Premierul demisionar al Italiei, Mario Monti, a anuntat duminica dimineata un program "pentru schimbarea Italiei si reformarea Europei", criticandu-l cu ironie pe predecesorul sau, Silvio Berlusconi, informeaza AFP.
Fara a dezvalui daca intentioneaza sau nu sa candideze in scrutinul legislativ anticipat din februarie, Monti a calificat acest program drept "agenda pentru un angajament comun, prima contributie spre o discutie deschisa".
"Italia a invins criza financiara, fara asistenta financiara europeana si fara ajutorul FMI", a spus Monti.
"Este esential ca sacrificiile dure facute de italieni anul trecut sa nu se piarda", a spus Monti, denuntand declaratiile "aberante" ale fostului premier Silvio Berlusconi.
"Imi este foarte greu sa urmaresc linia logica a gandirii lui Berlusconi", a spus Monti.
Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dizolvat sambata Parlamentul, deschizand calea alegerilor anticipate, care vor avea loc pe 24 si 25 februarie 2013. "Am semnat decretul de dizolvare a Camerelor Parlamentului, o decizie care era previzibila data fiind situatia actuala", a explicat, intr-un comunicat, presedintele Giorgio Napolitano.
Guvernul italian in exercitiu, condus de premierul demisionar Mario Monti, a semnat decretul prin care stabileste organizarea scrutinului parlamentar anticipat pe 24 si 25 februarie 2013. Premierul tehnocrat Mario Monti a demisionat vineri seara, dupa ce a pierdut sprijinul partidului lui Silvio Berlusconi - Poporul... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 14:18
Economia Italiei s-a contractat cu 0,7% in al doilea trimestru, comparativ cu primele trei luni ale anului, subliniind o agravare a recesiunii, pe masura ce masurile de austeritate ale guvernului de la Roma continua sa afecteze toate domeniile, de la activitatea fabricilor, pana la puterea de cumparare a cetatenilor.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cresterea economica s-a diminuat cu 2,5 procente. PIB-ul Italiei s-a micsorat, de asemenea, pentru al patrulea trimestru la rand, arata datele preliminare. PIB-ul pe primul trimestru al anului a fost cu 0,8% mai mic decat in ultimele trei luni ale anului 2011, scrie BBC.
"Masurile de austeritate afecteaza, in mod evident, economia. Investitiile si consumul, atat privat, cat si public, sunt cele mai lovite", a declarat un broker al MPS Capital Services.
Premierul Mario Monti a implementat o serie de masuri de austeritate, in valoare de 20 de miliarde de euro, pe masura ce se lupta cu un cost de finantare din ce in ce mai mare si cu teama investitorilor cauzata de inrautatirea situatiei din zona euro. Jucatorii din piata isi fac, insa, griji ca Italia, cea de-a treia mare economie a zonei euro, ar putea fi urmatorul stat afectat de problemele care au lovit Grecia, Portugalia si Spania.
Guvernul italian se mai lupta si cu o datorie publica mai mare decat a oricarui stat, in valoare de 123% din PIB, astfel, fiind mai susceptibila la pierderea increderii investitorilor. In ciuda masurilor de... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 18:20
Italia nu se afla intr-o situatie "stralucitoare", in pofida masurilor de insanatosire luate deja, iar "asteptarile trebuie sa ramana modeste", a afirmat sambata seful cabinetului de la Roma, Mario Monti, in cursul unei mese rotunde organizate de sindicatul din domeniul comertului, Confcommercio.
"Trebuie sa ne pastram asteptarile la un nivel modest. Tara nu se afla intr-o situatie stralucitoare in care sa putem face promisiuni", a declarat premierul Italiei, a doua zi dupa adoptarea in linii mari a unui proiect de reforma a pietei muncii ce urmareste eliminarea anumitor tutele asupra locului de munca si care este contestat de sindicate.
"In momentul de fata, nu putem considera ca am rezolvat problemele cele mai stringente. Din nefericire, nu este posibil sa rezolvi intr-un an ori in cinci luni ce a fost cladit timp de decenii", a spus Monti.
El a denuntat faptul ca, in trecut, "politica a ascultat de prea multe ori de diversele categorii" sociale, criticand implicit principiul consultarilor aplicat in Italia pana la intrarea in functie a guvernului pe care-l conduce si care, in opinia premierului, oferea un fel de 'drept de veto' unor sindicate si categorii profesionale.
