Moneda nationala s-ar putea deprecia in perioada urmatoare, dupa ce analistii se asteptau la o majorare a dobanzii cheie, iar cand sunt dezamagiti pot reactiona, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Pot sa fie presiuni pe depreciere (a monedei nationale n.r.). In ce sens? In sensul ca pietele am vazut ca asteptau, mai ales economistii din banci, asteptau o majorare. Si cam asa se intampla. Cand sunt dezamagiti pot sa reactioneze. Dar va dau doua informatii esentiale.
In primul rand cursul a dovedit, mai ales dupa a doua majorare. o stabilitate relativa, la un nivel care speram noi sa nu agraveze deficitul balantei comerciale si a contului curent.
Dimpotriva, daca s-ar putea, el, cursul, sa atenueze acest deficit. De ce este important important ce va spun acum?
Pentru ca Banca Nationala ar putea sa majoreze dobanda, asa, fara sa se uite la multitudinea de factori, sa accepte aprecierea leului.
Si ce vom constata? Ca noi combatem inflatia cu pretul deteriorarii balantei comerciale si de pret. Nu vrem asa ceva. Nu este o solutie viabila, sustenabila si nici nu e spre binele tarii.
Deficitul balantei de plati, deficitul de cont curent, nu a depasit 4%, dar tinde sa depaseasca 4%", a explicat Mugur Isarescu, dupa ce a fost intrebat daca decizia de a mentine dobanda cheie neschimbata va influenta cursul de schimb.
Acesta a afirmat ca 4% deficit de cont curent din PIB, nu este o "cifra magica", dar este o cifra trecuta in... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 10:30
Moneda nationala se va tranzactiona intre 4,42 si 4,44 lei/euro in perioada urmatoare, dar exista posibilitatea sa vedem cursul si la 4,40 lei/euro, a declarat Claudiu Cazacu, analist sef al XTB Romania.
"Din punctul meu de vedere, cursul era intr-o zona de forta a leului si de aici surpriza pare ca nu este foarte mare. Intarirea a fost una de dimensiuni modeste. Pentru o vreme, probabil ca o sa avem un curs care va levita intre 4,42 si 4,44 lei/euro si exista posibilitatea sa il vedem inspre 4,40 lei/euro", a explicat Claudiu Cazacu impactul imbunatatirii ratingului atribuit Romaniei de catre Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's.
Acesta a declarat ca exista senzatia ca datele macro din Romania incep sa mearga spre mai bine, PIB reflecta un consum in crestere, industria merge destul de bine si agricultura se mentine aproximativ la nivelul de anul trecut. La acestea se adauga si o inflatie scazuta, 'un pic de dezmortire' a creditarii in lei si sentimentul global fata de Romania, care a inceput sa fie mai bun. Nu in ultimul rand, investitorii sunt in cautarea unor randamente bune.
"In urmatoarele doua saptamani nu ar fi exclus sa vedem un curs de 4,40 lei/euro. Senzatia mea este insa ca acest curs nu este aliniat in totalitate cu fundamentele si cu riscurile. Probabil ca intr-un orizont de 4-5 ani, pana cand ne vom integra in zona monetara europeana, cursul ar mai putea sa se aprecieze, dar pana atunci mai este nevoie de mai multa stimulare pe aceasta... mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 16:45
Leul este, la finele primelor zece luni ale acestui an, cea mai performanta moneda din Uniunea Europeana, fiind singura care inregistreaza o crestere in fata euro comparativ cu cotatia din ianuarie, conform unei analize a Casei de brokeraj Noble Securities.
"In ultimele cateva luni, moneda nationala a fost doar putin influentata de ciclul de relaxare a politicii monetare lansat de BNR si, in plus, a rezistat destul de bine turbulentelor create de evenimentele externe, care au fost nu doar multe, ci si importante si, in consecinta, generatoare de volatilitati crescute in piata. In ceea ce priveste euro, trebuie spus ca moneda unica a avut in octombrie un parcurs favorabil fata de USD (cu o crestere de circa 0,4%), desi a fost afectata in ultimele zile ale lunii trecute de rezultatele dezamagitoare inregistrate atat de Germania, cat si de Zona Euro in ansamblul sau in ceea ce priveste somajul; in plus, departarea ratei inflatiei din Zona Euro de obiectivele Bancii Centrale Europene (BCE) a intarit speculatiile potrivit carora BCE ar putea lua in calcul scaderea dobanzii de referinta pentru a stimula cresterea in regiune", a aratat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities - Sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Leul a crescut, la finele octombrie, cu 0,5% fata de euro
La sfarsitul lui octombrie, leul a inregistrat o crestere de circa 0,5% in fata euro comparativ cu cotatia avuta la... mai mult
Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 12:01
In numai sase luni, leul romanesc a ajuns de la statutul de paria la cel de moneda favorita pe piata de capital, pe masura ce situatia politica interna mai stabila si perspective nu chiar atat de sumbre pentru zona euro au linistit investitorii de pe pietele emergente, potrivit unei analize publicate sambata pe un blog afiliat Wall Street Journal.
