Actiunea inspectorilor Comisiei Europene impotriva subsidiarelor Gazprom din toata Europa a avut ceva din tensiunea unui atac antiterorist, in 2011: filaj, recunoastere in teren, operatiune declansata simultan in 10 state.
Pe 27 septembrie 2011, raidul antimonopol declansat de Europa impotriva politicii Gazprom a reprezentat un moment de cotitura in schimbarea regimului de dominatie ruseasca, vechi de 4 decenii, pe piata energetica europeana.
Principala suspiciune, desi niciodata expusa ca invinuire legala, era legata de preturile diferentiate practicate in functie de preferintele politice ale Kremlinului si poate transforma cazul Gazprom intr-un dosar anti-monopol al deceniului.
Iar dosarul face pasi destul de rapizi catre instantele internationale de arbitraj comercial, observa reporterii Financial Times.
Putin: "Sper ca nu s-a lasat cu arestari!"
Socul din 2011 a fost resimtit din plin si la Moscova, Vladimir Putin, pe atunci premier al Rusiei, spunand din prima: "Sper ca nu a fost nimeni retinut sau arestat". "Deocamdata nu", i-a raspuns Alexei Miller, seful Gazprom.
Dar Putin nu avea de ce sa se teama; legislatia UE nu permite inspectorilor de Concurenta sa emita mandate de retinere, asa cum si actiunile lor din "zori" nu au avut un caracter matinal sau nocturn, fiind demarate abia la ora 9:00 dimineata.
Dosarul, indeajuns de consistent la finalul anului 2013, a facut obiectul unei negocieri ratate de intelegere pe cale amiabila in cursul anului... mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 15:02
Dupa ce se va lepada total de energia atomica, Germania va avea nevoie de mai multe gaze naturale. Aproape jumatate din gazele consumate in Germania sunt importate din Rusia. Iar aici, piata este dominata de gigantul Gazprom, care isi doreste cu orice pret sa-si extinda puterea asupra Europei, si nu numai. Imperiul concernului rus Gazprom este unul al superlativelor.
Este compus din 160.000 de kilometri gazoducte, in jur de 1.000 de filiale si 400.000 de angajati, realizand anul trecut o cifra de afaceri de 24 miliarde de euro.
O sesime din consumul mondial de gaze vine din conductele Gazprom, facand din aceasta companie cel mai mare exportator din lume la acest capitol. 40 la suta din consumul intern al Germaniei este asigurat de Rusia, iar planificatul model de renuntare la energia atomica va spori consumul de gaze naturale in aceasta tara.
Pana acum, Gazprom castiga pe lantul comercial, de la extractia de gaze pana la vanzarea catre marii importatori germani. Rusii insa au plan mult mai ambitios, care le-ar aduce castiguri serioase. "Gazprom si-a stabilit ca tel sa ajunga la utilizatorii finali si, in acest fel, sa inchida circuitul", declara un reprezentant al Institutului pentru Clima, Mediu si Energie din Wuppertal, pentru Deutsche Welle.
Tentaculele Rusiei in Germania La inceputul anilor '90, Gazprom impreuna cu filiala BASF, Winterschall, au creat compania Wingas, care furnizeaza 20% din gazul care ajunge catre utilizatorii finali din... mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 22:47
Diplomatul american Matt Bryza avertizeaza voalat UE ca distributia gazului din Nabucco spre tarile europene - care se va face pe la Baumgarten, in Austria - ar putea incapea in mainile unui monopol, in conditiile in care Gazprom detine 50% din terminalul din Austria.Matt Bryza, adjunctul subsecretarului de stat pentru afaceri europene si eurasiatice din Departamentul de Stat al SUA, s-a aflat ieri intr-o vizita oficiala la Bucuresti. El este responsabil cu politicile si relatiile SUA cu tarile din Caucaz si Europa de Sud, fiind si coordonatorul politicii energetice a SUA la Marea Neagra si Marea Caspica."Este important ca UE sa examineze cu mare atentie ceea ce se intampla la Baumgarten, in Austria. Acolo este o piata infloritoare pentru tranzactionarea gazului", a atras atentia oficialul american intr-un interviu acordat postului The Money Channel. "Este crucial ca UE sa isi aplice stringent competentele pentru a se asigura ca tranzactionarile cu gaz de acolo se fac in concordanta cu mecanismele economiei de piata si nu sub presiunile unui monopol", a explicat Bryza.Baumgarten este terminalul la care va ajunge conducta Nabucco si de unde va fi distribuit gazul catre restul Europei. Anul trecut, OMV, compania care detinea terminalul, a vandut 50% din actiuni catre Gazprom. Intr-un interviu acordat NewsIn in urma cu un an, la 31 ianuarie 2008, Bryza nu parea atat de ingrijorat fata de implicarea Gazprom la Baumgarten: "Gazprom va detine jumatate (din Baumgarten, n.r.), dar... mai mult
Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 11:42