Dupa ce i-a succedat lui Silvio Berlusconi, in noiembrie, ca urmare a unei grave crize financiare ce lovise Italia, Monti a sporit masurile impopulare, reducerile bugetare, liberalizarile pentru a obtine mai multa concurenta sau reformarea sistemului de pensii.
Proiectul de reforma a pietei... mai mult
Duminica, 25 Martie 2012, ora 09:50
Biserica Catolica din Italia ar putea plati anual taxe de sute de milioane de euro, ca urmare a planurilor guvernului de a-i retrage scutirile de taxe.
Premierul italian Mario Monti a anuntat ca Vaticanul trebuie sa plateasca taxe pe proprietatile ce nu au caracter religios. Pana in prezent, biserica era scutita in Italia de la plata unor astfel de taxe.
Costul anual ar putea fi de pana la 720 de milioane de euro, potrivit autoritatilor.
Biserica Catolica din Italia detine aproximativ 110.000 de proprietati, in valoare de circa noua miliarde de euro. Printre acestea se afla centre comerciale si proprietati rezidentiale.
In decembrie, guvernul a reintrodus un impozit pe proprietatile imobiliare, de care biserica este scutita.
Tot mai multi italieni se opun acestor scutiri, pe care le considera le considera privilegii in contextul austeritatii, noteaza BBC.
Dupa ultimul pachet de masuri de austeritate, peste 130.000 de italieni au semnat o petitie online in care cereau revocarea statutului de scutire de taxe pentru biserica. mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 07:59
"Contururile" unei iesiri din criza datoriei suverane iau forma datorita 'evolutiei' de la Berlin cu privire la ideea unei consolidari a fondului de ajutor, favorizata de eforturile depuse de Italia, a apreciat miercuri seful guvernului italian Mario Monti.
"Cadrul este in evolutie.[..] Contururile unei posibile iesiri din criza grava care a atins Europa incepe sa ia forma", a declarat Monti in fata Senatului.
"Anumite piese ale mozaicului incep sa se apropie incet de locul lor", a adaugat el, citat de France Presse.
Mario Monti a punctat in special existenta "unei evolutii pozitive in Germania si in alte tari" in legatura cu resursele fondului european de salvare. Seful guvernului italian si-a "permis sa observe cu toata modestia" ca aceasta evolutie a fost favorizata de eforturile depuse de Italia.
"In continuarea actiunilor guvernului precedent, ne-am intensificat eforturile pentru ca restul zonei euro sa poata percepe Italia ca fiind printre cei care pot /.../ contribui la gasirea de solutii si nu doar ca principala amenintare", a subliniat el, cu trimitere la planul de austeritate adoptat in decembrie si la planul de liberalizare a economiei adoptat vinerea trecuta.
Aceasta "favorizeaza o evolutie, ce nu poate fi decat lenta si graduala, spre o pozitie mai putin inflexibila in ceea ce priveste resursele financiare ale 'firewallurilor' anticriza", a apreciat el. mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 16:07
Europa "nu are niciun motiv sa se teama de Italia" care "si-a facut tema" in ceea ce priveste bugetul, a estimat presedintele Consiliului italian Mario Monti.
"Italienii au acceptat cu un calm britanic masurile foarte grele care le-au fost impuse (...) Au inteles ca aceste constrangeri europene sunt impuse pentru binele generatilor viitoare. Toti analistii sunt de acord ca Italia si-a facut temele", a declarat Monti pentru editia de joi a cotidianului parizian Le Figaro.
"Dispunem de o materie prima foarte rara in Europa, un consens de fond al opiniei publice in favoarea integrarii europene", apreciaza acesta.
"Pentru moment, Italia ramane victima riscului . Acest risc trebuie eliminat", a adaugat Monti care apreciaza nivelul actual al Fondului european de stabilitate financiara (FESF) "foarte nesatisfacator".
Monti se arata "convins ca intreaga Europa poate gasi avantaje semnificative in termeni de crestere printr-o continua integrare reala".
"Tarile din zona euro s-au concentrat asupra uniunii monetare abandonand uniunea economica. Aceasta din urma implica formarea unei veritabile piete libere, extinsa la toate sectoarele", apreciaza acesta.
