Modificarile aduse Codului Penal sunt extrem de toxice pentru sanatatea mediului de afaceri national, iar ele vor duce la abuzuri pe scara larga impotriva companiilor si a antreprenorilor, precizeaza reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).
"Abuzurile unor reprezentanti ai statului sunt nu doar certe, ci si foarte frecvente, fiind confirmate de decizii ale instantelor romanesti. Abuzurile functionarilor publici pun in pericol investitii generatoare de locuri de munca si afecteaza mediul concurential national. Antreprenorii romani din toata tara s-au lovit in multe situatii, intre altele, de intarzierea nejustificata a unor avize solicitate de lege sau de fraudarea procedurilor la licitatiile publice", precizeaza reprezentantii CCIR, intr-un comunicat remis luni AGERPRES.
In opinia sistemului cameral, Romania are nevoie de o legislatie penala care sa respecte standardele europene, iar o modificare a legilor penale in pripa nu face decat sa slabeasca credibilitatea tarii in fata partenerilor europeni. Modificarea intempestiva a Codului Penal creeaza perceptia de lipsa de predictibilitate si va afecta negativ credibilitatea Romaniei ca destinatie de investitii.
"Consideram ca Romania trebuie sa dea un semnal puternic ca reuseste sa se ancoreze in principiile democratice europene, iar, pentru asta, coalitia majoritara ar trebui sa astepte avizul Comisiei de la Venetia, pe care Romania l-a solicitat. Asteptarea avizului Comisiei de la Venetia ar... mai mult
Luni, 09 Iulie 2018, ora 10:55
Comisia parlamentara speciala pentru elaborarea Legilor Justitiei a adoptat, marti, raportul privind modificarile la Codul Penal, dupa ce acest proiect a fost aprobat de Senat.
Raportul a ramas in forma adoptata de Senat, modificarile fiind unele de natura tehnica.
Codul Penal, in Comisia Iordache inainte de votul final: PSD a respins orice modificari pe abuzul in serviciu, chiar si ale UDMR
S-au inregistrat 12 voturi "pentru", sapte impotriva si doua abtineri - din partea UDMR.
Proiectul de modificare a Codului Penal, initiat de parlamentari PSD si ALDE, a fost adoptat marti in plenul Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.
Codul Penal a trecut de Senat in varianta dorita de PSD, desi UDMR s-a abtinut.
Modificarile la Codul Penal ar urma sa fie dezbatute, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, iar joi sa fie supuse votului final. ...citeste mai departe despre "Modificarile la Codul Penal vor fi dezbatute azi in plenul Camerei Deputatilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 07:25
Comisia pentru Legile Justitiei va vota, luni, de la ora 10:30, propunerile la Codul Penal, printre amendamente fiind si cele care vizeaza infractiunea de abuz in serviciu. Senatul urmeaza sa voteze, in plenul de marti, proiectul de lege, potrivit ordinii de zi a forului superior al Parlamentului.
Comisia speciala pentru Legile Justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, ar putea da, luni, raportul asupra proiectului care aduce modificari Codului Penal, in sedinta care va incepe la ora 10:30.
Pe ordinea de zi a plenului de marti al Senatului, sedinta care va incepe la ora 11:00, apare si proiectul care propune schimbarea Codului Penal, aflat in procedura de urgenta, iar senatorii il vor vota sub rezerva primirii raportului de la forul parlamentar comun pentru Legile Justitiei.
"Propunerea legislativa privind punerea in acord a prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu deciziile Curtii Constitutionale, Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana. - procedura de urgenta.
Comisie fond: Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 07:38
USR va contesta la Curtea Constitutionala proiectul de modificare a Codului de procedura penala, a anuntat, joi, presedintele partidului, Dan Barna.
"Am vazut satisfactia de pe chipul domnului Nicolicea (Eugen Nicolicea, deputat PSD, membru al Comisiei speciale pentru elaborarea Legilor Justitiei - n.r.), este sentimentul criminalului care a terminat de transat cadavrul Justitiei, pentru ca asa arata ceea ce s-a intamplat astazi, adica faptul ca s-a adoptat un amendament prin care apelul este golit de continut. Cum presedintele a fost transformat in notar, iata ca instantele de apel sunt transformate, la randul lor, in instante de tip notariat, pentru ca tocmai aflam ca ele nu mai pot schimba o decizie de fond", a declarat Barna, la Palatul Parlamentului.
