Tarifele practicate pentru convorbirile telefonice intre Romania si Republica Moldova pot fi comparate cu tarifele convorbirilor pentru zone din afara UE, preum SUA, China, Georgia, Armenia, sau chiar state de pe continentul african.
Sumele sunt prea mari pentru buzunarul cetatenilor ambelor tari, in conditiile in care ultimii ani au adus cu sine nu numai o intensificare a legaturilor directe, dar si o crestere a numarului de convorbiri telefonice.
Iata cateva exemple:
Compania 1 (Republica Moldova): 1,09 euro/minut
Compania 2 (Republica Moldova): 4,50 MDL/min pentru apeluri de intrare si 7 MDL/min pentru apeluri de iesire (tarif practicat si pentru SUA)
Compania 3 (Romania): 6 RON/minut
Compania 4 (Romania): 7,50 RON/minut
Compania 5 (Romania): 8 RON/minut
Compania 6 (Romania): 6,5 RON/minut
Romania continua sa fie principalul partener comercial al Republicii Moldova, atat la exporturi, cat si la importuri. Potrivit datelor furnizate de Biroul National de Statistica al Republicii Moldova, volumul exporturilor moldovenesti in Romania in anul 2020 a insumat 706,67 milioane de dolari (28,4% din totalul exporturilor).
Apoi, din cei 19,8 mii de turisti si excursionisti straini care au vizitat Republica Moldova in anul 2019 si au beneficiat de serviciile agentiilor de turism, 17,4% au fost din Romania (locul I printre turistii sositi din strainatate).
In acelasi timp, Romania se afla in topul tarilor ca destinatie turistica pentru cetatenii... mai mult
Miercuri, 07 Iulie 2021, ora 10:05
Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova, semnat in 2010, isi inceteaza valabilitatea duminica, anunta Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care da asigurari ca tara noastra "ramane un partener predictibil si implicat" pentru statul vecin.
"MAE, desi a intreprins toate demersurile din sfera sa de competenta pentru prelungirea Acordului din 2010, este nevoit sa isi exprime regretul pentru iesirea din vigoare a acestuia. In acelasi timp, MAE asigura cetatenii Republicii Moldova ca Romania va ramane un partener predictibil si implicat, asa cum au dovedit-o toate actiunile sale de pana acum", precizeaza sursa citata.
In acelasi timp, Romania "isi exprima disponibilitatea pentru incheierea unui nou Acord, care sa indeplineasca functiile Acordului din 2010 si care sa integreze toate protocoalele aditionale subsecvente, cu obiectivul de a impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova, avansarea parcursului sau european si implementarea reformelor democratice.
Romania va continua sa ofere cetatenilor Republicii Moldova sprijin direct, consistent si dezinteresat, inclusiv de natura umanitara in actualul context pandemic, si sa actioneze pentru avansarea proiectelor strategice de interconectare", subliniaza comunicatul MAE.
"Avand in vedere iminenta iesirii din vigoare a Acordului,... mai mult
Duminica, 28 Martie 2021, ora 19:09
Primele masini au inceput sa circule pe cei 31 de kilometri ai soselei de centura a orasului Bacau la ora 16.00, miercuri, 2 decembrie.
16 dintre cei 31 de kilometri ai soselei au profil de autostrada si reprezinta, practic, primii kilometri de autostrada construiti in regiunea Moldovei. Autoritatile au anuntat ca, deocamdata, viteza de circulatie va fi restrictionata la 90 de kilometri/ora.
Lucrarile s-au ridicat la valoarea de 668,33 milioane de lei (fara TVA), iar antreprenorul care s-a ocupat de executia portiunii de drum a fost Asocierea Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL. Sursa de finantare o reprezinta fondurile europene nerambursabile. Lungimea intregii lucrarii este de 30,843 km si a constat in constructia a: sapte poduri, opt pasaje, un nod rutier, sapte intersectii de tip giratii si o parcare de scurta durata.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, prim-ministrul Ludovic Orban si Ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Bode, au anuntat astazi, 2 decembrie 2020, darea in trafic a unui nou tronson al Variantei Ocolitoare Bacau. Este vorba despre Obiectul 1 al obiectivului amintit, in lungime totala de 20,3 km, din care 16,2 km in regim de autostrada, ce face legatura intre localitatile Nicolae Balcescu si Bogdan Voda, ocolind municipiul Bacau prin partea de Est.
