In conflictul dintre Rusia si Occident, Moldova vede aderarea la Uniunea Europeana drept singura optiune, considera ministrul de Externe al Guvernului de la Chisinau, Natalia Gherman.
"Astazi este mai important decat oricand sa oferim o perspectiva europeana Moldovei, in contextul situatiei regionale tensionate, care ridica mai multe provocari", a spus Gherman, intr-o declaratie pentru AFP.
Decizia Moldovei de a semna acorduri comerciale si politice cheie cu Uniunea Europeana a costat scump tara vecina, uriasul sau partener comercial Rusia pedepsind tara printr-un embargo care a "strangulat" industriile agricola si viticola, noteaza Mihaela Rodina, in articolul agentiei de presa.
Cum a dat Rusia o lovitura teribila Moldovei: "Noi, moldovenii, am fost mereu la intersectia intereselor. E soarta noastra!"
Unele organizatii internationale considera Moldova cea mai saraca tara a Europei, iar cu mai mult de doua decenii inainte de izbucnirea violentelor rebelilor prorusi in estul ...citeste mai departe despre "AFP: Prinsa intre Rusia si Occident, Moldova vede UE drept singura optiune" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 15:38
Piata ruseasca ofera exportatorilor romani oportunitati de afaceri similare cu cele din zona comunitara, gratie unui acord incheiat cu Kazakhstan si Armenia, care uniformizeaza conditiile specifice pe care le solicita aceste tari.
Rusia poate fi un partener de afaceri dificil si imprevizibil, insa chiar si asa, interesul oamenilor de afaceri romani este in crestere pentru aceasta destinatie, datorita puterii de absorbtie a pietei, prea putin atinsa de criza economica. Pe de alta parte, in contextul unui an al recordurilor in ceea ce priveste exporturile Romaniei, concurenta este tot mai apriga in zona comunitara, o piata care inca se reface dupa socurile economice din ultimii ani.
In primele noua luni ale anului, valoarea totala a exporturilor Romaniei s-a ridicat la 36,5 miliarde de euro, din care 25,5 miliarde de euro au reprezentat expedierile intracomunitare de bunuri, iar 11 miliarde de euro cele extracomunitare. Este primul an de dupa Revolutie, in care ponderea exporturilor in Europa scade sub 70% din total, potrivit datelor INS.
Numarul exportatorilor a scazut fata de anii trecuti, de la 21.071 in 2012, la 18.325 de firme in 2013, dintre care 15.421 au exportat in UE, iar 6.199 in afara zonei comunitare.
Principalii parteneri europeni la export au fost in 2013 Germania (19%), Italia (11,7%), Franta (6,8%), iar din afara zonei comunitare, Turcia (5,4%), Federatia Rusa (2,8%) si SUA (1,8%), urmand Ucraina, Republica Moldova si Serbia.
Rusia isi face... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 12:30
Comisia Europeana (CE) vrea sa deschida complet piata UE pentru vinurile din Republica Moldova, dupa ce Rusia a interzis incepand cu 10 septembrie importul acestor produse, invocand calitatea nesatisfacatoare.
"Comisia Europeana propune sa deschida complet piata Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, inainte de intrarea in vigoare a Acordului de Asociere intre UE si Republica Moldova si a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundata si cuprinzatoare, ca o masura pentru a compensa dificultatile cu care Republica Moldova se confrunta in exportul vinurilor pe unele dintre pietele sale traditionale", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de CE.
In luna iunie a acestui an, UE si Chisinaul au incheiat negocierea acordului de asociere, care prevede si crearea zonei de liber schimb, incurajand astfel integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana.
Acordul de asociere va fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc in noiembrie la Vilnius. Acordul si zona de liber schimb vor intra in vigoare imediat dupa semnarea acestuia.
CE propune Consiliului si Parlamentului European modificarea de urgenta a reglementarilor, astfel incat importurile de vinuri din Republica Moldova in UE sa fie complet liberalizate inainte de intrarea in vigoare a acordului si a zonei de liber schimb.
"Piata Uniunii Europene este o alternativa durabila si un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 15:10
Comisia Europeana a decis sa majoreze cota de export a vinurilor moldovenesti pe piata UE cu 80%, pe care le va importa in conditii preferentiale, astfel incat R. Moldova va putea exporta mai mult vin in UE fara a plati taxe vamale, relateaza UNIMEDIA, potrivit Mediafax.Decizia a fost luata in cadrul Subcomitetului pentru Comert si Investitii Republica Moldova-UE, desfasurat la Bruxelles.Astfel, in 2011 Moldova va putea exporta in Uniunea Europeana 1,5 milioane de decalitri de vin sau cu 80% mai mult decat in 2010.
Pentru 2012 cota va creste cu inca 20 la suta, pana la 1,8 milioane de decalitri.
Iar pentru anii 2013-2015 aceasta va creste cu 33 la suta, pana la 2,4 milioane de decalitri de vin.De asemenea, se propune majorarea cotelor la exportul de cereale, orz si porumb cu 5.000 de tone anual.
Astfel, catre anul 2015 cota de export a acestor produse va fi de pana la 50.000 tone.
Decizia urmeaza a fi confirmata de Consiliul Uniunii Europei si Parlamentul European.Miscarea intervine in conditiile in care Rusia a restrictionat importurile de vin, fructe si legume din R. Moldova, sub diverse pretexte, pe masura apropierii unui nou scutin legislativ in R. Moldova. mai mult
Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 12:04