O serie de modificari aduse Codului muncii au fost oficializate saptamana trecuta si au inceput sa se aplice de sambata, 3 octombrie, conform unei legi noi. Documentul vizeaza, in principal, modificari privind incheierea si modificarea contractelor individuale, cercetarea disciplinara si concilierea conflictelor individuale, dar se face referire si la activitatea de HR a angajatorilor.
Modificarile noi la Codul muncii sunt incluse in Legea 213/2020, act normativ publicat miercuri, 30 octombrie, in Monitorul Oficial. Potrivit Avocat.net aceastea sunt:
1. La negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual, salariatii vor putea fi insotiti de un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de un membru sindical. Concret, la discutiile dintre angajator si salariat va putea asista un avocat, un expert in legislatia muncii sau un mediator specializat in legislatia muncii ori un membru sindical. Practic, o singura persoana: ori membrul sindical, ori consultantul extern. Pana acum, legea prevedea doar ca salariatii pot fi asistati de terte persoane la negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual, insa fara sa se precizeze ce calitate profesionala pot avea acestea.
2. Problemele individuale cu salariatii vor putea fi rezolvate prin conciliere, inainte sa se ajunga in instanta. Mai exact, inainte ca o nemultumire a unui angajat sa fie prezentata unei instante, partile vor incerca sa o rezolve pe cale amiabila, prin conciliere.... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 05:10
USR a anuntat, marti, ca, alaturi de PNL, ataca la Curtea Constitutionala modificarile aduse de Parlament Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, modificari care vor permite construirea de hidrocentrale in arii naturale protejate si care "vor avea efecte extrem de nocive pentru toate raurile Romaniei si va produce distrugerea ireversibila a ecosistemelor".
USR anunta ca ataca la Curtea Constitutionala, alaturi de PNL, modificarile aduse de Parlament Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica.
"E una dintre cele mai nocive legi la adresa mediului pe care le-am dezbatut, in actuala legislatura, in Parlament. Mi-e greu sa inteleg cum a fost adoptata la Camera Deputatilor, dupa ce la Senat a fost respinsa cu unanimitate. Interesul public major, in intelesul directivelor europene si al oricarui om responsabil este protejarea mediului, nu distrugerea lui. Bagatul raurilor pe teava inseamna suferinta si moarte nu doar pentru pesti, animale si paduri, ci pentru toti cetatenii romani, pentru copiii si nepotii nostri. Cand studiile stiintifice arata, fara echivoc, ca distrugerea biodiversitatii a fost una dintre cauzele majore ale pandemiei de COVID-19, sa votezi pentru a o distruge pe mai departe arata o iresponsabilitate criminala. Sper ca membrii CCR vor intelege care este, cu adevarat, interesul public major si ca respectarea dreptului la un mediu sanatos, asa cum e prevazut in Constitutie, nu reprezinta un... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 15:12
Airbus Helicopters Romania (AHRO) a primit din partea Autoritatii Aeronautice Militare Nationale autorizatia RMAR 21J, devenind astfel prima companie din Romania autorizata sa proiecteze modificari si reparatii pentru elicopterele de stat.
Conform unui comunicat remis, marti, AGERPRES, in baza autorizatiei RMAR 21J, Airbus Helicopters Romania va putea sa proiecteze si sa aprobe modificari si reparatii minore si sa efectueze activitati de proiectare in scopul obtinerii unui certificat de tip suplimentar si aprobari de proiect de reparatie majora pe elicopterele de stat romanesti (apartinand unor institutii precum SMURD, Politie, Armata).
De asemenea, activitati de proiectare similare vor putea fi efectuate pentru aeronavele militare si de stat ale altor tari, cu conditia ca acestea sa accepte si sa recunoasca autorizarea RMAR21J detinuta de Airbus Helicopters Romania.
"Primirea acestei autorizatii este o veste excelenta pentru noi. Ma bucur ca echipa noastra a trecut cu succes de auditul Autoritatii Aeronautice Militare Nationale. Aceasta autorizare va crea, cu siguranta, noi oportunitati de dezvoltare a companiei si ne va permite, in acelasi timp, sa sprijinim in cel mai profesionist mod elicopterele de stat romanesti", a declarat Georges Durdilly, seful Airbus in Romania.