Pe aproape tot parcursul anului trecut, Romania a trait sub semnul tulburarilor politice, care au inclus luni de certuri aprige intre presedintele Traian Basescu si coalitia de la guvernare condusa de Victor Ponta si care au culminat cu tentativa esuata de a-l demite pe seful statului. Nesiguranta a lovit puternic leul, care s-a depreciat la niveluri record in raport cu euro, pe masura ce investitorii renuntau la activele romanesti.
Insa alegerile legislative din decembrie 2012 s-au incheiat cu o victorie clara a coalitiei de centru-stanga a premierului Victor Ponta, iar acesta si presedintele au ajuns la un armistitiu.
In ultima luna, mai putin impovarat de problemele politice, leul a reusit sa castige teren in fata monedei euro, iar investitorii de pe pietele in curs de dezvoltare raman increzatori.
De la inceputul acestui an, moneda nationala s-a apreciat patru sedinte consecutive in fata euro ajungand la cel mai mic nivel din aprilie 2012, de 4,3753 lei/euro.
Curs valutar: Euro a coborat sub pragul psihologic de 4,4 lei
Vineri, insa, leul s-a depreciat, BNR afisand un curs de referinta de 4,3802 lei/euro,... mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 12:27
Leul ramane singura moneda din Uniunea Europeana, care s-a depreciat fata de euro. Dintre restul monedelor europene, dinarul sarbesc a inregistrat cea mai mare depreciere fata de euro, cu 6,8%.
Este urmat de leul moldovenesc cu 5,5% si de leul romanesc cu o scadere de 5,3%.
"Din punct de vedere al performantelor economice ale Romaniei in acest an, scaderea leului este oarecum nemeritata, daca analizam situatiile tarilor ale caror monede nationale au marcat deprecieri mai mari sau comparabile cu a sa.
Scaderea leului reflecta prioritar neincrederea investitorilor in mediul local, considerandu-l mai putin sigur din cauza instabilitatii induse de situatiile politice tensionate care au aparut in acest an", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Astfel, pe primul semestru al acestui an, Romania a avut o crestere economica de 0,8%, iar prognozele pe anul in curs si pe cel viitor sunt favorabile, in contextul in care cea mai mare parte a Europei are in fata recesiunea; deficitul bugetar al Romaniei dupa primele trei trimestre a fost de 1,18%, iar somajul este in scadere fata de anul trecut.
In comparatie, Serbia este din punct de vedere economic intr-o situatie critica, luptandu-se sa reduca un deficit aflat mult timp la un nivel de peste 7% , acordul cu FMI este suspendat, inflatia in crestere, economia in scadere etc. In acelasi... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 17:10
La nivelul monedelor din Europa, leul a fost depasit doar de dinarul sarbesc, care a inregistrat pe pietele financiare cea mai mare depreciere fata de Euro in aceeasi perioada, potrivit unei analize realizata de catre Noble Securities.
Euro a intrat, inca de anul trecut, pe un trend de depreciere, in special fata de valutele majore, in primul rand din cauza crizei datoriilor suverane, ramasa inca fara solutii si cu risc de contagiune; monedele din UE s-au comportat diferit in functie de elementele interne ale fiecarei tari.
Astfel, forintul maghiar a atins minime istorice la inceputul acestui an, pe fondul tensiunilor din Ungaria si al disputelor dintre guvernul de la Budapesta si FMI; ulterior, pietele financiare au inregistrat o corectie, moneda intrand pe o panta de apreciere, fiind sustinuta in ultimele luni de perspectiva unui nou acord financiar al Ungariei cu institutiile internationale.
Dupa primele opt luni ale anului, forintul marcheaza cea mai mare crestere fata de euro, respectiv de 9,11% (la 31 august comparativ cu inceputul lunii ianuarie). In aceeasi perioada, zlotul polonez s-a apreciat cu 6,58% comparativ cu euro, guvernul de la Varsovia anticipand o crestere economica de 2,5% in 2012 si de 2-2,5% in 2013.
