Banca centrala a Elvetiei a anuntat o pierdere de 10 miliarde de dolari pentru anul 2013, cauzata in principal de devalorizarea aurului, astfel ca institutia cu sediul la Zurich a anulat plata dividendelor, pentru prima data in istoria sa de 107 ani, potrivit Wall Street Journal.
Rezervele de aur ale Bancii Nationale Elvetiene s-au devalorizat anul trecut cu 16,6 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al institutiei.
Datorita castigurilor generate de rezervele de valuta, pierderea contabila pentru anul 2013 a fost limitata la 10 miliarde de dolari.
Pe langa anularea dividendelor pentru anul trecut, banca a precizat ca nu va putea face transferuri suplimentare catre cantoane si catre guvernul central pentru prima data din 1991, deoarece aceste plati sunt finantate din profit.
Pretul aurului a scazut in 2013 cu aproape 30%
Pretul aurului a scazut anul trecut cu aproape 30%, cel mai puternic declin din 1981, si a atins in luna decembrie nivelul de 1.195 dolari pe uncie, minimul ultimilor trei ani.
Aurul a provocat astfel pierderi pentru prima data in ultimii 12 ani, afectand colectionari de monede, banci centrale sau investitori de renume precum miliardarul american John Paulson.
Bancile centrale inregistreaza probabil cele mai mari pierderi.
Detinerile de aur ale bancilor centrale s-au depreciat in primele 10 luni ale anului trecut cu 350 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Wall Street Journal, care se bazeaza pe datele Fondului Monetar... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 12:25
Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie, in scop numismatic, monede din aur, argint si tombac cuprat dedicate Mariei Tanase, cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la nasterea cantaretei.
Monedele din argint si tombac cuprat pot fi cumparate separat, dar sunt disponibile si seturi de catre trei monede, care le includ pe amandoua, plus inca o moneda din aur, cea mai pretioasa.
Aversul monedelor prezinta imaginea unui gramofon, simbol al primelor inregistrari discografice ale Mariei Tanase, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", stema Romaniei si anul de emisiune "2013", precum si valoarea nominala de 100 de lei, pentru moneda din aur, 10 lei, pentru moneda din argint si 1 leu, pentru moneda din tombac cuprat.
Reversul prezinta portretul Mariei Tanase si, in arc de cerc, inscriptia "MARIA TANASE" si anii intre care a trait cantareata "1913-1963".
Moneda din aur (900%) are un diametru de 21 de milimetri, o greutate de 6,452 de grame si valoarea nominala de 100 de lei.
Moneda din argint (999%) are un diametru de 37 de milimetri, o greutate de 31,103 grame si o valoare nominala de 10 lei.
Varianta din tombac cuprat are o valoare nominala de 1 leu si un diametru de 37 de milimetri, avand o greutate de 23,5 grame.
Monedele si seturile sunt ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactata in limbile romana, engleza si franceza.
Brosurile includ certificatul de... mai mult
Sambata, 17 August 2013, ora 00:00
Pretul aurului se afla la niveluri record, moment oportun pentru colectionarii de monede sa isi valorifice investitiile.
O moneda americana rara, care dateaza din 1870, ar putea deveni una dintre cele mai scumpe monede vandute vreodata, in conditiile in care au fost fabricate doar doua exemplare, dintre care unul a fost vandut deja cu ani in urma.
Moneda legendara a fost gasita in 1997 de un turist european la o librarie din San Francisco. Era ascunsa in paginile unei carti-suvenir. Turistul a pastrat moneda timp de mai bine de 15 ani, pana cand s-a decis sa o scoata la lumina si sa o vanda in cadrul unei licitatii speciale pentru monede rare, la Galeria Four Seasons, scrie Bornrich.
Moneda a fost realizata in urma unui ordin special al guvernatorului de San Francisco in 1870 si ar fi trebuit sa fie ingropata in piatra de temelie a unei anumite cladiri.
Designul monedei este unul de exceptie, avand incrustata litera "S", realizata intr-un mod unic, ceea ce face moneda sa fie atat de speciala. Pe partea cealalta, este incrustata o coroana de flori de bumbac, tutun si porumb. Acest design apartine unui renumit falsificator de bani, JB Harmstead.
Se crede ca fata originala a monedei s-a deteriorat si din anumite motive a fost refacuta. Insa, oricare ar fi motivele, moneda ar putea fi vanduta pentru suma de patru milioane de dolari, in cadrul licitatiei din data de 2 iunie, la Four Seasons Auction Gallery.
Cele mai scumpe monede
In momentul de fata,... mai mult
Sambata, 19 Mai 2012, ora 09:02
Aurul a fost un jucator important pe piata in comparatie cu alte investii si se considera a fi o investitie de refugiu pentru majoritatea investitiilor. In timp ce alte investitii iti pot aduce pierderi pe timp de inflatie, investitiile in aur te pot proteja. Daca te-ai decis sa investesti in aur, iata care iti sunt optiunile:Cumpara metalul pretios:
O modalitate de a investi in aur este sa cumperi metalul in forma sa fizica. In timp ce unii oameni considera ca este cea mai buna modalitate de a investi in aur, altii o considera aproape imposibila si nesigura.
