Bugetul de stat a pierdut intre 1,5 si 2 miliarde de lei in ultimii patru ani ca urmare a repetatelor schimbari fiscale in ceea ce priveste impozitarea companiilor, pierderea de venituri bugetare nefiind compensata de cresterea incasarilor din impozitul pe venitul microindreprinderilor spre exemplu, sau din impozitul specific din industria HoReCa, se arata intr-un studiu realizat de Consiliul Fiscal.
"Odata cu reducerea semnificativa a numarului companiilor platitoare de impozit pe profit, se poate aprecia ca incasarile bugetare la nivel agregat au fost afectate negativ, considerand ipoteze prudente, cu sume de ordinul a 1,5-2 mld. lei in ultimii 4 ani.
Considerand structura subcapitolelor bugetare, incasarile din impozitul pe profit au fost afectate negativ cu circa 2,7-3,3 mld. lei, suma care nu a putut fi compensata de majorarea incasarilor din impozitul pe venitul microintreprinderilor evaluata la aproximativ 1,2 mld.lei", se arata in document.
In perioada 2015-2018 economia Romaniei a fost caracterizata de o crestere economica sustinuta care a coincis cu o majorare semnificativa a profitabilitatii companiilor.
Cu toate acestea, incasarile bugetare din impozitarea castigurilor firmelor au performat in general sub asteptari, iar aceasta evolutie trebuie corelata cu schimbarile legislative ample ale modalitatii de impozitare a castigurilor firmelor care au avut loc in aceasta perioada.
In pofida avansului sustinut al profiturilor brute obtinute la nivelul... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 21:30
Asociatia patronala a industriei de software si servicii (ANIS) arata ca modificarile fiscale recente afecteaza semnificativ oportunitatile de dezvoltare a industriei locale.
Anul viitor cresterea industriei IT va fi franata, astfel ca 35.000 de angajatii din IT pot pierde cumulat 3 milioane de euro lunar, de la 1 ianuarie.
"Desi 2017 a fost considerat de catre ANIS unul dintre cei mai de succes ani pentru industria IT din Romania, deciziile politice si administrative din ultimele luni au transformat efortul celor peste 110.000 de specialisti din domeniu intr-un viitor incert.
Primul efect va fi resimtit de la 1 ianuarie 2018 de cei peste 35.000 de angajati care pot pierde 3 milioane euro lunar ca urmare a modificarii legislatiei privind taxarea salariilor", anunta ANIS, intr-un comunicat.
In plus, cresterea solida de 15% a cifrei de afaceri din sector de anul acesta, precum si depasirea pragului de venituri de 4 miliarde euro nu se mai pot repeta si in 2018, in conditiile actuale, afirma oficialii ANIS.
Patronatul precizeaza ca modificarile recente in plan fiscal forteaza evaluari interne ale companiilor, indiferent de modelul de business sau dimensiunea companiei, care arata perspective de crestere in stationare sau chiar in scadere, sub presiunea dificultatilor de recrutare si a cresterii costurilor cu forta de munca.
"Lipsa de predictibilitate in plan fiscal si masurile contradictorii asumate la nivel guvernamental conduc catre un prognostic general... mai mult
Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 13:58
Companiile mari si mici nu isi pot face bugetele decat aproximativ, pentru ca multora dintre marile schimbari impuse mediului de afaceri prin ordonante de urgenta le lipsesc normele de aplicare.
Ministerul Finantelor Publice inca lucreaza la normele de aplicare la OUG 79/2017, care a comis modificari substantiale in Codul Fiscal, au declarat oficiali ai ministerului. Altii, inclusiv unii consultanti fiscali, dau ca sigura adoptarea normelor in decembrie.
Fiecare zi de intarziere face cu atat mai grea activitatea companiilor, mai ales a celor mari si care isi au firmele-mama in alte tari, ale caror proceduri se acomodeaza mai greu cu stilul grabit si imprevizibil de reglementare al Guvernului Romaniei.
