Principalele dificultati la adresa ratingului de credit al Romaniei includ politica fiscala expansionista si deteriorarea deficitului de cont curent, se arata in raportul anual al agentiei de evaluare financiara Moody's Investors Service, care previzioneaza o crestere a economiei romanesti de 3,3% in 2019 si de 3,5% in 2020 sustinuta de o cerere interna solida.
Profilul de creditare al Romaniei ("Baa3", perspectiva stabila) echilibreaza perspectivele favorabile de crestere pe termen mediu ale tarii in raport cu sporirea vulnerabilitatilor fiscale si externe, se arata in raport.
Principalul sprijin al ratingului de credit al Romaniei il reprezinta potentialul sau de crestere economica de aproximativ 4%, unul din cele mai ridicate din regiunea CEE (Europa Centrala si de Est) . Potrivit Moody's, cererea interna rezilienta va sprijini o crestere a PIB-ului de 3,3% in 2019 si de 3,5% in 2020.
"Economia Romaniei beneficiaza de pe urma polurilor de excelenta in industriile strategice si diversificarea sectoriala. Calitatea ridicata a capitalului uman atrage companiile straine care si-au exprimat angajamentul pe termen lung fata de tara", a apreciat Olivier Chemla, vicepresedinte Moody's si coautor al raportului.
Principalele dificultati la adresa ratingului de credit al Romaniei includ politica fiscala expansionista, care a erodat castigurile obtinute din consolidare de la criza financiara globala din 2008-2009. Absorbtia relativ scazuta a fondurilor europene si... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 10:34
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a coborat luni la "negativa" de la "stabila" perspectiva pentru ratingul "Aaa" atribuit Uniunii Europene, avertizand ca ar putea retrograda nota atribuita blocului comunitar daca va decide sa coboare ratingul unuia din cei patru mari contributori la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda.
In luna iulie a acestui an, Moody's a modificat perspectiva pentru Germania, Olanda si Luxemburg la "negativa", in conditiile in care criza datoriilor din Europa arunca un semn de indoiala asupra celor mai bine cotate tari de pe continent, transmite Reuters.
Germana, Olanda si Luxemburg sub perspectiva negativa (Moody's)
Perspectiva pentru Franta si Marea Britanie este la "negativa" inca din luna decembrie 2011.
"Perspectiva negativa asociata ratingurilor pe termen lung ale UE reflecta perspectiva negativa asociata ratingurilor "Aaa" pentru statele membre cu contributii mari la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda, care impreuna sunt responsabile pentru 45% din veniturile la bugetul UE", a anuntat agentia de rating.
Moody's a subliniat ca ratingul UE depinde de orice modificare a ratingurilor acestor patru state membre care beneficiaza de un rating "Aaa", sugerand ca orice retrogradare a celor patru state ar putea conduce la o coborare a ratingului UE.
In sens invers, Moody's a informat ca perspectiva pentru ratingul UE ar putea reveni la "pozitiva" daca perspectivelor celor patru... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 09:55
Romania nu se afla intr-o situatie ingrijoratoare, in ciuda deciziei Moody's de inrautatire a perspectivei de tara, de la stabila, la negativa, a declarat Claudiu Doltu, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice.
"Romania nu se afla intr-o situatie ingrijoratoare si nici nu este singura. Avem sprijinul partenerilor nostri europeni, FMI, CE si BM. Vom continua schimbarile structurale care pot pune in valoare potentialul de crestere economica sanatoasa", a declarat Doltu.
Secretarul considera ca decizia Moody's este un semnal pentru continuarea consolidarii fiscale:
"Semnalul dat de Moody's este legat de faptul ca Romania trebuie sa continue consolidarea fiscala. Incertitudinile din Europa nu trebuie sa ne impiedice sa luam deciziile care sa ne permita sa ne atingem obiectivele. Odata ce am obtinut stabilitatea macroeconomica, trebuie sa consolidam si sa construim mai departe", a transmis secretarul, prin intermediul unui comunicat.
Potrivit lui Claudiu Doltu, contextul european nu este favorabil, avand in vedere expunerea Romaniei la zona euro, insa acest aspect nu ar trebui sa distraga atentia Romaniei de la reformele pe plan intern:
"Evident ca evolutiile economice din spatiul Uniunii Europene sunt importante pentru economia romaneasca, care continua sa fie conditionata in mare masura de exporturile catre tarile din UE. Sa nu uitam ca majoritatea exporturilor romanesti merg catre statele din Uniunea Europeana. Ne preocupa ceea ce se intampla in... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 17:00
Agentia de evaluare financiara Moody's a anuntat joi seara ca a decis sa coboare ratingul acordat pentru cinci grupuri bancare olandeze, printre care se numara Rabobank, ING si ABN AMRO.
In cazul a patru banci ratingul pentru datoriile pe termen lung a fost coborat cu doua trepte, la Aa2 pentru Rabobank, A2 pentru ING Bank, A2 pentru ABN AMRO si Baa2 pentru LeasePlan Corporation. Ratingul SNS Bank a fost coborat cu o singura treapta pana la Baa2.
De asemenea, perspectivele asociate sunt stabile, cu exceptia celei pentru ING care este negativa.
