Cascada de initiative legislative controversate de modificare a numeroase legi, inclusiv a codurilor penale, pune Romania pe o traiectorie descendenta din punct de vedere social si economic, atrage atentia comunitatea de afaceri reprezentata de AmCham Romania (Camera de Comert Americana in Romania), AHK (Camera de Comert si Industrie Romano-Germana), Confederatia Patronala Concordia si RBL (Romanian Business Leaders).
"Cascada de initiative legislative controversate, include anumite proiecte legislative care au fost aprobate astazi (miercuri, 4 iulie 2018, n.r.) in Parlament.
Motivarea acestor initiative legislative este fara o logica fundamentata din punct de vedere economic si social, acestea fiind totodata in mod evident partizane.
Exemple precum cel privind anularea obligatiilor de respectare a guvernantei corporative de catre companiile de stat, lasa loc pentru abuzuri, politizarea managementului si lipsa de responsabilitate cu privire la folosirea fondurilor publice.
Asistam in ultimele 18 luni la o mobilizare fara precedent a decidentilor in jurul unor teme periferice din punct de vedere al urgentei si importantei pentru Romania si romani, in timp ce prioritati nationale, precum educatia, sanatatea, infrastructura, nu au depasit stadiul de 'strategii de sertar'.
Desi aceste initiative sunt argumentate la nivel declarativ prin grija fata de cetatean, de fapt, acestea adancesc nesiguranta cetatenilor si neincrederea mediului privat", se arata intr-un... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 17:05
Legislatia muncii stabileste ca orice modificare a contractului individual de munca trebuie facuta cu acordul partilor. Totusi, Codul muncii prevede ca, in anumite situatii, aceasta regula NU se aplica, iar angajatorul poate sa aduca modificari in mod unilateral la contractul salariatului.
Contractul individual de munca (CIM) al salariatului poate fi modificat numai cu acordul partilor, asa cum prevede Codul muncii. Modificarea CIM poate surveni atunci cand este vorba de durata acestuia, locul si felul muncii, conditiile de munca, salariul, timpul de munca si timpul de odihna.
Totodata, acelasi act normativ stabileste ca schimbarea anumitor elemente din contractul de munca impune incheierea unui act aditional.
Citeste intregul articol despre situatiile in care angajatorul poate sa modifice in mod unilateral contractul de munca al salariatului pe AvocatNet.ro. mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 14:05
Conform Codului Muncii, doar anumite elemente dintr-un contract de munca pot fi modificate, printre acestea numarandu-se durata contractului, locul si felul muncii, salariul sau locul muncii.
De regula, contractul individual de munca se modifica numai prin acordul partilor si, doar ca exceptie, prin decizia unilaterala a angajatorului.
Contractul individual de munca se modifica, de regula, numai prin acordul partilor si, prin exceptie, prin decizia unilaterala a angajatorului (deci fara acordul salariatului), in caz de:
- delegare (art. 43, 44 Codul muncii)
- detasare (art. 45-47 Codul muncii)
- modificarea temporara a felului muncii, in trei cazuri prevazute de lege
Citeste mai multe despre Modificarea contractului de munca: cand folosim act aditional, cand decizie a angajatorului pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 15:25
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 173 din data de 11 martie 2014 a fost publicata recent o initiativa legislativa care promoveaza un proiect de lege privind modificarea si completarea Codului muncii.
Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii isi propune echilibrarea relatiilor de munca intre angajatori si angajati.
Modificarea contractului de munca
Din proiect se retine propunerea ca, prin noi prevederi in Codul muncii, angajatorul sa fie obligat sa comunice in scris salariatului propunerea de modificare a contractului individual de munca, potrivit Legestart.
In termen de zece zile de la data luarii la cunostinta a propunerii, salariatul ar urma sa comunice in scris raspunsul sau angajatorului.In cazul in care salariatul nu este de acord cu propunerea angajatorului sau nu raspunde in termenul de zece zile, contractul individual de munca nu poate fi modificat.
Insa, in cazul in care salariatul este de acord cu propunerea de modificare a contractului individual de munca, partile vor incheia in scris actul aditional la contract in termen de 15 zile de la data luarii la cunostinta de catre angajator a acordului exprimat de catre salariat. Actul aditional va intra in vigoare in momentul semnarii de catre parti, chiar daca acesta este incheiat dupa expirarea termenului de 15 zile.
Clauza de neconcurenta
Obligatiile angajatorului: In urma proiectul avansat, ar urma sa... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 16:30