In afara celor cinci criterii economice binecunoscute ce trebuie indeplinite pentru a adera la zona euro, pe care de altfel le si indeplinim in acest moment, exista si unul mai putin cunoscut, cel juridic.
Astfel, legislatia interna trebuie pusa in acord cu cea a UE, cel mai important aspect fiind cel al asigurarii independentei bancii centrale si prevenirea presiunilor sau ingerintelor din partea altor organisme ale statului.
Din pacate, Legea 312/2004 (legea BNR) nu a fost revizuita in perioada scursa de la Raportul asupra convergentei din 2012 si pana la cel din 2014. De aceea, au ramas o serie de prevederi care vor trebui modificate in sensul intaririi independentei bancii centrale pentru a pune de acord legislatia interna cu prevederile articolului 123 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene.
Media nationala mascheaza decalajele interne
Cu un nivel de trai aflat la 54% din media UE (la paritatea puterilor de cumparare standard), Romania se situeaza in prezent ...citeste mai departe despre "Aderarea Romaniei la zona euro: Criteriul important, uitat de multa lume" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 08:15
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania isi propune "un termen rezonabil de intrare in zona Euro", deoarece statele UE care au adoptat moneda comuna nu sunt dispuse sa astepte prea mult si isi vor continua procesul de integrare in acest sens.
"Ne propunem totusi un termen rezonabil de intrare in zona Euro. Si aici as vrea sa va spun urmatorul lucru: nu va sta nimeni dupa cei care nu se pregatesc sa intre in zona Euro. Se simte ca Europa sau zona Euro nu e dispusa sa stea sa ne astepte.
Ei se duc cu regulile lor inainte si cei care nu isi indeplinesc conditiile sa intre in zona Euro vor ramane tot mai departe de plutonul statelor din zona euro. Ceea ce pentru mine ar fi o pierdere", a afirmat Basescu, la finalul reuniunii Consiliului European.
El a amintit declaratia sa din discursul tinut marti in plenul Parlamentului de la Bucuresti privind faptul ca termenul oficial asumat de Romania pentru adoptarea monedei comune in 2015 nu mai este "realist" si a reiterat ca Guvernul, Parlamentul si Banca Nationala sunt institutiile in atributiile carora intra sa analizeze noul obiectiv de aderare.
"Eu nu am puterea sa angajez tara pe un termen fara sa fie aceasta decizie (a Guvernului). Nu presedintele indeplineste conditiile de intrare in zona euro (...) Daca ma intreba cineva astazi sau ieri spuneam 2015 pentru ca acesta este anul oficial, nu aveam ce sa spun altceva", a mai afirmat Basescu in conferinta de presa de la Bruxelles.... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 17:27
Toate tarile din zona euro ar trebui sa aiba la dispozitie un an in plus pentru reducerea deficitului bugetar in limita de 3% din PIB, asa cum cere Pactul de Stabilitate si Crestere, potrivit unei note a institutului european de cercetari Bruegel din Bruxelles.
Autorii notei, Benedicta Marzinotto si Andre Sapir, au aratat ca regulile bugetare europene, in special Pactul de Stabilitate modificat la inceputul acestui an, "nu sunt atat de rigide cum se crede".
Statele membre au dreptul sa devieze de la regula deficitului bugetar de 3% daca sunt in recesiune sau daca zona euro in ansamblul sau trece printr-o perioada dificila, potrivit analistilor.
Ei au amintit ca modificarile Pactului de Stabilitate au intrat in vigoare intr-un moment in care cea mai mare parte a tarilor din zona euro se aflau deja in procedura de deficit excesiv.
"Singura cale pentru UE de a aplica aceasta clauza, invocand circumstante exceptionale, este acordarea unui an suplimentar tuturor statelor din zona euro, avand in vedere ca intrega regiune traverseaza o perioada dificila", sustin autorii notei.
Analistii considera ca recomandarea ar trebui sa vina de la Comisia Europeana, in spiritul viitorului tratat bugetar european care vizeaza intarirea disciplinei fiscale. Acesta urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie anul viitor si confera Executivului UE prerogative largi in domeniul procedurii deficitului excesiv.
De asemenea, aceasta recomandare ar trebui facuta rapid, inainte ca... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 08:40
Aderarea Romaniei la zona euro ramane o tinta a guvernantilor, in ciuda situatiei economice actuale a tarilor care fac parte din uniunea monetara, dar si a evolutiei situatiei din tara. Cat de probabil este insa un astfel de scenariu si mai ales respectarea tintelor impuse pana in 2015?
