Moneda veche din aur, care infatiseaza asasinarea lui Iulius Cezar, s-a vandut cu 3,24 milioane de lire sterline (4,2 milioane de dolari). Este cea mai scumpa moneda antica, vanduta pana acum la o licitatie.
Cunoscuta sub numele de aureus EID MAR, moneda a fost vanduta in 29 octombrie, in cadrul unei licitatii organizate de Roma Numismatics, din Londra.
Licitatia a pornit de la 500.000 de lire sterline (644.150 dolari) si s-a oprit la 2,7 milioane de lire sterline (3,5 milioane de dolari). Cu toate taxele incluse, suma finala a fost de 3,24 milioane de lire sterline (4,2 milioane de dolari).
Astfel, a fost stabilit un nou record mondial, aureus (denarul de aur) EID MAR devenind cea mai scumpa moneda antica vanduta vreodata la licitatie, anunta The History Blog.
Detinatorul recordului anterior a fost un stater de aur grecesc, emis la Pantikapaion, intre 350 si 300 i.Hr., care s-a vandut in 2012 cu 3,25 milioane de dolari. Moneda este celebra pentru portretul unui satir, pe avers, ale carui detalii extrem de fine si expresivitate o inscriu intre cele mai mari capodopere de gravura.
A treia cea mai scumpa moneda romana vanduta la o licitatie este un sestert de pe vremea imparatului roman Hadrian, achizitionata la Geneva pentru suma de 2 milioane de franci elvetieni (2,18 milioane de dolari), in cadrul unei licitatii din 2008. Batuta la Roma, in anul 135 d. Hristos, moneda il infatiseaza, pe avers, in detaliu, pe imparatul Hadrian, iar pe revers este... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 05:55
Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic, incepand de luni, 24 decembrie 2018, o moneda din aur cu tema Istoria aurului - moneda din aur de 10 ducati Mihai Viteazul.
Conform unui comunicat al bancii, aversul monedei reda o reprezentare ecvestra a domnitorului Mihai Viteazul, inscriptia in arc de cerc ROMANIA, valoarea nominala de 10 LEI, stema Romaniei si anul de emisiune 2018.
Reversul monedei are, in partea centrala, chipul lui Mihai Viteazul asa cum este prezentat pe aversul monedei de 10 ducati Mihai Viteazul, in partea de jos, reproducerea reversului monedei, iar in arc de cerc inscriptia "ISTORIA AURULUI - MONEDA DE 10 DUCATI MIHAI VITEAZUL".
Monedele din aur, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare redactate in limbile romana, engleza si franceza.
Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central.
Tirajul pentru aceasta emisiune este de 500 monede din aur.
Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv brosura de prezentare este de 385 de lei.
Monedele din aur cu tema Istoria aurului - moneda din aur de 10 ducati Mihai Viteazul au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Lansarea in circuitul numismatic a acestor monede din aur se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei. ...citeste mai departe despre "BNR lanseaza de... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2018, ora 09:14
Politia din Iran a arestat un barbat despre care spune ca stransese doua tone de monede din aur pentru a manipula piata financiara locala.
Seful politiei de la Teheran, Hossein Rahimi, a declarat ca barbatul, neidentificat, s-a folosit de complici pentru a aduna in jur de 250.000 de monede in ultimele zece luni. Rahimi l-a numit "Sultanul Monedelor", scrie BBC.
Iranienii au cumparat in masa monede de aur de cand SUA au abandonat acordul nuclear in mai, si au amenintat ca vor reimpune sanctiuni, declansand astfel o scadere a monedei nationale.
Vezi si Reactia Iranului, dupa ce Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear
Un dolar american valora miercuri aproximativ 81.000 de riali iranieni, fata de 43.000 la sfarsitul lui 2017. ...citeste mai departe despre "Un barbat a fost arestat dupa ce a strans doua tone de monede de aur" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 10:30
Banca Nationala a Romaniei lanseaza luni in circuitul numismatic o moneda din aur cu tema 330 de ani de la tiparirea Bibliei de la Bucuresti, informeaza banca, printr-un comunicat.