Potrivit liderului USR, aceasta decizie, "in mod particular si explicit, e clar pentru toata Romania, este facuta exclusiv cu dedicatie pentru domnul Tariceanu, pentru domnul Dragnea, numai ca, fata de Ordonanta 13 si fata de ce s-a intamplat pana acum, modificarea Codului de procedura penala are afect asupra tuturor infractorilor din Romania".
"In momentul de fata, Romania devine in mod oficial un stat infractional, un stat in care legea este facuta de infractori pentru propriile interese. (...) Evident, vom ataca la Curtea Constitutionala acest Cod de procedura penala, pentru ca este obligatoriu acest lucru si e singura solutie si singura speranta pe care o mai avem in momentul de fata", a sustinut Dan Barna.... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 17:55
UDMR nu este de acord cu cele mai recente propuneri de modificare ale Codului Penal si de Procedura Penala, mai ales cu "ideea nebuna" de a impune un prag de 200 de mii de euro pentru infractiunea de abuz in serviciu, au declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor, deputatul Attila Korodi si senatorul Barna Tanczos.
Cei trei politicieni UDMR au declarat pentru Maszol.roca modificarile propuse de PSD nu au fost inca prezentate plenului, dar nu sustin propunerile pe baza informatiilor de pana acum.
Totodata, acestia considera regretabil faptul ca Legile Justitiei, care au fost modificate recent de Parlament, sunt confundate cu propunerile de modificare ale celor doua coduri.
Kelemen Hunor a spus insa ca UDMR a fost de acord cu modificarea celor trei legi ale Justitiei pentru ca, afirma el, acestea nu sunt despre lupta anticoruptie, nu o impiedica si nu afecteaza independenta sistemului judiciar ci, dimpotriva, consolideaza independenta fata de politic.
"Aceste legi sunt adresate judecatorilor si procurorilor. Modificarile nu afecteaza in niciun fel politica penala a statului, dar exista unele probleme pe care procurorii si judecatorii le provoaca", a spus Hunor Kelemen.
El a explicat ca amendamentele deja adoptate de Parlament ar separa procurorii de judecatorii din CSM.
Mai multi parlamentari au depus, in 18 decembrie, noi proiecte controversate de modificare a Codului Penal, initiativa apartinandu-i lui Catalin Radulescu (cunoscut drept deputatul... mai mult
Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 12:04
Solistul trupei Vama si un lider de opinie al "strazii", Tudor Chirila, a transmis live pe pagina sa de Facebook un mesaj in care isi exprima revolta fata de noile propuneri de modifcare a Codului Penal initiate de deputatul "mitraliera", Catalin Radulescu, si semnate de alti zeci de parlamentari PSD.
"Acum 30 de ani pe zidurile de la Piata Universitatii scria 'De Craciun ne-am luat ratia de libertate'. In schimb, acum, dupa 30 de ani, de Craciun, ne luam suturi in gura, cetatenii acestei tari.
Pentru ca in Parlamentul Romaniei infractorii isi fac de cap si cred ca in capul lor e urmatorul discurs: 'Ce, ba frate, nu mai pot sa fur in tara asta? Deci chiar am ajuns in situatia asta in care sa nu mai pot sa fur linistit in tara mea? Eu care sunt sef aici in Parlament. Nu mai pot eu sa fur de cativa fraieri din Justitie, si 3 procurori, si 5 judecatori, si smecherii aia de la UE nu ma lasa pe mine sa fur si sa imi bat joc de banul public cum vreau eu? Pai, nu se poate asa ceva...'", isi incepe ironic Chirila mesajul.
"Cam asta e logica. Sunt absolut convins ca ei cred chestia asta", sustine Tudor Chirila.
Printre modificarile propuse de PSD se numara introducerea unui prag de 200.000 de euro pentru abuzul in serviciu, inchisoare la domiciliu pentru cei care primesc pedepse de pana in trei ani sau luarea de mita pentru o alta persoana care nu mai reprezinta infractiune.
