Senatorii din Comisia de Buget au schimbat Ordonanta privind modificarile Codului Fiscal.
Printre modificari se numara si aceea ca firmele cu cifra de afaceri de pana la un milion de lei vor putea alege daca sa plateasca o taxa pe profit sau pe cifra de afaceri.
Mai exact, IMM-urile care au cel putin doi angajati, cel putin 45.000 de lei capital social si un milion de lei cifra de afaceri pot opta fie pentru a plati 1% din cifra de afaceri, fie pentru a ramane cu 16% impozit pe profit, asa cum este acum.
Modificarile vin in urma plangerilor oamenilor de afaceri, numultumiti de modificarile aduse de Guvern Codului Fiscal.
Totusi, trebuie precizat ca mai este destul din parcursul legislativ al ordonantei si modificarile din comisii trebuie asumate si de plen. In acest caz for decizional este Camera Deputatilor, iar gasirea unei solutii in privinta salariilor IT-istilor sta in mana deputatilor sau a Guvernului.
Citeste si:
Inca o bomba din "revolutia fiscala": Cine castiga bani din dobanzi sau dividende trebuie sa dea 10% la SanatateA doua cea mai mare companie din Romania avertizeaza ca revolutia fiscala va afecta angajatii ...citeste mai departe despre "Impozitul pe cifra de afaceri sa fie optional. Revolutia fiscala, modificata in Senat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 17:19
Presedintele Comisiei de Buget-Finante a Senatului, social-democratul Eugen Teodorovici, a anuntat, miercuri, inca o amanare a raportului pe controversata ordonanta modificare a Codului Fiscal.
Asta in conditiile in care oricum normele de aplicare ale OUG sunt inca in lucru la Ministerul de Finante si firmele sunt blocate pentru ca nu isi pot face bugetul pe 2018.
"Astazi nu vom emite un raport, pentru sunt foarte multe amendamente si e normal ca si Ministerul Finantelor sa se poata exprima asupra acestora", a spus Teodorovici.
"Speranta ar fi doar la bunul-simt al Guvernului sa inteleaga ca acest OUG 79 poate fi modificata, logic, printr-o alta OUG, ar fi si calea mai rapida. Guvernul sa inteleaga si sa-si asume anumite modificari, sa o faca imediat, poate chiar saptamana viitoare printr-o ordonanta de urgenta si sa nu se astepte ca Parlamentul sa legifereze.
Inca nu avem un raport final la Comisia de Buget-Finante, asta inseamna ca cel putin doua saptamani de zile mai sta la nivelul Senatului, dupa care ajunge la Camera, din nou comisii, raportul Comisiei de Buget-Finante, dupa aceea votul in Camera, dupa aceea promulgarea la presedinte. E o cale mai lunga.
Cel mai bine ar fi, repet, de bun-simt, din respect fata de cetateni, ca Ministerul de Finante sa propuna in Guvern toate aceste amendamente aduse sau o parte din ele macar si sa le propuna prin ordonanta de urgenta", a spus Teodorovici, miercuri, dupa sedinta Comisiei.
Impozit optional pe cifra de... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 16:30
Guvernul a reusit sa creeze incertitudine maxima prin masurile fiscale pe care azi le adopta de urgenta si maine le modifica iar, blocand mediul de afaceri care nu poate gandi niciun pas in viitor pentru ca nu stie pe ce cifre se bazeaza.
In acest context, directorul executiv al companiei romanesti Medlife, Mihai Marcu, a facut un apel la Guvernul Tudose sa dea asigurari clare ca "revolutia fiscala" se va opri aici. Marcu spune ca, desi masurile au fost luate impotriva mediului de afaceri romanesc, multinationalelor si bancilor, companiile vor gasi solutii, insa trebuie sa stie exact cu ce se confrunta.
"Despre masura fiscala in sine, noi am fost extrem de clari, in sensul ca ni s-a parut venita mult prea repede, fara o consultare in prealabil a mediului de afaceri si, de asemenea, cu o retorica impotriva antreprenoriatului romanesc, a multinationalelor si a bancilor care a fost total nepotrivita.
Si care trebuie probabil amendata chiar de catre guvernantii nostri", a declarat directorul Medlife la Digi24.
Acesta a precizat ca mediul de afaceri suspecteaza Guvernul ca aceste modificari sunt un prim pas dintr-un plan mult mai amplu care, prin masuri ulterioare, sa aduca mai multi bani la buget pentru a compensa pierderile cauzate de masurile populiste.
"Cred ca problema care se pune in momentul de fata este ca aceasta modificare legislativa sa ramana asa cum este acum. Pentru ca, odata ce cifrele sunt schimbate, baza unor eventuale mariri de impozite devine... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 10:43
Vicepresedintele PNL, senatorul Florin Citu, precizeaza ca prin modificarile aduse Codului Fiscal, costul angajatorilor cu salariul minim creste cu 10%, iar contributia la Pilonul ll de pensii nu creste proportional cu salariul brut, concluzia sa fiind ca Guvernul foloseste pensiile din viitor pentru plata salariilor si pensiilor din prezent.
"Costul angajatorilor cu salariul minim CRESTE cu 10%! Pentru toti angajatorii, privat si stat!", sustine Catu pe Facebook, referindu-se la noul Cod Fiscal rezultat in urma modificarilor decise miercuri de Guvern.
El mai afirma ca salariul net scade daca salariul brut creste cu mai putin de 20%, consecinta valabila pentru toti angajatii, de la stat si din mediul privat.
"Companiile cu cifra de afaceri pana la 1 milion de euro platesc impozit de 1% pe cifra de afaceri - au nu au profit, platesc impozit! (Google, Amazon, Facebook etc. nu ar fi aparut niciodata intr-un astfel de sistem de impozitare) ", comenteaza liderul liberal.
