Organizatia Salvati Copiii Romania mai face un gest umanitar pentru salvarea nou nascutilor prematuri din tara.
Este vorba de o donatie de aparatura medicala in Zalau, acolo unde rata mortalitatii infantile este de aproape doua ori mai mare decat media pe tara.
Astfel, cu sprijinul clientilor Libris.ro, Sectia de neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau va primi o masa radianta (de reanimare), in valoare de 17.300 de euro, care sa ii ajute pe medici sa intervina prompt si sa salveze vietile copiilor nascuti prematur.
Dotarea de la Zalau este cea de-a 11-a realizata de Salvati Copiii cu sprijinul clientilor librariei online Libris.ro, care au donat in decurs de cinci ani peste 420.000 de euro pentru dotarea maternitatilor din Romania cu aparatura medicala performanta.
Rata mortalitatii infantile ramane critica in judetul Salaj, de 11,1 la mia de copii nascuti vii pentru anul 2018, in conditiile in care media pe tara a scazut la 6 la mie, potrivit datelor finale ale Institutului National de Statistica.
Consecinta a politicilor publice defectuoase, clivajul care exista intre zonele deservite de maternitati dotate performant si cele unde sectiile de terapie intensiva sunt cronic subdotate, se traduce in sansa mica a copiilor nascuti prematur sau cu patologii grave de a supravietui.
Aceasta este cea de-a treia dotare pe care Organizatia Salvati Copiii o face in judetul Salaj. Anterior, organizatia a donat Spitalului Judetean de Urgenta Zalau... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 16:51
Desi rata mortalitatii infantile a scazut in ceea ce priveste media pe tara, la 6 la mia de copii nascuti vii, potrivit datelor finale ale Institutului National de Statistica, procesate pentru anul 2018, ies la iveala clivaje cronice intre judete, precum si intre urban si rural.
Astfel, daca in Bucuresti rata mortalitatii infantile a coborat la 3,3 la mie, Tulcea are o rata de 14,7 la mie, peste dublul mediei nationale. O discrepanta dramatica se observa si intre urban si rural: in Botosani, de pilda, rata mortalitatii infantile in rural este de trei ori mai mare decat la oras, unde mamele au acces la servicii medicale constante.
Potrivit centralizarii INS, sunt judete in care mortalitatea infantila este si de cinci ori mai mare fata de altele, unde sansa la viata a copiilor nascuti prematur sau cu patologii severe este mult mai buna.
Judetele cu cea mai dramatica rata:
Tulcea - 14,7 la mia de copii nascuti vii
Botosani - 12 la mia de copii nascuti vii
Salaj - 11,1 la mia de copii nascuti vii
Judetele unde sansa la viata este optimista:
Dambovita - 3 la mia de copii nascuti vii
Ilfov - 4 la mia de copii nascuti vii
Bucuresti - 3,3 la mia de copii nascuti vii
Este de mentionat ca rata mortalitatii infantile se afla in corelatie cu numarul nasterilor si al deceselor.
"Clivajul urias intre cateva judete ale tarii ne arata ca sansa la viata a nou-nascutilor depinde de accesul la servicii medicale si de dotare a maternitatilor cu aparatura medicala... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 11:24
Sectiile de terapie intensiva neonatala, unde sunt tratati nou-nascutii prematur si cei cu patologii severe, sunt subdimensionate: dintre cele 600 de locuri necesare in terapia intensiva neonatala, sunt asigurate doar aproximativ 300, ceea ce inseamna ca 50% dintre copiii care au nevoie de asistenta medicala specializata nu au acces la aceasta.
Organizatia Salvati Copiii Romania anunta demararea unui amplu proiect de dotare a sectiilor pentru nou-nascuti, cu o investitie totala de aproximativ un milion de euro, in 2020.
Astfel, parte a programului de combatere a mortalitatii infantile, Salvati Copiii Romania va achizitiona, pe parcursul anului 2020, aparatura medicala de ultima generatie pentru 45 de maternitati si sectii de terapie intensiva neonatala. In perioada 2012-2019, organizatia a reusit sa doteze 96 de maternitati din toate judetele tarii, cu 630 de echipamente medicale, in valoare totala de cinci milioane de euro.
Una dintre sursele esentiale de finantare a efortului pentru salvarea vietilor nou-nascutilor prematur a fost mecanismul de redirectionare a unei cote din impozitul pe venit, bani care, neutilizati in scop social, raman statului.
Astfel, toti cei care vor sa contribuie la construirea unui sistem medical pregatit sa salveze vietile copiilor nascuti inainte de termen pot alege sa redirectioneze 3,5% din impozitul pe venit catre Salvati Copiii Romania.
