Codul fiscal a fost modificat printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare pe 17 mai, adica maine. Noile dispozitii aduc clarificari anumitor articole din legislatia fiscala.
In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 355 din 14 mai 2014 s-a publicat Legea nr. 69/2014 care aproba cu modificari OG nr. 28/2013 ce a introdus anul trecut unele noutati in Codul fiscal.
Printre cele mai importante aspecte cuprinse in legea care se va aplica de maine se numara clarificarea dispozitiilor privind aplicarea accizelor nearmonizate pentru livrari de arme si munitii si a celor referitoare la momentul exigibilitatii accizelor pentru tranzactii cu produse supuse accizelor nearmonizate, precum si stabilirea situatiei in care este necesara depunerea declaratiei de accize pentru tranzactii cu produse supuse accizelor nearmonizate.
Citeste mai multe despre Codul fiscal, modificat recent. Noutatile se aplica din 17 mai pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 16:47
Marti, 25 martie 2014, este termenul limita pentru mai multe obligatii fiscale pentru companii. Printre acestea se regasesc declaratiile de mentiuni, de venit estimat, notificari privind impozitul, alte formulare si plati.
Lista formularelor si categoriile de contribuabili vizate
Formular 101, Declaratie privind impozitul pe profit: Persoanelor juridice platitoare de impozit pe profit, au pana marti, 25 martie 2014, termen limita de depunere al formularului 101, "Declaratie privind impozitul pe profit" pentru anul 2013.
Acest formular se depune de catre persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, cu exceptia contribuabililor prevazuti la art. 34 alin. (5) lit. a) si b), alin. (14) si (15).
Formular 097, Notificarea privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare: Se depune de catre persoanele impozabile inregistrate conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare pentru notificarea organelor fiscale cu privire la aplicarea sistemului TVA la incasare sau cu privire la incetarea aplicarii acestui sistem in conditiile prevazute la art. 134^2 si art. 156^3 alin. (11) si alin. (12).
Formular 100 , Depunerea declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat cu termen lunar pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii februarie 2014.
Formular 112 , Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 10:57
Procesul de rescriere a Codului Fiscal este aproape de final, dar intrarea sa in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2014 ar crea impresia de instabilitate si lipsa de credibilitate, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Rescrierea Codului Fiscal este aproape de final. Am lansat in dezbatere, la nivelul ministerului, grupurile de lucru in ideea de a-l aplica cu 1 ianuarie 2014 sau de a-l lasa in dezbatere un timp mai indelungat, pentru a nu grabi lucrurile. Fiind un proiect de o asemenea amploare nu trebuie grabit.
In urma acestui proces de rescriere, pe langa partea de corelare a aparut si o restructurare a Codului, ceea ce s-ar putea sa-l faca, in prima instanta, un pic greoi de accesat utilizatorilor care sunt obisnuiti cu o anumita structura, asa cum avem in prezent in Codul Fiscal. Credem ca nu ar fi benefic ca acest proces sa fie facut in graba si sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014, pentru ca ar crea, din nou, impresia de instabilitate si necredibilitate", a afirmat Manolescu.
Potrivit oficialului MFP, la ora actuala este mai benefica preluarea ideilor inaintate de mediul de afaceri, "cum ar fi solicitarea de a avea prevederi fiscale favorabile pentru societatile tip holding".
Pe de alta parte, Manolescu a precizat faptul ca o eventuala reducere a TVA in alte zone nu trebuie sa mai fie compensata cu alte masuri pentru umplerea golurilor.
"O... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 12:55
Dragos Dobos, membru al Consiliului Superior al Camerei Consultantilor Fiscali (CCF) si directorul Taxation Services la KPMG, a estimat ca pana la sfarsitul acestui an ar putea sa apara in Codul de Procedura Fiscala modificari la certificarea declaratiilor fiscale.
Mai mult decat atat, consultantul fiscal a precizat ca in prezent se discuta si despre certificarea deconturilor negative de TVA de catre membrii CCF.
Dragos Dobos a spus ca motivul amanarii a fost unul administrativ, pentru ca raspandirea CCF trebuia sa ofere o masa critica de consultanti fiscali pe tot cuprinsul tarii, care a fost atinsa.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 18:00
Noile masuri fiscale adoptate de Guvern in ultimele sase luni pun in dificultate, din nou, mediu privat care trebuie sa faca fata unei avalanse de schimbari. Reducerea TVA la produsele de panificatie, taxarea inversa la livrarea de energie sau taxarea inversa la cereale sunt doar cateva din ele.
Avocatii Nexia au comentat impactul pe care il au cele noi modificari ale Codului Fiscal asupra mediului de afaceri din Romania:
TVA redus la produsele de panificatie
Masura a fost adoptata de Guernul de la Bucuresti la inceputul saptamanii trecute si are ca scop reducerea evaziunii ficale in domeniul moraritului si panificatiei, estimata la 70-80% din total.
"Masura este una binevenita pentru o anumita categorie de populatie, insa este greu de crezut ca va deservi scopului declarat si anume combaterea evaziunii fiscale in aceasta zona. O persoana care are un comportament evazionist este putin probabil sa si-l schimbe de buna voie. Un evazionist este evazionist si la 24% si la 9%", considera Luminita Ristea, partener CRG NEXIA.
