Printre subiectele la care isi propune sa raspunda recentul proiect de modificare a Codului Fiscal se numara si o noua definitie a locului conducerii efective. O definitie foarte interesanta cu care vine legiuitorul si iata care sunt argumentele.
In primul rand, ce reprezinta locul conducerii efective? Foarte pe scurt, reprezinta locul unde conducerea societatii ia deciziile cheie necesare pentru desfasurarea activitatii (de exemplu, financiare, operationale, comerciale etc.).
La ce foloseste acest concept? Conform regulilor fiscalitatii internationale, o companie trebuie sa plateasca impozit pe profit acolo unde are locul de exercitare a conducerii efective. Atunci cand acesta se afla in alt stat decat cel unde este incorporata societatea, aceasta va plati impozit numai in statul unde se afla locul conducerii efective.
In contextul actual, in care vedem modele de afaceri din ce in ce mai volatile si o mare flexibilitate cu privire la locul de unde ne desfasuram activitatea, acest concept este cat se poate de real. Astfel, era necesara introducerea in Codul Fiscal a definitiei locului conducerii efective.
Supriza a venit, insa, din maniera in care aceasta definitie este formulata in proiectul de modificare a Codului Fiscal si intepretarile care pot deriva de aici.
Fara a intra intr-o analiza detaliata a acestei definitii, care ar trebui sa puna multe intrebari specialistilor in fiscalitate, as remarca doar doua aspecte:
In primul rand, se pare ca notiunea... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 11:18
Anul trecut, Guvernul a schimbat Codul Fiscal de nu mai putin de 285 de ori. Au fost facute astfel mai multe modificari decat zilele lucratoare din 2018 - 249.
Toate au venit insa in graba, fara dezbateri, fara analize, fara studii de impact. Si evident ca efectele nu au intarziat sa apara: s-a creat un haos total in multe domenii, de la banci, companii de energie sau telecom, mediul de afaceri a avut de suferit din cauza cadrului fiscal impredictibil, riscul de tara a crescut.
Interesant este ca toate aceste modificari au venit chiar prin incalcarea unui articol din Codul Fiscal, care prevede tocmai principiul predictibilitatii fiscale. Cum este posibil? De fiecare data cand Guvernul sau Parlamentul au facut modificari, au mentionat ca sunt facute "prin derogare de la articolul 4 din Codul Fiscal".
Ar exista si o solutie pentru ca articolul sa nu mai fie incalcat: introducerea lui in Constitutie.
Cele mai nocive modificari ale Codului Fiscal
Deputatul USR Claudiu Nasui, membru in Comisia pentru buget, finante si banci, a facut o scurta analiza a modificarilor aduse Codului Fiscal care au creat cea mai mare confuzie in sistemul economic.
El a precizat pentru Ziare.com ca cele mai grave schimbari au venit prin OUG 114. In primul rand, pentru ca numarul lor a fost foarte mare, iar apoi ca acestea au avut loc la final de an.
"In primul rand, cred ca ar trebui spuse cele care au fost introduse prin OUG 114. Adica suprataxarea din telecom, care practic... mai mult
Joi, 20 Iunie 2019, ora 08:56
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marti seara, ca in cadrul Ministerului are loc o analiza comparativa pe Codul Fiscal si pe Codul de Procedura Fiscala in vederea aplicarii unui noi cadru fiscal de la 1 ianuarie 2019.
"Colegii mei lucreaza la aceasta analiza comparativa cu tot ce e Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala, se ia articol cu articol, daca e vreo propunere de facut si care sunt argumentele. Lucram foarte mult si deschis cu tot ce inseamna mediul economic, am invitat structurile asociative, de la Comisia din Parlament de Buget-Finante ale ambelor Camere, pentru ca la final de an sa avem un proiect de lege si pe un Cod Fiscal si pe Procedura Fiscala", a declarat ministrul de Finante, Eugen Teodorovoci.
In toamna, ulterior analizei Ministerului de Finante, vor fi prezentate o serie de concluzii, urmand ca de la 1 ianuarie 2019 sa fie aplicat noul cadru fiscal.
