Daca vrem sa mostenim pe cineva, trebuie sa fim siguri ca legea ne ofera acest drept sau macar ca testatorul s-a gandit la noi in aceasta privinta.
Potrivit Codului Civil, mostenirea este de doua feluri in dreptul nostru: cea legala, prin care se ofera anumite drepturi rudelor si sotului, insa nu si concubinilor, si cea testamentara, care da o forma concreta dorintelor celui care lasa mostenirea, indiferent de modul in care este actul intocmit.
Insa regulile mostenirii sunt numeroase si destul de stricte, fiind cuprinse in totalitate in Codul Civil, asa ca in cele ce urmeaza ne concentram pe aspectele cele mai importante ale succesiunii.
Atata timp cat o persoana este in viata la momentul deschiderii mostenirii (adica la momentul decesului persoanei respective, potrivit Codului Civil), ea are, in termeni generali, posibilitatea de a mosteni o ruda sau pe cel care a mentionat-o in testament.
Codul Civil stabileste insa ca anumite persoane sunt nedemne de a mosteni pe cineva.
Sunt nedemne de drept (ceea ce inseamna ca aceasta calitate poate fi constatata oricand, la cererea celui interesat sau din oficiu, de catre instanta de judecata/notarul public, pe baza hotararii judecatoresti din care rezulta nedemnitatea):
persoana condamnata penal pentru savarsirea unei infractiuni cu intentia de a-l ucide pe cel care lasa mostenirea;persoana condamnata penal pentru savarsirea, inainte de deschiderea mostenirii, a unei infractiuni cu intentia de a-l ucide pe un alt... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 12:17