Ordonanta care prevede masuri fiscal-bugetare pentru anul 2021, adoptata in ultima sedinta de Guvern, a fost publicata, joi seara, in Monitorul Oficial. Printre altele, actul normativ plafoneaza salariile, indemnizatiile si sporurile angajatilor din sectorul bugetar la nivelul din decembrie 2020.
Documentul mai stabileste ca se acorda in continuare voucherele de vacanta in anul 2021, pentru sustinerea turismului intern, dar si ca punctul de amenda ramane la 145 lei, nefiind astfel corelat cu salariul minim care va creste la 2.300 de lei de la 1 ianuarie.
Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, adoptata miercuri seara in sedinta de Guvern, a fost publicata, joi seara, in Monitorul Oficial.
Guvernul justifica adoptarea actului normativ prin faptul ca politica fiscala trebuie sa fie "prudenta" pentru a asigura stabilitatea macroeconomica.
De asemenea, Executivul apreciaza ca in anul 2021 "utilizarea fondurilor publice trebuie sa fie tintita si atent directionata, in principal, pentru stimularea investitiilor in economie si si finantarea masurilor in planul sanatatii publice, care au impact pozitiv in limitarea raspandirii pandemiei".
In plus, Guvernul mentioneaza ca neadoptarea acestor masuri ar avea un impact bugetar de peste 1,55% din PIB, in conditiile in care Romania trebuie sa respecte recomandarile Comisiei Europene din cadrul procedurii de deficit... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 22:37
Masurile necesare in vederea redeschiderii creselor, gradinitelor, after-school-urilor, pentru prevenirea imbolnavirii cu SARS-CoV-2, au fost trimise spre publicare la Monitorul Oficial, informeaza, luni, Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Potrivit unui comunicat de presa, luni a fost trimis spre publicare in Monitorul Oficial Ordinul comun dintre Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, care stabileste masurile necesare in vederea redeschiderii creselor, gradinitelor, after-school-urilor pentru prevenirea imbolnavirii cu SARS-CoV-2.
Incepand de luni, parintii care doresc sa beneficieze de serviciile oferite de gradinitele/unitatile de invatamant prescolar de stat, in perioada vacantei de vara, pot depune cereri la unitatile de invatamant pe care le-au frecventat copiii in acest an scolar, precizeaza sursa citata.
Cererile vor fi centralizate de catre inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti si, ulterior, transmise autoritatilor publice locale pentru a decide, in acord cu acestea, asupra listei de unitati de invatamant in care se vor desfasura doar activitati recreative.
Lista cu unitatile de invatamant prescolar va fi afisata la avizierul inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti si/sau pe site-urile acestora.
Unitatea de invatamant va asigura adoptarea masurilor necesare in vederea pregatirii deschiderii unitatilor de invatamant prescolar, conform prevederilor... mai mult
Luni, 15 Iunie 2020, ora 15:42
Rectificarea bugetara aprobata de Guvern a fost publicata in Minitorul Oficial, iar ministrul Finantelor, Florin Citu, a precizat ca are doua obiective: sanatatea romanilor si pastrarea capacitatii de productie in economie.
"In primul rand, sanatatea romanilor, iar in al doilea rand pastrarea capacitatii de productie in economie. Chelutielile bugetare cresc pe sold cu 12.5 miliarde lei. Ministerul Muncii primeste 8.5 miliarde lei in plus, Ministerul Sanatatii 3.7 miliarde lei in plus si Ministerul Afacerilor Interne 680 milioane lei pentru combaterea raspandirii infectiei cu coronavirusul SARS-COV-2.
In acealsi timp am alocat 3 miliarde lei in Fondul de Rezerva. Prin ordonanta de rectificare bugetara am permis ca acesti bani sa mearga catre sanatate sau munca fara sa fie nevoie de o alta rectificare bugetara. Doar printr-o hotarare de guvern. Am construit un buffer si prin acest mod de distribuire al banilor economisim timp", a scris, vineri, pe Facebook, Florin Citu.
Potrivit acestuia, rectificarea are si ceva atipic.
"In anii precedenti la rectificarile bugetare luau din banii alocati transporturilor, educatiei, agriculturii si chiar si sanatatii. Noi intelegem ca o economie fara investitii nu functioneaza. Astfel, pentru INVESTITII au fost alocate sume suplimentare", a mai scris Citu.
