Presedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, Curtii Constitutionale, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar.
La 17 februarie 2018, Parlamentul Romaniei i-a transmis legea lui Iohannis, pentru promulgare.
"Consideram ca, atat prin modul in care a fost adoptata, cat si prin continutul normativ, aceasta lege incalca prevederile art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1) si art. 61 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 75 alin. (3) din Constitutie, pentru motivele expuse in cele ce urmeaza.
In calitate de Camera decizionala, Camera Deputatilor, in sedinta din data de 6 februarie 2018, a adoptat Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar intr-o forma diferita de forma respinsa de Senat, cu incalcarea principiului bicameralismului consacrat de art. 61 alin. (2) din Constitutie", se arata in sesizare.
Fata de forma dezbatuta de Senat, se introduce posibilitatea:
exercitarii cu caracter temporar a unei functii publice parlamentare de conducere vacante prin promovarea temporara a unei persoane angajate cu contract individual de munca;eliberarii din functia publica parlamentara de sef departament/director general de catre secretarul general, cu avizul Biroului permanent al Camerei Deputatilor sau Senatului;actualizarii pensiilor de serviciu stabilite in temeiul art. 731 din Legea nr. 7/2006 si calculate... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 18:14
Social-democratul Paul Stanescu, propus pentru functiile de vicepremier si ministru al Dezvoltarii, a precizat luni, la comisiile de specialitate din Parlament, ca in opinia sa un functionar public acuzat de coruptie nu ar trebui dat afara. Abordarea lui Stanescu contrazice o decizie recenta a CCR.
"Sustin lucrul asta cu functionarul public, indiferent de ce e acuzat, pentru ca e vorba de viata unui om. Daca e acuzat de coruptie, poate fi transferat la alt loc de munca, dar un proces poate dura cativa ani si daca la final se decide ca e nevinovat? El are familie, copii, cu ce ii intretine?", a spus Stanescu.
"Din punct de vedere uman, cum sa spui de un om care e doar acuzat sa-i spui pleci acasa, nu mai ai servicu, salariu, nimic? El nu mai are familie? Eu sustin ca se poate, ai posibilitatea, ca ordonator de credite, sa-l duci la alta directie, alt loc de munca, nu sa-l lasi fara loc de munca", a adaugat Stanescu.
La precizarea senatorului USR Florina Presada, ca prin aceasta pozitie contrazice o decizie a CCR, Stanescu a raspuns: "E punctul meu de vedere".
CCR a stabilit ca functionarii publici trimisi in judecata care exercita inca prerogativele functiei vulnerabilizeaza increderea cetatenilor in autoritati. Decizia apare in motivarea solutiei de admitere a sesizarii presedintelui Klaus Iohannis la legea privind Statutul functionarilor publici.
Plenul Curtii Constitutionale a fost sesizat de seful statului, in cadrul controlului anterior promulgarii, cu... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 14:58
PSD a pregatit o noua bomba pentru Codul Penal.
Catalin Radulescu, zis si deputatul "mitraliera", a initiat propunerea legislativa pentru modificarea articolului 175 privind Codul Penal.
Proiectul controversat, care a fost semnat de 40 de deputati si senatori PSD, prevede ca persoanele alese in functii de demnitate publica sa nu mai fie functionari publici.
Modificarea este adusa articolului 175 din Codul Penal, care priveste functionarul public, in sensul legii penale.
De aici, vor fi excluse "persoanele alese in functii de demnitate publica", cum ar fi presedintele, senatorii, deputatii, europarlamentarii, dar si alesii locali.
Ce inseamna acest lucru de fapt?
Persoanele care detin functiile enumerate mai sus nu vor mai putea fi cercetate pentru infractiuni prevazute de Codul Penal, intrucat nu vor mai fi "functionari publici", ci "persoane in functii de demnitate publica".
Astfel, senatorii, deputatii, alesii locali, dar si presedintele sunt scosi de sub incidenta prevederilor Codului Penal referitoare la abuz in serviciu, conflict de interese sau luare de mita, potrivit Mediafax.
In expunerea de motive, semnatarii arata ca enumerarea pe care o face articolul 175 "lasa loc interpretarilor".
Iata forma actuala a articolului:
"Functionar public
(1) Functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie:
a) exercita atributii si responsabilitati, stabilite in temeiul... mai mult
Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 19:23
Presedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, Parlamentului spre reexaminare modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.
Seful statului sustine ca excluderea cu totul a functionarilor publici, inclusiv a inaltilor functionari publici, din sfera aplicarii masurii suspendarii raportului de serviciu in cazul trimiterii in judecata, mai ales pentru infractiuni care au legatura cu functia detinuta, "genereaza multiple efecte negative".
Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici vizeaza modificari ale atributiilor Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (A.N.F.P.), precum si o serie de interventii legislative in ceea ce priveste regimul juridic al functiei publice.
De exemplu, se abroga dispozitiile conform carora functionarului public trimis in judecata pentru savarsirea unei infractiuni de natura celor prevazute la art. 54 lit. h) - ce include infractiuni de coruptie si de serviciu - i se suspenda de drept raportul de serviciu.