Pe langa criteriile stricte pe care Romania ar trebui sa le indeplineasca pana in 2015, liderii Uniunii Europene ar trebui sa ne permita accesul in zona euro. Daca inainte totul depindea de noi, acum situatia Greciei si Portugaliei, care au aderat la zona euro inainte de a fi pregatite complet, poate fi data ca exemplu si folosita ca scuza pentru blocarea accesului Romaniei in uniunea monetara.
"In primul rand as spune ca dincolo de intrebarea "daca e o idee buna sau nu", e problema daca e o idee realizabila. Nu stiu in ce masura felul in care au fost primite in zona euro anumite state, precum Grecia si Portugalia, se va mai repeta intr-un viitor apropiat, inclusiv in privinta Romaniei", a declarat pentru Business24 analistul financiar Constantin Rudnitchi.
Analistul economic Ionel Blanculescu este de parerea ca o tinta mai realizabila pentru aderarea Romaniei la zona euro, este 2024, acelasi an care reiese si din analizele unor mari banci de investitii, bazate pe "performantele" economiei noastre. "Tinta asumata e nerealista si probabil ca vom asista la o mutare a tintei in prima faza la 2018 si in a doua faza la 2024, care din toate analizele rezulta ca Romania ar putea pana la... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 09:01
Aderarea la zona euro a Romaniei este pusa sub numeroase semne de intrebare. Ce sanse are Romania de indeplinire a criteriilor pre-aderare, tebuie Romania sa continue eforturile in acest sens si, cel mai important, in contextul european actual, va mai fi acceptata vreo tara in zona euro?
Claudiu Doltu, Secretar de Stat la Ministerul de Finante, doctor in economie, declara miercuri pentru Business24 ca Romania trebuie sa se gandeasca la viitor si sa continue procesul de aderare, iar momentul actual, plin de dificultati, trebuie depasit pentru a ne gandi la "ziua de maine".
Conform Secretarului de Stat insa, cu sau fara euro, realizarea si consolidarea conditiilor de trecere la euro trebuie sa devina prioritati pentru orice program de guvernare.
In ceea ce priveste criteriile amintite, Romania sta relativ bine, acestea avand sanse sa fie indeplinite in totalitate pana in 2015, anul la care statul ar dori sa inceapa trecerea catre moneda europeana.
Datoria publica si deficitul bugetar, sunt doua elemente care ar putea fi bifate de oficialii romani pana la data ceruta daca lucrurile evolueaza ca pana acum. Cea mai mare problema a noastra este insa nivelul inflatiei. "Acum suntem intr-o perioada in care avem o inflatie mult mai scazuta, iar inflatia la nivelul zonei euro a urcat un pic. Suntem la nivelul in care in sfarsit ne-am putea incadra in criteriul inflatiei. Celelalte criterii care tin de datoria publica si de sustenabilitatea finantelor publice, ar putea... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:41
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, indeamna statele UE sa accepte modificarea Tratatelor in sensul unui sistem economic si financiar unitar, avertizand ca, altfel, statele din zona euro vor avansa separat spre o uniune mai integrata.
Merkel si Sarkozy propun intr-o scrisoare adresata presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, ca tarile UE, initial cele din zona euro, sa aiba un sistem comun de impozitare a corporatiilor si a tranzactiilor financiare, transmite BBC News online, citat de Mediafax.
Sistemul fiscal comun se va aplica initial celor 17 state membre ale zonei euro, dar cei doi lideri indeamna toate cele 27 de state europene sa adopte un sistem financiar integrat prin modificarea tratatelor.
"Propunem ca noile reglementari si angajamente sa fie incluse in Tratatele europene. Altfel, statele din zona euro vor trebui sa mearga inainte", separat, insista cei doi lideri in scrisoarea adresata presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu o zi inaintea summitului UE.
"Trebuie sa consolidam cresterea economica prin competitivitate si prin convergenta politicilor economice cel putin in statele din zona euro", precizeaza scrisoarea trimisa de Nicolas Sarkozy si Angela Merkel.
Documentul propune "un nou cadru legal compatibil in totalitate cu cerintele pietei unice europene" si care sa acopere disciplina financiara, piata muncii, convergenta si armonizarea taxelor impuse corporatiilor,... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 22:45
Franta si Germania si-au reafirmat angajamentul de a reforma zona euro, dupa ce agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a anuntat luni ca ar putea scadea ratingul a 15 membri ai zonei euro, dintre care sase sunt notate in prezent cu AAA.