Increderea mediului de afaceri in Guvernul Romaniei a fost erodata o data in plus chiar la aparitia in Monitorul Oficial a OUG 79, din forma publicata disparand prevederea (si promisiunea) conform careia cei ce sunt angajati cu contract de munca nu mai trebuie sa plateasca contributii sociale pentru veniturile din activitati independente.
Antreprenorii nu sunt siguri de modul in care trebuie sa-si construiasca bugetele si, mai ales, pe cele de salarii, pentru ca se tem de surprizele detaliilor din normele de aplicare, mai ales ca modificarile cele mai consistente la Codul Fiscal privesc salariile.
Citete mai departe despre Cu 30 de zile lucratoare inainte de aplicarea noii fiscalitati, planurile companiilor pe 2018 sunt blocate pe Curs de Guvernare.
Citeste... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 20:28
Mediul de afaceri din Romania a recurs la un apel fara precedent, vineri, catre premierul Mihai Tudose, caruia i-a cerut respect si pe care l-au avertizat ca acuzele nefondate aduse companiilor private sunt false si daunatoare societatii si l-au intrebat cine va raspunde, in cazul in care Romania va pierde oportunitati si investitori din cauza masurilor fiscale adoptate de Guvern.
Manifestul a fost emis de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, in care sunt reunite peste 2.000 de companii care genereaza anual afaceri de peste 50 de miliarde de euro.
Citeste integral mesajul transmis de cele mai mari companii din Romania premierului Tudose.
Desi vineri si sambata, mesajul mediului de afaceri nu a generat nicio reactie din partea premierului Mihai Tudose, duminica, acesta a venit cu o postare pe Facebook in care sustine ca majorarea contributiilor reprezinta "o oportunitate pe care antreprenorii o au pentru a-si fideliza angajatii".
Mai mult, Tudose spune ca "masurile din programul de guvernare sunt pro-business si contribuie la dezvoltarea Romaniei" si "aceasta este de fapt realitatea".
Mai jos, integral postarea de pe Facebook a premierului Mihai Tudose:
"Cele mai valoroase 100 de companii din Romania au fost evaluate la 72,5 miliarde de euro, facand din 2017 cel mai bun an pentru business-ul local si cel mai prolific din ultimul deceniu, se arata intr-un top realizat anual de Ziarul Financiar.
Aceasta este de fapt realitatea, si nu cea inchipuita de... mai mult
Duminica, 12 Noiembrie 2017, ora 22:27
Modificari ale legislatiei fiscale ar mai putea aparea pana la sfarsitul anului, insa 2018 pare a fi un an in care companiile nu se vor confrunta cu o fiscalitate majorata, considera Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale si juridice la Deloitte Romania.
"2018 pare sa fie un an in care companiile nu vor avea o fiscalitate majorata, dar pana la sfarsitul anului e posibil sa mai apara modificari ale legislatiei fiscale.
Noi speram ca dupa un asa an agitat - anul acesta - anul viitor sa fie mai stabil din perspectiva discutiilor asupra modificarilor despre legislatie.
In ultimele doua luni ale anului, vom vedea probabil un interes crescut in zona legislatiei de fiscalitate", a spus Badin, intr-o conferinta, marti.
In ceea ce priveste resetarea sistemului fiscal global, el a afirmat ca vede un schimb crescut de informatii si un accent pus pe substanta economica.
Citeste si despre Cele mai importante schimbari fiscale pregatite de Guvern pentru anul 2018 ...citeste mai departe despre "Previziuni fiscale de la Deloitte pentru Romania: 2018 nu pare sa vina cu majorari, dar in 2017 e inca timp" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 21:09
Salariatii, pensionarii si persoanele fizice autorizate care castiga venituri suplimentare din dobanzile aferente depozitelor bancare, din dividende, actiuni bursiere sau drepturi de proprietate intelectuala vor fi taxati, de la 1 ianuarie, cu 5,5% in plus reprezentand contributia pentru sanatate.
