Comisia Europeana discuta, miercuri, situatia Justitiei din Romania dupa ce la finalul anului trecut alesii coalitiei de guvernare de la Bucuresti au votat pe repede inainte modificarile Legilor Justitiei propuse de PSD si ALDE.
"Numirea ca prim ministru a unui deputat european cvasi-necunoscut la nivel european nu va rezolva deloc criza de incredere care exista la Bruxelles la adresa tarii noastre. Asa cum se vede, chiar din contra.
Suntem de departe in cel mai prost moment al relatiei noastre cu Uniunea Europeana cel putin de la aderarea de acum 10 ani, daca nu din anii '90 incoace", a scris pe Facebook Alin Cristian Mituta, director executiv la "Platforma Romania 100".
Alin Cristian Mituta mai spune ca "daca PSD-ALDE continua cu legile justitiei, Uniunea Europeana nu va avea nicio retinere in a folosi articolul 7 TUE care poate duce la suspendarea dreptului de vot in Consiliu - un Consiliu pe care, ironic, ar trebui chiar sa il prezidam ca stat membru peste mai putin de 12 luni".
Informatia este confirmata si pe agenda oficiala a CE, unde figureaza o discutie despre ultimele evolutii din Romania, dupa ce prim-vicepresedintele Timmermans va sustine o prezentare ("Derniers developpements sur la situation en Roumanie. Communication orale de M. TIMMERMANS")
Problemele generate de modificarile aduse Legilor Justitiei au atras atentia si Parlamentului European care a decis ca in plenul de pe 7 februarie sa analizeze consecintele asupra sistemului judiciar din... mai mult
Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 07:52
Daca modificarile la Codurile Penale vor fi adoptate asa cum au fost propuse, mare parte dintre dosarele aflate astazi in cercetare sau pe rolul instantelor trebuie inchise. In plus, eliminarea unor mijloace de proba ar genera probleme in cooperarea cu autoritatile din alte state, inclusiv de incredere, afirma procurorul-sef DIICOT, Daniel Horodniceanu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Daniel Horodniceanu atrage atentia ca noile prevederi privind pensionarea magistratilor ar putea duce la decapitarea sistemului judiciar si pierderea a 25-30% dintre magistrati.
Sistemul va avea nevoie de minimum 10 ani sa-si revina.
Procurorul sef DIICOT ne-a vorbit si despre dosarele Black Cube si SIPA, dar si despre faptul ca eficienta operationala a Politiei a scazut foarte mult, din cauza lipsei de personal si de logistica.
Considerati ca Legile Justitiei, asa cum au fost ele adoptate in forma finala, pot leza independenta Justitiei, dupa cum afirma multi magistrati?
Mai mult sau mai putin. Dar noi inca nu stim forma finala, as vrea sa vad intai textul care va fi trimis la promulgare. Daca raspunderea magistratilor s-a modificat, in sensul ca Inspectia Judiciara nu va mai fi un filtru, este un lucru rau.
Un aspect pozitiv este ca inspectorii IJ vor fi examinati de catre Institutul National al Magistraturii. Organizarea concursurilor in interiorul IJ, ca acum, poate ridica suspiciuni.
Cum apreciati aparitia sectiei speciala de anchetare a magistratilor?
Daca nu... mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 09:35
Senatul a adoptat miercuri, in calitate de for decizional, cu 80 de voturi pentru si 28 de voturi impotriva, proiectul care modifica Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.
Urmeaza acum sa mearga la promulgare la presedintele Klaus Iohannis, care o poate retrimite Parlamentului sau o poate ataca la CCR, in cazul in care refuza sa o semneze ca atare.
Proiectul a fost adoptat in forma Comisiei speciale care a dat raport pe Legile Justitiei, in timp ce senatorul Serban Nicolae nu si-a sustinut in plen amendamentele respinse de catre Comisie.
Potrivit unui amendament adoptat marti, Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie primeste competenta privind orice infractiuni savarsite de magistrati. Mai mult, parlamentarii au conferit competenta acestei Sectii speciale si in cazul in care in spetele pe care le cerceteaza sunt implicate si alte persoane decat magistratii.
Textul amendamentului adoptat este urmatorul: "In cadrul PICCJ se infiinteaza si functioneaza Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie care are competenta exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai CSM".
