O banca din Italia devine prima institutie de acest tip din Europa ultimilor ani care isi anunta intrarea in proces de lichidare fortata, dupa ce Banca Nationala a Italiei si-a dat acordul asupra acestei masuri.
In ultimii ani, de la inceputul crizei, s-a tot vorbit despre pericolul falimentelor bancare. Doar la auzul acestor notiuni, investitorii incep sa fuga, iar acest lucru se resimte in piata. Pana acum, institutiile bancare, chiar daca in stare de faliment, au fost fie preluate, fie salvate prin ajutor de stat ori de la BCE.
Banca italiana Network Investimenti, care are conturile inghetate inca din luna mai, a lasat 28.000 de clienti fara posibilitatea de a-si accesa sau de a depune bani. Sumele aflate in contul fiecaruia nu sunt insa pierdute, Fondul de Garantare asigurand pana la 100.000 de euro.
Falimentul bancii Network Investimenti este o premiera, chiar daca este vorba de un eveniment la un nivel restrans. Problema care apare odata cu acest prim faliment este daca vor mai fi permise si alte astfel de lichidari sau daca autoritatile vor actiona preventiv.
"Nu cred ca vor urma si alte situatii de acest gen, sau, daca vor urma, va fi vorba tot de banci mici pentru ca vedem ca de patru ani incoace, de cand a inceput criza, nu am avut falimente bancare in acest sens. (Bancile) care erau in faliment au fost preluate, ajutate sau salvate. Cred ca va ramane un caz periferic. Poate ca niste banci spaniole regionale vor mai intra intr-o astfel de situatie,... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 09:01
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a anuntat vineri ca nivelul redus al datoriei guvernamentale, accesul la finantare multilaterala si perspectivele promitatoare de crestere pe termen mediu sprijina ratingul 'Baa3' atribuit Romaniei, dar a avertizat ca criza datoriilor din zona euro ar putea afecta Romania prin intermediul exporturilor si sectorului bancar, informeaza agentia.
In raportul sau anul pe 2011 referitor la Romania, Moody's estimeaza ca deficitul fiscal al Romaniei este posibil sa scada sub 5% din PIB in 2011, in linie cu tinta guvernului. Mai mult, guvernul a initiat o serie de reforme structurale in acest an, care ar urma sa aduca beneficii fiscale pe termen mediu.
Moody's atrage atentia ca aproximativ 70% din exporturile Romaniei merg spre tarile europene, iar o incetinire a ritmului de crestere in Europa ar afecta ritmul de crestere al Romaniei. In plus, aproximati 80% din sectorul bancar din Romania este controlat de banci straine. Dat fiind nivelul ridicat al raportului credite/depozite din sectorul bancar romanesc, incertitudinile referitoare la sprijinul oferit de bancile mama ar putea afecta cresterea creditului si ar constrange lichiditatea in sectorul financiar din Romania, devenind astfel un canal pentru transmisia crizei datoriilor suverane din zona euro in Romania.
In opinia Moody's, riscul de finantare externa este oarecum contrabalansat de accesul Romaniei la fonduri internationale via acordul stand-by cu Fondul... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 10:24
Sistemul bancar din Romania risca sa fie grav afectat de criza datoriilor de stat din zona euro si de criza de finantare prin care trec bancile europene, care ar putea conduce la scaderea creditarii, deteriorarea calitatii activelor, cresterea pierderilor si presiuni pe capital, potrivit Moody's.
Moody's considera ca criza va afecta sistemul bancar din Romania, rezultand slabirea cererii pentru exporturi si incetinirea investitiilor straine directe.
Un alt efect va fi nivelul ridicat de creditare in valuta din sistem, de peste 60% din soldul total al imprumuturilor.
Nu in ultimul rand, va exista si o potentiala slabire a angajamentului bancilor mama fata de operatiunile din tara, potrivit analistilor Moody's.
Aceste mecanisme de transmitere vor reduce probabil disponibilitatea finantarii, vor deteriora calitatea activelor, vor creste pierderile si vor exercita presiuni asupra capitalului, factori care, in consecinta, ar putea aplica presiuni tot mai puternice asupra ratingurilor de credit ale bancilor", potrivit aceluiasi raport.
Moody's anticipeaza ca deteriorarea conditiilor operationale va determina calitatea activelor sa scada, sau cel putin sa ramana sub presiuni semnificative.
Creditele neperformante urmeaza de asemenea sa creasca daca leul se va deprecia, din moment ce majoritatea debitorilor in valuta au venituri in moneda locala.
Riscul ca bancile mama din Europa de Vest sa-si reduca operatiunile din Romania este tot mai mare, situatie care... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 14:00