Sistemul de promovare a energiei regenerabile in Romania, stabilit prin Legea nr. 220/2008, se afla inca in perioada de juniorat in comparatie cu alte sisteme de promovare similare din tari cu traditie in acest sector, cum ar fi Germania, Olanda sau Franta.
Cu toate acestea, putem spune ca, pana in momentul de fata, sistemul de promovare a avut o existenta dinamica, caracterizata prin modificari succesive ce au fost precedate de o perioada relativ lunga de inaplicabilitate, apreciaza EY Romania.
Ultima modificare a sistemului de promovare a avut loc in vara anului 2013
Ultima modificare a sistemului de promovare a avut loc in vara anului 2013 cand, dupa schimbarea Guvernului si, evident, a strategiei, Legea a fost modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 (OUG 57/2013).
Aceste modificari au venit pe fondul presiunilor facute la cel mai inalt nivel de catre reprezentantii marilor consumatori industriali ce au invocat scaderea competitivitatii datorita costurilor mari cu energia electrica generate de sistemul de promovare a energiei regenerabile. Este evident faptul ca Guvernul Romaniei s-a aflat intr-o situatie cel putin dificila avand de jonglat cu interesele marilor consumatori industriali ce genereaza un numar important de locuri de munca in economie, precum si incasari la buget, pe de-o parte iar, pe de alta parte, cu interesele investitorilor in sectorul energiei regenerabile ce au adus investitii semnificative in Romania, in plina... mai mult
Vineri, 21 Martie 2014, ora 12:36
Cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea OUG privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile include "informatii eronate", a anuntat miercuri Departamentul pentru Energie, care precizeaza ca autoritatile au respectat procedurile de comunicare in relatia cu CE.
Presedintele Traian Basescu a transmis marti Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
"Potrivit Articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene 'Comisia este informata in timp util pentru a-si prezenta observatiile cu privire la proiectele care urmaresc sa instituie sau sa modifice ajutoarele'. In data de 24 iunie 2013 Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene prin care se precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat. In data de 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o noua scrisoare prin care subliniaza necesitatea prenotificarii, obligatie neindeplinita pana in prezent de catre Guvernul Romaniei", a anuntat Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.
Presedintele Traian Basescu considera ca aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013, pana la... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 08:59
Declaratiile si masurile adoptate de Guvern, de descurajare a industriei energiei regenerabile, au afectat si o piata mai putin vizibila - consultanta. Mii de proiecte "la cheie" au ramas fara cumparatori, dupa ce investitorii au renuntat la planuri de sute de milioane de euro, sustine Gabriel Marian Stefanescu, consultant in domeniu.
"Este excedent pe piata. Mii de proiecte pentru parcuri fotovoltaice si eoliene sunt finalizate si asteapta cumparatori, iar valoarea lor scade cu fiecare declaratie a Guvernului", sustine Gabriel Marian Stefanescu, reprezentantul unei firme de consultanta.
Modificarile Legii Energiei, publicate in Monitorul Oficial, amana plata unei parti a certificatelor verzi pana in 2017. Asadar, in aceasta perioada, va fi acordat, pentru fiecare MWh produs si livrat, un singur certificat verde din doua pentru centralele eoliene, doua certificate verzi din trei pentru hidrocentrale noi cu puteri instalate de cel mult 10 MW, si patru certificate din sase pentru centralele solare. Diferenta va fi acordata peste trei ani si jumatate.
"Nu putem distruge industria romaneasca numai de dragul industriei regenerabile. Trebuie sa gasim un echilibru. Aici, si cei care au investit in regenerabile trebuie sa ne inteleaga. Suntem prinsi ca intr-o menghina (...). Nu putem merge in greseala pana la capat. Trebuie sa luam masuri ca in tot acest palier sa existe un echilibru", s-a justificat acum ceva timp, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.... mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 15:00
Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) isi exprima ingrijorarea cu privire la lipsa de coerenta si la opacitatea procesului decizional din Ministerul Energiei.
Preocuparea RWEA vine in urma discutiilor recente pe care membrii Asociatiei le-au avut separat la Bruxelles, in 22 mai, cu directoratul general Energie si directoratul general Concurenta din cadrul Comisiei Europene si a reflectarii acestora in declaratiile oficialilor romani.
