedintele PSD, Paul Stanescu, au anuntat ca motiunea de cenzura va fi depusa luni si votata miercuri.
Insa Victor Ponta, proaspat uns secretar general al Guvernului, sustine ca cel mai rapid ar fi peste 8 zile, incepand de luni.
"Nu se poate face motiune de cenzura care sa se voteze miercuri, cred ca stim toti textul din Constitutie. Stiu ca am facut ceva motiuni la viata mea. Asta inseamna ca 3+5, adica opt zile este cel mai rapid si asta inseamna ca domnul Grindeanu trebuie sa asigure functionarea Guvernului cel putin 2-3 saptamani de acum incolo daca nu cumva motiunea va pica si atunci ramane prim-ministru", a spus Ponta.
Iata ce spune legea
La art. 113, alin. (3) din Constitutia Romaniei se arata ca "Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere".
Astfel, dupa ce este depusa in sedinta comuna a celor doua Camere, motiunea se prezinta in termen de cel mult 5 zile, deci teoretic poate fi si in aceeasi zi (luni) sau dupa 5 zile (vineri).
Apoi, dupa ce motiunea este prezentata - citita - in Parlament, in termen de 3 zile este dezbatuta si votata.
Asadar, daca motiunea ar fi depusa luni, cel mai devreme poate fi votata miercuri si cel mai... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 21:48