Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a coborat miercuri perspectiva pentru bancile olandeze ABN Amro, NIBC si Rabobank, la "negativa" de la "stabila", citand deteriorarea economiei olandeze.
De asemenea, agentia a mentinut la "negativa" perspectiva pentru ratingul ING Bank, transmite Xinhua.
"Perspectiva negativa este bazata pe punctul de vedere al Moody's ca mediul operational in Olanda a devenit mai dificil decat se preconiza anterior", a informat agentia de rating. "Acest lucru implica riscuri mai mari la adresa calitatii activelor in zonele unde bancile au concentrari mari, dincolo de impactul asteptat al modificarilor ciclice", adauga Moody's.
Economia olandeza, a cincea mare economie din zona euro, a revenit in recesiune in trimestrul patru 2012 iar Moody's si-a revizuit prognozele pentru acest an pana la o contractie de 0,6%. De asemenea, agentia mentioneaza cresterea ratei somajului in Olanda precum si asteptarile pentru pierderi mai mari pe piete fragile cum este piata imobiliara.
Moody's a retrogradat deja ratingurile pentru datoriile pe termen lung si depozitele bancilor olandeze. In opinia agentiei, Rabobank este cea mai stabila banca olandeza cu un rating "Aa2", ING si ABN Amro beneficiaza de un rating "A2", iar NIBC are un rating "Baa3".
ING Bank activeaza din 1994 pe piata romaneasca si detine o retea de 220 unitati bancare. mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 15:05
Moody's a retrogradat cinci banci din Olanda, iar o posibila iesire a Greciei din zona euro ar putea duce la noi reevaluari. Sucursalele bancilor olandeze din Romania sunt si ele expuse.
Moody's a stabilit o prognoza stabila pentru patru dintre institutiile financiare olandeze retrogradate, insa a mentinut prognoza negativa asupra ING Bank, fapt care inseamna ca o noua retrogradare a ratingului acesteia ar putea surveni in viitorul apropiat.
Misu Negritoiu, CEO ING Bank Romania, spune ca bankingul nu este izolat de ceea ce se intampla, iar incertitudinele sunt multiple si creeaza vulnerabilitati.
"Daca o sa va uitati la retrogradarea de catre Moody's a ING este de fapt a bancilor olandeze si cel mai mult se refera la piata olandeza si la presiunile care exista de natura recesionista", a spus Negritoiu.
Presiunile se transmit catre liderii politici
Retrogradarile de rating vor intensifica presiunea asupra liderilor europeni de a gasi o solutie la criza datoriilor suverane, principalul test al uniunii survenind la sfarsitul acestei saptamani, cand sunt organizate alegeri in Grecia.
Moody's a avertizat, de asemenea, ca, in cazul in care Grecia va parasi zona euro, va fi nevoie de noi reduceri de rating ale bancilor europene. Mult asteptata veste nu a avut un efect imediat asupra pietelor financiare din Asia, euro mentinandu-si cursul de 1,2616/dolar.
Reprezentantii Moddy's sustin ca actiunea de vineri reflecta faptul ca bancile olandeze se vor confrunta... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 19:06
Agentia de evaluare financiara Moody's a anuntat joi seara ca a decis sa coboare ratingul acordat pentru cinci grupuri bancare olandeze, printre care se numara Rabobank, ING si ABN AMRO.
In cazul a patru banci ratingul pentru datoriile pe termen lung a fost coborat cu doua trepte, la Aa2 pentru Rabobank, A2 pentru ING Bank, A2 pentru ABN AMRO si Baa2 pentru LeasePlan Corporation. Ratingul SNS Bank a fost coborat cu o singura treapta pana la Baa2.
De asemenea, perspectivele asociate sunt stabile, cu exceptia celei pentru ING care este negativa.
In luna februarie a acestui an, Moody's a anuntat ca intentioneaza sa retrogradeze calificativele a 114 banci europene din cauza crizei din zona euro si separat a retrogradat ratingurile suverane ale mai multor state de pe continent. In cursul ultimelor saptamani, Moody's a anuntat mai multe retrogradari, in special pentru 16 banci spaniole, o serie de banci germane si primele trei mari banci austriece.
ING Bank activeaza din 1994 pe piata romaneasca si detine o retea de 220 unitati bancare. ING Bank Romania face parte din ING Group, institutie financiara internationala de origine olandeza, care are peste 60 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din 50 de tari. mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 10:01
Moody's a initiat o evaluare a ratingurilor a 21 de banci din Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente, subsidiare ale unor grupuri financiare internationale, in Romania fiind vizate Banca Comerciala Romana (BCR) si Raiffeisen Bank.
Ratingurile BCR, controlata de grupul austriac Erste, pentru credite pe termen lung in moneda locala (Baa2) si moneda straina (Baa3) au fost plasate sub evaluare pentru retrogradarea de la perspectiva stabila, se arata intr-un comunicat transmis de Moody's.
Totodata, ratingul BCR pentru datoriile pe termen scurt in moneda locala (Prime-2) si moneda straina (Prime-3) sunt evaluate in vederea retrogradarii.
Perspectiva stabila a ratingului de stabilitate individuala (BFSR) al BCR este de asemenea revizuita in vederea retrogradarii.
In cazul Raiffeisen Bank SA, parte a grupului austriac cu acelasi nume, ratingul depozitelor pe termen lung in moneda locala Baa3 este evaluat in vederea modificarii perspectivei pozitive, iar calificativul Baa3 pentru datoriile pe termen lung in valuta ar putea pierde perspectiva stabila.
Ratingul Raiffeisen Bank pentru datorii in moneda locala si straina Prime-3 este evaluat in vederea retrogradarii, iar perspectiva stabila atribuita ratingului BFSR "D" ar putea fi modificata in sens negativ.
Anuntul Moody's afecteaza subsidiare din regiune ale Erste, Raiffeisen (Austria), ING (Olanda), Banco Comercial Portugues (Millennium), Commerzbank (Germania), Intesa Sanpaolo (Italia),... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 14:30