In ceea ce priveste contributia la Pilonul II de pensii, el spune ca aceasta nu creste proportional cu cresterea salariului brut.
"In functie de deficitul la bugetul de stat, ramane la fel in suma absoluta sau cel mai probabil scade. Astfel, guvernul foloseste pensiile din viitor pentru plata salariilor si pensiilor din prezent", conchide Florin Citu.
Guvernul a adoptat miercuri asa-zisa revolutie fiscala, in ciuda tuturor criticilor venite de la sindicate, patronate, specilisti in... mai mult
Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 09:22
Prim-ministrul Dacian Ciolos a reactionat, joi, dupa ce miercuri Liviu Dragnea l-a caracterizat drept "violent" si "obraznic" si a lasat sa se inteleaga ca guvernul tehnocrat este foarte aproape de a se confrunta cu prima motiune de cenzura.
Nemultumirea invocata de seful PSD, inclusiv joi dimineata, inainte de intalnirea cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost legata de modificarile aduse Codului Fiscal, respectiv "nedreptatile facute veterenilor de razboi si persoanelor cu handicap".
In replica, Ciolos sustine ca guvernul sau rezolva problemele create de guvernarea anterioara.
"Guvernul nu a modificat nimic prin hotarare de guvern, ci a clarificat lucrurile scrise in Codul Fiscal. Asa cum am facut de nenumarate ori, rezolvam problemele care ne apar in cale, probleme pe care nu le-am creat noi.
Vom modifica Codul Fiscal gandit si promovat de guvernul precedent si vom corecta aceasta nedreptate facuta veteranilor si familiilor lor. Lucrurile sunt clare ...citeste mai departe despre "Ciolos ii raspunde lui Dragnea: Rezolvam probleme pe care nu le-am creat noi. Vom modifica Codul Fiscal" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 12:19
Codul Fiscal a trecut cu usurinta de Senat, marti dupa-amiaza, cu un vot zdrobitor in favoarea aprobarii sale.
Astfel, potrivit B1 TV, au fost 131 de voturi pentru si doar 4 impotriva. In cadrul votului de marti s-a inregistrat si o abtinere.
Dupa adoptarea Codului, acesta urmeaza a fi trimis la Camera Deputatilor, care este for decizional, pentru ca ulterior sa ajunga spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis, care l-a trimis deja o data spre reexaminare Parlamentului, generand discutii intre partidele parlamentare pe marginea modificarilor ce ar fi trebuit aduse.
Codul fiscal, un test pentru economie: Intre stimularea consumului si sufocarea investitiilor
Liderii partidelor au stabilit... citeste mai departe despre "Codul Fiscal, aprobat in Senat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 18:01
Premierul Victor Ponta a reiterat, marti, ca cea mai recenta varianta a Codului Fiscal nu contine modificari majore fata de cea initiala, adaugand faptul ca daca Guvernul "a gresit" cu ceva, Parlamentul poate indrepta lucrurile.
"Nu au aparut modificari majore, nu s-a marit nicio taxa fata de ceea ce s-a spus initial. Este vorba despre taxele locale care raman... De fapt, se face o marja mai mare, pot sa fie mai mici decat azi sau mai mari, in functie de decizia consiliilor locale.
De altfel, toate propunerile pe care le facem beneficiaza de faptul ca vor fi discutate, dezbatute si, daca este cazul imbunatatite, nu este nicio suparare, atat in Senat, in aprilie, cat si in Camera Deputatilor, in mai si iunie, si daca am gresit noi cu ceva, indreapta cu siguranta Parlamentul", a spus Ponta, citat de Mediafax.
Impozite majorate in noul Cod Fiscal. Ponta arunca pisica in curtea autoritatilor locale
Anterior, premierul a precizat, luni, ca Guvernul nu trebuie criticat pentru ...citeste mai departe despre "Ponta, despre Codul Fiscal: Daca Guvernul a gresit cu ceva, Parlamentul poate indrepta lucrurile" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 19:29
Ministerul Finantelor va rescrie in cel mult un an Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, acte normative care in ultimii noua ani au suferit zeci sau chiar sute de modificari, iar contribuabilii au mari probleme de aplicare a legislatiei, afirma ministrul desemnat la Finante, Daniel Chitoiu.
"In programul de guvernare avem o serie de masuri pentru imbunatatirea legislatiei si-mi doresc ca in maxim un an sa avem o legislatie predictiva si un Cod Fiscal si Cod de procedura fiscala rescrise. Din 2003 au suferit zeci si sute de modificari", a spus Chitoiu la audierile din comisiile reunite de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat
El a adaugat ca de multe ori contribuabilii de buna credinta nu pot sa aplice corect legislatia fiscala pentru ca nu mai stiu ce acte normative sunt in vigoare. mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 17:14
Plenul Senatului a aprobat miercuri un proiect de lege initiat de deputatii PSD Adrian Nastase si Constantin Nita prin care se instituie prin lege obligativitatea ca modificarile aduse Codului Fiscal sa intre in vigoare la sase luni dupa aprobarea acestora, relateaza NewsIn.Potrivit formei actuale a Codului Fiscal, modificarile sunt promovate prin lege "de regula" cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia.
Proiectul initiat de deputatii PSD elimina sintagma "de regula", astfel incat se instituie obligativitatea respectarii termenului de 6 luni inainte ca modificarile sa intre in vigoare.
Propunerea a primit din partea comisiei sesizate in fond raport de respingere, insa acesta a fost respins de plen, iar proiectul adoptat cu 48 de voturi "pentru" si 40 "impotriva".
Senatul este prima Camera sesizata. mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 13:44