Euro s-a depreciat in acest an cu 6,46% fata de coroana suedeza si cu 5% fata de lira sterlina; Cehia a pastrat increderea investitorilor, coroana ceha de pe urma devalorizarii euro si intarindu-se cu 2,77% fata de moneda Europeana, desi... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 17:13
Aprecierea leului este un vot de incredere dat de investitorii straini, in conditiile in care fluxurile de capital sunt mai degraba orientate catre Romania decat din interiorul tarii spre exterior, a declarat pentru MEDIAFAX seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks."Cred ca aprecierea din ultima vreme a fost determinata de un val de incredere fata de Romania.
In prezent exista anumite fluxuri de capital care mai degraba sunt orientate catre interior decat din tara catre exterior. Presiunea pe aprecierea unei monede este, de obicei, un vot de incredere dat de investitori in tara respectiva", a afirmat oficialul FMI.
Cursul de referinta anuntat vineri de BNR, de 4,0881 lei/euro, este cel mai redus din ultimele 12 luni.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat miercuri ca aprecierea leului este determinata de piata si corespunde fundamentelor economice, contribuind la controlul inflatiei. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca modificari de pana la 3-4% ale cursului de schimb "nu trebuie bagate in seama" si nu ar trebui sa se vada imediat in preturi.
Leul a urmat un trend de apreciere de la inceputul acestui an fata de euro, castigand 4,2% fata de moneda europeana. mai mult
Sambata, 26 Martie 2011, ora 15:57
O lume in care nici plasamentele de siguranta nu mai sunt sigure ridica semne de intrebare pentru investitori, care nu mai stiu unde sa isi plaseze banii, comenteaza Reuters, in contextul retrogradarilor facute de agentiile de evaluare financiara, transmite NewsIn.Astfel, investitorii se confrunta cu aceasta problema intr-un moment in care grupul calificativelor pentru credite din categoria 'triplu A' se micsoreaza, afectat de criza creditelor, de criza economica si de majorarea cheltuielilor bugetare ale guvernelor, in reactie la criza.
Hotararea de saptamana trecuta a agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) de a cobori perspectiva pentru datoriile suverane ale Marii Britanii, amenintand calificativul de varf al Regatului, a accentuat posibilitatea ca grupul restrans al guvernelor evaluate cu 'triplu A' sa piarda inca un membru.Calificativele din categoria 'triplu A' acordate companiilor au inceput, de asemenea, sa dispara. In 1999, 35 de companii fusesera evaluate de S&P cu ratinguri din clasa 'triplu A', in prezent mai exista doar opt firme care au astfel de rating, printre care grupul producator de farmaceutice Pfizer, al carui rating se afla sub monitorizare cu perspectiva negativa.Anuntul agentiei S&P referitor la Marea Britanie a obligat investitorii sa se gandeasca la faptul ca ratinguri candva de neatins, printre care cel al Statelor Unite, ar putea sa se confrunte cu riscul unei coborari.Daca datoria in crestere a Statelor Unite... mai mult
Luni, 01 Iunie 2009, ora 08:53
Forintul unguresc a atins un nou minim pe piata valutara, iar zlotul s-a apropiat de recordul istoric de depreciere fata de euro, din cauza cresterii ingrijorarilor privind Europa Centrala si de Est (ECE) ca urmare a dependentei acesteia de datoria externa, scrie Reuters.Agentia de evaluare financiara Moody's a aratat intr-un raport recent ca recesiunea din tarile emergente europene va fi mai severa decat in oricare alt stat, din cauza dezechilibrelor acumulate, care vor pune presiune asupra ratingurilor bancilor locale si, implicit, si asupra bancilor-mama.
Increderea investitorilor din regiune a fost slabita si de un raport al bancii centrale poloneze, publicat ieri, care ridica unele semne de intrebare asupra planului de adoptare a monedei unice europeane in 2012, si, totodata, si de ingrijorarile privind pierderile suferite de companiile poloneze din cauza contractelor valutare cu optiuni. "Raportul Moody's a fost inca un cui batut in cosciugul zlotului", a spus pentru Reuters un trader din Londra.
Numai ieri, zlotul a pierdut aproximativ 4% in fata euro. Totodata, randamentul obligatiunilor guvernamentale a crescut pe fondul ieftinirii monedei poloneze, iar analistii sustin ca aceasa cadere ar putea forta banca centrala sa intervina pentru a sustine zlotul. "Pietele pun presiune asupra unei reactii politice din partea Poloniei si, cu cat ieftinim mai mult zlotul fata de euro, cu atat mai mult banca centrala va fi nevoita sa opreasca reducerile de dobanda pentru a... mai mult
Marti, 17 Februarie 2009, ora 16:32