Potrivit acestuia, Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei a primit 1 miliard de lei, Ministerul Educatiei 576 milioane lei, Ministerul Transporturilor... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 21:34
Ordonantele de urgenta care cuprind masurile economice pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum si cele de protectie sociala decise de Guvern in contextul pandemiei de coronavirus au fost publicate, sambata, in Monitorul Oficial.
Astfel, a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta nr 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare, dar si Ordonanta de urgenta nr 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Principalele masuri au fost prezentate de premierul Orban in aceasta saptamana, dupa o sedinta de guvern-maraton.
Noile reglementari prevad ca pe durata starii de urgenta, intreprinderile mici si mijlocii care detin certificatul de situatie de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, beneficiaza de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati - electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice si de internet, precum si de amanarea la plata a chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu social si de sedii secundare.
De asemenea, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, OUG 29/2020 prevede ca nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale scadente incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si neachitate pana la 30 de zile... mai mult
Sambata, 21 Martie 2020, ora 08:43
Ordonanta cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, veniturile bugetului de stat se majoreaza, pe sold, cu 2,264 miliarde lei iar cheltuielile cu 736,9 milioane lei credite de angajament si cu 298,9 milioane lei credite bugetare. Deficitul scade cu 1,965 miliarde de lei.
Sumele defalcate din TVA pentru finantarea bugetelor locale se majoreaza cu 2,9 miliarde de lei.
La Bugetul asigurarilor sociale de stat veniturile scad cu 1,442 miliarde lei iar cheltuielile cresc cu 1,482 credite de angajament si 1,4454 miliarde de lei credite bugetare.
Bugetul asigurarilor pentru somaj are prevazute venituri in crestere cu 834,3 milioane lei si cheltuieli cu 144,5 milioane lei (credite de angajament) si 655 milioane lei (credite bugetare).
Guvernul a aprobat luni prima rectificare bugetara din acest an.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, in context ca proiectul de rectificare bugetara asigura plata integrala a salariilor, pensiilor si a proiectelor de investitii si nimeni nu trebuie sa-si faca niciun fel de griji.
"Prima rectificare bugetara din acest an este una pozitiva. Produsul Intern Brut a depasit, in premiera, pragul de 1.000 de miliarde de lei si s-a majorat cu 9 miliarde de lei fata de estimarea initiala. Cresterea economica pe primul trimestru 2019 a fost de 5% fata de trimestrul I din 2018. S-a vazut in mod foarte clar in datele macro ca, acolo... mai mult
Joi, 15 August 2019, ora 13:27
In Monitorul oficial de ieri, 5 august 2019, a fost publicata OG nr. 6/2019, ce adopta procedura anularii la plata a unor obligatii bugetare, cunoscuta ca si amnistie fiscala.
Actul normativ se adreseaza contribuabililor persoane juridice, persoane fizice, entitati fara personalitate juridica ce inregistreaza datorii restante la bugetul de stat la data de 31 decembrie 2018. Acesta instituie facilitati fiscale pentru acesti contribuabili in sensul anularii datoriilor accesorii (dobanzi si penalitati de intarziere) sau, dupa caz, restructurarea debitului principal prin anularea obligatiei de plata.
Sunt instituite proceduri in functie de valoarea datoriei bugetare existente la data de 31 decembrie 2018, astfel:
Pentru debitori la bugetul de stat cu sume mai mici de 1.000.000 lei, este aprobata anularea doar a obligatiilor fiscale accesorii;Pentru debitori la bugetul de stat cu sume mai mari de 1.000.000 lei, este aprobata procedura anularii creantelor accesorii, dar si anularea unei parti din debitul principal, cu respectarea unor conditii de restructurare a activitatii.
a) Anularea obligatiilor fiscale accesorii pentru debitori bugetari cu datorii restante la buget la data de 31 decembrie 2018, cand suma datoriei este mai mica de 1.000.000 lei.
Debitorii bugetari din aceasta categorie pot beneficia de anularea obligatiilor fiscale accesorii (dobanzi, penalitati si orice alte penalitati), daca achita debitul principal pana cel tarziu in data de 15 decembrie... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:29
Negociata pana in miez de noapte, trecuta intempestiv prin Guvern fara a fi pusa pe ordinea de zi, desi toata lumea o stia acolo, de la Putere la Opozitie, ordonanta de urgenta prin care ministrul Tudorel Toader ii mai da un branci Laurei Codruta Kovesi, printre alti magistrati, a fost in sfarsit publicata in Monitorul Oficial dupa aproape 30 de ore de la adoptare.