"Reprezentantii autoritatilor romane au primit clarificari de la cele doua institutii europene cu privire la rolul Comisiei in analiza modificarilor propuse de proiectul de Ordonanta de Urgenta care redimensioneaza schema de sustinere a productiei de energie din surse regenerabile.
O aprobare a Comisiei presupune insa o procedura oficiala, in care se prezinta documente, cifre, explicatii si se finalizeaza cu un aviz scris si dat apoi publicitatii. Drept urmare, RWEA considera ca declaratiile oficiale care sustin 'unda verde' a Comisiei Europene pentru a promova OUG sunt hazardate si provoaca dezinformare", se arata in document.
Asociatia se refera la declaratiile ministrului Energiei: "Comisia Europeana a apreciat ca legea a fost in dezbatere, ca ne-am consultat cu ei, in mare a fost de acord cu propunerile noastre", a afirmat, in urma cu cateva zile, Constantin Nita, la un seminar pe teme energetice.
Jucatorii din industria eoliana sustin ca CE vrea sa analizeze in detaliu
RWEA sustine ca reprezentantii... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 11:30
Comisia Europeana a fost, "in mare", de acord cu propunerile Romaniei privind modificarea legislatiei in sectorul productiei energiei regenerabile, care insa nu presupun injumatatirea numarului de certificate verzi, ci doar "o amanare", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, adaugand ca Guvernul va sprijini marii consumatori de energie, pentru a evita relocarea activitatii acestora.
"Comisia Europeana a apreciat ca legea a fost in dezbatere, ca ne-am consultat cu ei, in mare a fost de acord cu propunerile noastre", a afirmat Nita la un seminar pe teme energetice.
Guvernul intentioneaza sa suspende de la tranzactionare o parte a certificatelor verzi primite de producatorii de energie regenerabila, cu scopul reducerii facturilor platite de consumatori. Astfel, producatorii de energie din surse regenerabile vor putea utiliza, in intervalul 1 iulie - 1 ianuarie 2017, doar jumatate din certificatele verzi atribuite, potrivit propunerii Guvernului.
Pe de alta parte, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei apreciaza ca numarul certificatelor verzi acordate producatorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, in unele cazuri chiar si la jumatate.
"Nu va fi nicio reducere, nicio injumatatire a numarului de certificate verzi. Doar a amanare", a adaugat Nita.
Marii consumatori vs. industria de energie regenerabila
Industria de profil este nemultumita de aceste propuneri, in timp ce consumatorii mari de energie... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 11:55
Producatorii de energie regenerabila au initiat un lobby puternic impotriva intentiei statului de a reduce din beneficiile acordate acestui sector. Pe de alta parte, schema de subventii asigura investitorilor castiguri triple fata de costurile investitiei, conform calculelor Business24.
Cu toate acestea, producatorii acuza autoritatile de lipsa de predictibilitate si avertizeaza ca intentiile statului ar anula investitii straine directe de 4 miliarde de euro, planificate pentru acest an.
Ce se schimba
Potrivit proiectului de lege al Guvernului, pentru energia eoliana s-ar putea efectua o reducere de la 2 certificate verzi (subventii)la cel putin 1,5, la microhidrocentrale de la 3 la 1,4, pentru fotovoltaice de la 6 la 3,5, iar pentru biomasa de la 2 la 1,6.
In plus, ar putea scadea si pretul de la maximum 55 de euro la 30 de euro, pastrandu-se minimul de 27 de euro. Nu in ultimul rand, numarul maxim de MW care pot fi introdusi in retea s-ar putea limita la 3.500.
Pana la sfarsitul lui martie, ANRE va publica o analiza pentru a argumenta necesitatea reducerilor, iar de la 1 iulie, masurile ar putea intra in aplicare.
Victor Ponta: Investim in energia regenerabila, dar negociem subventiile
Producatorii de energie prevad falimentul industriei prin aplicarea unor astfel de masuri, dar nu exclud posibilitatea unei supracompensari (subventii prea mari) in momentul de fata, in special in sectorul fotovoltaic.
Asadar, marea suparare este lipsa de... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 08:09
Romania reprezinta, in prezent, raiul investitiilor in energie regenerabila. Geografie si clima favorabile, terenuri ieftine si una dintre cele mai avantajoase scheme de subventii din Europa.
