Exista probe suficiente si credibile pentru deschiderea unei anchete internationale suplimentare asupra printului mostenitor Mohammed bin Salman si a altor oficiali sauditi in legatura cu cazul Khashoggi, a indicat miercuri Agnes Callamard, raportor special al ONU.
Cautarea justitiei in acest caz nu este in primul rand despre "a gasi un pistol fumegand si o persoana care il tine in mana", a scris raportorul special in concluziile privind moartea lui Jamal Khashoggi.
In schimb, trebuie cautati cei care "au abuzat sau nu si-au indeplinit responsabilitatile pozitiilor lor de autoritate" in contextul ordonarii asasinatului, transmit Reuters, AFP si dpa.
Callamard a mai spus ca tarile ar trebui sa ceara jurisdictie universala in acest caz, ceea ce ar insemna ca suspectii ar putea fi inculpati si judecati in alte state decat Turcia sau Arabia Saudita.
Ancheta a aratat ca, in acest caz, niciuna dintre aceste doua tari nu a respectat standardele internationale.
Agnes Callamard, raportor special al ONU cu privire la executiile extrajudiciare, le-a cerut statelor sa extinda sanctiunile pentru a-l include pe printul mostenitor saudit si averea sa personala, daca si pana cand acesta va putea dovedi ca nu are nicio responsabilitate.
Jamal Khashoggi, un critic vocal al printului mostenitor saudit Mohammed bin Salman si editorialist al cotidianului american Washington Post, a disparut pe 2 octombrie 2018, in timpul unei vizite la consulatul Arabiei Saudite de la... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 15:12
O instanta de apel din Coreea de Sud a confirmat, luni, vinovatia mostenitorului imperiului Samsung judecat pentru coruptie, insa i-a schimbat pedeapsa in inchisoare cu suspendare si a dispus sa fie eliberat imediat.
Cel mai probabil va fi depus apel impotriva deciziei, care nu e definitiva.
Anul trecut, Lee Jae-Yong, vicepresedinte al Samsung Electronics, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru coruptie si spalare de bani in urma unui scandal care a provocat destituirea presedintelui sud-coreean Park Geun-hye.
Lee si alti patru oficiali ai companiei Samsung au fost acuzati si gasiti vinovati ca ar fi donat sume mari de bani unei apropiate a presedintelui destituit al Coreei de Sud in schimbul unor favoruri si al sprijinului guvernamental pentru un acord de fuziune intre doua subsidiare ale companiei.
Lee Jae-Yong, in varsta de 49 de ani, a preluat conducerea Samsung dupa ce tatal sau a fost fortat sa se retraga in urma unui atac de cord suferit in anul 2014.
Citeste si:
Procurorii au cerut 12 ani de inchisoare pentru mostenitorul SamsungMostenitorul Samsung a fost arestat pentru ca ar fi dat mita 38 milioane de dolari ...citeste mai departe despre "Mostenitorul Samsung a fost eliberat dupa doar cateva luni. Era condamnat la 5 ani de inchisoare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Februarie 2018, ora 10:31
Francoise Bettencourt-Meyers, in varsta de 64 de ani, a mostenit vastul imperiu L'Oreal dupa moartea mamei sale, Liliane Bettencourt, astfel ca a devenit cea mai bogata femeie din lume.
De vineri, ea gestioneaza o avere de 42,3 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Bloomberg.
Bettencourt a murit la varsta de 94 de ani si era cea mai bogata femeie de pe planeta.
Familia sa, care a fondat grupul L'Oreal, are 33% din actiunile companiei, care valorau 107,5 miliarde de dolari in mai 2017.
Afacerile au mers bine, iar rezultatele financiare vorbesc de la sine.
L'Oreal a raportat pentru primul trimestru al acestui an vanzari la nivel global de 7,04 miliarde de euro, in crestere cu 4,2% fata de perioada similara a anului precedent.
Tatal lui Bettencourt, Eugene Schueller, a fondat compania in 1907, iar dupa ce acesta a murit, ea a ramas cu averea, caci era singura mostenitoare.
Similar, Francoise Bettencourt-Meyers, care conduce firma de investitii a familiei, a mostenit la randul sau averea mamei sale, asa ca trebuie sa primeasca cel putin jumatate din proprietatile acesteia, printre care se numara o vila intr-o suburbie din Paris, o casa pe Brittany Coast si o insula in Sicilia.
Dar haideti sa vedem cum arata viata lui Bettencourt-Meyers, potrivit informatiilor adunate de Business Insider.
Ea s-a nascut la 10 iulie 1953.
Potrivit WealthX, este presedintele fundatiei familiei, Bettencourt Schueller Foundation, care gestioneaza active in valoare de... mai mult
Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 19:40
Stiu ca in aceste zile multi se plang de decaderea societatii romanesti, dar as vrea sa reamintesc faptul ca violenta a fost principala arma politica a PCR si, apoi, a FSN si a urmasilor sai pana la PSD.
Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Silviu Brucan si generalul Nicolae Militaru au incurajat violenta, iar pentru a ramane la putere dupa data de 22 decembrie 1989 au sacrificat 1.000 de oameni intr-un inceput de razboi civil.
Informatia oficiala cum ca Armata Romana ar fi contribuit la intretinerea minerilor veniti la Bucuresti in timpul mineriadelor din 1990 nu este socanta.
Ion Iliescu a folosit minerii pentru a distruge orice forma de opozitie. Democratia din Romania s-a nascut prin executarea cuplului Ceausescu, in urma unui surogat de proces, o rusine, si prin instigarea unei parti a societatii impotriva alteia.
De ce ne miram astazi ca un asociat al lui Victor Ponta, unul cu multe probleme de comportament, loveste un senator al Romaniei intr-un studio de televiziune?
PSD a cultivat violenta in societatea romaneasca prin toate formele posibile. Ion Iliescu, Silviu Brucan, Virgil Magureanu si Petre Roman au girat aparitia si finantarea revistei "Romania Mare", condusa de Eugen Barbu si de Corneliu Vadim Tudor, publicatie care vreme de doua decenii s-a ocupat cu imprastierea urii in societatea romaneasca.
Nu trebuie sa ne mire violenta lui Mirel Palada, el este exponentul acestui rau de otrava care se varsa neincetat de aproape 30 de ani in... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 09:22
Mostenitorul companiei Samsung, Lee Jae-Yong, a fost condamnat, vineri, la cinci ani de inchisoare de catre o instanta sud-coreeana, fiind gasit vinovat de coruptie, deturnare de fonduri, ascunderea veniturilor ilicite si transferul ilegal de bunuri in strainatate.
Lee Jae-Yong, in varsta de 49 de ani, ocupa functia de vicepresedinte al Samsung, una dintre cele mai mari companii din Coreea de Sud si din lume.
Instanta din Seul a decis ca Lee este vinovat ca a acordat mita unui prieten apropiat al fostului presedinte sud-coreean Park Geun-Hye si a deturnat fonduri in valoare de 5 milioane de dolari.
Omul de afaceri a recunoscut ca a platit acesti bani, dar a negat ca a cerut la schimb sprijin guvernamental.
Procurorii au cerut 12 ani de inchisoare pentru Lee Jae-Yong, sub acuzatia ca ar fi oferit sau promis 38 de milioane de dolari pentru a obtine acordul guvernului in privinta unei fuziuni intre doua filiale ale companiei Samsung, mutare care ar fi sporit controlul lui Lee asupra intregului imperiu Samsung.
Decizia instantei nu este definitiva, iar Lee Jae-Yong a anuntat ca va face apel. ...citeste mai departe despre "Mostenitorul companiei Samsung a fost condamnat la cinci ani de inchisoare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 August 2017, ora 10:16
Procurorii sud-coreeni au cerut o condamnare de 12 ani in spatele gratiilor pentru mostenitorul gigantului Samsung Electronics, Lee Jae-yong (foto), implicat intr-un scandal masiv de coruptie, ce a dus la demiterea presedintelui Park Geun-hye.
Lee este acuzat ca a facut o donatie financiara importanta in schimbul sprijinului guvernamental pentru fuziunea a doua subsidiare Samsung, transmite BBC.
Acesta si-a petrecut ultimele sase luni la inchisoare pentru acuzatiile de coruptie, dar neaga in continuare orice vinovatie in scandalul care a dus la demiterea lui Park Geun-hye din pozitia de presedinte al Coreei de Sud.
La ultima sedinta de judecata, procurorii au sustinut ca Lee reprezinta "beneficiarul final" al infractiunilor comise in scandalul Samsung.
Procurorii l-au acuzat pe Lee Jae-yong si pe alti patru directori Samsung ca au mituit-o pe apropiata presedintelui Choi Soon-sil cu milioane de dolari pentru a obtine sprijin guvernamental la Seul.
De asemenea, acestia au cerut sentinte de la sapte la zece ani de inchisoare pentru ceilalti directori Samsung.
"Acuzatii erau apropiati de Putere si urmareau castiguri personale", au argumentat procurorii in fata magistratilor de la Seul.
Lee avea nevoie sa-si cimenteze conducerea prin fuziunea a doua subsidiare Samsung, dupa ce a preluat o functie importanta ca urmare a imbolnavirii tatalui sau, Lee Kun-hee.
O sentinta este asteptata pentru 25 august 2017.
Citeste si Samsung e implicata intr-un urias... mai mult
Luni, 07 August 2017, ora 15:29
Fratii si surorile cantaretului Prince sunt singurii lui mostenitori, a hotarat vineri un judecator din Minnesota (nordul Statelor Unite), punand capat unei lungi batalii in instanta.
