Criza financiara care se afla in desfasurare in R.Moldova ameninta stabilitatea tarii, in contextul in care criza din Ucraina si o relansare a Razboiului Rece cu Rusia distrag atentia de la problemele moldovenilor, avertizeaza un fost diplomat american intr-un editorial publicat pe site-ul Forbes.
Pe scurt, criza din Republica Moldova implica abuzuri de putere ale unor politicieni din mai multe partide - inclusiv din cadrul actualului Guvern minoritar proocidental - cu scopul de a sifona fonduri dintr-un numar de banci, in special de la Banca de Economii Moldova (BEM), scrie, in acest material de opinie extrem de dur, James George Jatras, directorul Initiativa Parteneriatul Estic din cadrul Institutului American in Ucraina, un ONG cu sediul la Washington.
Scandalul a izbucnit la sfarsitul anului trecut, dupa ce o serie de politicieni au afirmat ca a fost deturnata suma de un miliard de dolari din trei banci, inclusiv BEM, aratand cu degetul catre investitori privati in banci. ...citeste mai departe despre "Criza financiara din Moldova ameninta stabilitatea tarii, avertizeaza un fost diplomat american" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 16:12
Fondul Monetar International nu va mai acorda Republicii Moldova ultima transa de 76 de milioane de dolari dintr-un credit convenit anterior cu guvernul.
Programul in cadrul caruia urma sa fie acordat creditul expira in cateva zile, iar Guvernul nu a reusit sa-si indeplineasca toate angajamentele pe care si le-a asumat inainte de a se declansa criza politica soldata cu demiterea sa, a declarat intr-un interviu la Europa Libera reprezentantul permanent al FMI la Chisinau, Tokhir Mirzoev.
"La inceputul acestui an, bordul de directori al FMI a prelungit programul cu Republica Moldova cu trei luni, pentru a le da autoritatilor timp sa duca la sfarsit actiunile convenite cu Fondul. Acest termen expira la sfarsitul lunii aprilie.
Trebuie sa recunoastem ca de atunci multe s-au facut, dar nu totul. In plus, unele din actiunile intreprinse recent de guvern si aprobate de Parlament vin in contradictie cu intelegerile pe care le-am avut", a declarat Mirzoev.
El a mai adaugat ca FMI nu poate continua negocierile cu Chisinaul pana cand Republica Moldova nu va avea un nou guvern. "Data fiind si lipsa unui guvern plenipotentiar in acest moment, nu putem incheia acest dialog pana la expirarea programului. Desigur ca asta nu inseamna ca se intrerupe orice cooperare. Dar despre suport financiar vom putea discuta deja doar in cadrul unui program nou, cu un guvern nou", a adaugat oficialul FMI.
Republica Moldova a semnat cu FMI in ianuarie 2010 un program care prevede... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 12:18
Mai mult de o treime dintre romani dau vina pe "Vest" (SUA, UE sau Occidentul in general) pentru criza financiara si economica, in timp ce increderea populatiei in democratie si economia de piata a scazut in ultimii cinci ani, reiese dintr-un raport BERD.
In ansamblu, in tarile din Europa Centrala si de Est, sub-estul Europei, Caucaz si Asia Centrala, cel putin o treime dintre respondenti invinovatesc Occidentul pentru criza, procentajele variind de la circa 70% in Slovacia si Serbia sau aproximativ 60% in Cehia si Ungaria la sub 30% in Rusia.
Ungurii si bulgarii sunt mai suparati pe Vest decat romanii, reiese din raportul BERD, in timp ce in tari ca Ucraina, Republica Moldova si Rusia perceptia ca Occidentul este vinovat pentru criza este mai putin raspandita.
Sprijinul pentru democratie si economia de piata a scazut la nivelul noilor state membre UE in ultimii cinci ani (2010 fata de 2006), potrivit sondajelor BERD, institutia observand ca, in general, populatia din fiecare tara tinde sa atace "ceea ce are".
Cu alte cuvinte, locuitorii tarilor cu o societate "mai libera", care functioneaza conform principiilor democratiei si economiei de piata, si-au pierdut din increderea in aceste sisteme din cauza crizei, in timp ce popoarele care sunt guvernate de sisteme controlate mai strans de stat, cu regimuri mai autoritare, inclina mai mult spre democratie si piata libera.
Astfel, increderea in democratie si economia de piata a scazut in ultimii cinci ani in... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 16:17
Diplomatii romani de la Chisinau au beneficiat de diverse privilegii si nu au simti criza, in schimb ambasada din Suedia functioneaza la limita de avarie, conform NewsIn.Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, a declarat, intr-un interviu pentru NewsIn, ca misiunea diplomatica de peste Prut nu a simtit criza, in conditiile in care Republica Moldova reprezinta unul dintre punctele cele mai importante ale diplomatiei romanesti.
