Parchetul General a reactionat dur marti dupa ce PSD si ALDE au votat in Senatul modificarile la Codul Penal, aratand ca, daca intra in vigoare, sunt legalizate practic fapte de abuz in serviciu. Totodata, Ministerul Public avertizeaza ca numeroase dosare vor fi clasate sau finalizate cu achitari.
Ministerul Public anunta marti ca a finalizat o analiza privind impactul modificarilor legislative ale Codului Penal care vizeaza infractiunile de abuz in serviciu si de neglijenta in serviciu, din perspectiva incalcarii obligatiei statului de a asigura, prin politica sa penala, o protectie efectiva a cetateanului in fata faptelor de natura ilicita care ii aduc atingere drepturilor sau intereselor sale legitime
In ceea ce priveste incriminarea propusa pentru abuzul in serviciu, analiza a evidentiat ca textul final restrange nepermis de mult domeniul de aplicabilitate al infractiunii, fiind incalcate dispozitiile Conventiei Natiunilor Unite impotriva coruptiei, adoptata la New York la data de 31 octombrie 2003. Totodata, forma propusa pentru modificarea articolului 297 din Codul penal (abuzul in serviciu) excede aspectelor analizate de Curtea Constitutionala, care nu a pus in discutie limitarea sferei de aplicabilitate a infractiunii.
"Ca urmare a restrangerii sferei subiectului activ al intractiunii de abuz in serviciu, o categorie larga de functionari va fi exceptata de la raspunderea penala in conditiile in care acestia si-ar incalca atributiile reglementate in mod... mai mult
Marti, 03 Iulie 2018, ora 18:16
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania saluta decizia luata de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei de a sesiza Comisia de la Venetia cu privire la proiectele de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala.
Judecatorii spun ca Parlamentul are obligatia sa astepte si sa in considerare in intregime avizele Comisiei de la Venetia, pentru a nu pune in dificultate parcursul statului roman ca membru al Consiliului Europei, stergand cu buretele eforturile autoritatilor de a respecta partenerii europeni, desfasurate constant in ultimii 20 de ani.
Asociatia precizeaza ca a realizat si ea nenumarate demersuri in acest sens, cu convingerea ca punctul de vedere al expertilor Comisiei de la Venetia va putea fi lamuritor pentru respectarea standardelor statului de drept in Romania.
"Forumul Judecatorilor din Romania a realizat numeroase demersuri in acest sens, catre toate subiectele de sezina, nationale sau europene/internationale, inclusiv catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, cu convingerea ca punctul de vedere al expertilor Comisiei de la Venetia va putea fi lamuritor pentru respectarea standardelor statului de drept in Romania.
Comisia de la Venetia, creata in 1990, reprezinta un organ consultativ al Consiliului Europei in chestiuni constitutionale. Comisia este recunoscuta pe plan international drept o instanta de reflectare independenta. Comisia de la Venetia contribuie, in egala masura, la diseminarea si dezvoltarea... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 20:04
Presedintele Klaus Iohannis a comentat, joi, declaratia comuna transmisa de 12 state occidentale care atrag atentia asupra efectelor ingrijoratoare pe care le vor avea modificarile dorite de coalitia PSD-ALDE asupra Codurilor Penale.
"Au perfecta dreptate. E lucrul pe care l-am spus si eu de multa vreme. Putem sa modificam, dar modificarile sa fie de natura sa imbunatateasca independenta si eficienta sistemului de justitie. Aceste atentionari sunt lucruri pe care le spun si eu si le spun multi romani", a subliniat Iohannis, la Bruxelles, intrebat de jurnalistii romani cum vede declaratia celor 12 state.
Iohannis participa joi si vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. In capitala Belgiei se afla azi si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care are o intalnire cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Pe agenda discutiilor dintre cei doi sunt inscrise subiecte precum justitia, respectarea statului de drept si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).
Amintim ca joi, ziua in care in comisia condusa de Florin Iordache a inceput modificarea Codului Penal, Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Statele Unite ale Americii si-au aratat ingrijorarea ca, daca intra in vigoare, noile prevederi din legislatia penala romaneasca vor "afecta negativ lupta impotriva infractiunilor violente, a infractionalitatii organizate transfrontaliere, a infractiunilor... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 16:39
Presedintele Klaus Iohannis a criticat, joi, propunerile parlamentarilor Puterii pentru modificarea Codurilor Penale, sustinand ca unele erau necesare si sunt bune, dar altele sunt inacceptabile.
