Agentia de evaluare financiara americana Moody's a anuntat luni ca a retrogradat nota a 13 banci italiene, printre care UniCredit si Intesa Sanpaolo, la cateva zile dupa ce a revizuit in scadere ratingul datoriei statului italian.
"Coborarea notei de indatorare pe termen lung a Italiei (cu doua trepte) implica un risc crescut ca guvernul sa nu fie in masura sa ofere sprijin financiar bancilor sale in mare dificultate financiara", a precizat agentia intr-un comunicat.
UniCredit are astfel ratingul coborat cu doua trepte, de la A3 la Baa2, ceea ce inseamna o calitate mai scazuta medie de titlu, din cauza expunerii sale mari la piata interna.
De asemenea degradata cu doua trepte, la Baa2, asupra Intesa Sanpaolo planeaza o incertitudine legata de gradul de sprijin sistemic pe care guvernul i l-ar putea acorda in caz de turbulente financiare.
Joi, Moody's a degradat nota Italiei de la A3 la Baa2 si a mentinut perspectiva negativa din cauza situatiei din zona euro si riscului de contagiune din Spania si Grecia. mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 10:59
Scaderea ratingului BCR de catre Moody's la "Ba1" are un impact limitat, deoarece banca beneficiaza de o lichidate solida, sustinuta de o baza de depozite stabila si consistenta, de pozitia de lider de piata si de sprijinul grupului Erste, potrivit unui comunicat transmis de BCR.
"Modificarea ratingului are un impact limitat asupra BCR, intrucat banca beneficiaza de lichiditate solida, sustinuta de cea mai mare si mai stabila baza de depozite din Romania. BCR ramane liderul pietei in ceea ce priveste atragerea de depozite (crestere anuala de 2,6%) si acordarea de credite, astfel ca banca dispune de toate mijloacele pentru a sprijini cresterea economica a Romaniei", se arata intr-un scurt comunicat care prezinta pozitia bancii fata de decizia anuntata joi dimineata de Moody's.
BCR a continuat in acest an sa-si consolideze pozitia de lider, cu o cota de piata de 20% dupa active, iar portofoliul de credite a continuat sa creasca, in pofida cererii "destul de firave", precizeaza institutia.
Totodata, BCR dispune de sprijinul grupului Erste, care si-a crescut expunerea pe Romania cu aproape doua miliarde euro din martie 2009, la 8,5 miliarde euro, noteaza banca.
Moody's a coborat ratingurile BCR si Raiffeisen Bank Romania la "Ba1", in categoria investitiilor cu caracter speculativ si riscuri substantiale de credit, in cadrul unei actiuni ample de retrogradare a subsidiarelor est-europene ale grupurilor austriece Erste si Raiffeisen.
Miercuri, agentia a redus... mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 17:32
Moody's a taiat ratingurile de credit pentru 16 banci din Spania, o alta lovitura pentru o tara care se confrunta cu credite neperformante in sectorul bancar, potrivit bbc.com.
De asemenea, a fost redus si ratingul de credit al Santander UK, o subsidiara a unei institutii financiare importante spaniole.
Decizia vine dupa ce actiunile unui altui creditor, Bankia, s-au redus, aproape injumatatindu-si valoarea in aceasta luna.
Bancile retrogradate includ Banco Santander si BBVA, cele mai mari institutii de credit din Spania. Zece banci au fost puse supraveghere de credit negativa ("negative credit watch"), ceea ce ce inseamna ca o este posibila o alta taiere a ratingurilor.
Moody's a redus ratingurile si pentru patru regiuni, Catalonia, Murcia, Andalucia si Extremadura, pentru care exista o probabilitate redusa ca autoritatile regionale sa poata atinge tinta de deficit in 2012.
Agentia de rating a explicat ca reducerea ratingurilor este legata de conditiile nefavorabile de operare, caracterizate de noua recesiune, criza in desfasurare din domeniul imobiliar si nivelul ridicat persistent al somajului.
