O nouă anchetă realizată de Investigate Europe și Reporters United a dezvăluit cine sunt mogulii europeni care s-au îmbogățit de pe urma implicării în domeniul maritim privind exporturile de petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia, de la începutul invaziei lui Putin în Ucraina.
Noua cercetare arată modul în care mai multe țări europene continua să importe combustibili fosili din Rusia, în ciuda sancțiunilor Uniunii Europene. Investigația a dezvăluit că de la începutul războiului și până la sfârșitul lunii august 2022, navele care au plecat din Rusia încărcate au avut o capacitate de peste 100 de milioane de tone deadweight (DWT), ele având legături de proprietate sau management cu Europa, potrivit Investigate Europe.
Vă prezentăm mai jos o înșiruire a firmelor și mogulilor din Europa, care au câștigat bani mulți de pe urma exporturilor Rusiei de petrol, gaze naturale și cărbune, pe cale maritimă pe bătrânul continent,
Norvegia
Compania: Frontline Management AS
Proprietar: John Fredriksen
Produse: Țiței, cărbune
Exporturi: 1 milion de tone DWT
Număr de transporturi: 10
Patronul firmei Frontline este John Fredriksen, un magnat norvegian în vârstă de 78 de ani, care este cel mai bogat om din această țară, cu o avere estimată de 12 miliarde de euro. Analiza arată că tancurile Frontline efectuat 10 călătorii din Rusia, încărcate, de la începutul invaziei.
Erdogan îi dă o lovitură... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 06:11
Dan Voiculescu se afla pe lista celor mai influenti 17 oligarhi din Europa de Est, intocmita de o publicatie germana.
Ostpol.de, o revista online ce prezinta zilnic anchete, reportaje si analize despre ce se intampla in regiunea noastra, a realizat un top inedit cu ocazia Zilei Anticoruptie.
Publicatia, care ofera continut in germana, engleza si rusa, a rugat jurnalisti de ancheta din 17 tari din Europa de Est sa faca un portret al celui mai influent oligarh din statul in care traiesc.
Iar printre acestia se numara si Dan Voiculescu. Descrierea lui a fost facuta de Madalin Necsutu, ziarist specializat in Afaceri Externe si reporter de investigatie, care scrie pentru Evenimentul Zilei Moldova si Balkan Insight.
"Numiti 'magnati' in Occident sau 'oligarhi' in Est, in Romania acestia sunt cunoscuti ca 'moguli'. In prezent, datorita unei aprigi lupte anticoruptie, ei sunt mai putin influenti ca acum 10 ani.
Cei mai multi au legaturi cu Securitatea din comunism si serviciile secrete. Unul dintre cele mai graitoare exemple este Dan Voiculescu, patronul Intact Media Group, care detine cateva institutii de presa, inclusiv posturi de televiziune si radio, ziare si site-uri de stiri.
In 2009, concernul sau era estimata la 1,5 miliarde de euro. Inainte sa fie condamnat la 10 ani de inchisoare pentru coroptie si privatizari ilegale in 2014, Voiculescu avea o avere estimata la 250 de milioane de euro. Toate afacerile sale sunt controlate prin intermediul apropiatilor... mai mult
Duminica, 10 Decembrie 2017, ora 11:21
Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, si premierul Vladimir Putin au prezentat la administratia fiscala declaratiile de venit pentru anul 2010, anunta site-ul oficial al Presedintiei ruse, citat de pagina online a RIA Novosti, potrivit Mediafax. Potrivit site-ului, in 2010, presedintele rus a avut venituri de peste 3,37 milioane de ruble (83.411 euro), comparativ cu 3,33 milioane de ruble (82.350 de euro) in 2009. La randul sau, premierul Vladimir Putin a castigat, in 2010, 5,04 milioane ruble (124.500 euro), comparativ cu 3,89 milioane de ruble (96.000 de euro) in 2009.
Presedintele Dmitri Medvedev detine impreuna cu sotia sa Svetlana un apartament de 367,8 metri patrati si 14 conturi bancare in care sunt depozitati 4,961 milioane de ruble (122.500 de euro).
In plus, cuplul prezidential a inchiriat un teren de 4.700 de metri patrati si detine o masina de colectie GAZ-20 Pobeda, model 1948.
Premierul Vladimir Putin si familia lui detin doua apartamente si doua garaje. Premierul are un teren de 1.500 de metri patrati, trei autoturisme (unul de tip GAZ M 21, unul GAZ M 21 R si o Lada Niva).
Potrivit agentiei Interfax, venitul cel mai mare, dintre membrii Guvernului, este cel al mnistrului Apararii, iar cel mai mic al ministrului Justitiei.
Ministrul Justitiei, Aleksandr Konovalov, a declarat venituri totale de 3.404.000 ruble (85.000 de euro), in timp ce ministrul Apararii, Anatoli Serdiukov a avut venituri de 4.751.695 ruble (117.000 euro), iar sotia sa de 24.912.700... mai mult
Luni, 11 Aprilie 2011, ora 23:47
Liderii companiilor IT au o putere aparte: pot influenta viata a miliarde de oameni. Desi au inceput umil - revolutia PC-ului a inceput in garaj - multi dintre sefii din tehnologie au adunat averi de miliarde de dolari.PC Magazine a facut un top al celor mai bogati lideri din tech.Bill Gates54 de miliarde de dolariCofondatorul Microsoft a ocupat ani de-a randul pozitia de cel mai bogat om din lume. Desi a fost devansat de miliardarul Carlos Slim Helu si a abandonat pozitia de CEO al Microsoft, Gates ramane o prezenta importanta in peisajul IT. In timpul sau liber, Gates incearca sa salveze lumea, prin intermediul Fundatiei Bill & Melinda Gates.Larry Ellison27 miliarde de dolariLa fel ca si Gates, Ellison a abandonat studiile pentru a o lua pe drumul antreprenoriatului. Pentru ca Oracle, compania pe care a infiintat-o si pe care o conduce din fotoliul de CEO, este prezenta in principal pe segmentul enterprise, Ellison nu este foarte cunoscut de consumatorii uzuali. Si totusi a fost unul dintre temerarii tehnologiei de computing virtual folosind terminale Thin Client, foarte asemanatoare cu "cloud computing"-ul de astazi.Larry Page si Sergey Brin 15 miliarde de dolari fiecareCine s-ar fi gandit ca inventarea celui mai tare motor de cautare din lume va aduce miliarde de dolari unor tineri programatori?Fondatorii Google Sergey Brin si Larry Page, ambii in varsta de 37 de ani, au fost colegi la Universitatea Stanford pe care, spre deosebire de Bill Gates sau Larry... mai mult
Marti, 22 Februarie 2011, ora 14:24