Leul este, la finele primelor zece luni ale acestui an, cea mai performanta moneda din Uniunea Europeana, fiind singura care inregistreaza o crestere in fata euro comparativ cu cotatia din ianuarie, conform unei analize a Casei de brokeraj Noble Securities.
"In ultimele cateva luni, moneda nationala a fost doar putin influentata de ciclul de relaxare a politicii monetare lansat de BNR si, in plus, a rezistat destul de bine turbulentelor create de evenimentele externe, care au fost nu doar multe, ci si importante si, in consecinta, generatoare de volatilitati crescute in piata. In ceea ce priveste euro, trebuie spus ca moneda unica a avut in octombrie un parcurs favorabil fata de USD (cu o crestere de circa 0,4%), desi a fost afectata in ultimele zile ale lunii trecute de rezultatele dezamagitoare inregistrate atat de Germania, cat si de Zona Euro in ansamblul sau in ceea ce priveste somajul; in plus, departarea ratei inflatiei din Zona Euro de obiectivele Bancii Centrale Europene (BCE) a intarit speculatiile potrivit carora BCE ar putea lua in calcul scaderea dobanzii de referinta pentru a stimula cresterea in regiune", a aratat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities - Sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Leul a crescut, la finele octombrie, cu 0,5% fata de euro
La sfarsitul lui octombrie, leul a inregistrat o crestere de circa 0,5% in fata euro comparativ cu cotatia avuta la... mai mult
Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 12:01
Leul ramane singura moneda din Uniunea Europeana, care s-a depreciat fata de euro. Dintre restul monedelor europene, dinarul sarbesc a inregistrat cea mai mare depreciere fata de euro, cu 6,8%.
Este urmat de leul moldovenesc cu 5,5% si de leul romanesc cu o scadere de 5,3%.
"Din punct de vedere al performantelor economice ale Romaniei in acest an, scaderea leului este oarecum nemeritata, daca analizam situatiile tarilor ale caror monede nationale au marcat deprecieri mai mari sau comparabile cu a sa.
Scaderea leului reflecta prioritar neincrederea investitorilor in mediul local, considerandu-l mai putin sigur din cauza instabilitatii induse de situatiile politice tensionate care au aparut in acest an", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Astfel, pe primul semestru al acestui an, Romania a avut o crestere economica de 0,8%, iar prognozele pe anul in curs si pe cel viitor sunt favorabile, in contextul in care cea mai mare parte a Europei are in fata recesiunea; deficitul bugetar al Romaniei dupa primele trei trimestre a fost de 1,18%, iar somajul este in scadere fata de anul trecut.
In comparatie, Serbia este din punct de vedere economic intr-o situatie critica, luptandu-se sa reduca un deficit aflat mult timp la un nivel de peste 7% , acordul cu FMI este suspendat, inflatia in crestere, economia in scadere etc. In acelasi... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 17:10
La nivelul monedelor din Europa, leul a fost depasit doar de dinarul sarbesc, care a inregistrat pe pietele financiare cea mai mare depreciere fata de Euro in aceeasi perioada, potrivit unei analize realizata de catre Noble Securities.
Euro a intrat, inca de anul trecut, pe un trend de depreciere, in special fata de valutele majore, in primul rand din cauza crizei datoriilor suverane, ramasa inca fara solutii si cu risc de contagiune; monedele din UE s-au comportat diferit in functie de elementele interne ale fiecarei tari.
Astfel, forintul maghiar a atins minime istorice la inceputul acestui an, pe fondul tensiunilor din Ungaria si al disputelor dintre guvernul de la Budapesta si FMI; ulterior, pietele financiare au inregistrat o corectie, moneda intrand pe o panta de apreciere, fiind sustinuta in ultimele luni de perspectiva unui nou acord financiar al Ungariei cu institutiile internationale.