Potrivit generalului-maior Viorel Pana, aceasta autorizare se inscrie in demersurile nationale mai ample de recunoastere a Autoritatii Aeronautice Militare Nationale de catre NATO si de catre... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 15:36
Comisia de buget a Camerei Deputatilor a aprobat, marti, propunerea legislativa pentru modificarea OUG 60/2009, initiata de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a afirmat ca programului "Prima Casa" i se atribuie un caracter social.
Raportul comisiei la acest proiect a fost aprobat cu 14 voturi "pentru" si o abtinere si urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Actul normativ prevede introducerea pragului de venit pentru beneficiarii programului, astfel ca, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia nu pot depasi valoarea de 4.500 lei, iar pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi 7.000 lei.
Deputatii din comisie au aprobat un amendament astfel incat la calculul acestor limite nu vor fi luate in considerare beneficiile de asistenta sociala primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, daca acestea duc la depasirea pragului de 4.500 de lei.
Creditele destinate achizitiei de locuintelor pot fi garantate de catre stat in procent de maximum 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.
Pentru creditele destinate achizitiei celorlalte categorii de locuinte procentul garantat de catre stat poate fi de maximum 40% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile,... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 18:06
Modificarile propuse de Ministerul Energiei prin proiectul de modificare a legii offshore ofera o sansa pentru dezvoltarea proiectelor din Marea Neagra, considera Federatia Patronala de Petrol si Gaze (FPPG), in conditiile in care petrolistii au pus pe hold investitiile pentru extractia gazelor din marile zacaminte maritime romanesti.
In acest moment, legea offshore, votata de Parlament in toamna anului trecut, genereaza o cota totala a statului (government take) de aproximativ 90% din profiturile unui proiect standard de gaze naturale offshore.
"Prin modificarile (propuse in proiectul de modificare - n.r.), cota totala a statului (government take) atinge un nivel mai echilibrat de aproximativ 60% din profiturile generate intr-un proiect standard offshore, ceea ce ofera o sansa pentru dezvoltarea proiectelor din Marea Neagra", se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta BirisGoran, la comanda FPPG, dat publicitatii joi.
"Scaderea cotei statului de la 90% la 60% este o indulcire a pilulei amare date industriei de catre legislatia offshore. E suficient pentru a demara productia in Marea Neagra, nu e suficient, nu avem de unde sti. Important este ca s-a inceput un proces de consultare care ar trebui sa fie serios, iar reprezentantii statului trebuie sa faca calcule de impact", a spus Gabriel Biris, partener al firmei de consultanta BirisGoran, intr-o conferinta de presa.
Potrivit acestuia, reprezentantii statului nu mai trebuie sa schimbe regulile... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 14:21
James Gilmore III, ambasadorul SUA la OSCE, afirma ca tara pe care o reprezinta este preocupata de modificarile aduse legislatiei si sistemului judiciar din Romania.
Declaratia a fost facuta la cea mai mare conferinta din Europa dedicata drepturilor omului si democratiei, Reuniunea Anuala a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) privind Implementarea Dimensiunii Umane (HDIM).
"In Romania, Statele Unite sunt preocupate de modificarile aduse legislatiei si sistemului judiciar care afecteaza independenta sistemului judiciar si limiteaza statul de drept. Aceste modificari legislative ar putea ingreuna investigarea si urmarirea penala a infractiunilor, inclusiv coruptia si ar putea submina in continuare institutiile care respecta statul de drept si buna guvernare", a declarat James Gilmore III, ambasadorul SUA la OSCE la conferinta.
De asemenea, oficialul american a precizat ca independenta sistemului judiciar se deterioreaza in mai multe state OSCE, "care submineaza institutiile democratice si impiedica eforturile de prevenire a coruptiei si abuzurilor de putere politica".
Pe langa Romania, alte tari evocate de ambasadorul american au fost Rusia, Armenia, Ucraina, Republica Georgia, Azerbaijan, Polonia, Ungaria, Serbia sau Turcia. ...citeste mai departe despre "Ambasadorul SUA la OSCE: Suntem preocupati de modificarile aduse legislatiei si sistemului judiciar din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 13:34
Anul trecut, Guvernul a schimbat Codul Fiscal de nu mai putin de 285 de ori. Au fost facute astfel mai multe modificari decat zilele lucratoare din 2018 - 249.
Toate au venit insa in graba, fara dezbateri, fara analize, fara studii de impact. Si evident ca efectele nu au intarziat sa apara: s-a creat un haos total in multe domenii, de la banci, companii de energie sau telecom, mediul de afaceri a avut de suferit din cauza cadrului fiscal impredictibil, riscul de tara a crescut.