Moneda va avea o valoare nominala de 100 lei, forma rotunda, cant zimtat, un diametru de 21 milimetri si o greutate de 6,452 grame.
Aversul monedei reda portretul domnitorului Serban Cantacuzino, initiatorul tiparirii Bibliei de la Bucuresti, si un fragment al acesteia; inscriptia, "Romania", valoarea nominala "100 Lei", stema Romaniei si anul de emisiune "2018".
Reversul monedei reda stema lui Serban Cantacuzino, tiparita in interiorul Bibliei de la Bucuresti, si inscriptia circulara "330 DE ANI DE LA TIPARIREA BIBLIEI DE LA BUCURESTI".
Monedele din aur, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central.
Tirajul pentru aceasta emisiune este de 250 de monede din aur. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv brosura de prezentare este de 1.695,00 lei.
Monedele din aur cu tema 330 de ani de la tiparirea Bibliei de la Bucuresti au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Lansarea in circuitul numismatic a acestor monede din aur se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei. mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 09:39
Epava unui vas portughez de acum 500 de ani a fost descoperita de mineri in desertul namibian.
La bordul sau au fost gasite mii de monede de aur, valoarea estimata fiind de aproape 11,5 milioane de euro.
Potrivit arheologilor, ar fi vorba despre epava navei Bom "Jesus". Nava plecase din Lisabona in 1533 spre India si a disparut cu tot echipajul in apropierea orasului minier Oranjemund, relateaza Direct Matin.
Cand a fost descoperita, epava vasului se afla intr-o laguna, fiind reperata dupa ce aceasta a fost drenata pentru compania miniera De Beers, specializata in diamante.
Geologii au depistat epava in 2008, insa a fost nevoie de opt ani pentru a o scoate la lumina. Nimic nu lasa sa se banuiasca ...citeste mai departe despre "Epava plina cu monede de aur descoperita in desert" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 07:41
O moneda din aur, datand din vremea imparatului roman Traian, dar reprezentandu-l pe Augustus, care a guvernat intre 27 i. Hr. si 14 d. Hr., a fost gasita in estul Galileei, in nordul Israelului.
Batuta in onoarea imparatului Augustus, moneda este veche de 1.900 de ani. Una asemanatoare este pastrata la muzeu, in Londra, informeaza Daily Mail.
Gasita intr-o zona rurala, moneda a fost batuta in anul 107 d. Hr. si are pe una dintre fete chipul lui Augustus, ceea ce este ciudat pentru acele vremuri, cand imparatii isi asezau propriile chipuri pe monede.
Pe cealalta fata a monedei se afla un simbol al legiunilor romane si numele imparatului Traian. Se pare ca imparatul Traian a comandat o intreaga serie cu predecesorii sai, in semn de omagiu fata de acestia.
Cel care a gasit-o este Laurie Rimon, care facea o drumetie cu prietenii prin Galileea. ...citeste mai departe despre "Moneda rara, din aur, de pe vremea imparatului Traian, descoperita din intamplare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Martie 2016, ora 13:15
Statul Islamic isi impune pozitia in teritoriile ocupate printr-o emisiune de monede proprii. Imagini cu "dinarul islamic" au aparut deja pe Internet, iar inscriptiile de pe monede vorbesc de instituirea unui regim de califat in regiunea controlata de teroristi.
Dinarul Islamic va fi emis in trei forme: moneda de aur, de argint si de cupru, arata postul britanic BBC.
Valoarea monedei de aur de 24 de carate este estimata la 139 de dolari. Noua valuta imita monedele batute de califii arabi in secolul al XVII-lea.
Moneda de aur include o harta a lumii si imaginea a sapte spice de grau ca referire la simbolurile islamice din Coran.