"Bai, frate, nici Ceausescu nu s-a atins de Codul Penal cum se ating astia. Deci nici... mai mult
Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 23:06
Cu o zi inainte de protestul in strada al procurorilor si judecatorilor, fata de modificarile Codurilor Penale, Asociatia Procurorilor din Romania trage cateva semnale de alarma foarte ingrijoratoare privind schimbarile legislative preconizate.
Potrivit unei brosuri obtinute de Ziare.com, intocmita de procurori si judecatori, infractiuni extrem de grave precum omoruri, violuri sau acte de pedofilie pot sa scape nepedepsite.
In brosura sunt date cateva exemple practice privind efectele pe care le pot avea modificarile Codurilor.
De asemenea, se precizeaza ca textele modificate sunt preluate din forma transmisa Asociatiei, iar exemplele ce le insotesc sunt inspirate din activitatile practice ale magistratilor, fiind simplificate pentru a explica pe intelesul tuturor care pot fi efectele modificarilor pe care PSD si ALDE vor sa le aduca Codurilor Penale.
Iata cateva dintre acestea
1. O crima are loc intr-un oras din Romania. Cadavrul este gasit sectionat, iar parti din el lipsesc. Nimic nu indica autorul. Se deschide dosar penal si se incearca identificarea faptuitorului. Peste o saptamana, intr-un alt oras din acelasi judet are loc o crima asemanatoare. Aceleasi imprejurari. Aceleasi parti ale corpului care lipsesc. Singurele informatii sunt referitoare la un autoturism de culoare gri metalizat si un barbat vazut in preajma locurilor unde s-au petrecut crimele. Acesta parea a schiopata putin.
Pentru a inainta ancheta, organele de cercetare penala ar... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 19:51
Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Grindeanu marti seara privind modificarea codurilor penale a fost publicata in Monitorul Oficial.
Iata ce modificari au fost aduse si cat de mult difera forma adoptata de Guvern cu cea din vechiul cod:
Alineatul 3 al articolului 269 din Codul Penal, referitor la favorizarea faptuitorului, care in forma actuala prevede ca "favorizarea savarsita de un membru de familie nu se pedepseste", se va modifica, incluzand si "afini pana la gradul ll".
La acelasi articol 269 este adaugat un al patrulea alineat, conform caruia prevederea care consemneaza ca "ajutorul dat faptuitorului in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor intr-o cauza penala, tragerii la raspundere penala, executarii unei pedepse sau masuri privative de libertate se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda" nu se aplica "in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative".
Articolul 297 din Codul penal care defineste abuzul in serviciu va avea urmatorul cuprins: "1 - fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu stiinta, indeplineste un act prin incalcarea unor dispozitii expres dintr-o lege, ordonanta sau o Odonanta de Urgenta a Guvernului sau nu indeplineste un act prevazut de dispozitiile exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o Ordonanta de Urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei ori o vatamare grava, certa si efectiva a drepturilor sau... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 02:55
Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei discuta, miercuri, sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si cele doua ale PDL privind modificarile la Codul Penal adoptate de Camera Deputatilor in 10 decembrie 2013.
Modificarile Codului Penal au atras numeroase critici si au dus la dezbateri aprinse pe scena publica. Acest lucru a facut ca ziua de 11 decembrie sa fie cunoscuta drept "Martea neagra".
Mai mult, aceste modificari au atras si critici externe, inclusiv de la reprezentanti ai ambasadelor straine la Bucuresti si oficiali UE.
Pe 12 decembrie ICCJ a sesizat CCR, spunand ca modificarile pot fi considerate incompatibile cu functionarea statului de drept.
"S-ar putea desprinde concluzia ca toate categoriile de persoane exceptate de la art. 147 din Codul penal si art. 175 din noul Cod penal sau eliminate din sfera subiectului activ al infractiunii de conflict de interese prevazuta in art. 2531 din Codul penal sunt deasupra legii, neputand fi cercetate si ...citeste mai departe despre "Modificarile Codului Penal, pe masa judecatorilor CCR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 09:05