Banca Nationala a Romaniei lanseaza in circulatie, de luni, o moneda din aur dedicata implinirii a 90 de ani de la publicarea romanului interbelic Craii de Curtea-Veche, conform unui comunicat al BNR.
Aversul monedei reda o compozitie reprezentand Bucurestiul in perioada cand se desfasoara actiunea romanului Craii de Curtea-Veche, inscriptia in arc de cerc 'ROMANIA', stema Romaniei, anul de emisiune '2019' si valoarea nominala '100 LEI'.
Reversul prezinta portretul si numele scriitorului Mateiu Ion Caragiale, inscriptia circulara 'CRAII DE CURTEA-VECHE' si anul primei publicari a romanului '1929'.
Monedele din aur vor fi ambalate separat, in capsule de metacrilat transparent. Monedele din aur vor fi insotite de brosuri de prezentare redactate in limbile romana, engleza si franceza.
Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central. Tirajul maxim pentru aceasta emisiune este de 250 monede din aur. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv brosura de prezentare este de 1.945,00 lei.
Monedele din aur dedicate implinirii a 90 de ani de la publicarea romanului interbelic Craii de Curtea-Veche au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
Lansarea in circuitul numismatic a monedelor din aur dedicate implinirii a 90 de ani de la publicarea romanului interbelic Craii de Curtea-Veche se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj,... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2019, ora 10:00
Banca Nationala a Romaniei lanseaza in circulatie, de luni, o moneda din alama cu tema 30 de ani de la Revolutia Romana din Decembrie 1989, precum si, in circuitul numismatic, monede din argint si alama pentru colectionare, conform unui comunicat al BNR.
Aversul monedei din argint prezinta un tanar aratand semnul victoriei si tinand tricolorul fara stema, simbol al Revolutiei Romane din Decembrie 1989, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", stema Romaniei, anul de emisiune "2019" si valoarea nominala "10 LEI".
Aversul monedei din alama pentru colectionare prezinta un tanar aratand semnul victoriei si tinand tricolorul fara stema, simbol al Revolutiei Romane din Decembrie 1989, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", stema Romaniei, anul de emisiune "2019", valoarea nominala "50 BANI" si litera "N" intr-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colectionare.
Aversul monedei din alama pentru circulatie prezinta un tanar aratand semnul victoriei si tinand tricolorul fara stema, simbol al Revolutiei Romane din Decembrie 1989, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", stema Romaniei, anul de emisiune "2019" si valoarea nominala "50 BANI".
Reversul comun tuturor monedelor prezinta o imagine din timpul Revolutiei Romane din Decembrie 1989, inscriptia circulara "REVOLUTIA ROMANA DIN DECEMBRIE" si anul cand au avut loc evenimentele "1989".
Tirajele sunt de 500 de bucati pentru moneda din argint, 50.000 de bucati pentru moneda din alama pentru colectionare si 10.000.000 de... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 12:16
Banca Nationala a Romaniei lanseaza luni in circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint si tombac cuprat), o moneda din argint si o moneda din alama, pentru colectionare, dedicate preluarii de catre Romania, la 1 ianuarie 2019, a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.
Conform unui comunicat al BNR, aversul monedei din aur reda harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene; inscriptia in arc de cerc "Romania", valoarea nominala "100 Lei", stema Romaniei si anul de emisiune "2019".
Aversul monedei din argint reda harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene; inscriptia in arc de cerc "Romania", valoarea nominala "10 lei", stema Romaniei si anul de emisiune "2019".
Aversul monedei din tombac cuprat reda harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene; inscriptia in arc de cerc "Romania", valoarea nominala "1 Leu", stema Romaniei si anul de emisiune "2019".
Aversul monedei din alama, pentru colectionare, reda harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene; inscriptia in arc de cerc "Romania", valoarea nominala "50 Bani", stema Romaniei si anul de emisiune "2019".