"Unele dintre aceste modificari sunt necesare, fiindca e nevoie de o oarecare modificare a legislatiei, punere in acord cu decizii ale CCR si in unele puncte chiar cu legislatia europeana. Aceste propuneri sunt bune si cred ca Parlamentul le va prelucra si va introduce aceste chesstiuni.
Alte propuneri care au fost facute, nu vreau sa detaliez acum in acest cadru, sunt total inacceptabile si cred ca discutia parlamentara va revela care trebuie sa ramana in discutie si care trebuie sa iasa din discutie. Un principiu, insa, cred ca trebuie sa il inteleaga toata lumea - este inadmisibil ca unele modificari sa fie facute cu destinatie pentru unele persoane care vremelnic ocupa pozitii de decizie chiar in Parlament", a declarat presedintele Klaus Iohannis.
Comisia parlamentara speciala pentru Legile Justitiei a decis, joi, ca dezbaterile generale privind modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala sa inceapa in 2 mai. Opozitia a acuzat ca modificarile Codurilor sunt "cu dedicatie" pentru Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.
Presedintele comisiei, fostul ministru al Justitiei Florin Iordache, a sustinut insa ca prin aceste modificari se vrea "normalizarea vietii in Romania".
Ce se schimba
Proiectul de modificare a Codului Penal prevede ca emiterea,... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 14:06
Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, cere majoritatii guvernamentale PSD-ALDE-UDMR sa opreasca modificarile controversate la Codurile Penale, care starnesc ingrijorarea Comisiei Europene, altfel existand riscul ca Romania sa ia calea Poloniei.
Declaratiile au fost postate pe Facebook miercuri, la scurt timp dupa ce Comisia Europeana a discutat despre situatia Justitiei din Romania si a transmis un apel la Parlamentul de la Bucuresti, cerandu-i sa tina cont de recomandarile facute cu privire la legile Justitiei si la modificarea Codurilor Penale.
"Romanii trebuie sa mai indure o rusine din cauza lui Dragnea", subliniaza Monica Macovei.
"Romania este avertizata de Comisia Europeana pentru nerespectarea angajamentelor asumate la aderare, in 2007. Comisia face apel la Parlamentul Romaniei sa regandeasca actiunile propuse, respectiv modificarile la legile justitiei si la codurile penale. Comisia transmite ca 'va analiza in detaliu modificarile finale aduse legilor justitiei, codurilor penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independentei sistemului judiciar si de combatere a coruptiei'.
Aici ne-au adus Dragnea&Tariceanu, cu sprijinul UDMR si gasca lor pro-coruptie si impotriva justitiei. Oricat ar incerca PSD&ALDE si posturile tv ale mogulilor penali sa ascunda realitatea, aceasta se vede foarte clar la Bruxelles. PSD&ALDE&UDMR pun in pericol situatia... mai mult
Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 16:35
In ciuda frigului si ninsorii, romanii au iesit si duminica seara in fata Guvernului, pentru a protesta fata de modificarea Legilor Justitiei, care a trecut deja de Camera Deputatilor, si amputarea Codurile Penale, care se pregateste in Comisia Iordache.
Au fost circa 15.000 de manifestanti in toata tara.
La Bucuresti, unde a nins, au fost circa 4.000 de persoane, la Cluj-Napoca peste 5.000, iar sute de protestatari au iesit in strada si la Iasi, Sibiu, Timisoara si Brasov.
Manifestantii din Capitala au strigat "Regele Mihai!" si "Jos comunistii!", la o zi dupa funeraliile regelui, au aprins lumanari in fata Palatului Regal si au tinut un moment de reculegere.
Au fost si imbranceli cu jandarmii si o disputa verbala langa Palatul Parlamentului, manifestantii nefiind lasati sa se apropie de gardul cladirii.
Protestul de azi a fost denumit dupa o fraza rostita de regele Mihai in discursul sustinut in 2011 in Parlamentul Romaniei: "Se cuvine sa rezistam prezentului si sa ne pregatim viitorul".
Citeste mai departe despre "Protestatarii au #rezistat in apararea Justitiei in frig si ninsoare. Conflict cu jandarmii la Parlament (Galerie foto & video) " pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 22:16
Cu o zi inainte de protestul in strada al procurorilor si judecatorilor, fata de modificarile Codurilor Penale, Asociatia Procurorilor din Romania trage cateva semnale de alarma foarte ingrijoratoare privind schimbarile legislative preconizate.
Potrivit unei brosuri obtinute de Ziare.com, intocmita de procurori si judecatori, infractiuni extrem de grave precum omoruri, violuri sau acte de pedofilie pot sa scape nepedepsite.
