Preturile locuintelor au inregistrat evolutie pozitiva si in ultima luna din 2020, dupa un plus de 1,2% in noiembrie, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Suma medie solicitata pentru un apartament la nivel national s-a majorat cu 1,5% pe parcursul lui decembrie, de la 1.351 la 1.371 de euro pe metru patrat util.
"In ciuda provocarilor ridicate de epidemia de COVID-19, pretentiile vanzatorilor au revenit pe o traiectorie ascendenta in ultima parte a anului trecut, acestea fiind, in momentul de fata, cu 2,2% mai mari comparativ cu inceputul lui 2020. Putem spune ca 2020 a fost un an bun pentru piata imobiliara. Cererea s-a mentinut la nivel ridicat in special in a doua jumatate a anului. Diferente anuale pozitive pot fi observate in toate cele sase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, in fruntea clasamentului scumpirilor situandu-se, si de data aceasta, Cluj-Napoca, in vreme ce Bucurestiul se afla la polul opus", arata Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
In Bucuresti, preturile locuintelor sunt pre crestere
In cel mai mare oras al tarii, preturile locuintelor au ajuns la o medie de 1.425 de euro pe metru patrat util in decembrie 2020, in crestere cu 1,8% fata de finele lui noiembrie (cand costau 1.400 de euro pe metru patrat).
Comparativ cu inceputul anului trecut, apartamentele din Capitala se situeaza la o diferenta de 0,8% (fata de o valoare de 1.413 euro pe metru patrat util). Tendintele de crestere consemnate pe cele doua... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 11:11
Preturile apartamentelor continua sa creasca in marile orase si in cea de-a treia luna de toamna, dupa un avans de 2,4% in octombrie, potrivit unei analize a Imobiliare.ro. Pretentiile vanzatorilor de apartamente s-au majorat, astfel, cu 1,2% in noiembrie, de la 1.335 la 1.351 de euro pe metru patrat util.
Majoritatea centrelor regionale analizate - cinci din cele sase mari orase monitorizate constant de Imobiliare.ro, mai exact - s-au inscris pe o traiectorie ascendenta la acest capitol, cresteri avand loc atat pe segmentul rezidential vechi, cat si pe cel nou. Exceptia de la regula este reprezentata de Timisoara, unde pretul mediu solicitat pentru un apartament s-a mai diminuat, sub influenta evolutiei consemnate pe piata noua.
Preturile apartamentelor, cel mai mare avans in Bucuresti
In Capitala, suma medie solicitata pentru un apartament a ajuns la 1.400 de euro pe metru patrat util, in conditiile unui avans de 2,4% fata de octombrie (cand aceasta se situa la 1.367 de euro pe metru patrat). Spre deosebire de luna trecuta, cele doua segmente ale pietei rezidentiale au avut o evolutie destul de discrepanta: locuintele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,4% in decurs de 30 de zile (de la 1.338 la 1.343 de euro pe metru patrat), in timp ce unitatile locative nou-construite au consemnat un avans substantial, de 4% mai exact (de la 1.390 la 1.445 de euro pe metru patrat).
Brasov, crestere de 1,2%
In orasul de la poalele Tampei, Indicele Imobiliare.ro a... mai mult
Luni, 07 Decembrie 2020, ora 10:25
Airly si Philips Romania lanseaza campania de crowdfunding "Romania respira - Vrem aer curat!" pentru instalarea senzorilor de monitorizare a calitatii aerului in cat mai multe orase din tara.
In cadrul campaniei, orice persoana se poate implica in achizitia unui senzor intr-un oras din tara printr-o donatie directa, dar si in alegerea zonelor in care acesta va fi instalat. Campania se desfasoara in perioada 20 ianuarie - 31 martie 2020, pe pagina web dedicata, www.romaniarespira.ro, si are ca scop extinderea retelei independente Airly de monitorizare a calitatii aerului din Romania, care ofera informatii despre nivelul emisiilor de particule in suspensie, PM 10, PM2.5 si PM1 in timp real si gratuit, din zona in care senzorii sunt instalati, pe site-ul https://airly.eu/map/en/ sau in aplicatia Airly pentru smartphone.
Mai mult, pentru a creste gradul de constientizare privind calitatea aerului din interior, care, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii poate fi de doua pana la de cinci ori mai poluat decat cel din exterior, Philips Romania ofera celor care se implica in campanie solutii de monitorizare si de purificare a aerului din interior.
