Consumatorii ar putea ataca doar la Tribunalul Specializat din Bucuresti contractele ce contin clauze abuzive pe care le-au incheiat cu bancile, potrivit unui amendament adoptat marti de Comisia juridica a Senatului la Legea privind clauzele abuzive din contractele intre profesionisti si consumatori.
Modificarea propusa este valabila, de asemenea, pentru toti profesionistii - orice persoana fizica sau juridica autorizata, care, in temeiul unui contract care intra sub incidenta acestei legi, actioneaza in cadrul activitatii sale comerciale, industriale sau de productie.
Potrivit legii, sunt considerate profesionisti si marile lanturi de retail, care, potrivit initiatorilor, au o pozitie dominanta in ceea ce inseamna contractarea cu clientii.
Hotararea Tribunalului Specializat din Bucuresti va putea fi supusa apelului la sectia civila a Curtii de Apel Bucuresti.
Potrivit prevederilor legale in vigoare, consumatorii prejudiciati prin contracte incheiate cu incalcarea prevederilor acestei legi au dreptul de a se adresa organelor judecatoresti "in conformitate cu prevederile Codului civil si ale Codului de procedura civila".
Senatorii juristi au adoptat, cu amendamentele formulate de Asociatia Romana a Bancilor, o propunere legislativa de modificare a acestei legi, ai carei initiatorii sunt mai multi deputati PSD, printre care Florin Iordache, Mircea Dobre, Daniel Florea, Bogdan Niculescu-Duvaz, Mihai Sturzu si deputati UNPR.
Amendamentele propuse de ARB au... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 07:15
Clientii bancilor obtin o victorie fara drept de apel: de la 1 octombrie 2013, judecatorii pot solicita unei banci sa scoata clauzele abuzive din toate contractele de credit. Numarul proceselor intentate de clienti va creste, iar in cel mult un an si jumatate o sa vedem banci obligate sa schimbe toate contractele, este de parere Marius Coltuc, avocat din partea clientilor.
Povestea clauzelor abuzive, pare, cel putin pana acum, sa fie una cu happy-end pentru clientii bancilor. Dupa ce in ultimii doi-trei ani foarte multi clienti ce au sesizat in instanta nereguli gasite in contractele lor de credit, au pierdut la "masa verde" din cauza lobby-ului puternic facut de banci in frunte cu BNR. Autoritatile nu au mai gasit "chichite" legislative sa mai amane o lege care trebuia sa intre in vigoare de mai bine de sase luni. Prin urmare, desi inca mai sunt obiectii si discutii, cele doua modificari ale legii 193/2000 se vor aplica de la 1 octombrie 2013.
Ce inseamna asta? In cazul unui proces intentat de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiile pentru protectia consumatorilor daca judecatorul poate solicita bancii sa scoata clauzele considerate abuzive din toate contractele de credit. Masura ar putea genera pierderi de 4,7 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro) pentru sistemul bancar din Romania.
"Este o veste de impact pentru clienti intrucat pana acum erau de parere ca autoritatile sunt de partea bancilor. Acum exista un semn de... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 08:01
Dupa ce in ultima vreme Guvernul a facut "jocul" bancilor in razboiul clauzelor abuzive sub pretextul ca sistemul bancar ar putea inregistra pierderi insemnate, acum tot Guvernul este cel care "taie aripile" institutiilor de credit si decide ca prevederile legale privind denuntarea acestor clauze sa fie aplicate de la 1 octombrie 2013, ceea ce va insemna pierderi de miliarde de lei pentru banci.
Modificarile legislative privind clauzele abuzive din contractele de credit vizeaza procesele in care sesizarea este facuta de Autoritatile pentru Protectia Consumatorului.
Ministerul Justitiei a propus amanarea pana la 1 februarie 2014 a posibilitatii denuntarii clauzelor abuzive din contractele, dar Executivul, pe fondul unor discutii inclusiv cu caracter politic, a decis in sedinta de miercuri sa nu aprobe actul normativ.
OUG 50 /2010 privind contractele de credit pentru consumatori aduce mari sperante clientilor bancilor si fiori reci pentru bancheri.
Ce pierderi pot consemna bancile pe clauzele abuzive
In studiu de impact asupra sistemului bancar realizat de BNR la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International se regasesc pierderi de maximum 4,7 miliarde de lei, in cazul in care unele clauze contractuale ar fi denuntate.