"De la 1 ianuarie 2019 trebuie sa ramana asa cum ele se fac", a mai precizat ministrul de Finante, adaugand: "Au fost multe modificari ale Codului Fiscal si sa asezam aceste modificari intr-o forma consolidata ca sa se stie despre ce se discuta cand vine vorba despre zona fiscala". ...citeste mai departe despre "Teodorovici anunta un nou cadru fiscal de la 1 ianuarie 2019. Se modifica atat Codul Fiscal, cat si Codul de Procedura Fiscala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 23:55
Pilonul II de pensii nu va fi nationalizat, a dat din nou asigurari ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, luni, in cadrul dezbaterii motiunii simple a PNL, intitulata "Harababura fiscala PSD-ALDE te lasa fara banii tai de pensie".
"Despre Pilonul II, vreau sa fac doua precizari. In primul rand nu se pune problema nationalizarii. Eu am spus ca este firesc sa facem o analiza a acestuia si ca vom iesi in luna iunie sau iulie sa facem publice rezultatele. In al doilea rand, ca cetatean al Romaniei, ca ministru de Finante, nu voi pune niciodata in balanta deficitul bugetar cu venuiturile romanilor, fie ele pensii sau salarii", a declarat Teodorovici in plenul Camerei Deputatilor.
In textul motiunii, liberalii ii reproseaza ministrului de Finante ca atat el, cat si ceilalti colegi din Guvern vor sa faca Pilonul II de pensii optional si ulterior sa il desfiinteze.
"Va solicitam sa nu va mai prefaceti ca nu stiti, ca nu pricepeti, ca nu cunoasteti ca Guvernul urmareste sa elimine pensiile obligatorii administrate privat! Pseudo-simularile pe care le tot invocati ca se fac sau se vor face la Ministerul Finantelor nu urmaresc varianta cea mai buna pentru sustenabilitatea in viitor a pensiilor, ci modul in care reusiti sa peticiti mai repede bugetul, care arata ca un svaiter.
Stim ca nu sunteti nici ministrul muncii si nici prim-ministru, ca sa va atribuim competente in domeniul pensiilor. Cu toate acestea, stim cu totii ca banii pentru pensii, pentru ca acestea sa... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 18:10
Cele 261 de modificari ale Codului Fiscal din anul 2017 au afectat increderea IMM-urilor in sistemul fiscal si au implicat costuri ridicate de modificare a programelor de contabilitate, de consultanta si de implementare a modificarilor, apreciaza Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Media modificarilor anuale ale Codului Fiscal la nivel european, a diverselor aspecte tehnice, in niciun caz fundamentale, este de 50. In Romania, numai in acest an, am avut 261 de modificari ale Codului Fiscal. Timpul mediu de dezbatere cu partenerii sociali si stakeholderii pentru implementarea masurilor de modificare a legislatiei cu incidenta asupra mediului economic, este de trei ani.
In Romania, am atins un record nemaiintalnit de zero zile (a se vedea ultima OUG de modificare a dialogului social). Reiterez faptul ca este necesara asigurarea stabilitatii cadrului legal si predictibilitatii pentru IMM-uri, cu simplificarea birocratiei, reducerea cheltuielilor administrative si valorificarea bunelor practici in domeniul reglementarilor fiscale din celelalte state europene", a declarat Florin Jianu, intr-un comunicat remis marti AGERPRES.
CNIPMMR arata ca modificarile si completarile Codul Fiscal nu au respectat normele de tehnica legislativa si principiile fiscalitatii si dialogului social in conditiile in care increderea in sistemul fiscal este o conditie esentiala pentru investitori.
Potrivit... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 14:25
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, vineri, in sedinta de guvern, ca doreste reducerea termenului de intrare in vigoare a modificarilor la Codul Fiscal, de la 6 la 3 luni, precizand ca este nevoie de aceasta masura pentru a putea aplica Legea salarizarii.
"Este si o solicitare din partea noastra pentru a putea pregati aplicarea legii salarizarii, precum si reducerea impozitului pe venit si a cotelor contributiilor de asigurari sociale.
Va solicitam deci modificarea unui articol din Codul Fiscal, cu precizarea ca nu e vorba de cresteri de taxe sau impozite ori de introducerea altora noi.
Este vorba de reducearea unui termen, de la 6 la 3 luni de intrare in vigoare a modificarilor Codului Fiscal", a spus Olguta Vasilescu, in debutul sedintei de guvern.
Ea a mentionat ca de aceasta masura este nevoie pentru ca Legea salarizarii ar fi trebuit sa apara "la pachet" cu modificarile la Codul Fiscal si trebuie "recuperata aceasta intarziere".