Reversul comun tuturor monedelor prezinta o compozitie ce contine logo-ul... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 10:15
Banca Nationala a Romaniei lanseaza luni in circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint si tombac cuprat), o moneda din argint si o moneda din alama, pentru colectionare, dedicate preluarii de catre Romania, la 1 ianuarie 2019, a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.
Conform unui comunicat al BNR, Aversul monedei din aur reda harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene; inscriptia in arc de cerc "Romania", valoarea nominala "100 Lei", stema Romaniei si anul de emisiune "2019".
Aversul monedei din argint reda harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene; inscriptia in arc de cerc "Romania", valoarea nominala "10 lei", stema Romaniei si anul de emisiune "2019".
Aversul monedei din tombac cuprat reda harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene; inscriptia in arc de cerc "Romania", valoarea nominala "1 Leu", stema Romaniei si anul de emisiune "2019".
Aversul monedei din alama, pentru colectionare reda harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene; inscriptia in arc de cerc "Romania", valoarea nominala "50 Bani", stema Romaniei si anul de emisiune "2019".
Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat si din alama)... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 13:39
Banca Nationala a Romaniei (BNR) lanseaza, luni, o moneda din aur pentru colectionare, in circuitul numismatic, si o moneda din alama de circulatie, cu caracter comemorativ, ambele dedicate aniversarii a 650 de ani de la inceputul domniei lui Vladislav I Vlaicu, se arata intr-un comunicat al BNR.
Moneda din aur pentru colectionare are o valoare nominala de 100 de lei, are forma rotunda, diametrul de 21 de milimetri, greutatea de 6,452 grame, calitate proof si cantul zimtat.
"Aversul monedei din aur reda valoarea nominala '100 LEI', inscriptia in arc de cerc 'ROMANIA', stema Romaniei si anul de emisiune '2014', iar pe fundal o compozitie reprezentand Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Curtea de Arges", se precizeaza in comunicatul BNR.
Moneda din alama de circulatie, cu caracter comemorativ
Moneda din alama are o valoare nominala de 50 de bani, forma rotunda, diametrul de 23,75 milimetri, greutatea de 6,1 grame, grosimea la chenar - 1,9 milimetri, calitate necirculata si cant inscriptionat cu 'ROMANIA' de doua ori, cu steluta intre cele doua cuvinte.
"Aversul monedei din alama de circulatie reda valoarea nominala '50 BANI', inscriptia in arc de cerc 'ROMANIA', stema Romaniei si anul de emisiune '2014', iar pe fundal o compozitie reprezentand Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Curtea de Arges", se mai arata in comunicat.
Reversul, comun celor doua monede, prezinta portretul domnitorului Vladislav I Vlaicu, aversul si reversul unui ducat emis de acesta,... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 08:44
Banca Nationala a Romaniei pune in circulatie, in scop numismatic, o moneda din argint dedicata aniversarii a 100 de ani de la initierea primului Congres al economistilor din Romania.
Moneda va fi putea fi achizitionata de luni, 30 septembrie, iar tirajul este limitat la numai 100 de bucati.
Aversul monedei prezinta statuia lui Mercur, zeului comertului, de pe fatada principala a Palatului vechi al Bancii Nationale a Romaniei, stema tarii, valoarea nominala "10 lei", inscriptia in arc de cerc "Romania" si anul de emisiune "2013".
Reversul prezinta portretele si numele a trei personalitati ale stiintelor economice, care s-au numarat printre initiatorii Congresului economistilor: Ion Raducanu, Virgil N. Madgearu si Ion N. Angelescu, anul evenimentului aniversat - "1913" si inscriptia circulara "IInitierea primului congres al economistilor".
Moneda din argint (925%) are un diametru de 37 de milimetri, o greutate de 31,103 grame si o valoare nominala de 10 lei.
Fiecare moneda este ambalata intr-o capsula de metacrilat transparent si este insotita de o brosura de prezentare redactata in limbile romana, engleza si franceza.
Brosura include certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.
Tirajul pentru aceasta emisiune este de numai 100 de monede din argint.
Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 330... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 00:00
Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie, in scop numismatic, monede din aur, argint si tombac cuprat dedicate Mariei Tanase, cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la nasterea cantaretei.
Monedele din argint si tombac cuprat pot fi cumparate separat, dar sunt disponibile si seturi de catre trei monede, care le includ pe amandoua, plus inca o moneda din aur, cea mai pretioasa.
Aversul monedelor prezinta imaginea unui gramofon, simbol al primelor inregistrari discografice ale Mariei Tanase, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", stema Romaniei si anul de emisiune "2013", precum si valoarea nominala de 100 de lei, pentru moneda din aur, 10 lei, pentru moneda din argint si 1 leu, pentru moneda din tombac cuprat.
Reversul prezinta portretul Mariei Tanase si, in arc de cerc, inscriptia "MARIA TANASE" si anii intre care a trait cantareata "1913-1963".
Moneda din aur (900%) are un diametru de 21 de milimetri, o greutate de 6,452 de grame si valoarea nominala de 100 de lei.
Moneda din argint (999%) are un diametru de 37 de milimetri, o greutate de 31,103 grame si o valoare nominala de 10 lei.
Varianta din tombac cuprat are o valoare nominala de 1 leu si un diametru de 37 de milimetri, avand o greutate de 23,5 grame.
Monedele si seturile sunt ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactata in limbile romana, engleza si franceza.
Brosurile includ certificatul de... mai mult
Sambata, 17 August 2013, ora 00:00
Banca Nationala va lansa in circuitul numismatic, din 15 octombrie, un set de monetarie cu anul de emisiune 2012, cu medalie din argint, dedicat aniversarii a 100 de ani de la inceperea construirii cladirii Muzeului Etnografic Romanesc (in prezent Muzeul National al Taranului Roman), a anuntat, vineri, BNR.
Setul de monetarie va contine monedele romanesti aflate in circulatie de un ban, cinci bani, zece bani, 50 bani si pe cele comemorative de 50 bani (Aurel Vlaicu, Mircea cel Batran si Neagoe Basarab), precum si o medalie din argint.
Medalia din argint are o greutatea de 15 grame si diametrul de 28 milimetri.
Aversul medaliei prezinta o imagine partiala a cladirii Muzeului National al Þaranului Roman, inscriptia "CLADIREA MUZEULUI NATIONAL AL TARANULUI ROMAN", anii "1912" si "2012", iar la exterior, inscriptia in arc de cerc "100 ANI DE LA INCEPEREA CONSTRUCTIEI".
Reversul medaliei prezinta un spatiu de expozitie din interiorul Muzeului National al Þaranului Roman si doua imagini partiale ale unor costume traditionale romanesti. La exterior, in arc de cerc, un citat apartinand primului director al muzeului, Alexandru Tzigara-Samurcas - "UN PALAT AL ARTEI PAMANTENE".
Tirajul aprobat al emisiunii este de 1.000 de exemplare.
Pretul de vanzare, exclusiv TVA, este de 220 lei pe set. mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 16:47
Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 19 martie 2012, o moneda din argint dedicata Centenarului primei legi moderne a pasapoartelor romanesti.
Moneda, cu o greutate de peste 31,103 g, are o valoare nominala de 10 lei, iar tirajul emisiuni numismatice este de 500 bucati.
Aversul prezinta valoarea nominala "10 lei" suprapusa peste imaginea pasaportului actual; o reprezentare stilizata a ornamentelor din pagina de pasaport, in care sunt integrate stema si numele tarii; in partea superioara, anul de emisiune "2012".
Reversul reda in prim plan portretul regelui Carol I suprapus peste imaginea pasaportului emis in timpul domniei sale si inscriptiile "PRIMA LEGE MODERNA A PASAPOARTELOR" si "CAROL I"; in plan secund, un fragment din textul "Legii asupra paspoartelor", anul emiterii acesteia "1912" si inscriptia "100 ANI".
Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza.
Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.
Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 345,00 lei/buc.
Monedele din argint dedicate Centenarului primei legi moderne a pasapoartelor romanesti au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Punerea in... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 12:15