Incepand din acest an, persoanele fizice care aleg sa completeze formularul 230 pot opta... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 09:01
Clivajul mare care exista intre judetele din tara in ceea ce priveste sansa la viata a nou-nascutilor prematur sau cu patologii grave arata insuficienta politicilor publice, care concentreaza maternitatile dotate cu aparatura medicala in zone geografice favorizate, lasand descoperite zone mai vulnerabile.
Asa se face ca, in judetul Tulcea, rata mortalitatii infantile a fost, in 2018, de cinci ori mai mare decat cea inregistrata in Bucuresti, unde se afla majoritatea maternitatilor de nivel III (15,5 la mia de copii nascuti vii, fata de 3,6).
Salvati Copiii Romania a luat decizia de a interveni de urgenta, prin dotarea maternitatii Spitalului Judetean de Urgenta Tulcea, cu doua incubatoare si 9 injectomate, in valoare totala de 28.728 de Euro.
Maternitatea tulceana a mai primit anterior un incubator de transport, un incubator de terapie intensiva si un ventilator de suport respirator, valoarea donatiilor anterioare efectuate in judetul Tulcea fiind de 38.100 de Euro.
Datele semi-definitive procesate de INS pentru 2018 arata o radiografie a Romaniei definita de extremitati, in ceea ce priveste sansa nou-nascutilor la supravietuire.
Cele mai mari rate ale mortalitatii infantile (la mia de copii nascuti vii) s-au inregistrat in judetele:
Tulcea 15.5 la mieBotosani 12.9 la mieSalaj 11.5 la mieCalarasi 11.2 la mieCaras-Severin 10 la mie
La polul opus, cele mai mici rate ale mortalitatii infantile s-au inregistrat in judetele:
Dambovita 2.9 la mieMunicipiul... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 13:43
Salvati Copiii Romania a decis accelerarea programului de dotare a maternitatilor din Romania, astfel incat tuturor nou-nascutilor sa le fie asigurata sansa la viata.
Organizatia a donat aparatura medicala vitala sectiilor de terapie neonatala din trei localitati din judetul Suceava, in valoare totala de 28.730 de Euro.
In urma datelor centralizate si a solicitarilor primite, Salvati Copiii Romania a decis dotarea suplimentara a:
Sectiei de neonatologie a Spitalului Municipal Campulung Moldovenesc cu o lampa de fototerapie, un sterilizator de biberoane, un cantar pentru nou-nascuti, un taliometru, un aspirator de secretii nazale si patru paturi pe rotile cu saltele.Spitalului Municipal Falticeni cu un incubator de terapie.Cabinetului Medical Dolhesti cu un analizor de hemoglobina, un analizor pentru diferentierea celulelor albe din sange, un analizor timp de coagulare, un cantar pentru nou-nascuti, un tensiometru si un taliometru.
Aceasta este cea de-a sasea dotare pe care organizatia Salvati Copiii o face in judetul Suceava, echipamentele anterioare avand o valoare toala de 112.000 de Euro.
Toate dotarile au fost posibile si datorita contributiei comunitatii locale care, fie in postura de societate comerciala, fie in cea de persoana fizica, a donat prin SMS la 8844 cu textul SALVEZ, a participat si a sustinut organizarea Maratonului Cetatii Suceava 2018, editia a II-a si a redirectionat 2% din impozitul pe venit.
Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 11:38
Aparatura medicala precara, acolo unde nu e chiar insuficienta, pune maternitatile din Romania in situatii dramatice: nou-nascutii cu patologie severa sunt refuzati la transfer, pentru ca nu exista, pentru ei, incubatoare sau aparate de ventilat. Organizatia Salvati Copiii Romania a demarat un plan de urgenta, pentru a duce aparatura medicala vitala acolo unde nevoile sunt imediate: astfel, in 2019, 115 aparate vor ajunge la 49 de maternitati. Pana la sfarsitul anului, numarul maternitatilor dotate in cadrul campaniei de reducere a mortalitatii infantile se va ridica la 96, cu un total de 630 de echipamente.
Dotare complexa a Maternitatii Spitalului Clinic de Urgenta "Sfantul Pantelimon" din Bucuresti.
Ca urmare a analizei situatiei si a datelor primite de la medici, o donatie consistenta va ajunge la Maternitatea Pantelimon din Bucuresti. Numai aici au ajuns, prin transfer, anul trecut, 23 de nou-nascuti, in vreme ce altii nu au putut fi primiti, unitatea functionand cu doua aparate de ventilat imprumutate.
Incepand de marti, 9 aprilie, insa, medicii vor avea la dispozitie un ventilator de inalta performanta BabyLongVN50 si alta aparatura medicala vitala, ca urmare a unei donatii Salvati Copiii, cu spijinul GEFCO.