Interesant este ca toate aceste modificari au venit chiar prin incalcarea unui articol din Codul Fiscal, care prevede tocmai principiul predictibilitatii fiscale. Cum este posibil? De fiecare data cand Guvernul sau Parlamentul au facut modificari, au mentionat ca sunt facute "prin derogare de la articolul 4 din Codul Fiscal".
Ar exista si o solutie pentru ca articolul sa nu mai fie incalcat: introducerea lui in Constitutie.
Cele mai nocive modificari ale Codului Fiscal
Deputatul USR Claudiu Nasui, membru in Comisia pentru buget, finante si banci, a facut o scurta analiza a modificarilor aduse Codului Fiscal care au creat cea mai mare confuzie in sistemul economic.
El a precizat pentru Ziare.com ca cele mai grave schimbari au venit prin OUG 114. In primul rand, pentru ca numarul lor a fost foarte mare, iar apoi ca acestea au avut loc la final de an.
"In primul rand, cred ca ar trebui spuse cele care au fost introduse prin OUG 114. Adica suprataxarea din telecom, care practic... mai mult
Joi, 20 Iunie 2019, ora 08:56
Desi coalitia de guvernare a promis, in repetate randuri, ca OUG 114 va fi corectata, astfel incat sa nu creeze blocaje in sectorul energetic, e limpede de acest lucru nu se va intampla.
Motivul: proiectul de modificare a ordonantei publicat de Ministerul Finantelor elimina o singura problema majora pe care risca sa o provoace ordonanta, dar creeaza, in schimb, multe altele.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, OUG 114 prevede ca toate companiile care activeaza in domeniul energiei urmeaza sa plateasca o taxa anuala in cuantum de 2% din cifra de afaceri. In plus, pretul gazelor din productia interna - care ar urma sa ajunga cu precadere la populatie - va fi plafonat la 68 lei/MWh, pentru urmatorii 3 ani.
Cum gazele din productia interna nu ajung, se va stabili un cos de gaze, adica un mecanism prin intermediul caruia statul va stabili cat gaz autohton si cat din import trebuie sa primeasca fiecare categorie de consumatori.
In plus, tot ordonanta stabilea ca pretul energiei electrice pentru populatia care beneficiaza de serviciul universal - adica pentru cei care nu si-au schimbat niciodata furnizorul sau revin la furnizorii de ultima instanta (Electrica, Enel, Cez si E.on) - va fi plafonat pentru urmatorii 3 ani.
OUG 114 aduce si o multime de alte schimbari neinspirate in sectorul energetic, care ii vulnerabilizau pe actorii din piata si expuneau riscului de a fi controlati politic de catre stat.
Reactiile la modificarile pe care OUG 114 urmeaza sa le... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 14:36
Guvernul va modifica, joi, controversata OUG 114, printr-o noua ordonanta de urgenta, a anuntat ministrul de Finante Eugen Teodorovici. Insa, desi mai sunt doar doua zile pana la sedinta de guvern, nici pana in acest moment nu este clar ce schimbari se vor face in actul normativ.
Ministrul Teodorovici a avut mai multe intalniri in ultima perioada cu reprezentantii bancilor si cu cei ai fondurilor de pensii private si dupa fiecare intalnire a anuntat, pe scurt si nu foarte exact, cum va fi modificata OUG 114 in domeniul bancar si in ceea ce priveste Pilonul II de pensii. Despre celelalte schimbari, cele care vizeaza zonele energie si telecom, ministrul a spus ca detaliile vor veni de la ministrii care reprezinta aceste domenii.
Marti, Teodorovici a venit cu noi declaratii despre ROBOR. Dupa ce saptamana trecuta anunta ca modul de calcul al acestuia se va schimba si se va face in functie de tranzactiile interbancare si zilnice pe trimestrul anterior, azi Teodorovici a spus ca inlocuirea indicelui se va face automat. Nu este insa nimic batut in cuie, spune ministrul, precizand ca inca se mai poarta discutii pe aceasta tema.
Intrebat cui se va aplica noua formula de calcul, ministrul de Finante a explicat ca atat celor care iau credite noi, cat si celor care au in derulare imprumuturi. Acestia din urma, insa, ar putea depune la banca o cerere de refinantare.
De aceasta data, Eugen Teodorovici nu a mai promis ca ratele tuturor romanilor vor scadea automat cu noul... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 15:29