In forma adoptata la Camera Deputatilor se prevedea ca: "In cadrul PICCJ se înființeaza si funcționeaza Secția de Investigare a unor Infracțiuni din Justiție care are competența exclusiva de a efectua urmarirea penala... mai mult
Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 13:38
Modificarile pe care coalitia PSD-ALDE vrea sa le aduca in Justitiei vor ingradi atat libertatea magistratilor aflati acum in functie cat si pe a celor care ar trebui sa intre in sistem in anii care vin. Mai multi studenti la Facultatea de Drept din Bucuresti s-au declarat descumpaniti de raul pe care politicul reuseste sa il faca in Justitie si spun ca ar putea renunta la visul de a deveni magistrati.
Parte dintre studentii intervievati de Recorder.ro sustin ca au hotarat se plece din tara dupa absolvire, in urma scandalului privind modificarea Legilor Justitiei de catre coalitia PSD-ALDE. Altii au declarat ca pentru a scapa de amestecul politicienilor in Justitie vor renunta la visul de a deveni procurori si se vor face executori judecatoresti sau notari.
Putini au fost studentii care au declarat ca tin cu orice pret sa ramana in tara, in speranta ca lucrurile se vor schimba in bine.
Asociatia Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) din care fac parte si studenti la Drept a anuntat ieri ca membrii sai se vor alatura oficial protestelor de strada, in lumina atentatelor repetate la independenta Justitiei.
"A sosit momentul in care studentii trebuie sa iasa in strada si sa protesteze impotriva abuzului fara precedent din Parlament. Nu avem cum sa reprezentam viitorul din moment ce acesta este detonat sub privirile noastre. Justitia este cheia de bolta a oricarei societati civilizate. Distrugerea sistemului juridic si a legislatiei in... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 16:30
Comisia Europeana a anuntat, luni, ca urmareste cu mare atentie procesul legislativ din Romania si posibilele modificari ale Legilor Justitiei si ale Codurilor Penale. De asemenea, CE sustine importanta consultarii Comisiei de la Venetia si a asigurarii transparentei.
"Comisia urmareste indeaproape procesul legislativ din Romania si posibilele modificari ale Legilor Justitiei si ale codurilor penale. In cel mai recent raport, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (CVM), Comisia a subliniat ca Guvernul si Parlamentul ar trebui sa asigure un proces legislativ deschis, transparent si constructiv privind Legile Justitei. De asemenea, Comisia a subliniat in mod clar importanta consultarii Comisiei de la Venetia, ca o parte esentiala a generarii de incredere in aceste reforme", se arata intr-un raspuns al Comisiei Europene.
In document se mai arata ca in cursul saptamanii trecute, Consiliul a adoptat concluziile privind cel mai recent raport al MCV, care "solicita autoritatilor romane sa abordeze in totalitate recomandarile formulate de Comisie pentru a incheia cu succes procesul MCV".
Comisia juridica a Senatului a dat raport favorabil pe amendamentele admise la Legea ANI Acestea prevad ca interdictiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI si la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007-2013 inceteaza de drept.
In Parlament se afla si Legea privind statutul magistratilor, modificarile... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 17:21
Dezbaterile din Comisia Iordache, constituita special pentru a modifica Legile Justitiei, continua si joi. Miercuri, in prima zi de discutii, Florin Iordache, autorul infamei OUG 13, a reusit sa creeze un scandal urias dupa ce a ignorat total orice propuneri venite din partea Opozitiei sau a reprezentantilor institutiilor din Justitie.
In peste 8 ore cat au durat lucrarile in comisie, rand pe rand, intr-o maniera netransparenta, au fost votate diverse amendamente, unele cu impact devastator asupra independentei magistratilor.
Si situatia a continuat si joi. Inca de la primele ore, coalitia din comisie formata de PSD-ALDE-UDMR si reprezentanti ai UNJR a abrogat dreptul presedintelui Romaniei de a refuza numirea procurorilor si judecatorilor simpli.
Opozitia a atras atentia asupra efectelor grave ce vor decurge de aici si a criticat graba cu care se doreste adoptarea acestor modificari, aratand ca PSD a apasat acceleratia de indata ce DNA a inceput urmarirea penala a lui Liviu Dragnea in dosarul TelDrum.
Ministrul Justitiei nu intelege insa atitudinea celor care critica actiunile Comisiei lui Iordache. Toader le-a spus jurnalistilor ca nu exista niciun motiv de ingrijorare pentru ca la acest moment modificarile inca nu sunt in vigoare.
USR a depus joi la Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate cu privire la Hotararea de infiintare a Comisiei speciale pentru Legile Justitiei, considerand ca "PSD-ALDE a acordat Comisiei speciale atributii... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 15:09
Liderii PSD s-au reunit vineri la Baile Herculane intr-o sedinta a Comitetului Executiv in care a fost votata in unanimitate o rezolutie impotriva "statului paralel si ilegitim" care, sustin ei, vrea sa distruga partid facand dosare si punand bete in roate guvernarii.