In anul 2018, la Maternitatea Spitalului "Sfantul Pantelimon" s-au nascut 1.234 de copii, dintre care 250 prematuri, ceea ce ridica rata prematuritatii la 20%. Patologiile severe au facut ca 208 de nou-nascuti (17%) sa necesite interventii medicale... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 13:50
Ultimul proiect national de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala are mai bine de 10 ani, timp in care aparatele achizitionate s-au uzat si nu mai pot fi folosite, sustin reprezentantii Salvati Copiii, precizand ca in Romania, nasterea ramane discriminatorie.
"In Romania, nasterea ramane discriminatorie: conteaza maternitatea unde un copil vine pe lume, pentru ca el sa traiasca. Datele arata ca 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de saptamani) supravietuiesc in tarile dezvoltate, iar in regiunile slab dezvoltate 90% dintre acesti copii mor (Raport WHO Born too soon), ceea ce inseamna ca exista o relatie cauzala directa intre dotarea maternitatilor si sansa la viata.
Rata mortalitatii infantile din Romania ramane cea mai ridicata pentru Uniunea Europeana, iar cauzele sunt direct proportionale cu gradul de dotare al maternitatilor cu aparatura vitala", se arata intr-un comunicat al Salvati Copiii, aceasta fiind, potrivit sursei citate, concluzia de teren la care organizatia a identificat-o dupa sapte ani de campanie pentru combatarea mortalitatii infantile.
Organizatia prezinta, in continuare, date cu privire la rata mortalitatii infantile: in Romania, mor de doua ori mai multi nou-nascuti inainte de termen (o rata a mortalitatii infantile de 7,2 la mie in 2017, potrivit datelor aflate in lucru la INS, decembrie 2018) decat media europeana, cel mai adesea pentru ca maternitatile nu pot oferi asistenta medicala... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2018, ora 13:18
Deputatul PNL, Ovidiu Raetchi, a depus la Parlament un proiect care introduce obligativitatea pentru maternitati de a asigura instruirea post-natala parintilor sau a tutorelui legal cu privire la Sindromul Copilului Scuturat, transportul auto pentru sugari sau schema de vaccinare a acestora.
"Prezenta lege impune obligativitatea unei instruiri in maternitati a parintilor sau tutorilor privind ingrijorea post-natala a copilului, avand ca obiect reducerea riscului mortalitatii infantile si a riscurilor de sanatate asociate cu o ingrijire post-natala deficitara", se arata in primul articol al Legii privind obligativitatea instructajului post-natal, depusa pe 11 iulie la Camera Deputatilor de Ovidiu Raetchi.
La un alt articol initiatorul detaliaza si in ce va consta instructajul parintilor care va fi facut de "un medic sau asistent medical, desemnat de conducerea spitalului, individual sau unui grup de maximum 20 de persoane". Totodata, atat parintii, cat si medicii vor fi obligati sa semneze, inaintea externarii din spital, ca instructajul a fost realizat, se arata in proiect.
"Instructajul pentru parinti va contine, in mod obligatoriu: a) o explicare a riscurilor grave pe care le implica sindromul copilului scuturat (SBS); b) o prezentare a manevrei Heimlich anti-sufocare la sugari si a masurilor elementare pentru evitarea sufocarii; c) o explicare a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor si a solutiilor de prevenire prin utilizarea scaunului... mai mult
Duminica, 22 Iulie 2018, ora 12:44
In Romania, unul din 10 copii se naste prematur si are nevoie de asistenta medicala adecvata inca din primul minut de viata, pentru a supravietui si pentru a recupera decalajul, astfel incat sa faca fata mediului extern.
Datele arata ca 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de saptamani) supravietuiesc in tarile dezvoltate, iar in regiunile slab dezvoltate 90% dintre acesti copii mor. (Raport WHO Born too soon).
Organizatia Salvati Copiii lanseaza un apel catre companiile din Romania, de a directiona 20% din impozitul pe profit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente a maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti din Romania.
Principala cauza de mortalitate infantila a devenit prematuritatea, care inregistreaza o crestere semnificativa in aproape toate tarile lumii. Copiii prematuri au mai mari sanse de supravietuire acum, la 27 de ani dupa caderea comunismului, dar aceasta depinde de ingrijirile pe care le primesc inainte de a se naste si in primele ore de viata.
In Uniunea Europeana, Romania se mentine pe primul loc in topul tarilor cu una dintre cele mai mari rate de mortalitatea infantila, cu o rata de 7,3 la 1.000 de nou-nascuti vii in 2016, fata de media Uniunii Europene care este de 3,7 la mie.
Echipamentele medicale insuficiente reprezinta o problema frecventa in Romania, conform datelor din analiza Salvati Copiii privind situatia maternitatilor din Romania - 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard... mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 08:02