Comisia pentru Legile Justitiei va vota, luni, de la ora 10:30, propunerile la Codul Penal, printre amendamente fiind si cele care vizeaza infractiunea de abuz in serviciu. Senatul urmeaza sa voteze, in plenul de marti, proiectul de lege, potrivit ordinii de zi a forului superior al Parlamentului.
Comisia speciala pentru Legile Justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, ar putea da, luni, raportul asupra proiectului care aduce modificari Codului Penal, in sedinta care va incepe la ora 10:30.
Pe ordinea de zi a plenului de marti al Senatului, sedinta care va incepe la ora 11:00, apare si proiectul care propune schimbarea Codului Penal, aflat in procedura de urgenta, iar senatorii il vor vota sub rezerva primirii raportului de la forul parlamentar comun pentru Legile Justitiei.
"Propunerea legislativa privind punerea in acord a prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu deciziile Curtii Constitutionale, Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana. - procedura de urgenta.
Comisie fond: Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 07:38
Dupa ce in iarna a luat cu asalt legislatia penala, PSD forteaza acum Codul de procedura civila punand practic o autentica bomba la temelia statului de drept in cel mai propriu sens cu putinta.
Pentru ca stat de drept inseamna, in primul rand, suprematia hotararii judecatoresti, a autoritatii de lucru judecat pe care modificari introduse discret in Parlament, dupa modelul OUG 13, le pun sub semnul intrebarii.
In 9 mai, Camera Deputatilor adopta cu 186 de voturi pentru, 84 impotriva si 5 abtineri o aparent benigna lege de aprobare a unei OUG, nr 95/2016, care, in forma initiala, amana din nou intrarea in vigoare a aplicarii unor prevederi din Codul de procedura civila, pentru care nu exista inca infrastructura necesara.
Senatul aprobase deja OUG 95 in forma plecata de la guvern, insa camera Deputatilor era decizionala.
In comisia juridica din Camera au aparut ca din neant cateva amendamente care introduc in art 509 din Codul de procedura civila patru noi motive de revizuire a hotararilor judecatoresti definitive, adica punctele 12-15:
"12. cand, dupa pronuntarea hotararii definitive, Curtea Constitutionala adopta o decizie prin care se declara ca fiind neconstitutionale dispozitiile legale pe care s-a intemeiat hotararea definitiva, sau ale carei considerente si/sau dispozitii sunt contrare hotararii definitive;
13. hotararea este pronuntata cu incalcarea prevederilor constitutionale, chiar daca aspectul de ordine publica nu a fost invocat in fata... mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 06:26
Desi la nivel oficial si al mass-media, s-a vorbit despre o rescriere a Codului de procedura fiscala, modificarile recente nu sunt atat de substantiale incat sa putem vorbi de doua coduri, unul vechi si altul nou, cum a fost cazul altor acte normative importante din peisajul legislativ romanesc (ex: Codul Civil, Codul de procedura civila, Legea insolventei).
Prin noul proiect al Codului de procedura fiscala - cel putin in varianta oficiala aprobata de Guvernul Romaniei - nu sunt puse in discutie conceptele fundamentale in materie si nici nu s-a urmarit o reasezare a raporturilor dintre fisc si contribuabil pe baze noi, moderne si care sa creeze un echilibru intre participantii la procedura fiscala, bineinteles fara a aduce atingere caracterului de drept public al raportului dintre autoritatea fiscala si contribuabil, sustine Lucian Tanase, Avocat, Radu si Asociatii SPRL, Casa de avocatura afiliata EY Romania.
In principal, spune Lucian Tanase, cu fiecare modificare a Codului de procedura fiscala, am observat intentia autoritatilor fiscale de a rezolva pe cale legislativa anumite probleme presante pentru autoritatea fiscala - dar punctuale, rezultate din aplicarea dispozitiilor anterioare. Un bun exemplu in acest sens este modul in care a evoluat regimul accesoriilor (dobanzi, penalitati, majorari de intarziere) datorate de contribuabil si cel datorat de stat contribuabililor, regim ce la nivelul anului 2009 era similar pentru ambele parti.
Ceea ce surprinde la... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 13:04
Dupa mai bine de un an de la intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila, noi prevederi urmeaza sa fie introduse in acest act normativ. Mai exact, presedintele a promulgat in aceasta saptamana un document care aduce numeroase modificari Codului de procedura civila. Cele mai importante dintre acestea se refera la executarea silita.
Camera Deputatilor a adoptat recent, prin vot final, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.
Citeste mai multe despre Codul de procedura civila se modifica. Executarea silita se va realiza dupa noi reguli pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 16:51
Modificarile Codului Fiscal vor fi prezentate, miercuri, Guvernului si discutate apoi cu reprezentantii mediului de afaceri, urmand sa fie implementate pe masura ce sunt discutate cu toti actorii sociali, a declarat premierul Ponta, precizand ca aceste modificari sunt deja dezbatute cu BNR si FMI.
"Pe masura ce aceste modificari se discuta cu toti actorii sociali, acestea vor fi implementate. Ceea ce noi vrem sa facem este un tip de predictibilitate si nimic nu se adopta intr-o luna, doua luni sau trei luni. Totul se discuta cu sase luni, cu un an, cu doi ani inainte, se discuta cu toti cei carora li se aplica si, din punctul asta de vedere, cred ca doamna Petrescu (ministrul de Finante- n.r.) merge in directia foarte buna (...) Ministrul de Finante, cu acest proiect pe care miercuri il va prezenta si in sedinta de guvern, merge si se intalneste cu reprezentantii mediului de afaceri, merge si are dezbateri in mediul academic, economic vorbesc - cu Banca Nationala, FMI si Comisia Europeana sunt deja dezbatute aceste lucruri - si trebuie prezentate predictibil", a spus Ponta.