In luna februarie a acestui an, Moody's a anuntat ca intentioneaza sa retrogradeze calificativele a 114 banci europene din cauza crizei din zona euro si separat a retrogradat ratingurile suverane ale mai multor state de pe continent. In cursul ultimelor saptamani, Moody's a anuntat mai multe retrogradari, in special pentru 16 banci spaniole, o serie de banci germane si primele trei mari banci austriece.
ING Bank activeaza din 1994 pe piata romaneasca si detine o retea de 220 unitati bancare. ING Bank Romania face parte din ING Group, institutie financiara internationala de origine olandeza, care are peste 60 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din 50 de tari. mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 10:01
Moody's a avertizat joi ca ar putea cobori ratingurile de credit a 17 banci de anvergura globala si a 114 institutii financiare europene, tragand un semnal de alarma privind impactul crizei datoriilor de stat asupra sistemului financiar global.
Agentia a anuntat ca evalueaza ratingurile datoriilor pe termen lung si calificativele atribuite situatiei financiare "pe cont propriu" (fara a lua in calcul posibilitatea interventiei actionarilor sau a statului in sprijinul institutiei) pentru mai multe banci, transmite Reuters.
"Firmele care actioneaza pe pietele de capital se confrunta cu dificultati in continua evolutie, precum conditii de finantare mai fragile, cresterea costurilor de credit, conditii regulatorii tot mai dificile si conditii operationale mai grele", se arata intr-un comunicat al Moody's.
Printre institutiile financiare afectate s-ar putea numara gigantii elvetieni UBS si Credit Suisse, dar si banca americana de investitii Morgan Stanley, cele trei grupuri riscand sa piarda pana la trei trepte din ratingul datoriilor pe termen lung, avertizeaza agentia.
Bank of America, cea mai mare banca americana dupa numarul de sucursale, si grupul japonez Nomura ar putea pierde cate un nivel.
Moody's a retrogradat luni sase tari din zona euro, inclusiv Italia, Spania si Portugalia, si a avertizat ca ar putea cobori ratingurile maxime triplu-A ale Frantei, Marii Britanii si Austriei.
Agentia rivala Standard & Poor's a retrogradat inca din luna ianuarie... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 14:22
Moody's a retrogradat luni seara sase tari europene si a acordat calificativ negativ ratingului maxim al Marii Britanii, Frantei si Austriei. Daca pana acum un an, stirea ar fi afectat indicii bursieri sau economici ai statelor vizate, in ultima perioada tarile au ramas impasibile la deciziile agentiilor de rating.
Moody's a retrogradat calificativele Italiei (A3 de la A2), Portugaliei (Ba3 de la Ba2), Spaniei (A3 de la A1), Slovaciei (A2 de la A1), Sloveniei (A2 de la A1) si Maltei (de la A3 la A2).
In plus, agentia de rating a pus sub perspectiva negativa ratingurile Marii Britanii, Frantei si Austriei.
Cititi mai multe despre Moody's mai sperie Europa? Ce efecte au produs retrogradarile in lant pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 08:33
Agentia Moody's a plasat in perspectiva negativa ratingurile Marii Britanii, Frantei si Austriei, ceea ce inseamna o avertizare ca aceste trei tari si-ar putea vedea redus ratingul maxim din prezent (Aaa).
In acelasi timp, Moody's a retrogradat ratingurile Italiei (A3 de la A2), Portugaliei (Ba3 de la Ba2), Spaniei (A3 de la A1), Slovaciei (A2 de la A1), Sloveniei (A2 de la A1) si Maltei (de la A3 la A2), toate avand perspectiva negativa.
Agentia a precizat intr-un comunicat ca aceasta ajustare a ratingurilor reflecta "susceptibilitatea in fata unor riscuri financiare si macroeconomice tot mai mari care provind din criza zonei euro".
Evaluarea Moody's intervine dupa ce luna trecuta, Standard and Poor's a retrogradat ratingul maxim (triplu A) in cazul Frantei si Austriei, in timp ce Italia, Spania, Portugalia, Cipru, Malta, Slovacia si Slovenia si-au vazut ratingurile retrogradate si mai mult, spre nemultumirea oficialilor europeni. mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 09:29
Agentia de rating Moody's a retrogradat datoria suverana a Sloveniei de la valoare Aa3 pana la A1, si in acelasi timp a anuntat perspective negative asupra evolutiei economiei.
Moody's considera ca procesul de recapitalizare a insistutiilor financiare europene va afecta in mod negativ perspectivele de crestere ale Sloveniei, informeaza Business Insider.
Sectorul bancar sloven are active totale in valoare de aproximativ 136 procente din PIB-ul national, ceea ce sporeste importanta acestui sector pentru expansiunea economica a tarii.
Principalii factori care au determinat aceasta reducere au fost, pe de o parte, riscurile si incertitudinile care se regaseau in bilantul guvernului sloven dar si riscuri sporite generate de deteriorarea conditiilor de finantare ca urmare a zonei criza datoriei suverane de euro, pe de alta parte.
De asemenea, presiunea care s-a manifestat asupra sectoarelor performante indica o viitoare scadere economica.
De exemplu, sectorul constructiilor va fi direct afectat de tendinta de recapitalizare a bancilor europene, acest sector dezvoltandu-se ca urmare a boom-ului imobiliar, facut cu putinta de relaxarea creditarii. mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 22:40