Astfel, toate persoanele care se vor alatura cauzei, printr-o donatie sau prin achizitia directa a unui senzor, vor primi un discount de 40% pentru achizitia unui purificator din gama Philips, care capteaza si elimina din aer 99,97 % dintre alergeni. Acestia includ polenul, acarienii, sporii de mucegai, parul de animale,... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 13:02
Ce este un sistem de securitate pentru locuinta
Definitia de baza a oricarui sistem de securitate poate fi identificata in numele sau. Sistemul de securitate este pur si simplu o metoda sau un mijloc prin care este asigurata securitatea prin intermediul unui sistem de dispozitive si componente interconectate.
In acest caz, vorbim despre un sistem de securitate pentru locuinta, care este o retea de dispozitive integrate care functioneaza impreuna pe baza unui panou de control central cu scopul de a proteja locuinta contra hotilor sau contra altor intrusi.
Un sistem de securitate pentru locuinta obisnuit include:
un panou de control, care reprezinta principalul dispozitiv de control al sistemului de securitatesenzori pentru usi si ferestresenzori de miscare, de interior si exteriorcamere de supraveghere wireless sau prin cablusirena sau alarma cu un numar mare de decibelipanou de exterior sau sticker pentru fereastra
Cum functioneaza un sistem de securitate
Toate sistemele de securitate pentru locuinta functioneaza pe baza aceluiasi principiu de securitate al asigurarii punctelor de intrare, precum usi si ferestre, spatiu interior in care exista obiecte de arta, computere, arme si colectii de monede.
In ceea ce priveste dimensiunea locuintei, numarul usilor si ferestrelor sau camerelor pe care proprietarul locuintei vrea sa le protejeze, singura diferenta reala este numarul componentelor de securitate amplasate in locuinta si monitorizate de panoul de... mai mult
Joi, 10 Mai 2018, ora 14:01
Programul "Prima casa" 2017 va avea alocat un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezinta plafonul nou alocat printr-o Hotarare adoptata luni de Guvern.
Restul de 175,5 milioane lei reprezinta diferenta ramasa nealocata sau neutilizata din anul 2016.
Normele metodologice de implementare a programului "Prima casa" au fost modificate in sedinta de luni, astfel incat sa fie armonizate cu modificarile aduse acestui program prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 97/2016.
Astfel, se introduce un nou set de definitii ale locuintelor care se pot achizitiona/construi prin Program. Prin locuinta noua, in sensul Programului "Prima casa", se intelege orice imobil care respecta cerintele pentru a fi incadrat in categoria imobilelor cu destinatia de locuinta, receptionat la terminarea lucrarilor cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii creditului garantat.
Locuintele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii creditului garantat, vor fi asimilate locuintelor noi, conform unui comunicat de presa al Guvernului.
De asemenea, se reglementeaza ca termenul de cinci ani aplicabil in cazul locuintelor noi si/sau consolidate sa fie calculat in functie de data efectuarii receptiei la terminarea lucrarilor, avand ca punct final data solicitarii creditului garantat.
Totodata, in cuprinsul normelor metodologice se introduce... mai mult
Luni, 27 Februarie 2017, ora 18:15
Achizitia Nest Labs de catre Google permite intrarea efectiva in casele oamenilor a operatorului celui mai utilizat motor de cautare la nivel mondial, dar analistii afirma ca obiceiurile lor sunt deja urmarite de companiile de Internet, iar acesta este doar inceputul.
Google a anuntat saptamana trecuta ca a platit 3,2 miliarde de dolari pentru Nest, producator de termostate care pot fi controlate prin smartphone-uri si de dispozitive de detectare a fumului.
Fondata in 2010 de doi fosti angajati ai Apple, Tony Fadell si Matt Rogers, Nest Labs produce termostate care se autoprogrameaza in functie de preferintele utilizatorului in ceea ce priveste temperatura ambientala. Dispozitivul detecteaza daca nu este nimeni acasa, caz in care reduce consumul de energie al locuintei.
Industria termostatelor are venituri anuale de circa 3 miliarde de dolari
Industria termostatelor are venituri anuale de circa 3 miliarde de dolari, potrivit firmei de analiza a pietei IBISWorld, in crestere cu 2% pe an fata de 2008.
Compania de cercetare a pietei Navigant Research estimeaza ca piata aparaturii electrocasnice operata prin smartphone-uri va creste de la 612 milioane de dolari in 2012 la 35 de miliarde de dolari in 2020.
"Smartphone-urile devin din ce in ce mai mult telecomenzile vietii noastre. Vor controla totul, in case si masini", a declarat Jeff Kagan, analist in domeniul tehnologiei, relateaza MarketWatch
Tot mai multe companii vor incerca sa fabrice astfel de... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 08:59
Costurile mai mari pentru creditul prin programul "Prima Casa" in lei au determinat persoanele care vor sa cumpere locuinte sa caute oferte mai ieftine, astfel ca proprietarii au fost nevoiti sa mai lase din pret, scaderea ajungand la 4% in septembrie.