Mentionam ca tronsonul amintit este parte a Autostrazii A7, Bacau - Pascani - Siret, reprezentand totodata si primul in regim de autostrada din regiunea... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 17:06
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat vineri, 20 noiembrie, la Bacau, ca autostrada de centura a orasului va fi data in folosinta in cateva zile si a felicitat constructorul, firma condusa de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, pentru ca a reusit finalizarea lucrarilor cu un an inainte de termen.
"Am tinut sa vedem stadiul lucrarilor de pe autostrada de centura a municipiului Bacau. Este un proiect asteptat de mult timp de bacauani si iata ca este aproape de finalizare si va reusi sa scoata tot traficul greu si traficul de tranzit din Bacau si va creste viteza de tranzitare a Bacaului. Il felicit pe constructor, o mobilizare exemplara. Desi termenul de finalizare era ianuarie 2022, constructorul ne-a comunicat ca poate sa o dea in trafic intre 27 noiembrie si 3 decembrie, in functie de conditiile meteorologice", a precizat Orban.
Ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Bode, a subliniat ca, odata finalizata centura ocolitoare a municipiului Bacau, vor fi dati in folosinta si primii 16 kilometri la profil de autostrada din zona de nord-est.
"Suntem bucurosi sa auzim astazi aceasta veste, in drum spre Suceava, unde vom da in trafic un obiectiv important pentru judetul Suceava, pentru orasul Radauti. Ma refer la varianta ocolitoare a orasului Radauti, unde, impreuna cu acelasi antreprenor serios, reusim, tot inainte de termen, sa dam in trafic acel obiectiv. Asa cum bine stiti, la inceputul lunii septembrie am reusit sa dam in trafic... mai mult
Vineri, 20 Noiembrie 2020, ora 11:09
Noul pod rutier de la Vadu Pasii, alternativa peste Buzau la podul Maracineni, de pe ruta spre Moldova, va putea fi utilizat mai tarziu decat au crezut initial autoritatile. Marti, 17 noiembrie, au fost ridicate pe pile ultimele elemente ale tablierului metalic, fiind cea mai complicata parte.
Firma de constructii urmeaza sa toarne placa de beton si straturile de asfalt, iar urmatoarele etape ar putea fi gata pana la primavara, dar asta depinde de cat de blanda va fi iarna, de precipitatii si de temperatura, potrivit adevarul.ro.
Lucrarile vor fi executate primavara, iar podul ar putea fi dat in folosinta la inceputul verii. Au fost anuntate mai multe termene de finalizare de-a lungul timpului, dar nu au fost respectate.
"Podul de la Vadu Pasii este acum realizat in proportie de 95%. Au fost ridicate si ultimele tabliere, urmand ca apoi sa fie turnata placa de beton", a scris presedintele CJ Buzau, Petre Emanoil Neagu, pe Facebook.
Noul pod de la Vadu Pasii este construit cu bani de la Consiliul Judetean Buzau si Ministerul Dezvoltarii, investitia ridicandu-se la peste 26.000.000 de lei.
Citeste si: Dezastrul proiectului "centura Comarnic". "Autostrada va ajunge blocata cu anii din graba politicianista" ...citeste mai departe despre "VIDEO Care este stadiul lucrarilor la noul pod de la Vadu Pasii, legatura dintre Muntenia si Moldova" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 15:43
Prima aeronava de tip Airbus A320 a companiei HiSky a aterizat vineri pe Aeroportul International Iasi, acesta devenind baza companiei aeriene din Republica Moldova.
"Reprezentantii companiei aeriene HiSky pot spune ca, prin deschiderea bazei de la Iasi, sunt practic acasa. Inceperea unei noi colaborari, pe care o marcam astazi, garanteaza o mai buna conectivitate intre locuitorii Moldovei, fie ca vorbim despre Republica Moldova sau despre Regiunea de Nord-Est, si restul Uniunii Europene. Chiar daca in prezent contextul pandemic in care ne aflam afecteaza sectorul aviatic, echipa Aeroportului Iasi continua sa isi imbogateasca portofoliul de destinatii operate din capitala Moldovei si isi consolideaza deopotriva parteneriatele cu reprezentantii companiilor aeriene", a declarat Catalin Bulgariu, directorul general al RA Aeroportul Iasi.
La randul sau, directorul HiSky, Iulian Scorpan, a declarat ca Iasiul a devenit hubul companiei, ceea ce ii va determina pe locuitorii din regiune sa calatoreasca mai mult.