Vineri seara, agentia Mediafax a anuntat ca, potrivit proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta vor plati un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 10:57
Posibilitatea persoanei de a-si valorifica drepturile ori interesele legitime prin concursul Justitiei se realizeaza printr-o cerere adresata instantei de judecata - cererea de chemare in judecata.
Incepand cu 15 februarie, data de intrare in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila, anumite aspecte referitoare la acest document, precum si la procedura de regularizare a cererii au fost modificate.
Una dintre cele mai importante modificari aduse de Noul Cod de Procedura Civila se refera la procedura de regularizare a cererii de chemare in judecata, aspect sesizat si de Aniela Ionescu Badita, Avocat Partener SCA Badita & Pop.
Cererea astfel redactata va fi depusa la instanta in atatea exemplare cate sunt necesare pentru comunicare, in afara de cazurile in care partile au un reprezentant comun sau partea figureaza in mai multe calitati juridice, cand se va face intr-un singur exemplar. In toate cazurile este necesar si un exemplar pentru instanta, mentioneaza Aniela Badita.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 17:49
Noul Cod de Procedura Civila a fost creat pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri.
Principalul scop al acestor modificari a fost acela de a scurta procesele si de a da solutii mai predictibile, ceea ce inseamna un consum mai mic de resurse pentru companii si posibilitatea unei mai bune planificari a activitatii, a explicat Ion Dragne, managing partner Dragne&Asociatii si prodecanul Baroului Bucuresti.
Noul Cod de procedura civila ce a intrat vineri in vigoare prevede o serie de modificari care au ca scop desfasuraea mai rapida a procesului.
Avocatul Ion Dragne a explicat pentru Business24 care sunt cele mai mari schimbari in sistem aduse de Noul Cod de procedura civila si care este scopul acestora.
O importanta parte a activitatii se va desfasura in camera de consiliu, nu in sala de judecata
Potrivit avocatului, trecerea statutului de prima instanta de la judecatoriile de sector la tribunale urmareste ca majoritatea cauzelor sa poata ajunge sa fie judecate la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
"Noul Cod de Procedura Civila confera competenta de prima instanta, in mod obisnuit, tribunalelor, spre deosebire de fostul sistem, in care aceasta competenta revenea judecatoriilor. Sub noua reglementare, acestea din urma vor pastra competente in materie de familie, vecinatate, administrarea cladirilor cu mai multe apartamente, cauzelor cu o valoare scazuta etc.
Finalitatea acestei schimbari nu a fost indepartarea justitiei de populatie, ci aceea... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 07:05
Principiul "celeritatii", adica solutionarea unui proces in termen optim si previzibil reprezinta, pentru companii, cea mai importanta modificare din Noul Cod de procedura civila, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
"Cred ca de departe cea mai importanta modificare (adusa prin noul Cod de procedura civila n.r.) este principiul termenului optim si previzibil, care pentru mediul de afaceri este de o importanta capitala.
Este grav de tot din perspectiva principiului celeritatii afacerilor sa vezi ca un proces dureaza mai mult de patru ani de zile si la sfarsitul acestei perioade sa obtii o hartie care practic este inutila, pentru ca intre timp debitorul tau a intrat in insolventa, de aceea celeritatea si de asemenea principiul acesta al termenului optim si predictibil sunt dintre cele mai importante pentru mediul de afaceri", a declarat Piperea.
Potrivit lui Piperea, dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila litigiul se transforma "intr-un duel de scurta durata".
"Se permite in sfarsit judecata practic de pe o zi pe alta. In cazul in care dezbaterile nu pot sa fie solutionate intr-o singura zi, se pot amana de pe o zi pe alta, pana cand se termina dezbaterea, iar cercetarea procesului nu se mai face practic in sedinta publica, se face practic prin intermediul avocatilor sau al unei corespondente in care iti arati tot ceea ce ai de spus in litigiu, care se transforma realmente intr-un duel de scurta durata in fata judecatorului", a spus Gheorghe... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 15:55
Codul de procedura civila da batai de cap guvernului. Initial trebuia sa intre in vigoare pe data de 1 februarie, apoi Executivul a decis in sedinta de guvern schimbarea termenului pentru 15 februarie. Care sunt modificarile codului care ridica atat de multe probleme autoritatilor?
Scopul modificarilor Codului de procedura civila este acela de a urgenta solutionarea unui caz, explica avocatul Cristian Dutescu pentru Business24.
Specialistul considera ca una dintre cele mai importante modificari este referitoare dezbaterea incrisurilor si probelor in camera de consiliu si nu in sedinta de plen, asa cum era pana acum.
"Una dintre cele mai importante modificari aduse noului Cod de procedura civila priveste faza scrisa, prealabila dezbaterii fondului. Nu vor mai avea loc dezbaterile in administrarea probelor. Toate acestea nu mai au loc in sedinta publica, ci in camera de consiliu unde vor fi prezente partile si judecatorul.
Se judeca in camera de consiliu, deci fiecare parte trebuie sa se duca in camera de consiliu cu partea adversa si sa administreze probe in fata judecatorului sau sa faca diverse cereri. Doar dezbaterile finale, pledoariile vor fi in sedinta publica", a explicat avocatul Cristian Dutescu.
Schimbarile din Codul Civil: cozile se muta din salile de judecata pe holuri
In plus, daca pana acum avocatii depuneau doar cererea de chemare in judecata si la urmatoarele termene organizau probatoriul si dovezile, incepand cu data de 15 februarie... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 12:45