Dupa primele opt luni ale anului, forintul marcheaza cea mai mare crestere fata de euro, respectiv de 9,11% (la 31 august comparativ cu inceputul lunii ianuarie). In aceeasi perioada, zlotul polonez s-a apreciat cu 6,58% comparativ cu euro, guvernul de la Varsovia anticipand o crestere economica de 2,5% in 2012 si de 2-2,5% in 2013.
Euro s-a depreciat in acest an cu 6,46% fata de coroana suedeza si cu 5% fata de lira sterlina; Cehia a pastrat increderea investitorilor, coroana ceha de pe urma devalorizarii euro si intarindu-se cu 2,77% fata de moneda Europeana, desi... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 17:13
Euro s-a apreciat constant in ultimii ani si a reprezentat o moneda sigura pentru economii pe termen lung. Cu toate acestea, increderea in moneda unica s-a uzat din cauza incertitudinii care domina zona euro.
Asadar, in 2012, cea mai buna moneda pentru economii este leul. Pe de o parte, analistii financiari estimeaza o apreciere a monedei natioanale in fata euro, iar pe de alta parte, dobanzile la depozitele in lei vor ramane la niveluri ridicate pe tot parcursul anului, ca urmare a nevoii de lichiditate din sistemul bancar.
Iata, asadar, care sunt prognozele analistilor in ceea ce priveste evolutia cursului de schimb pentru principalele valute in 2012:
Aurelian Dochia, analist financiar
Situatia este atat de volatila pe piete incat in cateva luni se pot produce rasturnari care nu pot fi anticipate. Asadar, cea mai buna forma de economisire este prin diversificarea in cateva monede principale.
Euro ramane o moneda sigura in sensul ca nu va disparea. Insa, daca discutam de raportul euro-dolar sau euro-yen, moneda unica ar putea pierde teren. Leul ramane interesant pentru ca se ofera dobanzi mult mai bune decat la euro, care vor acoperi si o usoara devalorizare in fata euro, daca acest lucru se va produce totusi.
Eu cred ca sansele sunt mai mari ca dolarul sa se intareasca intr-o anumita masura fata de euro. Economia americana ne ofera semne mai incurajatoare decat cea europeana. Tendinta nu este noua, iar cursul este influentat de la o luna la alta, in... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 13:25
Pentru moneda nationala, ultimele saptamani nu au fost deloc usoare. Contextul international, cumulat cu turbulentele interne l-au facut sa ingenuncheze de multe ori in fata monedei europene. Si nu numai. Iar analistii cred ca se apropie momentul cand va fi atins un nou maxim istoric.
In prima zi a acestei saptamani, moneda unica europeana a bifat o noua victorie in fata anemicului leu atins din toate partile. Un curs oficial de de 4,3608 lei/euro, cel mai ridicat din acest an, cu 0,02% mai mare fata de sedinta precedenta, a insemnat inca un pas spre maximul istoric inregistrat in 30 iunie 2010, de 4,3688 lei/euro.Si cel mai ridicat curs din acest an.
De altfel, nici in raport cu dolarul lucrurile nu au stat foarte bine, dovada fiind acelasi curs de referinta: de 3,2425 lei/dolar, cu 0,29% peste nivelul din sedinta anterioara.
Astfel, leul a ajuns la o depreciere de 3% in raport cu euro, in decurs de mai putin de 3 luni. Scaderea s-a simtit mai mult in octombrie-noiembrie cand discutiile pe marginea nevoii de capital suplimentar pentru bancile din zona euro s-au amplificat.
Dupa o asa evolutie si tinand cont de comportamentul din ultimele saptamani, toata lumea asteapta cu sufletul la gura fiecare miscare a bancii centrale. Pe care o banuieste ca intervine atunci cand lucrurile sunt mai agitate.
A devenit clar pentru participantii la piata valutara ca BNR sprijina leul prin interventii aproape zilnice, scriu analistii Societe Generale, citati de ZF.... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 12:06