"Dupa o vara plina de incertitudini care au planat in jurul programului guvernamental , in luna septembrie 2013 preturile apartamentelor din Bucuresti au scazut cu pana la 4% fata de acelasi interval din 2012, pe fondul unei oferte mai mari cu peste 15% fata de anul trecut", potrivit raportului de monitorizare imobiliara realizat de portalul imobiliar AnunturiParticulari.ro.
Reprezentantii portalului mentioneaza ca in vara acestui an multi romani au fost nevoiti sa amane decizia de achizitie a unei locuinte deoarece situtia privind continuarea programului "Prima Casa" era incerta.
"Dupa ce s-a clarificat ca programul va continua, atat proprietarii, cat si clientii au fost nevoiti sa se adapteze noilor conditii. Costurile mai mari pentru creditul prin program a determinat persoanele care voiau sa cumpere locuinte, sa caute apartamente mai ieftine, iar proprietarii s-au vazut nevoiti sa mai lase din pret", se mentioneaza intr-un comunicat.
Potrivit calculelor realizate de AnunturiParticulari.ro pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate in presa scrisa si pe Internet, preturile medii solicitate de proprietari pentru garsonierele si apartamentele cu 2 camere au inregistrat cele mai importante ajustari din... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 13:35
Preturile medii solicitate de proprietarii de locuinte din Bucuresti s-au redus in aprilie cu pana la 13% fata de aceeasi luna din 2010, apartamentele cu patru camere suferind cele mai mici scaderi de pret, respectiv de 9%, potrivit portalului AnunturiParticulari.ro.Cel mai recent raport de monitorizare imobiliara realizat de portalul imobiliar pentru luna aprilie, comparativ cu lunile anterioare ale anului, arata un ritm constant de scadere a pretului mediu pentru apartamentele de doua camere si garsoniere, o stagnare a pretului pentru apartamentele de trei camere si o usoara crestere a pretului apartamentelor de patru camere.
"Desi in februarie si martie preturile garsonierelor dadeau semne de crestere, pretul mediu pentru acestea se reintoarce la situatia de inceput de an 2011 scazand sub nivelul lunii ianuarie. Astfel, proprietarii solicita un pret mediu la vanzare de 37.350 de euro.
Garsonierele s-au devalorizat cu 13% in ultimele 12 luni, cu 23% in 24 de luni si cu 51% in ultimele 36 de luni", se arata intr-un comunicat al portalului.
Pentru apartamentele cu doua camere, pretul mediu continua sa scada in acelasi ritm, ajungand la un nou minim de 57.900 euro.
Pretul solicitat de proprietari este in scadere cu 2% fata de luna martie 2011, cu 13% mai mic fata de aprilie 2010 si cu 50% comparativ cu aprilie 2008.
Pretul mediu de strigare pentru apartamentele cu trei camere ramane constant fata de luna martie, la o valoare de circa 81.400 euro.
Raportat la anii precedenti... mai mult
Luni, 02 Mai 2011, ora 11:45
Guvernul a aprobat, miercuri, programul "Case de locuit in zonele afectate de calamitatile naturale din anul 2010", prin care statul va asigura materiale pentru reconstructia sau repararea locuintelor de catre proprietari, in regie proprie sau prin prestatori specializati, informeaza Mediafax. Finantarea programului se asigura prin bugetul de stat, iar Agentia Nationala pentru Locuinte va achizitiona, in mod centralizat, materialele destinate reconstruirii sau repararii caselor.
"Institutiile prefectului vor monitoriza inventarierea caselor de locuit distruse sau afectate, situate in raza administrativ-teritoriala in care isi exercita autoritatea, si vor face propuneri pentru reconstructia sau repararea acestora.
Ulterior, acestea sunt transmise Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in vederea stabilirii sumelor necesare a fi alocate de la bugetul de stat pentru achizitionarea de materiale, pentru fiecare zona de autoritate a consiliilor locale din judet", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Primarii unitatilor administrativ-teritoriale raspund de depozitarea, gestionarea si predarea catre persoanele si familiile sinistrate a materialelor preluate de la Agentia Nationala pentru Locuinte.
Casele care vor fi construite in zonele afectate de calamitati vor avea doua camere, la un regim de inaltime parter si o suprafata construita de 60,5 mp, respectiv suprafata utia de 47,5 mp , conform proiectului tehnic elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si... mai mult
Joi, 15 Iulie 2010, ora 00:47