Pe revers este scris cu simboluri arabe "Statul Islamic - un califat bazat pe doctrina Profetului".
O versiune mai veche a imaginilor dinarului islamic a aparut si in noiembrie 2014, cand sapte monede - doua de aur, trei de argint si doua de cupru - au fost raportate ca urmand sa intre in circulatie in teritoriile ocupate de jihadisti.
Imaginile noii monede de aur batuta de gruparea terorista au fost postate pe retelele de socializare de un activist opozant care locuieste in teritoriile ocupate de teroristi.
Foto: Foto: Twitter/ Terrormonitor mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 11:02
3Piata aurului a scazut anul trecut cu 15%, la 3.756 tone, pe fondul retragerilor masive efectuate de investitori, insa cererea din partea consumatorilor de retail, pentru produse precum bijuterii, lingouri sau monede, a crescut puternic si a atins un nivel record,potrivit datelor World Gold Council.
China a devenit in 2013 cea mai mare piata pentru aur la nivel global, devansand India, se arata intr-un comunicat al organizatiei. Si pietele din tarile dezvoltate s-au mentinut la un nivel solid, in special Statele Unite.
Cererea din partea consumatorilor a crescut anul trecut la nivel global cu 21%, la 3.864 tone, in timp ce investitorii in fonduri tranzactionate la bursa, cele mai populare vehicule de investitie pe piata aurului, au lichidat detineri de 881 tone, cea mai mare contractie inregistrata vreodata, pe fondul declinului pretului metalului pretios.
Aurul s-a devalorizat anul trecut pentru prima data din 2000, pretul metalului pretios coborand cu 29%, la sub 1.200 de dolari pe uncie (31,1 grame), cel mai abrupt declin din ultimii 32 de ani.
Achizitiile de lingouri si monede din aur au crescut anul trecut cu 28%, la 1.654 tone, in timp ce livrarile de bijuterii din aur, cealalta componenta importanta a pietei retail, au urcat cu 17%, la 2.209 tone.
"Atunci cand preturile scad, vor exista intotdeauna cumparaturi", comenteaza pentru Wall Street Journal un analist chinez.
Cererea de aur din partea consumatorilor retail din China a crescut anul trecut... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 16:16
Cozonacul si vinul sunt nelipsite din cosul de cadouri, zilele acestea. Daca te grabesti putin, ai putea impresiona pe cineva important, cu cel mai scump cos cu bunatati de Craciun din lume.
Poti sa incerci ceva inedit: sa alegi o prajitura speciala, in loc de cozonac, o bautura rafinata, in loc de vin, si, de ce nu, o moneda, sa aduca un ROI mare, in 2014
Business24 iti recomanda opera lui chef Martin Chiffers, fostul chef bucatar al hotelului Savoy din Londra, alcatuit dintr-o sticla de coniac vechi de 200 de ani, o moneda de aur de colectie si o prajitura creata la solicitarea ta, din cele mai rafinate ingrediente.
Coniac Duret 1810
Coniacul din 1810 valoreaza 10.890 de euro si este "un exemplar rar de coniac facut inainte de 1872", explica oficialii VeryFirstTo. Orice coniac facut inainte de 1872 difera la gust si calitate de cele recente, intrucat in 1872, toate culturile au fost distruse de paduchele Phylloxera Vastatrix.
Moneda de colectie
Un alt element de valoare in acest "cosulet" va fi moneda de colectie Henri VI Salut d'Or, care o infatiseaza pe Fecioara Maria si Arhanghelul Gavril, dar si crucea latina, pe spate.
"Christmas Pudding"
"In ceea ce priveste "Pudding", acesta este un fel de mancare traditional", au explicat oficialii Very First To pentru Business24. Aceasta prajiturica poate fi creata dupa pofta ta, iar chef Martin Chiffers, coach in cadrul World Chocolate Masters, iti promite ingediente precum migdalele de Mamra din Iran,... mai mult
Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 00:00