Clauzele abuzive din contractele de credit vizeaza in cele mai multe dintre cazuri comisioanele percepute de banca, actiune care ar genera si cea mai mare pierdere pe care ar putea sa o inregistreze sitemul bancar.... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 17:35
Modificarile legislative privind clauzele abuzive din contractele de credit la care "s-au lasat" convinsi oficialii romani vizeaza procesele in care sesizarea este facuta de Autoritatile pentru Protectia Consumatorului.
Autoritatile de la Bucuresti si-au luat angajamentul in scrisoarea de intentie trimisa catre FMI ca procesele pe clauze abuzive sa fie judecate la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar deciziile sa nu aiba efect retroactiv. Deciziile au fost luate in urma lobby-ului facut de banci in frunte cu BNR si de FMI.
Avocatii clientilor care reprezinta bancile spun ca masura are un singur scop: reducerea numarului de procese intentate de clienti. Ei vor fi descurajati de costurile ridicate pentru un proces la Inalta Curte, cat si de faptul ca nu isi vor mai recupera banii platiti pe comisioane si taxe aplicate abuziv.
"Practic, statul roman se apuca sa protejeze pe hotul care spune: 'Eu am furat masina, insa nu am cu ce sa ajung acasa si atunci o pastrez'", a declarat pentru Business24 avocatul Gheorghe Piperea.
Procesele colective si sesizarile ANPC
Deciziile luate de o instanta de judecata in dosarele pe clauze abuzive nu vor mai avea efect retroactiv. Practic, instanta nu poate sa mai oblige banca sa dea inapoi clientilor comisioanele si taxele percepute in mod abuziv, dar o poate impiedica sa le includa in urmatoarele contracte.
Totusi, aceasta situatie se aplica doar in cazul dosarelor in care sesizarea este facuta de Protectia... mai mult
Vineri, 16 August 2013, ora 08:02
In mai putin de o luna ar trebui sa intre in vigoare modificarile pe legea de care se tem bancile: 193/2000. Daca pana cum, o instanta putea dispune modificarea clauzei doar pentru consumatorul care a intentat procesul, in noua varianta judecatorii pot cere modificarea unei clauze considerate abuzive in toate contractele de credit incheiate de banca.
Presiunea este uriasa pentru ca sistemul bancar romanesc ar avea de pierdut peste 1,1 miliarde de euro (circa 5 miliarde de lei) din introducerea proceselor colective, se arata intr-o estimare realizata de Banca Nationala a Romaniei. Pierderile anuale se cifreaza in jurul valorii de 600 de milioane de euro.
Legea ar fi trebuit sa intre in vigoare in luna ianuarie odata cu modificarea Codului de Procedura Civila, insa, la solicitarea FMI masura a fost amanata cu jumatate de an pentru a realiza un studiu de impact. Acest ragaz a dat posibilitatea reprezentantilor bancilor sa faca lobby pentru a obtine modificarea legii astfel incat pierderile sa fie cat mai mici.
Bancile au cerut ca dosarele sa fie judecate la Inalta Curte
Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au militat la unison cu bancile comerciale pentru judecarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a proceselor intentate de clienti impotriva clauzelor abuzive din contractele de credit. In timp ce bancherii invoca uniformizarea practicii judiciare, avocatii clientilor sustin ca sunt alte interese la mijloc. In primul rand, procesele la Inalta Curte... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 09:05
Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a fost inivitata azi la sediul BNR, unde guvernatorul bancii centrale va gazdui un seminar pe tema consecintelor juridice ale modificarilor aduse la Legea 193/2000, care ar putea obliga bancile sa renunte exhaustiv la caluzele abuzive din contractele de credit.
BNR organizeaza marti colocviul "Consecinte juridice generate de intrarea in vigoarea a modificarilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori", eveniment inclus in seria de manifestari Colocviile juridice al BNR, editia a IX-a, iar in discutiile vor fi deschise de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, urmat de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.
Guvernul a decis, in luna ianuarie, sa amane pana la jumatatea anului introducerea in legislatie a unei prevederi din noul cod de procedura civila, care ar permite asociatiilor de consumatori si ANPC sa ceara in instanta anularea din toate contractele unei banci a unor clauze considerate abuzive.
Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, cand expertii internationali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga bancile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.
In ambele situatii, BNR s-a opus initiativelor legislative si a... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 18:02