Impozitarea este plafonata la echivalentul a cel mult cinci salarii medii pe economie, calculata pe un an, potrivit News.ro.
In cazul depozitelor si conturilor bancare, al actiunilor si drepturilor de proprietate intelectuala, veniturile suplimentare vor fi astfel impozitate cu 21,5%, contributia pentru sanatate (CASS) adaugandu-se la cota de impozitare a castigurilor de 16%.
Spre exemplu, la o suma economisita de 10.000 de lei intr-un depozit bancar pe o perioada de un an, la cea mai buna dobanda din piata, de 2,35%, deponentul ar avea un castig brut de 235 de lei.
Din aceasta suma se retinea pana la finele anului trecut cota de impozitare de 16% aplicata la veniturile din ...citeste mai departe despre "De la 1 ianuarie, platim contributii de sanatate si pe veniturile din dobanzi, dividende, actiuni" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Ianuarie 2017, ora 14:35
A XI-a editie TaxEU Forum, cel mai important eveniment de legislatie si fiscalitate, reuneste cele mai importante companii de consultanta fiscala alaturi de reprezentanti ai Ministerului de Finante, care vor oferi solutii pentru provocarile legislative si fiscale ale anului 2017.
Evenimentul are loc in perioada 2-3 februarie 2017 la JW Marriott, Bucuresti si va aduce in prim plan modificarile legislative si efectele acestora asupra mediului fiscal din Romania.
Prima zi a evenimentului (2 februarie) va fi formata din 3 conferinte si o sesiune speciala de dezbateri si Q&A in care vor fi dezbatute subiecte precum modificarile legislative cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2017, Controlul fiscal pentru perioada urmatoare, noi prevederi legislative pentru TVA aplicabile in 2017.
In cadrul celei de-a doua zile (3 februarie), se vor desfasura seminarii in paralel sustinute de catre companii de consultanta, fiecare dintre acestea abordand teme de actualitate si provocari legislative si fiscale la care vor incerca sa ofere solutii eficiente.
De asemenea, participantii vor afla, prin exemple practice si spete actuale, raspunsuri la problemele generate de legislatia in vigoare si cum pot fi gestionate schimbarile din industrie.
La eveniment vor participa specialisti din domeniu, dintre care: Dan Badin (Partener coordonator servicii fiscale si juridice, Deloitte Romania), Adrian Rus (Partener, Preturi de transfer, EY Romania), Gabriel Biris (Partner, Biris Goran),... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 13:58
Noile masuri fiscale adoptate de Guvern in ultimele sase luni pun in dificultate, din nou, mediu privat care trebuie sa faca fata unei avalanse de schimbari. Reducerea TVA la produsele de panificatie, taxarea inversa la livrarea de energie sau taxarea inversa la cereale sunt doar cateva din ele.
Avocatii Nexia au comentat impactul pe care il au cele noi modificari ale Codului Fiscal asupra mediului de afaceri din Romania:
TVA redus la produsele de panificatie
Masura a fost adoptata de Guernul de la Bucuresti la inceputul saptamanii trecute si are ca scop reducerea evaziunii ficale in domeniul moraritului si panificatiei, estimata la 70-80% din total.
"Masura este una binevenita pentru o anumita categorie de populatie, insa este greu de crezut ca va deservi scopului declarat si anume combaterea evaziunii fiscale in aceasta zona. O persoana care are un comportament evazionist este putin probabil sa si-l schimbe de buna voie. Un evazionist este evazionist si la 24% si la 9%", considera Luminita Ristea, partener CRG NEXIA.
In plus, avocatul Nexia este de parere ca marii retaileri sunt cei care vor avea de castigat de pe urma acestei reduceri pentru ca vor atrage mai multi clienti in magazine cu un pret mai mic.
Taxarea inversa la livrarea de energie si la transferul de certificate verzi
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017.
In plus,... mai mult
Duminica, 04 August 2013, ora 11:15