Monti va apara aceste idei si in cadrul intalnirii de vineri la Paris cu presedintele Nicolas Sarkozy si omologul sau Francois Fillon. mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 08:45
Premierul italian Mario Monti a cerut "suplimentarea semnificativa" a resurselor fondului de urgenta destinat statelor cu probleme financiare din zona euro, dupa ce Italia s-a imprumutat la dobanzi ridicate, chiar daca in scadere usoara.
Costurile de imprumut au coborat de la maxime record de la intrarea tarii in zona euro, insa investitorii au cerut un randament apropiat de nivelul "psihologic" de 7% pentru datoria pe zece ani. Italia a vandut joi obligatiuni de 7 miliarde de euro, in intervalul 5-8,5 miliarde de euro vizat.
Randamentul titlurilor pe zece ani a coborat la 6,98%, de la recordul de 7,56% la sfarsitul lunii noiembrie, iar pentru titlurile pe trei ani la 5,62%, de la maximul de 7,89% consemnat tot la sfarsitul lunii noiembrie.
Nivelul ridicat al randamentelor mentine presiunea asupra celei de-a treia mari economii din zona euro, care are de refinantat sume mari anul urmator, iar traderi au afirmat ca Banca Centrala Europeana (BCE) a intervenit pe piata secundara pentru a cumpara obligatiuni italiene dupa licitatie, in incercarea de a impiedica o crestere a costurilor de imprumut.
Masura fara precedent a BCE de a introduce lichiditati de aproape 500 miliarde de euro in sistemul financiar si masurile de austeritate adoptate de guvernul de la Roma in decembrie au redus presiunea din partea investitorilor la o licitatie de obligatiuni pe termen scurt, organizata miercuri, dar vanzarea de titluri pe perioada mai lunga ramane inca o provocare. mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 19:25
Premierul italian Mario Monti a primit joi, in marja unei intalniri cu secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, sustinerea Washingtonului pentru masuri de austeritate vizand evitarea intrarii Italiei in incapacitate de plata.
"Exprim sustinerea mea si pe cea a presedintelui Obama pentru premierul vostru si pentru reformele economice ale guvernului sau", a spus Geithner dupa reuniunea de la Milano.
Monti a precizat ca a acceptat o invitatie la Casa Alba, luna viitoare.
Premierul italian, care conduce un guvern de uniune nationala format din tehnocrati, este supus la presiuni sa lupte impotriva datoriei publice de 1.900 de miliarde de euro.
Insa Geithner a dat asigurari ca fostul comisar european "are multa credibilitate, nu numai in Europa si la Washington, ci in intreaga lume".
Saptamana aceasta, guvernul Monti a introdus un pachet de austeritate in valoare de 24 miliarde de euro, necesar pentru a salva tara de faliment. O intrare in incapacitate de plata a Italiei ar ameninta intreaga Zona euro.
Geithner a mers la Milano in cadrul unui turneu european menit sa exercite presiuni asupra liderilor UE sa rezolve criza datoriilor suverane. mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 13:53
Planul de austeritate aprobat de presedintele Italiei este salutat de patronatele industriale si blamat de sindicate.
Presedintele Italiei a aprobat marti planul de austeritate conceput de guvernul Monti. Patronatele industriale au salutat normele de austeritate in timp ce sindicatele sunt nemultumite de reformele care privesc sistemul de pensionare si introducerea noilor impozite.
Parlamentul italian are la dispozitie 17 zile pentru aprobarea planului de austeritate prezentat de guvernul Monti. In acest interval, parerile privind sustinerea normelor de austeritate sunt impartite. Sindicatele de muncitori si-au exprimat nemultumirea inca de la inceputul saptamanii. La data de 12 decembrie vor proclama prima greva impotriva guvernului Monti.
Pe de alta parte, patronatele au salutat amendamentele fiscale ale planului de austeritate.
"Este o reforma dura, dar indispensabila pentru a salva tara de la faliment si moneda unica euro", a afirmat Emma Marcegaglia, presedinta patronatului Confindustria citata marti de postul de televiziune Rai News.
Presedinta Marcegaglia a insistat pe aprobarea imediata a reformelor pentru a recastiga increderea partenerilor europeni si a investitorilor. "Pietele de afaceri au avut reactii pozitive si acesta este un lucru important", a completat presedinta Confindustria.
In acelasi timp, directorul general al patronatului Confindustria, Giampaolo Galli, recunoaste ca planul de austeritate are anumite limite.
"Lipsesc... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 08:01