In plus, avocatul Nexia este de parere ca marii retaileri sunt cei care vor avea de castigat de pe urma acestei reduceri pentru ca vor atrage mai multi clienti in magazine cu un pret mai mic.
Taxarea inversa la livrarea de energie si la transferul de certificate verzi
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017.
In plus,... mai mult
Duminica, 04 August 2013, ora 11:15
Declaratia informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (Formularul 208) va cuprinde si informatia referitoare la perioada de detinere a proprietatii imobiliare, potrivit unui proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Introducerea noilor informatii in continutul formularului a fost determinata de faptul ca Fiscul a identificat o serie de erori privind modul de completare a declaratiilor informative, erori care conduc la denaturarea informatiilor privind beneficiarii de venit.
ANAF a propus astfel introducerea in formular a unor elemente suplimentare care sa permita verificarea de coerenta a datelor si estimarea valorii impozitului si corelarea sumei stabilita de notarul public cu valoarea bazei de impozitare (in mod automat, prin programul de asistenta), fapt ce va conduce la diminuarea erorilor de completare a formularului.
Potrivit Codului Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, notarii publici au obligatia sa depuna semestrial la organul fiscal o declaratie informativa privind transferurile de proprietati imobiliare, pe beneficiari de venit.
Informatiile privind transferurile de proprietati imobiliare se declara prin formularul 208 'Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal', aprobat prin ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 15:20
Reducerea TVA de la 24% la 19%, scaderea contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale sau cota diferentiata la alimente sunt doar cateva dintre masurile fiscale pe care guvernul Ponta II si le-a propus. Ce masuri s-au aplicat, totusi, de la 1 ianuarie?
Programul de guvernare pentru perioada 2013-2016 prezentat in fata Parlamentului Romaniei, la finalul anului trecut, urmarea simplificarea fiscalitatii si cresterea competitivitatii fiscale a mediului de afaceri.
Guvernul si-a propus, printre altele, reducerea la jumatate a numarului taxelor parafiscale, cresterea deductibilitatii cheltuielilor in cercercetare si dezvoltare de la 20 la 50%, reducerea TVA la producatorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va ramane la producatori, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
Ce s-a schimbat de la inceputul anului?
Plata TVA la incasare, platirea anticipata a impozitului anual sau noi schimbari in formatul facturilor sunt doar cateva dintre modificarile legislative care au intrat in vigoare din prima zi a acestui an.
Plata TVA la incasare, este, de departe, cea mai importanta masura aplicata din acest an. Indelung dezbatuta de specialisti, dar primita cu entuziasm de mediul de afaceri, plata TVA la incasare presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 07:10
Anul 2013 debuteaza cu schimbari semnificative de natura fiscala, cu impact atat in sectorul privat, cat si pentru persoanele fizice.
Cele mai importante amendamente aduse Codului Fiscal vizeaza aspecte legate de taxa auto, modalitatea de plata a TVA, gestionarea impozitului pe profit sau retinerea impozitului din activitati independente.
Plati anticipate pentru impozitul pe profit
Persoanele juridice, societati comerciale, pot opta, incepand cu 1 ianuarie 2013, pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, sistem aplicabil pana acum numai persoanelor fizice. Termenul anterior a fost 1 ianuarie 2012.
Astfel, societatile care opteaza pentru acest sistem pana la data de 31 ianuarie vor putea plati impozitul in patru transe, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se face plata.
Aplicarea sistemului va fi obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi de la formularea optiunii pentru acesta. Platile anticipate vor fi stabilite in baza impozitului achitat in anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum.
Citeste mai multe despre Modificari majore ale Codului Fiscal din 2013: Noutati privind taxa auto, TVA, impozite pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 09:58
Modificarile Codului Fiscal nu trebuie discutate in aceasta perioada, pentru ca acum primeaza stabilitatea fiscala, a declarat miercuri consilierul premierului, Andreea Paul Vass.
"Cea care primeaza acum semnificativ ramane stabilitatea fiscala, predictibilitatea mediului investitional. Este mult mai importanta acum predictibilitatea decat orice mutatie in sus sau in jos a fiscalitatii in 2012", considera Vass.
Aceasta a mentionat ca riscurile de imprumut ale Romaniei cresc foarte mult in anii urmatori. Datoriile suverane ale tarilor dezvoltate vor pune presiune pe cererea de imprumuturi. Aceasta presiune va determina o crestere a ratelor dobanzilor, in urmatorii ani.
"Daca va uitati la primele noua luni in executia bugetara a Romaniei veti vedea ca deja costurile cu ratele dobanzilor au crescut cu 26 de procente, iar aceasta presiune creste semnificativ in 2013 si 2014. Din acest punct de vedere este obligatorie atitudinea bugetara responsabila de diminuarea deficitului . Trebuie sa invatam odata, si noi Romania, sa facem lucrurile bune. Daca au reusit tarile vecine, si uitati-va putin mai la sud in Bulgaria, Romania de ce nu ar putea sa o faca?", a mai spus Vass. mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 17:37