Energie regenerabila: Romania e printre cele mai atractive tari din lume pentru investitii
Desi industria eoliana a atras anul trecut o treime din investitiile straine directe, ajungand la o putere instalata de aproape 1.700 de MW, statul se pregateste sa adopte masuri care vor descuraja investitiile.
Victor Ponta: Investim in energia regenerabila, dar negociem subventiile
Autoritatile intentioneaza sa reduca numarul de certificate verzi acordate pentru producatorii de energie eoliana de la 2 la 1 sau 1,5 pentru microhidrocentrale, de la 3 la 1,4 pentru proiecte fotovoltaice de la 6 la 3,5, iar pentru biomasa de la 2 la 1,6.
In plus, valoarea maxima acceptata pe piata de tranzactionare a certificatelor verzi ar putea fi redusa de la 55 la 30 euro/MW, nivelul minim fiind mentinut la 27 euro/MW. S-ar putea introduce si un plafon maxim al productiei nationale de energie din surse regenerabile, fixat la 3.500 MW.
Anuntul a generat soc in industrie: investitorii sunt pe punctul de a renunta la planurile de investitii si condamna Guvernul pentru lipsa de predictibilitate.
"Bancile nu mai dau imprumuturi, nu se mai fac cumparari sau vanzari de proiecte, toata lumea e in expectativa. Daca se intampla ca legea sa fie aplicata in formula pe care o avem noi in draft, nu mai... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 08:00
Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti, a declarat miercuri ca Romania are un potential de investitii in proiecte privind energiile regenerabile de peste cinci miliarde euro. "Investitiile potentiale pe care le avem in domeniu sunt de peste cinci miliarde de euro si ne asteptam sa indeplinim fara probleme tinta pentru anul 2020, cum a fost ea stabilita in tratatele semnate de Romania", a spus seful ANRE, la sfarsitul sedintei de Guvern.
Acesta a precizat totodata ca proiectul de act normativ care va permite aplicarea schemei de sprijin pentru investitiile in productia de energie din surse regenerabile (prin acordarea de certificate verzi) a fost aprobat miercuri de Guvern. Astfel, Legea 220/2008 va fi in sfarsit aplicabila.
"Ordonanta de astazi (miercuri, 12 octombrie, n.r.) ajusteaza cadrul legal de aplicare a legislatiei in domeniul promovarii energiilor regenerabile. Modificarile au fost solicitate si sunt aprobate de catre Comisia Europeana prin decizia din august.
Pentru anumite tipuri de tehnologii, precum biomasa sau biogazul, se reduce numarul de certificate cu unul, respectiv doua certificate verzi.
In cazul supracompensarii, CE a solicitat si acum se introduce un mecanism de monitorizare, inclusiv posibilitatea de ajustare fie a valorii, fie a numarului de certificate verzi pentru a evita supracompensarea la nivel de tehnologie, in cazul in care aceasta apare", a declarat presedintele Autoritatii... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 07:26
Adunarea nationala populara (parlamentul, n.r.) a Chinei a adoptat o lege care obliga in special societatile de distributie sa cumpere toata electricitatea produsa de sectorul energiei regenerabile, intr-un demers impotriva incalzirii globale, scrie AFP, informeaza NewsIn.
Revizuirea legii va intra in vigoare din aprilie 2010, iar societatile care nu vor aplica modificarile aduse vor fi nevoite sa plateasca amenzi ce se ridica la dublul pierderilor economice ale producatorilor de energie solara, eoliana sau hidraulica.
"La mai putin de zece zile de la reuniunea de la Copenhaga am adoptat revizuirea legii asupra energiei regenerabile pentru a proteja prin lege angajamentul Chinei de reducere voluntara e emisiilor de dioxid de carbon", a spus vice-presedintele comisiei de mediu a parlamentului, Ni Yuefeng.
Cel mai mare poluator al lumii, China, s-a opus la Copenhaga adoptarii obiectivelor ce reduc emisiile de gaze cu efect de sera si a atras astfel critici din partea unor tari occidentale, mai scrie AFP.
Pe de alta parte, Ni Yuefend a dat din nou asigurari ca "atitudinea primului ministru Wen Jiabao de la Copenhaga a demonstrat determinarea si increderea guvernului chinez".
China s-a angajat sa isi reduca "intensitatea carbonica" (emisiile de poluare ca unitate in PIB) de la 45% la 40% pana in 2020, conform unui raport din 2005.
mai mult
Luni, 28 Decembrie 2009, ora 09:38