Oficiali ai 26 de banci centrale importante, intre care Rezerva Federala a SUA (Fed) si Banca Angliei, se vor intalni, luni, la Basel, cu reprezentanti ai Facebook, in legatura cu proiectul criptomonedei Libra.
Bancherii vor adresa intrebari esentiale din partea guvernelor, pe fondul ingrijorarii din Uniunea Europeana si alte regiuni legate de impactul asupra stabilitatii financiare, a relatat duminica Financial Times, citand surse apropiate situatiei, transmite Reuters.
La intalnire au fost invitati si fondatorii Libra, pentru a raspunde la intrebari despre caracteristicile monedei virtuale.
Facebook nu a raspuns imediat solicitarii de informatii din partea Reuters, adresata in afara programului obisnuit de lucru.
State precum Franta si Germania au criticat deja in mod public proiectul Libra al Facebook, afirmand ca implica riscuri pentru suveranitatea tarilor din Uniunea Europeana.
Citeste mai multe despre proiectul monedei virtuale Libra si reactiile pe care le-a starnit:
Facebook lanseaza propria criptomoneda. Proiectul este sustinut de nume mari
Acord in G7 privind taxarea gigantilor Internetului. Libra trebuie reglementata cat mai strict
Presedintele Bancii centrale a SUA spune ca moneda virtuala a Facebook starneste ingrijorari serioase
Mark Zuckerberg anunta oficial ca lanseaza criptomoneda Libra ...citeste mai departe despre "Bancheri din lumea intreaga se intalnesc luni cu reprezentantii Facebook pentru a discuta despre moneda virtuala... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 00:00
Presedintele Bancii centrale a SUA (Fed) Jerome Powell a apreciat miercuri ca proiectul de criptomoneda al retelei sociale Facebook ridica "multe ingrijorari serioase cu privire la viata privata, spalarea banilor, protectia consumatorilor si securitatea financiara", informeaza AFP.
Reteaua sociala Facebook a anuntat recent ca intentioneaza sa introduca o noua criptomoneda, denumita Libra, in cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul platilor digitale. Facebook sustine ca Libra va fi sustinuta de active reale, precum depozite bancare si obligatiuni guvernamentale, in ideea de a fi mai stabila decat alte criptomonede precum bitcoin.
Cu prilejul unei audieri intr-o comisie a Congresului, Powell a spus ca Libra ar putea fi utilizata pentru spalarea banilor si finantarea terorismului si de de asemenea ar putea pune in pericol stabilitatea financiara avand in vedere faptul ca numarul mare de utilizatori ai Facebook ar duce la o adoptare larga a criptomonedei Libra.
"Procesul de examinare a acestor ingrijorari ar trebui sa fie unul rabdator si minutios", a spus Powell, adaugand ca Fed isi coordoneaza actiunile impreuna cu alte organisme de reglementare, precum Departamentul Trezoreriei, si alte banci centrale din strainatate. Proiectul Libra "nu poate avansa" inainte ca semnele de intrebare cu privire la riscurile de spalare a banilor sa fie examinate cu atentie, a subliniat Jerome Powell.
Anterior, guvernatorii bancilor centrale din Marea Britanie, Franta... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 19:59
Proiectul retelei sociale Facebook de a introduce o noua criptomoneda, denumita Libra, a ridicat marti mai multe semne de intrebare in randul organismelor de reglementare si bancilor centrale din Europa, care au solicitat mai multe detalii de la Facebook cu privire la proiectul Libra, transmite Reuters.
Autoritatea pentru Conduita Financiara din Marea Britanie (FCA) a anuntat ca deocamdata nu exista suficiente informatii cu privire la Libra, adaugand ca proiectul ar putea fi unul important pentru politicile publice si ca nu va obtine aprobarile necesare fara noi informatii. "Nu vor trece rapid prin procesul de autorizare fara aceste informatii", a subliniat presedintele FCA, Andrew Bailey.
Separat, Domenico Gammaldi responsabil cu supervizarea pietei la Banca Centrala a Italiei, a cerut si el mai multe informatii de la Facebook. "O carte alb (white paper) inseamna si faptul ca exista foarte putine informatii", a declarat Gammaldi la o conferinta pe tema cripto-monedelor organizata la Zug (Elvetia).
Guvernatorul Bancii Centrale a Frantei, Villeroy de Galhau, a subliniat ca Libra va trebui sa respecte reglementarile privind combaterea spalarii de banii iar sustinatorii acestui proict vor trebui sa obtina o licenta bancara daca vor dori sa ofere servicii de genul depozite bancare. Franta vrea sa profite de faptul ca detine presedintia G7 pentru a pune la punct un grup de lucru care sa se ocupe de aceste ingrijorari la nivel international.
La randul sau,... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 10:56
Facebook se pregateste sa lanseze propria moneda virtuala, care se bucura deja de sprijinul unor companii importante precum Visa, Mastercard, Pay Pal si Uber.
Noua criptomoneda, despre care se speculeaza ca se va numi Libra, va fi prezentata saptamana viitoare si va fi lansata in 2020. Greii industriei financiare si a tehnologiei vor investi in jur de 10 milioane de dolari fiecare, fiind creat un fel de consortiu care va administra moneda, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal. Libra va fi ancorata la un cos de monede, pentru a evita fluctuatiile care au marcat alte criptomonede.
Libra, unul dintre cele mai misterioase proiecte dezvoltate de Facebook, va fi o moneda pe care utilizatorii o vor putea transfera intre ei si o vor putea folosi pentru a face cumparaturi pe Facebook sau in general pe internet. Printre investitori se numara si companiile Stripe si Booking.com, indicand ambitiile internationale ale proiectului.
Wall Street Journal relata luna trecuta ca Facebook urmareste sa obtina in jur de 1 miliard de dolari pentru viitorul sau sistem de plati pe baza de criptomonede.
La zece ani de la aparitia bitcoin, caruia i-a urmat un sir de alte monede virtuale, utilizatorii sunt inca reticenti sa le foloseasca pentru plati. Facebook spera sa poata schimba aceasta situatie mizand pe uriasa sa retea sociala cu miliarde de utilizatori.
Discutiile cu investitorii si cu partenerii sunt inca in desfasurare si raman deocamdata necunoscute multe detalii... mai mult
Duminica, 16 Iunie 2019, ora 00:00
Facebook dezvolta o criptomoneda care le va permite utilizatorilor sa transfere bani prin aplicatia WhatsApp.
Serviciul va fi testat pe piata din India, unde WhatsApp are peste 200 de milioane de utilizatori, informeaza Bloomberg.
Decizia de a testa initial in India a fost determinata de pozitia tarii in ce priveste nivelul remiterilor, cel mai ridicat din toata lumea, indienii trimitand acasa 69 de miliarde de dolari in 2017.
Compania dezvolta un stablecoin - un tip de moneda digitala legata de valoarea dolarului american - pentru a minimiza eventualele pierderi cauzate de volatilitatea monedelor digitale.
Era de asteptat ca Facebook sa intre in domeniul serviciilor financiare, dupa ce compania l-a angajat pe fostul presedinte al PayPal, David Marcus, pentru a conduce aplicatia Messenger, inca din 2014. ...citeste mai departe despre "Facebook dezvolta o criptomoneda stabila pentru transferuri banesti prin WhatsApp" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 20:00