"Eu sunt in situatia privilegiata de a reprezenta Romania intr-unul dintre punctele cele mai importante ale diplomatiei si, ca atare, am putut beneficia, de-a lungul acestor aproape doi de misiune la Chisinau de intregul sprijin al Ministerului si, prin intermediul Ministerului, de sustinerea nu numai morala, ci si materiala si politica a tuturor autoritatilor relevante ale statului roman", a explicat ambasadorul Marius Lazurca.
El a adaugat ca la Ambasada Romaniei din Chisinau nu s-a simtit criza, dar a fost in situatia rationala, nu neaparat impusa de criza, de a optimiza activitatea, de a redistribui mijloacele de care dispune pe prioritati si de a obtine rezultate bune in conditiile date.
In schimb, ambasadoarea Romaniei in Suedia, Raduta Matache, afirma ca cea mai mare problema a fost intr-adevar legata de administrarea resurselor financiare si de personal intr-un an de criza.
"Suntem o ambasada extrem de mica, am avut colegi care au inlocuit cate trei alti colegi, am incercat sa nu scadem standardele, pentru ca, odata ce scazi... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 07:50
Delegatii de la Sofia si Atena participa vineri la Bucuresti la cea de-a saptea reuniune a formatului de cooperare trilaterala Bulgaria-Grecia-Romania, organizata la initiativa tarii noastre, pe agenda convorbirilor aflandu-se si criza financiara internationala, informeaza MAE intr-un comunicat preluat de NewsIn.Partea romana va sublinia necesitatea coordonarii si intensificarii cooperarii intre cele trei state pentru gasirea unor solutii comune pentru limitarea efectelor crizei economice internationale, arata un comunicat MAE.
Delegatia Romaniei va fi condusa de ministrul de externe Teodor Baconschi, iar Bulgaria si Grecia vor fi reprezentate de seful diplomatiei de la Sofia, Nikolai Mladenov, respectiv ministrul supleant elen al afacerilor externe, Dimitris Droutsas.
Dupa izbucnirea crizei din Grecia, unii analisti estimau ca exista un risc mare de "contaminare" al unor economii deja fragilizate precum cea a Romaniei si Bulgariei, unde companiile grecesti sunt bine reprezentate.
Bancile elene controleaza circa 15% din piata bancara romaneasca, fata de 28% in Bulgaria.
Capital Economics estima in aprilie ca Bulgaria, Romania si Ungaria sunt tarile europene ale caror piete financiare au cea mai mare expunere la criza din Grecia.
La inceputul lunii martie, ministrul Teodor Baconschi a mers intr-o vizita oficiala Grecia, unde a avut o intrevedere cu premierul si ministrul de externe, Georgios Papandreou, si convorbiri cu ministrul supleant al afacerilor externe, Dimitris... mai mult
Vineri, 21 Mai 2010, ora 09:18
R. Moldova, cu un deficit bugetar de peste un miliard de euro, risca o acuta criza financiara, avand in vedere ca actuala criza politica tergiverseaza formarea unui guvern care sa negocieze un pachet de sustinere cu FMI si care sa poata revizui bugetul de stat, scrie Financial Times.Publicatia informeaza in editia de miercuri ca este prevazut ca o delegatie FMI sa vina la Chisinau saptamana viitoare pentru a demara discutiile despte forma pachetului de sustinere care ar urma sa inlocuiasca un acord din 1995, dar arata ca in R. Moldova nu are cine sa negocieze acest nou acord.
Rezultatele alegerilor de acum 10 zile, in urma carora Partidul Comunist a castigat cu 49%, sunt contestate de opozitie, care sustine ca victoria a fost obtinuta in mod fraudulos. Procesul politic este ingreunat de renumarari de voturi si verificari de liste, astfel ca s-ar putea ca un nou guvern sa fie format abia la toamna.
In consecinta, nu exista un guvern care sa revizuiasca cheltuielile bugetare si sa negocieze un acord international de sustinere, scrie Financial Times. In acest context, Republica Moldova risca sa se confrunte cu o severa criza financiara in anul 2009, avand in vedere incapacitatea de a acoperi un deficit bugetar de un miliard de dolari si tensionarea politica tot mai mare, constata Financial Times (FT).
Tara, care este deja cel mai sarac stat al Europei, are un Produs Intern Brut pe cap de locuitor de numai 1.800 de dolari si este dependenta de cei doua miliarde de dolari... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 13:32