Sistemul de pensii administrate privat a suferit in ultimii ani cateva socuri negative, iar Guvernul va incerca sa corecteze vineri o mare parte dintre inechitati, iar restul in cursul anului urmator, a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Sistemul de pensii administrate privat a suferit in ultimii ani cateva socuri negative. Eliminarea acestor socuri negative din sistem nu se va intampla peste noapte, dar vom incerca sa corectam chiar astazi o mare parte dintre inechitati si restul anul urmator. Sunt costuri de tranzitie pe care nu ni le putem asuma", a spus ministrul Finantelor.
Potrivit acestuia, vineri, in sedinta de guvern, se va da o prima citire ordonantei cu modificarile aduse OUG 114, iar cerintele de capital pentru Pilonul II introduse prin acest act normativ vor fi eliminate.
"Vestea buna este ca astazi, in sedinta de guvern de la ora 17:00, se va da o prima citire a ordonantei cu elementele pe care le vom schimba din Ordonanta 114 si cerintele de capital pentru sistemul Pilon II pentru pensii introduse prin Ordonanta 114 vor fi eliminate. Si acea optiune de a trece de la Pilonul II la Pilonul I, la care au aderat doar 504 persoane, va fi eliminata. Restul vor fi pe parcursul anului viitor", a dat asigurari Citu.
Si premierul Ludovic Orban a anuntat, la inceputul sedintei de guvern de vineri dimineata, ca in a doua sedinta de azi, care incepe la ora 17:00, se va dezbate in prima lectura proiectul de modificare a OUG 114, pe care isi... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 12:28
Guvernul a modificat joi OUG 114 si a stabilit o noua modalitate de calcul a capitalului social minim al fondurilor de pensii private, a anuntat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la finalul sedintei de guvern de joi.
El a precizat ca modificarile au fost decise cu acordul administratorilor de pensii private.
"Asadar am modificat OUG 114/2018. Ministerul de Finante a purtat un dialog constructiv cu reprezentantii administratorilor de pensii private in vederea identificarii celei mai bune solutii pentru dezvoltarea sistemului de pensii private in Romania. Solutiile agreate s-au facut cu suportul tehnic al ASF. Fondurile de pensii private joaca un rol important in realizarea investitiilor in infrastructura si in finantarea economiei pe termen lung.
Modificarile vizeaza o noua modalitate de calcul al capitalului social minim. Se vor asigura astfel conditii echilibrate de functionare a administratorilor de pensii private si se va permite dezvoltarea sustenabila a sistemului de pensii private.
Am decis cresterea capitalului social total al fondurilor cu circa 75 de milioane de euro pana la 136 de milioane de euro. In medie un administrator va creste capitalul social al unui fond de pensii cu circa 10,7 milioane de euro pana la 19,4 milioane de euro", a spus Teodorovici.
Potrivit ministrului de Finante, infuzia de aproximativ 75,3 milioane de euro va determina dezvoltarea sistemului de pensii private in Romania.
- Stire in curs de actualizare- ...citeste... mai mult
Joi, 30 Mai 2019, ora 16:47
Reducerea contributiilor afecteaza pensia de peste ani a generatiei tinere si potentialul de investitii in economie, chiar daca arhitectura sistemului a ramas neschimbata in 2018, sustine vicepresedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Andreea Pipernea.
"In ceea ce priveste rolul social, fondurile de pensii sustin milioane de romani in demersul lor de a-si asigura un trai decent la batranete, prin completarea pensiei publice si diversificarea surselor de venit la pensie, ceea ce contribuie la degrevarea bugetului asigurarilor sociale de presiunea dezechilibrelor demografice viitoare.
Impactul pozitiv al Pilonului II la nivel economic si social este insa proportional cu valoarea activelor pe care le gestioneaza.
Implicit, chiar daca arhitectura sistemului a ramas neschimbata in 2018, reducerea contributiilor afecteaza pensia de peste ani a generatiei tinere si potentialul de investitii in economie.
Astfel de schimbari este de preferat sa fie reversate in urmatorii ani, stabilitatea si predictibilitatea legislativa fiind cruciale pentru dezvoltarea sustenabila viitoare a Pilonului II in Romania", a declarat Andreea Pipernea, intr-un comunicat remis luni AGERPRES.
Acesta afirma ca Pilonul II a avut rezultate bune in ultimii ani, fondurile de pensii private din Romania inregistrand o performanta de top in Europa.
Totodata, acestea sunt printre cei mai importanti investitori institutionali din economia locala, detinand... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 10:32
In ultima vreme nu s-a mai auzit nimic despre Pilonul II de pensii. Tacerea guvernantilor nu aduce insa nimic bun.
Un raport al misiunii Comisiei Europene care a fost in Romania in perioada 26-27 septembrie arata ca autoritatile de la Bucuresti au de gand sa revina la sistemul din 2008, anul in care a fost infiintat Pilonul II.
Ce inseamna asta? Ca din contributia noastra la pensii platita catre stat un procent mai mic va fi transferat catre fondurile private.
