Procurorul general, Augustin Lazar, a anuntat, marti dimineata, ca ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale in ceea ce priveste Legile Justitiei, dezbatute si votate in mare graba.
El a precizat ca o decizie in acest sens va fi luata in aceasta saptamana.
"Este o situatie sensibila pe care noi o analizam pentru a vedea care sunt instrumentele juridice prin care vom actiona mai departe in zilele urmatoare. Noi facem chiar acum o analiza si in zilele imediat urmatoare veti vedeea un comunicat de presa cu ce am facut noi.
Eu am precizat de multe ori ca daca cineva vrea sa modifice Legile Justitiei nu trebuie sa o faca nici la o comisie speciala nici in procedura de urgenta. Noi avem nevoie de legi in care sa aiba incredere toti romanii. Avem nevoie de o justitie care sa fie bine conturata, o justitie europeana si nu una in care romanii sa nu aiba incredere", a declarat Augustin Lazar, intrebat ce parere are despre graba cu care se discuta si se adopta Legile Justitiei in aceste zile.
Intrebat ce are de gand sa faca in acest sens si daca ar putea ataca Legile Justitiei la CCR, procurorul general a spus ca "este una dintre ideile noastre".
Deputatii au adoptat luni, pe furis si in viteza, modificarile aduse Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Au fost 179 de voturi "pentru" si 90 de voturi "impotriva".
Totodata, comisia Iordache a adoptat luni, cu 14 voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva", un raport de admitere pentru legea... mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 10:51
Deputatul ALDE, Varujan Vosganian a declarat sambata la Iasi ca senatorii si deputatii ALDE nu vor fi influentati de concluziile raportului MCV in ceea ce priveste votarea legilor justitiei. Varujan a explicat ca raportul MCV nu este rezultatul unui dialog.
"Opinia noastra, a parlamentarilor ALDE, este ca acest Mecanism de Cooperare si Verificare are utilitatea sa. Avem sentimentul ca el nu este rezultatul unui dialog si cred ca ar trebui si partea romana sa fie mai mult consultata in aceasta privinta. Credem, de asemenea, ca aceste concluzii prezentate in raportul Comisiei Europene nu trebuie sa opreasca procedura parlamentara in ceea ce priveste votarea legilor justitiei.
S-a crezut ca acest raport va intimida parlamentarii si ca va amana dezbaterile din Parlament, sau va cauta sa le influenteze. Cel putin noi cei de la ALDE o spunem raspicat ca optiunile noastre nu s-au modificat si ele merg inainte", a declarat Varujan Vosganian intr-o conferinta de presa sustinuta sambata la sediul ALDE Iasi.
Deputatul iesean a vorbit si despre numirile sefilor de parchet, explicand optiunea parlamentarilor ALDE de a sustine numirea acestora de catre CSM cu faptul ca din 2004 si pana acum ambii presedinti au avut o politica partinitoare.
"Daca in ceea ce priveste numirea capilor procuraturii exista o discutie in care intra in mod firesc si Comisia de la Venetia, noi spunem deschis ca optiunea noastra ca sefii procuraturii sa fie numiti de CSM este consecinta experientei... mai mult
Sambata, 18 Noiembrie 2017, ora 20:36
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a transmis, miercuri, ca "se impune o pozitie ferma, de respingere in bloc a proiectelor pentru completarea si modificarea Legilor Justitiei".
DNA critica faptul ca nu s-a facut o consultare a magistratilor si ca nu exista "o expunere de motive corespunzatoare si studii de impact".
DNA a anuntat, miercuri, ca, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii procurorii au formulat un punct de vedere cu privire la propunerile legislative depuse la Camera Deputatilor pentru modificarea si completarea legilor justitiei.
"In principal, procurorii anticoruptie apreciaza ca, fata de modul de realizare a proiectelor, fara consultarea prealabila a magistratilor, fara o expunere de motive corespunzatoare si fara studii de impact, se impune o pozitie ferma, de respingere in bloc a proiectelor, prin acordarea unui aviz negativ pentru intregul pachet legislativ", anunta DNA.
In subsidiar, procurorii DNA au formulat critici si observatii punctuale pentru fiecare dintre proiectele depuse spre aprobare.
Proiectul de modificare a Legilor Justitiei a fost aspru criticat atat de magistrati, cat si de expertii Comisiei Europene.
Proiectele au fost depuse la Parlament si asumate ca initiative legislative de catre PSD-ALDE, fiind modificate fata de forma in care au fost elaborate de Ministerul Justitiei.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca procedura de legiferare a fost viciata prin modul de promovare a legilor privind... mai mult
Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 12:03
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a sugerat, in cadrul unei intalniri cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca modificarile la Legile Justitiei, care au dus la ample proteste in weekend, sa fie facute de experti internationali.