Amintim ca Guvernul a adoptat in sedinta de luni dimineata OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul Justitiei, asa cum a anuntat chiar ministrul Tudorel Toader. Tot ministrul a explicat luni seara, la un post de televiziune, ca noile prevederi o vor lasa inclusiv pe Laura Codruta Kovesi fara functia de conducere (procuror-sef Serviciul de indrumare si control) de la Ministerul Public, condus de Augustin Lazar.
Istoria unei ordonante pierdute
Am intrebat la Guvern marti dimineata unde este faimoasa OUG, dar cererea oficiala a ramas fara raspuns. Nici la Consiliul Legislativ nu este, desi, teoretic, daca textul ar fi fost modificat in sedinta Executivului, ar fi fost necesar un alt aviz al Consiliului.
Un raspuns am primit, in schimb, de la ministrul Justitiei, Tudorel Toader:
"Nu cred ca este un blocaj - sper ca astazi sa se publice in Monitorul Oficial. In orice caz, sub unele aspecte, OUG va intra in vigoare la aceeasi data cu legea de modificare", a raspuns ministrul Tudorel Toader, pentru Ziare.com.
In ceea ce priveste Legea nr. 242/2018 - modificarea si... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 16:48
Deputatii au aprobat, miercuri, un proiect de lege care prevede trecerea Monitorului Oficial sub autoritatea Camerei Deputatilor, dupa ce, in 2012, Guvernul condus de Victor Ponta a decis trecerea acestei regii autonome in subordinea SGG.
"Regia autonoma Monitorul Oficial se organizeaza ca regie autonoma sub autoritatea Camerei Deputatilor. Editorul Monitorului Oficial este Camera Deputatilor. Actele care se publica in Monitorul Oficial, partea intai si partea a doua, se inainteaza secretarului general al Camerei Deputatilor in copie certificata de catre autoritatile emitente, sub semnatura conducatorului acestora sau a loctiitorului sau. Secretarul general al Camerei transmite Regiei autonome Monitorul Oficial spre publicare actele prevazute la articolul 1", se arata in proiectul de lege initiat de parlamentari PNL si USR.
Proiectul a fost adoptat de Senat la sfarsitul lunii martie.
In 22 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii, dupa ce aceasta fusese adoptata si de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, in 22 decembrie 2017.
In iunie 2017, secretarul general al Guvernului (SGG), Mihai Busuioc, a refuzat sa contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu prin care era eliberat din functie, iar fara semnatura acestuia Monitorul Oficial nu publica actul de demitere, dat fiind faptul ca Regia Autonoma "Monitorul Oficial" se afla in subordinea SGG.
In iunie 2012, Guvernul condus de Victor Ponta a adoptat... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 14:21
Ordonanta de urgenta prin care Guvernul Tudose a modificat Codul Fiscal a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial, intrand astfel in vigoare.
Actul normativ adoptat miercuri de Guvern a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 885 de vineri, 10 noiembrie.
PNL a anuntat ca a doua zi dupa publicare va solicita Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala, apreciind ca ordonanta incalca prevederi ale Constitutiei. O opinie similara au exprimat si liderii de sindicat.
Citeste si:
"Revolutia fiscala" incalca Constitutia, sustin sindicalistii din BNS: Va fi sesizat Avocatul PoporuluiPNL cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR pe Codul Fiscal: Are obligatia in fata cetatenilor. Daca nu, depunem plangere penala
In ciuda criticilor venite dinspre mediul de afaceri, sindicate, patronate, experti sau Administratia Prezidentiala, Guvernul Tudose a adoptat miercuri ordonanta de urgenta prin care se aduc modificari importante Codului Fiscal, contributiile fiind trecute de la angajator la angajat, iar procentul de plata catre Pilonul II de pensii se reduce de la 5,1% la 3,75%.
Ordonanta primise anterior avize negative de la Consiliul Economic si Social si de la Consiliul Legislativ.
Consiliul Economic si Social a dat aviz negativ pentru revolutia fiscala promovata de Guvernul TudoseConsiliul Fiscal a avizat negativ "revolutia fiscala" a Guvernului: Ar face o gaura de 5,2 miliarde de lei in buget
Zeci de mii de oameni au iesit in strada pentru a... mai mult
Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 18:27