Modificari importante si de substanta sunt aduse printr-un proiect de lege aflat in dezbatere publica si care are drept principal scop reasezarea procesului de autorizare pentru lucrarile de construire in beneficiul cetatenilor.
Una din principalele schimbari este cea de abordare: in acest nou proiect de lege in centrul atentiei este pus solicitantul, ca si beneficiar, si statul ca si prestator de servicii.
De aceasta data nu doar investitorii sau proiectantii sunt sanctionati ci si autoritatile publice care tergiverseaza emiterea documentelor sau cer suplimentar informatii care nu sunt prevazute in limitele legii.
Lucrarile de conformare la securitatea la incendiu ies de sub obligativitatea obtinerii autorizatiei de construire. Va fi suficient doar avizul Inspectoratelor Judetene pentru Situatii de Urgenta si asta numai daca doresti, caci el este consultativ.
Aici lucru vine in ajutorul autoritatilor publice dar si a mediului privat prin faptul ca procesul de conformare se va accelera considerabil. La acest moment exista multe proiecte blocate in procesul birocratic al obtinerii autorizatiei de construire, in multe cazuri fara perspectiva de solutionare.
Depunerea documentatiilor privind obtinerea avizelor si acordurilor, precum si obtinerea raspunsului se vor putea face electronic. Institutiile emitente au obligatia sa realizeze infrastructura pentru ca acest lucru sa fie posibil.
O modificare importanta vizeaza bransarea constructiilor la utilitatile... mai mult
Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 08:03
O lege care simplifica procedura de autorizare a lucrarilor de constructii (Legea 197/2016) a intrat in vigoare saptamana trecuta.
Ne-am obisnuit, in general, cu lucruri care complica, dar iata ca aceasta modificare legislativa este in genere una care vine in ajutorul investitorilor, autoritatilor locale si cetatenilor care fac diverse modificari asupra constructiilor. Cum spuneam in alte articole: investitorii nu trebuie abordati ca niste infractori, ci sa le cream cadrul legal corect de manifestare.
Una din modificarile principale consta in faptul ca procedura notariala/cadastrala de comasari/imparteli pentru cel mult trei parcele nu mai necesita certificat de urbanism asa cum era pana la acest moment.
Aceasta era o procedura ce incarca birocratic sistemul, dar care nu producea consecinte din punct de vedere calitativ, dovedindu-se a fi doar un formalism birocratic. Se reduc astfel timpii si actele necesare realizarii procedurilor mai sus mentionate (se scurteaza procedura ...citeste mai departe despre "S-a simplificat procedura de autorizare a constructiilor - vezi pentru ce nu mai ai nevoie de aprobare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 06:43