"Mostenitorii averii au fost desemnati ca fiind Omarr Baker, Alfred Jackson, Sharon Nelson, Norrine Nelson, John R. Nelson si Tyka Nelson", a spus judecatorul, citat de France Presse.
Vezi toate stirile despre moartea lui Prince
Aceasta decizie nu transfera imediat acestor beneficiari averea lui Prince, care este evaluata mai mult de 300 de milioane de dolari. Dar ea deschide o perioada de un an in care se pot face cunoscuti terti care pot pretinde ca sunt descendenti ai celui supranumit "Pustiul din Minneapolis".
In cazul in care judecatorul le refuza calitatea de mostenitori, decizia sa va fi definitiva.
Decizia de vineri intervine la noua zile dupa o audiere in timpul careia fratii si surorile cantaretului au solicitat pronuntarea unei hotarari si dupa luni de interogari ale unor persoane care pretindeau a fi descendenti sau mostenitori ai lui Prince.
Astfel, o femeie a sustinut ca s-a casatorit in secret cu starul in Las Vegas, iar un muzician necunoscut a spus ca Prince i-a promis in timpul unui turneu ca-i va lasa toata averea.
Aceasta decizie judecatoreasca va clarifica, de asemenea, controlul asupra comorii legendare de melodii nepublicate ale cantaretului, care deja fac obiectul unor contracte pentru viitoare lansari.
Muzicianul, care nu bea, se declara... mai mult
Vineri, 19 Mai 2017, ora 22:34
Ce se intampla cu creditul, cu datoria la banca, in caz de deces? In ce conditii mostenitorul sau mostenitorii sunt obligati sa plateasca ratele titularului imprumutului in continuare?
Daca esti pus intr-o astfel de situatie sau, pur si simplu, esti curios sa afli raspunsurile la aceste intrebari, Ziare.com iti vine in ajutor.
Avocatul Traian Pasca, de la casa de avocatura Ionescu si Sava, ne-a explicat ca, la data decesului, "patrimoniul defunctului (patrimoniu succesoral sau masa succesorala) cuprinde totalitatea drepturilor (activ al mostenirii) si obligatiilor (pasiv al mostenirii) dobandite in timpul vietii de catre defunct si existente la momentul decesului".
Prin urmare, patrimoniul succesoral cuprinde un activ (bunuri ce pot fi mostenite), cat si un pasiv (datorii si sarcini ale succesiunii).
Dar ce cuprinde pasivul succesoral?
Pasivul succesoral este alcatuit din datoriile mostenirii, printre care si contractele de credit incheiate de defunct cu banca, ce nu au fost aduse la indeplinire (achitate) de acesta in timpul vietii.
Asadar, creditele bancare sunt parte a pasivului mostenirii, dar raspunderea se face doar cu bunurile mostenite, puncteaza avocatul citat. Daca sunteti curiosi sa aflati care e dispozitia legala ce stipuleaza acest lucru, e vorba de art. 1.114 alin.2 din Codul Civil (Noul Cod Civil - Legea nr. 287/2009): "Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 09:20
Daca vrem sa mostenim pe cineva, trebuie sa fim siguri ca legea ne ofera acest drept sau macar ca testatorul s-a gandit la noi in aceasta privinta.
Potrivit Codului Civil, mostenirea este de doua feluri in dreptul nostru: cea legala, prin care se ofera anumite drepturi rudelor si sotului, insa nu si concubinilor, si cea testamentara, care da o forma concreta dorintelor celui care lasa mostenirea, indiferent de modul in care este actul intocmit.
Insa regulile mostenirii sunt numeroase si destul de stricte, fiind cuprinse in totalitate in Codul Civil, asa ca in cele ce urmeaza ne concentram pe aspectele cele mai importante ale succesiunii.
Atata timp cat o persoana este in viata la momentul deschiderii mostenirii (adica la momentul decesului persoanei respective, potrivit Codului Civil), ea are, in termeni generali, posibilitatea de a mosteni o ruda sau pe cel care a mentionat-o in testament.
Codul Civil stabileste insa ca anumite persoane sunt nedemne de a mosteni pe cineva.
Sunt nedemne de drept (ceea ce inseamna ca aceasta calitate poate fi constatata oricand, la cererea celui interesat sau din oficiu, de catre instanta de judecata/notarul public, pe baza hotararii judecatoresti din care rezulta nedemnitatea):
persoana condamnata penal pentru savarsirea unei infractiuni cu intentia de a-l ucide pe cel care lasa mostenirea;persoana condamnata penal pentru savarsirea, inainte de deschiderea mostenirii, a unei infractiuni cu intentia de a-l ucide pe un alt... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 12:17