Codul fiscal a fost modificat printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare pe 17 mai, adica maine. Noile dispozitii aduc clarificari anumitor articole din legislatia fiscala.
In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 355 din 14 mai 2014 s-a publicat Legea nr. 69/2014 care aproba cu modificari OG nr. 28/2013 ce a introdus anul trecut unele noutati in Codul fiscal.
Printre cele mai importante aspecte cuprinse in legea care se va aplica de maine se numara clarificarea dispozitiilor privind aplicarea accizelor nearmonizate pentru livrari de arme si munitii si a celor referitoare la momentul exigibilitatii accizelor pentru tranzactii cu produse supuse accizelor nearmonizate, precum si stabilirea situatiei in care este necesara depunerea declaratiei de accize pentru tranzactii cu produse supuse accizelor nearmonizate.
Citeste mai multe despre Codul fiscal, modificat recent. Noutatile se aplica din 17 mai pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 16:47
Procesul de rescriere a Codului Fiscal este aproape de final, dar intrarea sa in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2014 ar crea impresia de instabilitate si lipsa de credibilitate, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Rescrierea Codului Fiscal este aproape de final. Am lansat in dezbatere, la nivelul ministerului, grupurile de lucru in ideea de a-l aplica cu 1 ianuarie 2014 sau de a-l lasa in dezbatere un timp mai indelungat, pentru a nu grabi lucrurile. Fiind un proiect de o asemenea amploare nu trebuie grabit.
In urma acestui proces de rescriere, pe langa partea de corelare a aparut si o restructurare a Codului, ceea ce s-ar putea sa-l faca, in prima instanta, un pic greoi de accesat utilizatorilor care sunt obisnuiti cu o anumita structura, asa cum avem in prezent in Codul Fiscal. Credem ca nu ar fi benefic ca acest proces sa fie facut in graba si sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014, pentru ca ar crea, din nou, impresia de instabilitate si necredibilitate", a afirmat Manolescu.
Potrivit oficialului MFP, la ora actuala este mai benefica preluarea ideilor inaintate de mediul de afaceri, "cum ar fi solicitarea de a avea prevederi fiscale favorabile pentru societatile tip holding".
Pe de alta parte, Manolescu a precizat faptul ca o eventuala reducere a TVA in alte zone nu trebuie sa mai fie compensata cu alte masuri pentru umplerea golurilor.
"O... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 12:55
Noi dispozitii de modificare si completare a Codului Fiscal au fost lansate, recent, in dezbatere publica de Ministerul Finantelor. De aceasta data, ministerul intentioneaza sa schimbe prevederile referitoare la contributiile sociale de asigurari si la cele privind impozitul pe venit.
Ministerul Finantelor a lansat, recent in dezbatere publica, un proiect de ordonanta de urgenta prin care modifica si completeaza Codul fiscal, introducand noutati referitoare la contributiile sociale obligatorii si impozitul pe venit. In cazul in care proiectul va fi aprobat, masurile ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2014.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 14:12
Modificarile aduse de Guvern la Codul Fiscal pot avea un impact benefic asupra sectorului de afaceri. Acestea au, preponderent, caracter tehnic si se refera la impozitul pe venit, taxa pe valoarea adaugata, accize si contributii sociale.
Dintre modificarile fiscale publicate in Monitorul Oficial (MO) la data de 2 august, cele cu privire la taxa pe valoarea adaugata (TVA) ar putea avea cele mai puternice consecinte asupra societatii romanesti.
Modificare importanta pentru contribuabilii care nu au un cod valabil de TVA
O schimbare benefica, menita sa corecteze o situatie injusta, ii vizeaza pe contribuabilii care nu aveau un cod valabil de TVA in urma anularii acestuia sau a declararii lor ca inactivi pentru anumite motive. Acesti contribuabili vor avea dreptul de a ajusta TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicii, efectuate in perioada in care nu aveau un cod valabil de TVA, achizitii destinate operatiunilor ce urmeaza a fi realizate dupa inregistrarea in scopuri de TVA.
Urmarea: contribuabilii vizati nu vor mai suporta TVA ca taxa finala si vor putea dispune de sumele aferente TVA dedusa dupa inregistrarea in scopuri de TVA.
O masura cu un profund impact social, al carei efect secundar vizat il constituie impozitarea unor venituri nefiscalizate in prezent, o reprezinta reducerea cotei de TVA de la 24% la 9% pentru livrarea tuturor sortimentelor de paine si a unor specialitati de panificatie, precum si pentru unele materii prime pentru... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 20:15
Prevederile din Codul fiscal referitoare la calculul impozitului pe cladiri au fost modificate recent printr-un act normativ publicat in Monitorul Oficial. Noile reguli se aplica incepand deja incepand din 22 iulie.
Codul fiscal a fost modificat prin Legea 238/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 442 din 19 iulie 2013.
