Daca pe vremuri eram fermecati de 'visul american', care desprins din Declaratia de Independenta insemna ca poti veni de oriunde si sa devii orice iti doresti, visul monedei euro incepe usor, dar sigur, sa capete contur, cel putin in mentalul colectiv al cetateanului roman.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce romanii prefera moneda euro si care sunt beneficiile.
Romania este tara unde se inregistreaza cel mai mare procentaj de respondenti (75%) cu opinie pozitiva fata de introducerea monedei euro, releva cel mai recent sondaj de specialitate, realizat in cele sapte state membre care nu au aderat inca la zona euro, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia. Totodata, Romania a inregistrat o crestere si a proportiei celor care sunt in favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu anul 2020, an de pandemie, de la 63% la 75%.
Cetatenii romani sunt de parere ca trecerea la moneda unica a avut consecinte pozitive pentru tarile care o utilizeaza deja, inclusiv, in mod direct, asupra cetatenilor tarilor respective. Avantajele palpabile ale introducerii monedei euro pentru cetatenii romani se vor face simtite treptat, o data cu adancirea procesului de integrare europeana. Pentru firmele care desfasoara activitati de comert exterior cu tari din zona euro, un efect pozitiv imediat il va reprezenta simplificarea birocratiei si tot ceea ce este legat de simplificarea contractelor si procedurilor financiar-contabile.... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 08:30
Florin Citu, premierul Romaniei, a declarat joi, 18 februarie, ca Romania ar putea adera la spatiul Schengen in anul 2021, daca va avea un raport MCV favorabil.
"Parcursul pentru euro a fost putin intarziat de criza din 2020. Vom face totul si este nevoie de convergenta reala. Vom recupera in perioada 2021 - 2024, dar trebuie sa fim constienta ca aderarea la zona euro va fi dupa 2024. Obiectivul de aderare este si o obligatie a Romaniei prin tratatul pe care l-am semnat. E greu sa discuti de aderare la zona euro in plina criza economica", a spus Florin Citu la Digi24.
"Nu numai aderarea este obiectivul principal, pentru mine conteaza ce inseamna sa aderi la zona euro. Inseamna reformarea acestei economii, sa o faci performanta in zona euro, acolo unde competitia este este foarte dura. Asta este foarte important", a adaugat premierul.
Citu a mai declarat ca intrarea in antecamera zonei euro ar putea avea loc in 2024-2025, iar adoptarea monedei europene in 2027-2028. El adauga ca "spera ca anul acesta" Romania sa adere la spatiul Schengen, dar nu stie inca daca o sa fie vorba doar despre aeroporturi, sau si despre granitele terestre.
"Romania este gata sa intre in Schengen din 2011. A aparut discutia cu MCV-ul. Trebuie sa corectam aceasta problema anul acesta. Vom face tot posibilul sa avem un raport favorabil al MCV. Daca toate lucrurile merg bine, si am inceput cu desfiintarea SIIJ, si avem un raport favorabil, putem sa speram sa continuam discutiile de aderare... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2021, ora 14:27
Potrivit rezultatelor celui mai recent Eurobarometru, 76% dintre respondenti considera ca moneda unica este benefica pentru Uniunea Europeana. Acesta este cel mai important sprijin de la introducerea monedelor si bancnotelor euro in 2002, in crestere cu doua puncte procentuale fata de nivelurile record inregistrate deja anul trecut, a anuntat vineri Comisia Europeana.
De asemenea, o majoritate de 65% dintre cetatenii din zona euro considera ca moneda euro este benefica pentru propria lor tara: aceasta este, de asemenea, cea mai mare cifra inregistrata pana acum. Moneda comuna este sustinuta de majoritatea cetatenilor din toate cele 19 state membre ale zonei euro.
Desi este inca o moneda tanara, euro a implinit 20 de ani anul acesta. Cu toate acestea, europenii sunt constienti de beneficiile practice pe care le-a adus in viata lor de zi cu zi. Patru din cinci respondenti considera ca moneda euro a facilitat activitatile comerciale transfrontaliere, compararea preturilor si cumparaturile in alte tari, inclusiv online. De asemenea, o majoritate absoluta considera ca moneda euro a facilitat calatoriile si a contribuit la scaderea preturilor acestora.
