Mai multi parlamentari USR au depus, la Senat, un proiect de lege ce prevede ca asociatiile de proprietari sunt entitati autonome, care functioneaza independent. Totodata, initiativa elimina obligatia administratorilor de bloc de a obtine atestat de la primarie.
"Asociatiile de proprietari sunt entitati private autonome care functioneaza independent", prevede proiectul legislativ.
Initiatorii subliniaza in expunerea de motive ca prin actuala lege s-ar putea considera ca asociatiile de proprietari sunt in subordinea sau sub controlul autoritatilor locale.
"Un exemplu in acest caz ar fi controlul efectuat de catre primarii; asociatiile de proprietari au organe proprii de control, pot solicita expertize contabile, dar mai ales pot fi controlate de catre organe de control abilitate prin legi speciale, precum ANAF, ISU etc. Prin urmare, controlul efectuat de catre primarii nu este necesar", se arata in expunerea de motive.
O alta modificare adusa Legii nr. 196/2018 privind infiintarea organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor se refera la eliminarea obligatiei administratorilor de a obtine atestat de la primarie.
Totodata, in scopul intretinerii cladirilor, asociatiile de proprietari vor putea incheia contracte cu structuri asociative ale asociatiei de proprietari.
In varianta actuala de lege a fost omis consumul de gaz la comun din lista cheltuielilor repartizate dupa numarul de persoane, astfel ca e necesara... mai mult
Duminica, 06 Octombrie 2019, ora 14:27
Mai multi parlamentari PSD au inaintat un proiect de lege conform caruia persoanele fizice nu vor mai avea voie sa cumpere un autoturism second-hand mai des de o data la doi ani. Firmele, insa, nu vor trebui sa se supuna acestei reguli nou instituite.
Initiatorii sunt 41 de membri ai PSD care arata ca un astfel de act normativ ar permite o colectare mai eficienta a impozitelor la bugetul de stat si eliminarea operatiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achizitionate in spatiul intracomunitar si revandute in Romania.
Semnatarii initiativei legislative, in fapt un proiect de modificare a Codului Fiscal, respectiv a Legii nr.227/2015, invoca si concluziile inspectiilor derulate de ANAF: "activitatile comerciale in Romania cu autovehicule second-hand achizitionate din spatiul intracomunitar au fost derulate de persoane fizice si juridice, fara achitarea TVA si a impozitului pe profit aferent. O mare parte din operatiunile comerciale nefiind inregistrate in evidentele contabile ale companiilor".
In plus, se mai arata in expunerea de motive, "trebuie mentionat faptul ca Romania se confrunta in ultimii ani cu o crestere exploziva a inregistrarilor de autovehicule second-hand, fapt care a condus la o imbatranire a parcului auto, cu mult peste media UE, si la o poluare fonica si de mediu pentru cetatenii Romaniei".
Initiatorii legii argumenteaza cu cifre: "In primele opt luni ale anului 2017, au fost inmatriculate aproximativ 340.000 de... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 19:49
Regulile contabile se vor schimba din 1 ianuarie 2015, modificarile fiind cuprinse intr-un act normativ publicat joi in Monitorul Oficial. Printre noutati se numara si introducerea unor sanctiuni pentru anumite fapte.
OUG nr. 79/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 11 decembrie 2014, modifica Legea contabilitatii nr. 82/1991, noile dispozitii aplicandu-se din 1 ianuarie 2015.
In preambulul documentului se mentioneaza ca sistemul simplificat de contabilitate aplicabil din 2011 nu isi mai gaseste corespondent in cadrul contabil comunitar reglementat prin Directiva 2013/34/UE si prin urmare se impune abrogarea sistemului simplificat de contabilitate incepand cu 1 ianuarie 2015.
Citeste mai multe despre PFA-urile vor putea opta pentru contabilitatea in partida dubla pe AvocatNet.ro. mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 17:59
Regulile contabile urmeaza sa se schimbe din 1 ianuarie 2015, dupa ce Ministerul Finantelor a propus recent spre dezbatere publica o serie de modificari in acest sens. Concret, noi sanctiuni ar putea fi introduse in legea contabilitatii, iar situatiile financiare anuale vor fi depuse in conformitate cu normele europene.
Ministerul Finantelor a lansat recent in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991. In preambulul documentului se mentioneaza ca sistemul simplificat de contabilitate aplicabil din 2011 nu isi mai gaseste corespondent in cadrul contabil comunitar reglementat prin Directiva 2013/34/UE si prin urmare se impune abrogarea sistemului simplificat de contabilitate incepand cu 1 ianuarie 2015.
Citeste mai multe despre Legea contabilitatii s-ar putea modifica. Din 2015, sistemul simplificat de contabilitate nu va mai exista in forma actuala pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 14:30