Parisul si Berlinul au spus ca propunerile pentru o modificare a tratatului european, convenite luni, vor consolida guvernanta zonei euro, iar prioritatea lor este sa puna aceste propuneri in practica.
Sarkozy si Merkel au precizat ca "iau nota" de avertismentul S&P.
Ulterior, ministrul francez de finante Francois Beroin a declarat ca Parisul nu intentioneaza sa extinda masurile de austeritate pe care le-a anuntat deja.
Marti dimineata, ministrul de externe Alain Juppe a spus ca planul convenit luni de Merkel si Sarkozy este "exact raspunsul la una dintre intrebarile majore ale agentiei de rating, care mentioneaza insuficienta guvernarii economice europene".
Pe de alta parte, presedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a descris decizia S&P drept "o mare exagerare si incorecta". "Nu sunt nelinistit de acest lucru, dar sunt uimit, dupa eforturile semnificative din ultimele zile pentru a depasi criza, precum programele de economisire din Italia si Irlanda", a spus el.
Sarkozy si Merkel au anuntat propunerea unui nou tratat european
Nicolas Sarkozy a anuntat luni ca el si Agela Merkel vor propune un nou tratat european, care sa impuna disciplina fiscala in randul membrilor zonei euro. Cei doi... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 12:50
Tarile din zona euro cu datorii care depasesc plafonul de 60% din PIB permis de legislatia UE trebuie sa creeze un fond special pentru sumele care sunt peste acest prag, urmand ca acestea sa fie rambursate in 20 de ani, potrivit unei propuneri germane pentru summit-ul european de saptamana viitoare.
Statele trebuie sa se angajeze totodata sa adopte reforme pentru ca datoriile sa nu mai depaseasca nivelul maxim admis de reglementarile UE, potrivit unei propuneri a ministrului german de Finante Wolfgang Schauble care a obtinut sprijinul cancelarului Angela Merkel.
Totusi nu este clar daca Merkel va insista pentru aprobarea propunerii la summit-ul UE, principalul ei obiectiv fiind un acord pentru modificarea tratatului Uniunii pentru mai multa rigoare a disciplinei bugetare.
Schaeuble crede ca propunerea va creste increderea intrucat statele vor da semnalul ca vor sa limiteze datoriile la 60% din PIB.
Investitorii asteapta ca liderii UE sa dea un semnal saptamana viitoare ca pot gasi o solutie pentru criza datoriilor care loveste si economia mondiala.
"Avem nevoie de un astfel de fond in fiecare stat din zona euro. Fiecare stat trebuie sa transfere intr-un fond special sumele datorate care depasesc 60% din PIB si sa le plateasca din veniturile fiscale. In decurs de 20 de ani, datoriile trebuie reduse la 60% din PIB", a declarat Schaeuble pentru Passauer Neue Presse.
In cazul Germaniei, fondul, care va include datorii federale, ale landurilor si... mai mult
Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 16:23
Cancelarul german Angela Merkel a cerut din nou modificarea tratatelor privind zona euro, pentru ca statele membre sa poata fi impiedicate sa aiba deficite fiscale mari.
Intr-un interviu pentru DPA, ea a respins si apelurile pentru organizarea unui referendum in Germania privind extinderea pachetelor de salvare ale Zonei euro, criticate de multi alegatori germani.
"In zona euro, responsabilitatea totala asupra bugetelor nationale exista in continuare, fara ca vreo institutie europeana sa aiba vreun mijloc real de interventie. Aceasta este o structura unica, bazata pe respectarea regulilor de catre fiecare din principiu", a adaugat ea. "Din moment ce acest lucru pur si simplu nu poate fi obtinut in tari democratice, deoarece Parlamentele sunt autonome, sunt convinsa ca avem nevoie de o schimbare a tratatelor", a subliniat Merkel.
"Daca acordurile mutuale din Pactul pentru Stabilitate si Crestere nu sunt respectate, trebuie sa exista o putere de interventie asupra bugetului national de catre o institutie europeana. In caz contrar, nu va functiona bine pe masura ce trece timpul", a avertizat cancelarul.
Ea a precizat ca a examinat posibilitatea de a introduce "monitorizarea europeana obligatorie a bugetelor, inclusiv dreptul Comisiei si statelor membre de a da in judecata la Curtea Europeana de Justitie, pentru ca fiecare este afectat de fiecare buget".
Seful guvernului german a respins un apel lansat saptamana trecuta de secretarul general al partidului CSU,... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 08:41