Totodata, Timmermans "a reamintit valoarea transmiterii proiectului de lege catre Comisia de la Venetia, pentru a-si exprima opinia", scrie Politico.
Comisia de la Venetia este un organism consultativ al Consiliului Europei, care a fost solicitat in ultimii ani sa consilieze cu privire la schimbarile juridice din mai multe tari, precum Polonia.
Comisia Europeana monitorizeaza lupta Romaniei impotriva coruptiei de la aderarea tarii noastre la UE, in urma cu zece ani, in cadrul unui mecanism special creat pentru Romania si Bulgaria.
Cele mai recente modificari propuse de Tudorel Toader, care sunt analizate in prezent de Parlament, includ inlaturarea presedintelui Romaniei din procesul de numire a procurorului anticoruptie, mai noteaza sursa citata.
"Am vorbit despre consultarea Comisiei de la Venetia cu privire la numirea procurorilor", a declarat Toader pentru Politico, dupa intalnirea cu Frans Timmermans.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, fost membru al PNL, a sustinut ca propunerile ministrului Justitiei ar acorda Guvernului social democrat prea multa putere in privinta acestor numiri, mai precizeaza sursa citata.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a intalnit, marti, la Bruxelles, cu... mai mult
Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 10:19
Modificarile legilor justitiei vor fi trimise catre Parlament spre aprobare si nu vor fi adoptate printr-o ordonanta de urgenta "noaptea, ca hotii", a declarat miercuri premierul Mihai Tudose.
Tudose a facut referire la unul dintre sloganurile protestatarilor fata de Ordonanta 13, la inceputul anului. "Nu va fi o ordonanta de urgenta sau altceva 'noaptea, ca hotii', va fi ziua, la pranz si trimis catre Parlament, nu adoptat", a afirmat seful Guvernului, la Antena 3.
El a subliniat ca propunerile de modificare a legilor justitiei, prezentate de ministrul Tudorel Toader, sunt "o sinteza a propunerilor venite din partea tuturor organismelor posibile, a tuturor actorilor din acest joc".
"Forul suprem democratic al oricarei tari - acolo va fi luata decizia in Romania", a punctat el, adaugand ca un episod precum cel al Ordonantei 13 nu mai este posibil. "Am promis si va spun - si e si decizia politica a coalitiei - ca nu mai facem asa ceva. Si nu mai facem", a spus Tudose.
El a vorbit si despre consultarile ministrului Toader anterioare propunerilor de modificari ale legilor justitiei, dar si despre reactiile negative la aceste propuneri.
"Domnul Toader s-a consultat cu cam toata lumea. A fost la Bruxelles, a explicat. Si aici a fost un joc. A aparut un comunicat din partea Comisiei Europene care il facea tandari si ne facea pe toti. Dupa aia, a venit un comunicat de la Bruxelles care spunea ca 'Domne, de fapt nu e al Bruxelles-ului, e al agentiei din Romania, pe... mai mult
Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 23:06
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, ca va trimite propunerile de modificare a Legilor Justitiei doar la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu si la DNA, Parchetul General sau DIICOT, pe motiv ca doar CSM avizeaza propunerile legislative si pentru ca procurorii nu fac legi, ci doar aplica si interpreteaza legea.
"Propunerile privind modificarea legilor justitiei nu le voi trimite la Ministerul Public si nici la componentele ministerului public, pentru ca avizator este CSM. CSM care are Sectie pentru judecatori, Sectie pentru procurori si CSM-ul care este garantul independentei justitiei si avizator pe Legile Justitiei. (...) Trimit proiectul de lege la CSM, astept sa-l primim inapoi, il trimit la Guvern si de acolo incepe procedura decizionala. MJ este initiator, am pus in dezbatere principalele probleme", a aratat Tudorel Toader.
Ministrul a criticat luarile de pozitie ale procurorilor care au respins majoritatea propunerilor facute de el si a aratat ca anchetatorii nu fac legi, in Romania nefiind un parlament tricameral.
"Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie sa-si respecte limitele de competenta constitutionala. Procurorii nu fac legi. Eu nu am stiut ca avem un Parlament tricameral. Un Parlament cu Senat, cu Camera Deputatilor si procurorii care sa voteze legi. Eu am fost procuror si stiam si inca stiu ca procurorii interpreteaza si aplica legea, legea este opera legiuitorului, CSM-ul fiind cel care avizeaza continutul... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 09:37
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marti, referitor la faptul ca DNA a criticat proiectul de modificare a Legilor Justitiei, ca daca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie nu aresteaza toti parlamentarii, vor mai ramane cativa in Parlament care sa incerce sa dezbata si sa voteze forma finala a propunerii.
