Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a coborat luni la "negativa" de la "stabila" perspectiva pentru ratingul "Aaa" atribuit Uniunii Europene, avertizand ca ar putea retrograda nota atribuita blocului comunitar daca va decide sa coboare ratingul unuia din cei patru mari contributori la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda.
In luna iulie a acestui an, Moody's a modificat perspectiva pentru Germania, Olanda si Luxemburg la "negativa", in conditiile in care criza datoriilor din Europa arunca un semn de indoiala asupra celor mai bine cotate tari de pe continent, transmite Reuters.
Germana, Olanda si Luxemburg sub perspectiva negativa (Moody's)
Perspectiva pentru Franta si Marea Britanie este la "negativa" inca din luna decembrie 2011.
"Perspectiva negativa asociata ratingurilor pe termen lung ale UE reflecta perspectiva negativa asociata ratingurilor "Aaa" pentru statele membre cu contributii mari la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda, care impreuna sunt responsabile pentru 45% din veniturile la bugetul UE", a anuntat agentia de rating.
Moody's a subliniat ca ratingul UE depinde de orice modificare a ratingurilor acestor patru state membre care beneficiaza de un rating "Aaa", sugerand ca orice retrogradare a celor patru state ar putea conduce la o coborare a ratingului UE.
In sens invers, Moody's a informat ca perspectiva pentru ratingul UE ar putea reveni la "pozitiva" daca perspectivelor celor patru... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 09:55
Perspectiva stabila a ratingului Romaniei include deja incertitudinile politice care vor persista pe parcursul anului electoral, iar orice guvern, nou sau interimar, va face efortul de mentinere a sprijinului din partea FMI si UE, a declarat analistul Moody's Sheth Atsi.
Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare.
In prezent, Romania are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.
"Avand in vedere prabusirea guvernului precedent, in februarie, si alegerile din acest an, perspectiva ratingului Romaniei include un nivel corect al incertitudinilor politice si de strategie care vor persista pe parcursul acestui an. Votul de neincredere de astazi valideaza aceasta opinie", a spus Sheth.
Moody's considera ca orice guvern nou sau interimar va face un efort pentru mentinerea sprijinului FMI si UE, iar agentia va monitoriza indeaproape evolutiile in aceasta privinta, a aratat analistul.
Scenariul de baza luat in calcul de agentia de evaluare financiara, chiar si inainte de votul de neincredere din Parlament, a fost ca in acest an va fi dificila consolidarea fiscala, avand in vedere impactul contractiei economice din zona euro asupra exporturilor Romaniei si a perspectivei investitiilor.
Analistul a notat totusi ca nivelul actual al datoriei publice a Romaniei este relativ scazut... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 17:01
O inversare a programului de consolidare fiscala, precum si o stagnare a reformelor structurale ar putea cobori ratingul Romaniei sub nivelul de acum, Baa3, arata, intr-un raport, vicepresedintele si senior analistul din cadrul Moody's, Atsi Sheth, potrivit NewsIn."O inversare a programului de consolidare fiscala combinata cu stagnarea reformelor structurale ar agrava indicii de credit la un nivel care poate sa fie in cele din urma incompatibil cu ratingul curent al Romaniei, Baa3", se arata in raport.
De asemenea, analistul Moody's mentioneaza ca rating-ul ar putea fi ridicat cel mai probabil pe baza dovezilor ca recentele masuri de ajustare bugetara duc la o reducere semnificativa a deficitului fiscal si ca prudenta fiscala poate fi sustinuta pe termen mediu.
"Masurile de reducere a costurilor asistentei medicale, imbunatatirea performantei intreprinderilor de stat si consolidarea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE ar putea avea, de asemenea, un efect pozitiv pentru rating", se precizeaza in raport.
Principalele provocari pe care senior analistul Moody's le vede sunt presiunile asupra finantelor publice, care decurg dintr-o baza de impozitare redusa, din cresterea costurilor in sectorul sanatatii si din performantele slabe ale intreprinderilor de stat.
De asemenea, se mentioneaza incapacitatea de a absorbi fondurile UE pentru proiecte de investitii, precum si ineficientele in domeniul energiei, fortei de munca si transporturilor, care afecteaza competitivitatea... mai mult
Marti, 03 Mai 2011, ora 18:48
Moody's nu exclude o revizuire a perspectivei stabile asociate ratingului Romaniei daca vor aparea semne ca angajamentul cu FMI si UE sau cu bancile straine, de mentinere a sprijinului pentru subsidiarele romanesti, ar putea cadea."Moody's isi va revizui, probabil, perspectiva stabila asociata calificativului atribuit Romaniei daca vor aparea semnale ca fie acordul cu FMI si UE, fie cel cu bancile straine ar putea inceta", se arata in raportul anual pentru Romania al agentiei de rating, publicat miercuri.Romania a negociat in martie cu pachet de finantare de aproape 20 miliarde euro cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, din care a primit deja o parte importanta.Moody's a confirmat, in martie, ratingul Baa3 cu perspectiva stabila pentru Romania, fiind totodata singura agentie de evaluare financiara importanta care pastreaza statul roman in categoria "investment grade".
Decizia privind ratingul Romaniei are in vedere situatia economica dificila, contrabalansata de acordul financiar negociat de Romania cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) si de reformele de politica fiscala anuntate pentru sectorul public.
Pe 10 august, FMI a anuntat ca bancile-mama ale primelor noua banci straine din Romania au definitivat si au semnat scrisorile bilaterale de angajament, care confirma ca grupurile isi vor mentine expunerea totala pe Romania si vor respecta cerintele de capital pentru subsidiare."Saptamana trecuta, noi pasi au fost realizati in... mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 13:33