Guvernul spaniol, ca urmare a dificultatilor sale de imprumut, are o capacitate redusa de a sigura suport bancilor sale, potrivit Moody's.
Spania trebuie sa plateasca rate mari ale dobanzilor pentru imprumuturile de pe piete, ceea ce conduce la ideea ca are nevoie de un plan de salvare. mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 11:31
Moody's a retrogradat luni ratingul Nokia pentru datoriile pe termen lung cu o treapta, la nivelul "Baa3", cu perspectiva negativa, din cauza declinului puternic, cu 16%, al vanzarilor de telefoane mobile din primul trimestru, care a provocat o scadere de 35% a veniturilor grupului finlandez.
Ratingul datoriilor pe termen scurt a fost revizuit de la "Prime-2" la "Prime-3", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Moody's considera ca problemele structurale cu care se confrunta Nokia pe segmentul telefoanelor mobile nu sunt usor de rezolvat, cum ar fi cresterea cotei de piata inregistrata de producatorii de produse ieftine sau promotiile oferite de operatorii chinezi.
Declinul puternic al vanzarilor este in mod special un motiv de ingrijorare, avand in vedere ca divizia de telefoane mobile a Nokia a fost anul trecut principalul generator de venituri pentru grupul finlandez, cu o contributie de 1,5 miliarde de euro la profitul operational de 1,8 miliarde de euro.
In plus, tranzitia Nokia de la telefoanele cu sistem de operare Symbian la cele cu sistemul Lumia al Windows este mai dificila decat s-a estimat.
Vanzarile de telefoane dotate cu Symbian scad foarte rapid, in timp ce vanzarile aparatelor cu sistem Lumia au o crestere lenta.
Ratingul "Baa3" reflecta asteptarile Moody's ca telefoanele cu sistem Lumia sa fie acceptate de piata in acest an cu ajutorul preturilor si al marketingului, urmand sa ajunga pe locul al treilea pe... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2012, ora 17:50
Romania va continua probabil reformele fiscale si ajustarile structurale initiate de fostul guvern, iar in acest caz demisia cabinetului condus de Emil Boc nu va influenta ratingul de tara, a afirmat analistul Moody's Atsi Seth.
Moody's urmareste situatia politica din Romania de la inceperea protestelor, in urma cu trei saptamani, si a avertizat deja ca problemele politice, precum demisia guvernului, ar putea amplifica incertitudinile legate de strategiile economice intr-un an electoral, a declarat Seth.
Seth a notat in acest context ca numirea tehnocratului Catalin Predoiu (ca premier interimar) arata ca politicile guvernului vor respecta in continuare programul cu FMI si UE.
"Numirea tehnocratului Catalin Predoiu sugereaza ca politicile vor continua pe drumul reformei fiscale si a ajustarii structurale initiate de fostul guvern", considera Seth.
Analistul a explicat ca scenariul de baza luat in calcul de Moody's este ca politicile Romaniei vor respecta, in mare, programul cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.
"Principala noastra preocupare este legata de politici si nu de o anumita compozitie a guvernului. In consecinta, vom monitoriza indeaproape politicile si aplicarea lor, in urmatoarele saptamani si luni", a adaugat Seth.
Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare. In prezent, Romania are calificativ... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 21:15
Protestele din Romania, descrise ca cele mai ample si mai violente din ultimii zece ani, au un impact negativ pentru ratingul tarii, in timp ce participarea lui Raed Arafat la formularea unui nou proiect al legii sanatatii ar oferi acesteia legitimitate politica si publica, potrivit Moody's.
Moody's este prima agentie de rating care se refera la protestele din Romania.
Protestele impotriva masurilor de austeritate, incepute pe 12 ianuarie, au un impact negativ asupra calificativului suveran al Romaniei intrucat fac mai dificila pentru Guvern continuarea pe calea reformei structurale si fiscale, potrivit analistilor agentiei.
Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare. In prezent, Romania are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.
"Chiar daca recentele evenimente, declansate de demisia secretarului de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat, intarzie implementarea reformei in domeniul sanatatii, efectul asupra ratingului Romaniei ar fi pozitiv daca forma finala a legii intruneste conditiile impuse de FMI, UE si Banca Mondiala, dar in acelasi timp se bucura de legitimitate politica si publica ca urmare a participarii lui Arafat la formulare", se arata intr-un comunicat al agentiei.
Totusi, sansele unei evolutii atat de favorabile sunt diminuate de continuarea protestelor, care... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 14:10
Companiile japoneze Sony si Panasonic au fost retrogradate, astazi, de Moody's, agentia de rating fiind ingrijorata din cauza pierderilor continue inregistrate de diziviile TV.
Scaderea ratingului companiilor vine cu doua saptamani inainte de anuntarea rezultatelor financiare pe anul trecut, conform mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 13:54
Cresterea ratingului Romaniei depinde de reformele structurale si de asigurarea unui control mai bun al cheltuielilor guvernamentale, iar probabilitatea unui astfel de scenariu ar creste atunci cand motivatia Guvernului pentru reforme si stabilitate devine independenta de FMI, potrivit Moody's, citat de Mediafax. "O continuare consistenta a procesului de reforme structurale pentru a asigura un control mai bun al cheltuielilor guvernamentale ar fi pozitive pentru rating", a declarat pentru MEDIAFAX Alexander Kockerbeck, vicepresedinte si senior credit officer in cadrul agentiei de rating Moody's.
El a aratat ca promovarea unei politici fiscale prudente care sa intareasca forta financiara a Guvernului ar favoriza cresterea ratingului de tara, mentionand insa ca imbunatatirea calificativului este mai probabila daca va exista o motivatie mai puternica din partea Executivului pentru reforme, si nu dictata de factori externi.
"Probabilitatea unui astfel de scenariu ar creste intr-un mediu politic robust care genereaza mai multa motivatie endogena pentru reforme si stabilitate, si care sa nu fie dictata de FMI", a mai spus Kockerbeck.
Oficialul Moody's a aratat ca suprapunerea ciclului electoral cu cel economic ar putea avea impact asupra disciplinei guvernamentale, in conditiile in care in 2012 vor avea loc alegeri guvernamentale, dar recunoaste, totodata, succesul de pana acum al Guvernului in indeplinirea tintelor cu FMI, care a crescut credibilitatea pe piete. mai mult
Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 17:32
Agentia de evaluare financiara Moody's a anuntat, miercuri, ca a pus sub supraveghere ratingul Spaniei, pentru o posibila revizuire in scadere, din cauza necesarului ridicat de finantare si a indoielilor legate de sectorul bancar, transmite Reuters.Spania s-a aflat in ultima perioada in atentia pietelor internationale, dupa ce Irlanda a fost nevoita sa recurga la un pachet de ajutor extern in valoare de 85 de miliarde de euro in noiembrie, ca urmare a unor temeri similare, legate de sectoarele imobiliar si bancar.
"Moody's nu considera ca solvabilitatea Spaniei este amenintata si in presupunerile luate in calcul nu include si posibilitatea ca guvernul de la Madrid sa fie nevoit sa apeleze la sprijinul programului de stabilizare financiara infiintat la nivelul Uniunii Europene.
Totusi, necesarul ridicat de finantare al tarii, atat pentru guvern cat si pentru autoritatile regionale si banci fac Spania vulnerabila la la noi episoade de dificultati in finantare", a afirmat Kathrin Muehlbronner, analist la Moody's.
Guvernul spaniol a negat ferm ca va avea nevoie sa apeleze la Programul European de Stabilitate Financiara, in valoare de 750 de miliarde de euro, si a respins orice similaritati intre propria situatie economica si cea a Irlandei. mai mult
Joi, 16 Decembrie 2010, ora 09:18