In brosura sunt date cateva exemple practice privind efectele pe care le pot avea modificarile Codurilor.
De asemenea, se precizeaza ca textele modificate sunt preluate din forma transmisa Asociatiei, iar exemplele ce le insotesc sunt inspirate din activitatile practice ale magistratilor, fiind simplificate pentru a explica pe intelesul tuturor care pot fi efectele modificarilor pe care PSD si ALDE vor sa le aduca Codurilor Penale.
Iata cateva dintre acestea
1. O crima are loc intr-un oras din Romania. Cadavrul este gasit sectionat, iar parti din el lipsesc. Nimic nu indica autorul. Se deschide dosar penal si se incearca identificarea faptuitorului. Peste o saptamana, intr-un alt oras din acelasi judet are loc o crima asemanatoare. Aceleasi imprejurari. Aceleasi parti ale corpului care lipsesc. Singurele informatii sunt referitoare la un autoturism de culoare gri metalizat si un barbat vazut in preajma locurilor unde s-au petrecut crimele. Acesta parea a schiopata putin.
Pentru a inainta ancheta, organele de cercetare penala ar... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 19:51
Modificarile pe care PSD-ALDE vrea sa le faca in mare graba la Codurile Penale depasesc cadrul directivei europene care este invocata de initiatori, cu toate ca Florin Iordache, presedintele comisiei speciale, neaga acest lucru.
PSD-ALDE schimba cu o graba nejustificata Codurile Penale, unele dintre modificari neavand nicio legatura cu directiva europeana invocata de initiatori, dupa cum reiese dintr-o analiza pe text facuta de Elena Calistru, presedinte si co-fondator al asociatiei Funky Citizens.
Cu toate ca Florin Iordache (PSD), presedintele comisiei speciale, a sustinut ca modificarile respecta directiva europeana, textele puse in paralel arata contrariul. In analiza publicata pe site-ul Republica, Elena Calistru arata inca de la inceput ca "termenul de transpunere a Directivei este aprilie 2018, fapt care nu explica o eventuala graba de a adopta acum, pe repede inainte, aceste modificari".
Si asta mai ales in conditiile in care exista, de exemplu, o directiva mai veche, 2015/849, care avea termenul de transpunere in iunie 2017, dar pentru care nu exista nici macar un proiect de lege depus la Parlament, motiv pentru care Comisia Europeana a declansat procedura de infrigement impotriva Romaniei. Aceasta directiva se refera la spalarea banilor si daca ea ar fi fost transpusa in legislatia romaneasca, ar fi facut "imposibila existenta unor firme cu actiuni la purtator", subliniaza Elena Calistru.
Citeste si:
Tel Drum are o cifra de afaceri de 200 de milioane... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 10:18
Ordonanta 14/2017, prin care a fost abrogata Ordonanta de Urgenta prin care Guvernul a vrut sa modifice Codurile Penale, a fost inregistrata duminica seara la Senat pentru dezbatere, dupa ce anterior fusese publicata si in Monitorul Oficial.
Inregistrarea la Parlament si publicarea in Monitor sunt conditiile obligatorii pentru ca o ordonanta de urgenta sa intre in vigoare.
Ordonanta 14/2017 a fost inregistrata duminica la Senat pentru dezbatere in procedura de urgenta. Actul normativ a primit, tot duminica, si avizul favorabil al Consiliului Legislativ, informeaza News.ro.
Ordonanta va trebui adoptata sau respinsa de Senat in termen de 30 de zile, in caz contrar actul normativ urmand sa fie adoptat tacit si sa mearga la Camera Deputatilor, Senatul fiind prima camera sesizata in acest caz.
Senatul are in dezbatere si OUG 13, care tocmai a fost abrogata prin ordonanta adoptata duminica.
Saptamana trecuta, liderul de grup al PSD, Serban Nicolae, a propus, iar senatorii au votat, respingerea procedurii de urgenta cerute de Guvern. Termenele propuse au fost de 14 februarie pentru primirea de avize de la comisia de constitutionalitate si cea pentru drepturile omului si 21 februarie pentru primirea raportului din partea comisiei juridice, urmand ca ulterior ordonanta sa intre si in dezbaterea plenului.
Pericolul inca nu a trecut
Ordonanta 13 ar fi urmat insa sa intre in vigoare in totalitate pe 11 februarie, la miezul noptii, astfel ca ea deja si-ar fi facut... mai mult
Luni, 06 Februarie 2017, ora 11:39