Insa, daca te numeri printre cei care tin bunurile "la ciorap" poti alege sa cumperi bijuterii, monede de aur sau chiar lingouri.
Monede de aur
Una din cele mai simple moduri de a investi in aur este sa cumperi monede mici disponibile pe piata.
Istoric vorbind, monezile tind sa isi pastreze cel mai bune valoare, deoarece la valoarea aurului se aduna si valoarea numismatica.
Exemple sunt: British sovereign, British guinea, Spanish escudo, monezile de 20 si 40 de franci francezi (aur). Acestea contin 90% aur, exceptie fiind British sovereign cu 91,66% aur, sau 22 karate.
Cumpara lingouri de aur
De asemenea, poti achizitiona aur fizic in forma de lingouri mici de la un dealer privat de lingouri.
Lingourile de aur sunt de asemenea vandute de unele banci.
In momentul in care te decizi sa cumperi lingouri de aur, informeaza-te in legatura cu dealerul, vezi de cat timp e pe piata si care ii e reputatia.
Bijuteriile
Desi ai... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 13:10
Cotatiile aurului si argintului au atins noi recorduri, iar pretul petrolului a avansat pentru a patra zi, in timp ce dolarul SUA s-a depreciat, iar tranzactiile futures au urcat, pe fondul anuntului privind cresterea achizitiilor de noi locuinte in Statele Unite, relateaza Mediafax. Pretul argintului cu livrare imediata a urcat cu 4% la New York (ora 6:50 a.m.), dupa ce mai devreme crescuse cu 5,4%, atingand maximul istoric de 49,79 dolari uncia. Aurul a crescut pentru a noua zi, iar petrolul a avansat cu 0,4% la New York.Indicele Standard & Poor's 500 a urcat cu 0,3%, iar indicele MSCI Asia Pacific a scazut cu 0,2%, in timp ce companii ca Posco si Acer au anuntat profituri mai mici decat cele estimate.Moneda americana a coborat fata de 12 dintre cele mai importante 16 valute. Yenul s-a depreciat fata de euro cu 0,4%, ajungand la 119,74 yeni/euro.
Pretul aurului cu livrare imediata a crescut cu 0,8% pana la valoarea record de 1.518,32 dolari uncia.
Potrivit analistilor citati de BBC News, pretul aurului ar putea sa mai creasca, ajungand la 1600 de dolari uncia pana la sfarsitul anului.Pretul aurului a crescut de sase ori in ultimii zece ani, metalul dublandu-si valoarea de la criza financiara mondiala din 2008.Pretul argintului a fost chiar si mai volatil, inregistrand de cinci ori valoarea din 2008 si de 12 ori valoarea din ultimii 10 ani.
In timp ce Federal Reserve pompeaza sume fara precedent pe pietele financiare exista totusi temeri ca dolarul si-ar... mai mult
Luni, 25 Aprilie 2011, ora 17:24
Pentru pasionatii de numismatica, BNR anunta o noua emisiune - moneda de aur cu tema "Istoria aurului - Paftaua de la Curtea de Arges". Moneda de aur, pusa in circulatie in scop numismatic incepand cu data de 7 februarie, va avea o serie de caracteristici speciale.Astfel, valoarea nominala a acesteia va fi de 10 lei, forma rotunda, cu un diametru de 13,92 mm, greutatea de 1,224 g si marginea zimtata.Potrivit sursei citate, aversul monedei prezinta Biserica Domneasca de la Curtea de Arges unde a fost descoperita paftaua, precum si stema Romaniei, alaturi de valoare si anul emisiunii, iar reversul prezinta imaginea paftalei si inscriptia "PAFTAUA DE LA CURTEA DE ARGES".
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Duminica, 06 Februarie 2011, ora 02:44
Dolarul american s-a depreciat in raport cu celelalte monede majore din lume, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimele 15 luni, determinand multi analisti sa anunte detronarea sa de pe pozitia de moneda de referinta.In ultimele luni, prioritatea investitorilor a fost sa vanda dolari si sa cumpere aur, insa ar putea, foarte bine, sa fie mai curajosi si sa "inoate" impotriva curentului, cred analistii de la Times. Valoarea dolarului a scazut cu aproape 14 procente, in acest an, in timp ce aurul a ajuns la un nivel record de 1,153 de dolari per uncie, pe masura ce inflatia din Statele Unite a fost mai mare decat estimarile. De altfel, aurul este considerat "plasa de siguranta" in cazul unor probleme economice si o alternativa "sanatoasa" in momentul cand monedele principale incep sa-si piarda valoarea. De asemenea, stirea ca miliardarul John Paulson, manager al unui fond hedge, lanseaza un fond pentru aur, investind 250 de milioane de dolari din averea proprie, a ajutat la revenirea in forta a aurului. Pe de alta parte, alti economisti sunt de parere ca actionarea in sens contrar trendului, adica vanzarea aurului si cumpararea dolarilor, ar putea fi o strategie cel putin la fel de buna. "Parerea generala pare a fi ca dolarul va continua sa scada si in urmatorii ani si ca ar trebui sa facem tot ce este posibil pentru a va proteja. Insa, ati putea avea la fel de mult succes mergand in sens contrar", a spus Richard Buxton, de la fondul de investitii Schroders. De... mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2009, ora 00:12