Actul normativ completeaza prevederile privind impozitul pe cladiri de la art. 251, modificand una dintre variabilele in functie de care se calculeaza suma de plata pentru persoanele fizice.
Conform Codului fiscal, impozitul pe cladiri pentru persoane fizice se stabileste in functie de tipul cladirii, zona in care este amplasata, dar si anul in care ea a fost finalizata.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 14:49
Codul fiscal a fost modificat pentru a doua oara in acest an, potrivit unui legi publicate recent. Noile reglementari fiscale vizeaza tratamentul aplicat diurnelor, limitarea amortizarii fiscale, dar si impozitarea nerezidentilor.
1) Tratamentul diurnei acordate angajatilor
Incepand cu 1 februarie 2013, indiferent de regimul angajatorului (platitor de impozit pe profit, platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, PFA, II, ONG), indemnizatia acordata angajatilor pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:
- se supune impozitului pe salarii;
- se include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
2) Limitarea fiscala a amortizarii autoturismelor
Incepand cu 1 februarie 2013, pentru mijloacele de transport persoane din categoria M1, conform legislatiei in vigoare (Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003), cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, in limita a 1.500 lei/luna/autoturism.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 16:59
Codul Fiscal se va modifica. Autoritatile schimba, printre altele, modul in care sunt impozitate companiile mici si mijlocii.
Microintreprinderile vor fi obligate sa plateasca impozit pe venit, se arata in Ordonanta de modificare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. In plus, limita veniturilor obtinute pentru care se intra in sistemul microintreprinderilor este de 65.000 euro.
O alta modificare facuta Codului Fiscal este majorarea profitului impozabil pentru activitati de cercetare-dezvoltare de la 20 la 50% din cheltuielile eligibile.
Modificarile Codului Fiscal vizeaza si regimul pe care trebuie sa il aplice beneficiarii operatiunilor realizate de persoanele obligate sa intre in sistemul TVA la incasare sau sa paraseasca sistemul. Explicatiile sunt legate de perioada cuprinsa intre data de la care aveau obligatia sa aplice sistemul pana la data inregistrarii din oficiu si, respectiv de la data la care aveau obligatia sa inceteze aplicarea sistemului pana la radierea din oficiu.
O alta prevedere a ordonantei este includerea in sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultura si piscicultura si impunerea acestora in conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, cu cota de impozit de 16%.
In plus, este vizata si extinderea impozitarii indemnizatiei, inclusiv orice alte sume de aceeasi natura, primite de angajati pe perioada delegarii si detasarii in... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 15:06
Anul 2013 debuteaza cu schimbari semnificative de natura fiscala, cu impact atat in sectorul privat, cat si pentru persoanele fizice.
Cele mai importante amendamente aduse Codului Fiscal vizeaza aspecte legate de taxa auto, modalitatea de plata a TVA, gestionarea impozitului pe profit sau retinerea impozitului din activitati independente.
Plati anticipate pentru impozitul pe profit
Persoanele juridice, societati comerciale, pot opta, incepand cu 1 ianuarie 2013, pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, sistem aplicabil pana acum numai persoanelor fizice. Termenul anterior a fost 1 ianuarie 2012.
Astfel, societatile care opteaza pentru acest sistem pana la data de 31 ianuarie vor putea plati impozitul in patru transe, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se face plata.
Aplicarea sistemului va fi obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi de la formularea optiunii pentru acesta. Platile anticipate vor fi stabilite in baza impozitului achitat in anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum.
Citeste mai multe despre Modificari majore ale Codului Fiscal din 2013: Noutati privind taxa auto, TVA, impozite pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 09:58
Modificarile Codului Fiscal nu trebuie discutate in aceasta perioada, pentru ca acum primeaza stabilitatea fiscala, a declarat miercuri consilierul premierului, Andreea Paul Vass.
"Cea care primeaza acum semnificativ ramane stabilitatea fiscala, predictibilitatea mediului investitional. Este mult mai importanta acum predictibilitatea decat orice mutatie in sus sau in jos a fiscalitatii in 2012", considera Vass.
Aceasta a mentionat ca riscurile de imprumut ale Romaniei cresc foarte mult in anii urmatori. Datoriile suverane ale tarilor dezvoltate vor pune presiune pe cererea de imprumuturi. Aceasta presiune va determina o crestere a ratelor dobanzilor, in urmatorii ani.
"Daca va uitati la primele noua luni in executia bugetara a Romaniei veti vedea ca deja costurile cu ratele dobanzilor au crescut cu 26 de procente, iar aceasta presiune creste semnificativ in 2013 si 2014. Din acest punct de vedere este obligatorie atitudinea bugetara responsabila de diminuarea deficitului . Trebuie sa invatam odata, si noi Romania, sa facem lucrurile bune. Daca au reusit tarile vecine, si uitati-va putin mai la sud in Bulgaria, Romania de ce nu ar putea sa o faca?", a mai spus Vass. mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 17:37