Moody's si Standard & Poor's (S&P) sunt acuzate in instanta de catre un grup de investitori, de atribuirea unor ratinguri "umflate" unor titluri Morgan Stanley care aveau la baza credite ipotecare subprime.
Magistratul care va prezida judecarea cauzei a refuzat solicitarea de respingere a acuzatiilor depusa de cele doua agentii de evaluare financiara. Cazul include acuzatii de frauda impotriva Moody's si S&P si de complicitate la frauda impotriva Morgan Stanley.
Judecatorul a redus insa numarul de reclamanti, respingand cazurile a trei dintre cei 15 initiatori ai actiunii.
Instanta a respins si acuzatiile de frauda intentate impotriva bancii si de complicitate, impotriva agentiilor, notand ca ratingurile au fost emise de acestea, si nu de Morgan Stanley.
Morgan Stanley: Profit in scadere cu 50% in T2
Procesul a inceput in 2008, iar printre reclamanti se numara Abu Dhabi Commercial Bank, din Emiratele Arabe Unite, si Districtul King din Washington, din care face parte si orasul Seattle.
Investitorii sustin ca Morgan Stanley a facut presiuni asupra agentiilor de rating pentru a le determina sa acorde in mod incorect titlurilor in cauza ratinguri investment grade. Cazul va fi judecat in fata juriului.
Morgan Stanley inlocuieste traderii cu calculatoare mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 11:06
Moody's a avertizat joi ca ar putea cobori ratingurile de credit a 17 banci de anvergura globala si a 114 institutii financiare europene, tragand un semnal de alarma privind impactul crizei datoriilor de stat asupra sistemului financiar global.
Agentia a anuntat ca evalueaza ratingurile datoriilor pe termen lung si calificativele atribuite situatiei financiare "pe cont propriu" (fara a lua in calcul posibilitatea interventiei actionarilor sau a statului in sprijinul institutiei) pentru mai multe banci, transmite Reuters.
"Firmele care actioneaza pe pietele de capital se confrunta cu dificultati in continua evolutie, precum conditii de finantare mai fragile, cresterea costurilor de credit, conditii regulatorii tot mai dificile si conditii operationale mai grele", se arata intr-un comunicat al Moody's.
Printre institutiile financiare afectate s-ar putea numara gigantii elvetieni UBS si Credit Suisse, dar si banca americana de investitii Morgan Stanley, cele trei grupuri riscand sa piarda pana la trei trepte din ratingul datoriilor pe termen lung, avertizeaza agentia.
Bank of America, cea mai mare banca americana dupa numarul de sucursale, si grupul japonez Nomura ar putea pierde cate un nivel.
Moody's a retrogradat luni sase tari din zona euro, inclusiv Italia, Spania si Portugalia, si a avertizat ca ar putea cobori ratingurile maxime triplu-A ale Frantei, Marii Britanii si Austriei.
Agentia rivala Standard & Poor's a retrogradat inca din luna ianuarie... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 14:22