"Dupa aproape 28 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht, raman convins ca aceasta a fost semnatura mea cea mai importanta. Moneda euro, introdusa acum 20 de ani, a devenit un simbol al unitatii, al suveranitatii si al stabilitatii. Am depus eforturi sustinute in ultimii cinci ani pentru ca Europa sa depaseasca... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 14:57
Sprijinul pentru uniunea economica si monetara si pentru moneda euro atinge un nou nivel record ridicat, potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, peste trei sferturi dintre respondentii din zona euro (76%) declarandu-se in favoarea monedei unice a UE, se arata intr-un comunicat publicat luni de Comisia Europeana (CE).
Conform sursei citate, in ansamblul UE, sprijinul pentru moneda euro este stabil la 62%.
Opiniile pozitive cu privire la situatia economiilor nationale prevaleaza (49% apreciaza situatia ca fiind buna si 47% o apreciaza ca fiind proasta) . Majoritatea respondentilor din 17 state membre afirma ca situatia economica nationala este buna.
Luxemburg (94%), Danemarca (91%) si Olanda (90%) sunt tarile cu cele mai mari punctaje. Procentajul cel mai scazut al opiniilor pozitive este observat in Grecia (7%), Croatia si Bulgaria (ambele cu 20%), Italia (22%), Spania (26%) si Franta (29%).
Noul sondaj Eurobarometru publicat luni arata o crestere puternica a perceptiei pozitive a cetatenilor fata de Uniunea Europeana in toate domeniile - de la economie la starea democratiei. Acestea sunt cele mai bune rezultate de la sondajul Eurobarometru din iunie 2014 realizat inainte de intrarea in functie a Comisiei Juncker.
Increderea in UE este la cel mai inalt nivel din 2014 si ramane superioara increderii in guvernele sau parlamentele nationale. Increderea in UE a crescut in 20 de state membre, cu cele mai mari punctaje in Lituania (72%), Danemarca (68%) si Estonia... mai mult
Luni, 05 August 2019, ora 14:59
Moneda euro va implini, la 1 ianuarie 2019, varsta de 20 de ani, o perioada in care s-a impus pe pietele financiare si a supravietuit marii crize mondiale, insa ramane in continuare un colos handicapat de slabiciunile sale originale, fara o solidaritate europeana crescuta, transmite AFP.
Mai intai un instrument virtual utilizat de specialistii in finante si contabili, moneda euro s-a materializat la 1 ianuarie 2002, astfel ca in prezent 340 de milioane de cetateni din 19 tari impart aceeasi moneda.
Banca Centrala Europeana (BCE), care a preluat fraiele politicii monetare in 1999, se mandreste ca a impiedicat o escaladare a preturilor, in conditiile in care spectrul unei spirale inflationiste ii face si acum "pielea de gaina".
In realitate, popularitatea monedei unice este la un nivel ridicat. In medie, 74% din cetatenii zonei euro apreciaza ca moneda unica a fost benefica pentru UE, iar 64% pentru propria lor tara, potrivit rezultatelor unui barometru publicat in luna noiembrie de BCE. Si asta in pofida cresterii miscarilor populiste anti-UE.
"Euro este ancorat in randul populatiei, chiar daca partidele antisistem nu sunt multumite de acest lucru", subliniaza Nicolas Veron, economist la institutul Bruegel din Bruxelles.
Moneda euro a stimulat de asemenea comertul intra-comunitar si este a doua cea mai utilizata moneda la nivel mondial, chiar daca ramane mult in urma dolarului american.
Insa, in vara lui 2012, dupa criza financiara, moneda euro a riscat sa... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 11:43
Un cetatean german, care a fost judecat pentru ca a incercat sa schimbe cateva zeci de kilograme de monede euro deteriorate pe care le-a adus din China, a fost achitat de un tribunal din Austria, care a apreciat ca aceasta activitate nu are nimic ilegal.
Germanul, in varsta de aproximativ 40 de ani, a fost arestat in primavara cand incerca sa introduca cantitati mari de monede euro deteriorate intr-un automat de schimb monetar dintr-o banca din Bregenz (vestul Austriei) pentru a le converti in bancnote. La momentul arestarii, politia a descoperit in vehiculul germanului o cantitate de aproximativ 117 kilograme de monede deteriorate de unu si doi euro, cu o valoare de 15.000 de euro.
Acuzat de inselatorie si plasat in arest preventiv, germanul a explicat ca se deplaseaza in mod frecvent in China pentru a cumpara stocurile de monede euro gasite in automobilele si masinile de spalat care ajung in tara asiatica pentru a fi distruse.