La remarca presei ca si DNA a criticat principiile prezentate de Tudorel Toader, presedintele Camerei Deputatilor a replicat: "Daca nu ne aresteaza pe toti, sa mai ramana unii dintre noi care sa incerce sa dezbata in Parlament, pentru ca inca in Romania legile se dezbat si se aproba in Parlament".
Intrebat in continuare daca majoritatea parlamentara va tine cont de protestele din tara cand va lua decizia finala in privinta Legilor Justitiei, liderul PSD a spus ca trebuie sa se tina cont de tot poporul roman si de ceea ce se doreste la nivelul intregii societati.
"Trebuie sa tii cont de tot poporul roman si eu cred ca inainte de toate trebuie sa tinem cont de ceea ce se doreste la nivelul intregii societati, de ceea ce vor spune corpurile profesionale din acest sistem, vom asculta absolut toate argumentele, indiferent ca vor fi prezentate cu patima sau cu mai putina patima, pentru ca Parlamentul decide.
In semifinala, presedintele promulga sau intoarce inapoi. Dezbaterea parlamentara va incepe dupa ce vor fi ascultate toate argumentele si acele argumente vor putea fi repetate si in timpul dezbaterii parlamentare", a afirmat presedintele PSD.... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 12:49
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, duminica, la Alba Iulia, ca nu exista pana in prezent nicio solicitare oficiala adresata de institutiile europene Guvernului Romaniei cu privire declaratiile ministrului Justitiei despre modificarile sistemului judiciar, el calificand drept "zvonuri" informatiile pe aceasta tema aparute in spatiul public. Negrescu a precizat ca ministrul Justitiei ar urma sa transmita la Bruxelles un document pe aceasta tema.
Victor Negrescu a spus, intr-o conferinta, ca dupa declaratiile recente ale ministrului Justitiei, Tudorel Toader, despre "viziunea" sa cu privire la modificarea sistemului judiciar, in spatiul public au aparut informatii ca institutiile europene si Comisia Europeana ar solicita explicatii Romaniei.
"Nu exista pana in prezent nicio solicitare oficiala adresata Guvernului Romaniei cu privire la aceste declaratii ale ministrului Justitiei pentru ca nu exista un document. Urmeaza sa trimita un document (n.r. Ministerul Justitiei va trimite un document institutiilor europene) " a spus Negrescu.
El a explicat ca aceste zvonuri ar fi aparut dupa ce au fost preluate incomplet elemente dintr-o conferinta de presa a unui purtator de cuvant al unei institutii europene in care acesta a raspuns unei intrebari privind propunerile ministrului Justitiei, Tudorel Toader.
"Ministrul Justitiei a fost in urma cu doua saptamani la Bruxelles discutand cu vicepresedintele Comisiei Europene, domnul Frans... mai mult
Duminica, 27 August 2017, ora 19:44
Liviu Dragnea, seful PSD, a comentat, duminica seara, criticile lansate la adresa propunerilor de modificare a Legilor Justitiei.
"Ce a produs cea mai mare suparare? Numirea procurorilor sefi, care in aceste propuneri - atentie, nu sunt inca proiecte de legi, dar vor fi si vor incepe dezbaterile in Parlament - sa nu mai fie numiti de presedinte, ci de CSM. Sa nu uitam ca CSM e institutia care vegheaza asupra aplicarii legilor. (...)
Eu nu mi-am format o parere finala, dar sa vedem care sunt argumentele. De ce atata patima? Ca mai e cale lunga. Vor fi dezbateri serioase in Parlament si vom lua o decizie in Parlament", a spus Liviu Dragnea, intr-o emisiune la Antena 3.
Seful PSD a adaugat ca forul legislativ poate schimba aceste propuneri, care vor fi puse in dezbatere publica, tocmai de aceea nu are rost sa se faca atata agitatie.
Intrebat ce vrea sa le transmita oamenilor care si-au exprimat intentia de a iesi in strada pentru a protesta fata de modificarile aduse Legilor Justitiei, Dragnea a indemnat la calm.
"Sa asteptam, sa incercam sa avem dezbateri asezate in Romania, pe cele mai sensibile subiecte, daca reusim toti sa rezistam tentatiei... Cineva vine cu niste propuneri. Pana si simpla propunere si simplul gand trebuie sa genereze atacuri, violente verbale si foarte multe critici", a mentionat seful PSD.
De asemenea, el a catalogat reactia presedintelui Klaus Iohannis cu privire la propunerile avansate de ministrul Justitiei pentru modificarea... mai mult
Duminica, 27 August 2017, ora 19:33