Rezolutia citita de secretarul general al PSD Marian Neacsu, unul dintre cei prezenti luni la DNA sa-l sustina pe Dragnea cand a fost instiintat ca e urmarit penal in dosarul TelDrum, il mentioneaza si pe Klaus Iohannis. Social-democratii sustin ca presedintele a incalcat Constitutia pentru ca permite functionarea "statului paralel". Intrebat insa daca PSD vizeaza suspendarea lui Iohannis, Dragnea a spus ca nu s-a discutat inca despre asta.
In schimb, Dragnea a dezvaluit ca modificarile Legilor Justitiei sunt esentiale pentru a putea pune punct "abuzurilor statului paralel".
"Statul paralel dispare cand nu mai are instrumentele prevazute in niste legi care pot fi interpretate", le-a spus Dragnea jurnalistilor care incercau sa obtina lamuriri in legatura cu aceasta entitate des mentionata in ultimul timp de cei de la PSD si ALDE, dar foarte vag conturata.
Ziaristii au insistat cu intrebari despre formeaza acest "stat paralel". Dragnea a spus ca nu are acum timp sa prezinte asta, pentru ca ar trebui sa reia toate discutiile din emisiunile care au abordat tema in ultimul timp: "Se vorbeste in spatiul public de foarte mult timp si cred ca toata lumea intelege".
La acest raspuns, o jurnalista a... mai mult
Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 17:34
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) solicita Guvernului sa initieze un proces de ampla consultare publica fata de propunerile privind modificarea legilor Justitiei formulate de ministrul Tudorel Toader.
Totodata, studentii cer ca orice modificari vor fi aduse sa asigure independenta sistemului judiciar si sa respecte principiile, valorile si recomandarile europene si internationale ale statului de drept si ale unui sistem eficient si echitabil.
"Consideram ca modul in care au fost aruncate in dezbatere publica aceste propuneri nu a urmat cel mai transparent parcurs. Orice modificare a unor legi extrem de importante in ceea ce priveste functionarea sistemului judiciar din Romania necesita o dezbatere ampla, argumentata, cu participarea tuturor actorilor interesati. De asemenea, consideram alarmant de necalculat un anunt referitor la o schimbare majora a modului de admitere la Institutul National de Magistratura, prin impunerea unui prag nejustificat si nefundamentat in declaratii, fara vreo minima consultare cu studentii si organizatiile studentesti ale studentilor in Drept", declara Marius Deaconu, presedintele ANOSR, intr-un comunicat.
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Consiliul National al Elevilor (CNE) si Consiliul Tineretului din Romania (CTR), structurile de reprezentare ale studentilor, ale elevilor si ale tinerilor la nivel national, urmaresc cu atentie initiativele din sistemul judiciar care... mai mult
Duminica, 27 August 2017, ora 12:25
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, proiectul de lege asumat de Guvern prin care vor fi modificate legile Justitiei, anuntand o serie de schimbari importante pentru procurori si judecatori.
Conferinta de presa a fost programata pentru ora 11:00, fiind anuntata de mai mult timp, insa ministrul a refuzat sa raspunda la intrebari, invocand ca scuza faptul ca la ora 13 incepe sedinta de guvern.
Printre cele mai importante propuneri facute de Tudorel Toader se numara faptul ca procurorii sefi vor fi numiti la propunerea ministrului Justitiei prin decizie a sectiei pentru procurori a CSM. De asemenea, mandatul procurorilor sefi va fi de 4 ani, dupa intrarea legii in vigoare.
Foarte important este si faptul ca procurorii si judecatorii care comit erori din neglijenta sau rea-credinta vor plati de acum inainte, in solidaritate cu statul.
De asemenea, dupa adoptarea legii de catre Parlament, procurorul ierarhic superior va putea verifica si infirma o solutie adoptata de procurorul de caz nu doar pe motiv de legalitate, ci si de netemeinicie.
Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:
- In acest proiect de lege vorbim despre legile justitiei: 303, 304, 317, toate din 2004.
- Nu vorbim astazi nici despre gratiere, nici despre amnistie, nici despre abuzul sau neglijenta in serviciu, nici despre foaia de parcurs privind CEDO. Doar legile Justitiei.
- Coincidenta sau nu, astazi se implinesc exact 6 luni de cand sunt... mai mult
Miercuri, 23 August 2017, ora 12:20