"Am ales Iasiul pentru ca este printre orasele cu cele mai active procese de dezvoltare, un oras al miscarii continue, al turismului, al businessului, un centru academic international si nu in ultimul rand un oras drag noua, in care ne simtim acasa. HiSky are in spate o echipa cu multi ani de experienta in aviatie, care a urmat cursurile scolii de aviatie romanesti si care a activat de-a lungul timpului la boardul diferitelor companii aeriene. Venim cu o alta... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 22:59
Presedintele Igor Dodon, al Republicii Moldova, a anuntat marti, 3 noiembrie 2020, ca a semnat un decret prin care a anulat cetatenia fostului deputat PSD Cristian Rizea. Motivul este ca Rizea a fost condamnat pentru acte de coruptie.
"A fost un decret interesant pe care l-am semnat ieri (luni - n.r.), s-a discutat foarte mult in presa despre un oarecare Rizea, cetatean al Romaniei care s-a ascuns in R. Moldova. La propunerea comisiei pentru cetatenie, ieri am semnat un decret prin care am anulat cetatenia acestui personaj. Deja organele competente din Romania si R. Moldova trebuie sa faca schimb de informatii si sa intreprinda actiuni pentru a-l expulza din tara pe acest criminal conform justitiei din Romania", a declarat Igor Dodon intr-o conferinta de presa, potrivit postului de televiziune TV8.md.
Igor Dodon anunta ca a luat decizia de anulare a cetateniei Republicii Moldova fostului deputat PSD Cristian Rizea, condamnat pentru coruptie si spalare de bani.
Fostul deputat PSD Cristian Rizea - dat in urmarire internationala in urma unei condamnari la patru ani si opt luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani - a fost localizat la Chisinau, in urma cu un an.
La acel moment, IGPR a transmis ca nicio tara nu a furnizat, prin intermediul canalelor de cooperare politieneasca internationale informatii care sa duca la depistarea lui Cristian Rizea.
Citeste si:
Un parlamentar de la Chisinau acuza ca fugarul Cristian Rizea ar fi... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 12:10
Peste 3,2 milioane de cetateni cu drept de vot din Republica Moldova sunt asteptati sa participe, duminica, la alegerile pentru functia de presedinte al tarii, disputata de opt candidati, intre care si seful statului in functie, Igor Dodon.
Ordinea in care candidatii apar pe buletinele de vot este urmatoarea: Renato Usatii (Partidul Politic "Partidul Nostru"), Andrei Nastase (Partidul Politic "Platforma Demnitate si Adevar"), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic "Sor"), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Actiune si Solidaritate), Octavian Ticu (Partidul Politic "Partidul Unitatii Nationale") si Dorin Chirtoaca (Blocul electoral Unirea).
Pentru acest scrutin, autoritatile de la Chisinau au decis constituirea a 2.143 de sectiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova si alte 139 in strainatate, dintre care cele mai multe in Italia (30), Federatia Rusa (17), Romania (13) si Statele Unite ale Americii (12).
Potrivit Constitutiei, castigator este desemnat candidatul care intruneste voturile a 50% + 1 dintre alegatorii prezenti la urne. Daca in primul tur niciun candidat nu va obtine majoritatea simpla, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul presedintelui Republicii Moldova este de patru ani.
Validarea alegerilor este conditionata de prezenta la urne a cel putin o treime din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale (3.287.140 cetateni cu... mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 07:35
Ambasada Romaniei in Republica Moldova a reactionat luni la acuzatiile Ambasadei Federatiei Ruse referitoare la eroii romani, afirmand ca transformarea memoriei militarilor cazuti la datorie in razboaie in tema electorala este o expresie de cinism la care reprezentanta diplomatica nu vrea sa fie partasa.
"Transformarea memoriei militarilor cazuti la datorie in razboaie in tema electorala este o expresie de cinism la care nu vrem sa fim partasi. Nu dorim sa ne lasam atrasi in polemici lansate provocator in spatiul public in aceasta perioada electorala din Republica Moldova", anunta"Ambasada Romaniei in Republica Moldova care transmite ca nu este surprinsa de reactia Ambasadei Federatiei Ruse in Republica Moldova.
Conform reprezentantei diplomatice, Romania are o abordare europeana atat din punct de vedere stiintific in ceea ce priveste studiul, intelegerea si predarea istoriei, cat si din punctul de vedere al asumarii si condamnarii publice a ororilor trecutului si este apreciata la nivel european si international pentru demersurile numeroase si concrete intreprinse in materie de asumare a trecutului, educatie si cercetare privind Holocaustul si comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea in legislatia romana a definitiei de lucru a antisemitismului, convenita in cadrul Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) in timpul presedintiei romane a acestei organizatii.
Ambasada Federatiei Ruse in R. Moldova se declara "nedumerita... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 20:24