Importul si conversia monedelor euro deteriorate nu are nimic ilegal, a apreciat marti Curtea de apel de la Innsbruck, care a confirmat o decizie in prima instanta.
"Clientul meu utiliza un automat bancar conceput tocmai pentru a stabili daca o moneda este valabila sau nu. In consecinta, nu putea fi gasit vinovat de inselatorie", a declarat avocatul Christoph Eberle. Aceasta a adaugat ca germanul, clientul sau, care se deplaseaza frecvent in China cu lichiditati de pana la 30.000 de euro pentru a cumpara stocuri de monede, a declarat... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 15:09
Ministrul de Finante, Eugen Orlando Teodorovici, sustine ca s-a decis anul de cand Romania va trece la moneda euro, iar intreg calendarul va fi prezentat saptamana viitoare.
"In 2024. Asa este calendarul oficial", a spus Teodorovici, in cadrul unor declaratii de presa dupa ce a fost prezent la a 26-a editie a Galei "Topul National al Firmelor Private din Romania 2017", realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Oficialul de la Finante a mai spus ca, in decembrie, va fi prezentat calendarul cu toate etapele, iar saptamana viitoare va fi adoptat un memorandum in acest sens. "Aceasta a fost discutia in Comitet", a subliniat Teodorovici.
La inceputul lunii martie, Liviu Dragnea a anuntat ca la Congresul PSD din acea zi s-a decis ca Romania sa adopte euro incepand cu 2024, partidul adoptand Conventia nationala pentru adoptarea euro pana in 2024.
Ulterior, de la finele lunii martie a fost formata Comisia Nationala de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro. Cea mai recenta reuniune a Comisiei a avut loc marti, 23 octombrie, la Palatul Victoria, cu participarea presedintelui Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, si a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Din zona euro fac parte 19 state dintre cele 28 de membre ale Uniunii Europene.
Vezi si Bloomberg: Romania, una dintre cele mai sarace tari din UE, se gandeste la adoptarea euro ...citeste mai departe despre... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 15:35
Prima sedinta a Comisiei nationale pentru trecerea la moneda euro va avea loc joi, subiectul central al reuniunii fiind diagnoza criteriilor de convergenta pentru adoptarea monedei unice europene.
Pe 28 martie a fost publicata in Monitorul Oficial OUG 24/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei nationale de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro.
"Consider ca aderarea la moneda euro este cel mai important proiect dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. In consecinta, printr-o ordonanta de urgenta vom infiinta Comisia nationala de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro. Aceasta comisie va avea rolul de a pregati calendarul de intrare a Romaniei in Mecanismul Unic de aderare la moneda euro, precum si actiunile necesare pentru pregatirea economica, dar si a societatii romanesti pentru acest pas important", declara premierul Viorica Dancila.
Conducerea comisiei este formata din doi presedinti, prim-ministrul si presedintele Academiei Romane, si doi vicepresedinti - guvernatorul BNR si vicepremierul pe probleme economice.
Citeste si:
Orban i-a scris lui Dancila pe tema aderarii la Zona euro: Demersul pe care il faceti este unul pur propagandisticPremierul desemnat al Bavariei nu vrea Romania in zona euroIohannis: Este mai important sa aderam la zona euro decat la Schengen ...citeste mai departe despre "Prima sedinta a Comisiei pentru trecerea la moneda euro are loc azi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 07:31
Sunt de parere ca Romania ar trebui sa adopte moneda euro. Si cu cat mai repede, cu atat mai bine.
Exista doua zicale romanesti despre sanatate, care se potrivesc perfect in aceasta chestiune - care in sine vorbeste tot despre un soi de sanatate - despre cea economica a unei natiuni.
O spusa este aplicabila intarzierii adoptarii euro: "Boala lunga, moarte sigura". O alta se potriveste monedei europene pe care o tara responsabila si-ar asuma-o printr-un program de insanatosire grabnica: "Doare, dar face bine".
Aici se afla un raport care clarifica pentru oricine aceasta chestiune, un raport la care am contribuit si eu.
Dar, daca nu sunteti doritori sa cititi cu atentie toate amanuntele prezentate in raport, incerc sa rezum situatia analizata acolo.
Daca vom incerca din toate puterile - adica din toate "puterile" politice, legislative si, desigur, economice - sa aderam la euro asa cum am optat - in 2019 (si inca nu am declarat ca ne-am razgandit), avem unele mari avantaje. ...citeste mai departe despre "Romania ar trebui sa adopte moneda euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 07:11