"Guvernul are in vedere inversarea reformei sistemului de pensii din 2008, care
a introdus al doilea pilon de pensii. Autoritatile au in vedere o reducere a procentului din contributiile sociale transferat la Pilonul II de pensii", arata raportul misiunii de monitorizare a CE in Romania.
"O astfel de masura ar reduce deficitul fiscal pe scurt termen. Cu toate acestea, castigul fiscal s-ar risipi pe termen lung. (...) In plus, o astfel de inversare ar putea avea implicatii negative pentru viabilitatea sistemului de pensii si pentru dezvoltarea pietelor de capital.
Misiunea a avertizat impotriva adoptarii unor modificari profunde la sistemul de pensii intr-un mod grabit, fara o analiza adecvata si doar din motive de reducere a deficitului pe termen scurt.
Nationalizarea activelor acumulate in al doilea pilon de pensii (...) nu pare sa fie luata in considerare in acest moment", mai arata raportorii europeni.
Chiar joi se afla la Bucuresti comisarul european pentru Buget, Gunther Oettinger, care se... mai mult
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 11:11
Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) nu vor mai putea sa investeasca, de la 1 ianuarie, in titluri emise de societati din domeniul imobiliar sau in instrumente financiare securitizate, dupa ce autoritatea de reglementare va adopta un proiect de norma in acest sens.
Proiectul normei pentru modificarea si completarea Normei 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private a fost pus an dezbatere publica la 10 octombrie. Termenul limita pentru transmiterea comentariilor a expirat la 8 noiembrie.
"Am considerat ca este necesar sa modificam norma in vigoare, mai ales pe Pilonul II. Inca nu am adoptat proiectul de norma, dar o vom face pana la finele anului.
Noi credem ca forma actuala a proiectului de norma se pliaza pe cerintele administratorilor, asa cum a reiesit din discutiile cu acestia. Situatia actuala nu este propice investitiilor riscante, ci echilibrate, prudente, in conditiile in care perspectivele economice nu sunt pozitive. Criza financiara este evidenta si sunt premize sa continue pe o perioada nedefinita", a declarat intr-o conferinta vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu.
El a adaugat ca, prin proiectul de modificare a normei de investire, autoritatea de reglementare a urmarit ca investitiile sa fie transparente si sa aiba un grad ridicat de lichiditate, pentru a evita posibile pierderi pentru fondurile de pensii si, implicit,... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 17:40
Participantii la fondurile de pensii private vor putea opta dupa incetarea perioadei active intre mai multe modalitati de incasare a banilor, cum ar fi o suma lunara pana la deces sau pana la o anumita data, o alta varianta fiind stabilirea unui interval de plata cuprins intre 5 si 10 ani. Modalitatile de plata se regasesc intr-un nou proiect de lege al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care va reglementa plata pensiilor private pentru cei peste 5,6 milioane de participanti care contribuie in prezent la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III).Noua varianta a proiectul de lege aduce cateva modificari la un proiect din decembrie 2010, cea mai importanta fiind legata de reducerea cu 50%, la 5 milioane de euro, a capitalului social al viitorilor furnizori de pensii private.In cazul Pilonul II, sumele acumulate in contul individual al fiecarui participant vor fi incasate la data iesirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I).In prezent, varsta de pensionare este de 57 de ani si 2 luni pentru femei si de 62 de ani si 2 luni pentru barbati. Pana in 2030, varsta de pensionare va ajunge la 63 de ani pentru femei si 65 de ani in cazul barbatilor.La Pilonul III, plata pensiei se va face dupa ce participantul la un fond de profil a implinit 60 de ani si a efectuat un stagiu minim de cotizare de 90 de luni.Potrivit poiectului de lege privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private,... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 17:02
Grupul de Economie Aplicata – o structura privata de cercetari si previziuni economice – si centralele sindicale Cartel Afla si Blocul National Sindical au lansat o campanie de strangere a cel putin 100.000 de semnaturi, necesare pentru a se declansa procedurile de modificari legislative in domeniul pensiilor administrate privat (asa-numitul pilon doi) in sensul introducerii unui randament garantat la nivelul inflatiei. Este probabil cea mai ampla campanie de acest gen a societatii civile din Romania si in orice caz cea mai consistenta organizata vreodata. Miza este pe potriva!Sa vedem concret despre ce este vorba. La „recomandarea“ – citeste mai bine comanda – Bancii Mondiale, politicienii din Romania au votat o lege abominabila, potrivit careia se organizeaza un sistem de pensii administrate privat din directionarea obligatorie a unei parti din contributiile pentru pensie catre niste fonduri de pensii, altele decat cel public, care sunt administrate privat.
Ideea ar fi ca o administrare privata ar fi mai eficienta decat cea publica si, dupa implinirea varstei de pensionare, participantii cotizanti ar urma sa se aleaga cu mai mult decat le-ar fi asigurat sistemul public de pensii. |n virtutea legii, deja o parte din contributiile pentru pensii a fost directionata catre niste fonduri care sunt administrate privat de o serie de societati (desigur toate straine) care au castigat licitatiile organizate in acest scop.
Sa nu ezitam a spune... mai mult
Joi, 11 Iunie 2009, ora 00:17