Articolul la care face referire ministrul Muncii este articolul 4 al Codului Fiscal.
"Prezentul cod se modifica si se completeaza prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se arata in Legea 227/2015. Asta inseamna ca orice modificare a Codului Fiscal trebuie sa respecte acest termen, de minimum sase luni.
Logica acestei prevederi este de a da predictibilitate legii fiscale, asa incat populatia si firmele sa isi poata face... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 17:34
Am fost martor saptamana trecuta al unui fenomen unic in istoria legislativului romanesc. Comisia de Buget Finante a Camerei Deputatilor a luat in dezbatere si a respins nu mai putin de 38 propuneri de modificare a Codului Fiscal.
Nu, nu a fost vorba de modificarea proaspat-rescrisului Cod Fiscal si nici de vreo schimbare de strategie legislativa.
Aceste 38 initiative respinse reprezinta de fapt modificarile aflate in lista de asteptare a Camerei Deputatilor, si care, daca nu ar fi fost adoptata varianta rescrisa a Codului, si-ar fi gasit mai devreme sau mai tarziu locul pe lungul pomelnic al actelor normative care au modificat Codul Fiscal din 2004 si pana astazi.
Un bun prilej pentru a intelege de ce cosmarul modificarilor nu s-a terminat. De ce, si de acum incolo ca si pana acum, vom asista la aceeasi sarabanda de modificari ale modificarilor Codului Fiscal.
Raspunsul este simplu: pentru ca atat structura sistemului fiscal romanesc, cat si structura Codului Fiscal insusi ...citeste mai departe despre "38 modificari ale Codului Fiscal respinse de Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 09:23
Modificarile Codului Fiscal vor fi prezentate, miercuri, Guvernului si discutate apoi cu reprezentantii mediului de afaceri, urmand sa fie implementate pe masura ce sunt discutate cu toti actorii sociali, a declarat premierul Ponta, precizand ca aceste modificari sunt deja dezbatute cu BNR si FMI.
"Pe masura ce aceste modificari se discuta cu toti actorii sociali, acestea vor fi implementate. Ceea ce noi vrem sa facem este un tip de predictibilitate si nimic nu se adopta intr-o luna, doua luni sau trei luni. Totul se discuta cu sase luni, cu un an, cu doi ani inainte, se discuta cu toti cei carora li se aplica si, din punctul asta de vedere, cred ca doamna Petrescu (ministrul de Finante- n.r.) merge in directia foarte buna (...) Ministrul de Finante, cu acest proiect pe care miercuri il va prezenta si in sedinta de guvern, merge si se intalneste cu reprezentantii mediului de afaceri, merge si are dezbateri in mediul academic, economic vorbesc - cu Banca Nationala, FMI si Comisia Europeana sunt deja dezbatute aceste lucruri - si trebuie prezentate predictibil", a spus Ponta.
Vineri seara, agentia Mediafax a anuntat ca, potrivit proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta vor plati un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 10:57
Cresterea accizelor la motorina, plata unor impozite majorate pentru firmele care nu reevalueaza cladirile detinute si modificarea termenului de depunere a declaratiilor sunt printre cele mai importante modificari aduse Codului Fiscal, reglementari care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012.
Accizele la motorina vor creste de la 1 ianuarie cu 4,4%, de la 358 euro la 374 euro/tona, iar cele pentru cafea vor fi mentinute si in 2012, desi eliminarea lor era programata inca din 2010, conform Mediafax.
Firmele care nu si-au reevaluat cladirile in ultimii trei ani vor plati impozite majorate pana la 20% din valoarea de inventar, iar procentajul urca la 40% in cazul in care operatiunea nu a fost efectuata in ultimii cinci ani.
O alta modificare importanta pentru firme se refera la devansarea termenului de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit de la 25 aprilie la 25 martie inclusiv a anului urmator.
Companiile vor avea posibilitatea sa opteze intre plata trimestriala sau anuala a impozitului pe profit, in ultimul caz fiind necesare plati anticipate in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent. Data platii este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata.
Pe partea impozitului pe venit se va elimina incepand cu anul urmator perioada de trei ani dupa care persoana fizica nerezidenta devenita rezidenta in Romania este supusa impozitarii pentru veniturile obtinute din orice... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 12:54