"Suspendarea de drept si suspendarea facultativa a raporturilor de munca sau de serviciu in cazul trimiterii in judecata sunt masuri provizorii destinate protectiei entitatii angajatoare si se bucura, in prezent, de un cadru normativ si jurisprudential bine conturat si fundamentat", se mentioneaza in cererea de reexaminare transmisa Parlamentului.
Astfel, suspendarea de drept din functie in cazul trimiterii in judecata este prevazuta si... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 14:53
Mai multi senatori PNL, PSD si UDMR vor ca functionarilor publici sa nu li se mai suspende de drept raportul de serviciu in situatia trimiterii in judecata pentru savarsirea unor fapte de coruptie, infractiuni cu intentie sau infractiuni contra umanitatii, potrivit unui proiect de lege, depus la Senat.
"Articolul 94 alin. (1) litera m) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici (...) se abroga", potrivit initiativei legislative depuse de senatorii PNL Raducu Filipescu si Mircea Cazan, senatorul PSD Eugen Teodorovici si senatorul UDMR Cseke Attila.
Functionarii publici sunt discriminati fata de alte categorii de personal care isi desfasoara activitatea in aceeasi institutie publica prin articolul 94 alin. (1) litera m), sustine senatorul PNL Raducu Flipescu, potrivit expunerii de motive a initiativei legislative.
"In institutiile publice desfasurandu-si activitatea atat functionari publici, cat si personal contractual, dar si alesi locali, pentru egalitate de tratament, este necesara modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, in sensul abrogarii art. 94 alin (1) litera m) care, prevede, pentru functionarii publici, suspendarea de drept a raportului de serviciu in situatia trimiterii in judecata pentru savarsirea unor infractiuni de natura celor prevazute la art. 54 litera h), ceea ce reprezinta, in opinia noastra, discriminarea functionarilor publici fata de celelalte categorii de personal care isi desfasoara... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 17:25
Functionarii publici parlamentari vor avea dreptul sa lucreze in sectorul privat, inclusiv in regii autonome si societati comerciale, ocupand functii care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate potrivit fisei postului, a decis Guvernul printr-un amendament aprobat luni, informeaza Mediafax.Amendamentul modifica Legea statutului functionarului public parlamentar si, implicit, proiectul legii salarizarii unitare promovat de Guvern prin angajarea raspunderii in Parlament.
Legea actuala a statutului functionarului public parlamentar, republicata in 2009, prevede in forma actuala ca statutul de functionar public parlamentar este incompatibil cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor si activitatilor didactice din invatamantul superior, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice.
De asemenea, aceeasi lege interzice functionarilor publici parlamentari sa detina functii ori desfasoare alte activitati, remunerate sau neremunerate, inclusiv in cadrul regiilor autonome sau al societatilor comerciale din sectorul public sau privat.
In sedinta de luni, Guvernul a acceptat insa si un amendament care modifica aceste prevederi, stabilind ca aceasta calitate de functionar public parlamentar este incompatibila cu orice alta functie publica - fara referire la functia privata - cu exceptia functiilor si activitatilor didactice din invatamantul superior, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice, dar si "cu... mai mult
Luni, 13 Decembrie 2010, ora 16:48
Functionarii publici vor putea fi concediati sau mutati pe alte posturi si in perioada in care acestia sunt in concediu de boala, in concediu de maternitate sau de crestere si ingrijire a copiilor, potrivit proiectului de modificare a Statutului functionarilor publici, anunta Mediafax.Ministerul Administratiei si Internelor a supus, joi, dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.Potrivit proiectului de act normativ, dupa intrarea in vigoare a modificarilor la Statutul functionarilor publici va fi abrogat articolul 36 din Legea 188/1999, potrivit caruia "in perioada concediilor de boala, a concediilor de maternitate si a celor pentru cresterea si ingrijirea copiilor, raporturile de serviciu nu pot inceta si nu pot fi modificate decat din initiativa functionarului public in cauza".Totodata, proiectul prevede ca studiile universitare sau studiile de doctorat nu sunt considerate forme de perfectionare profesionala si nu pot fi finantate din bugetul de stat sau din bugetul local.Raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public este incadrat la cabinetul unui demnitar, primar sau presedinte al consiliului judetean ori la cancelaria prefectului, precum si atunci cand este desemnat de catre autoritatea sau institutia publica sa desfasoare activitati in cadrul unor misiuni diplomatice ale Romaniei, unor organisme sau institutii internationale, potrivit proiectului de act... mai mult
Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 09:41
Functionarii publici vor mai pierde 2% din salarii in 2011, pentru ca Guvernul acorda o majorare de 15%, iar prin neacordarea celui de-al 13-lea salariu si a primei de vacanta acestia pierd 16,6%, a declarat, joi, Ringo Damureanu, reprezentantul Confederatiei Meridian, anunta Mediafax,"Functionarii vor pierde deci inca 2% fata de ceea ce au pierdut deja prin Legea 118", a spus Damureanu, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii pe Legea salarizarii. Intrebat de jurnalisti daca aceste diminuari ar fi cauzate de lipsa banilor, asa cum sustine Guvernul, Damureanu a spus ca nu este vorba despre asa ceva, ci de faptul ca banii sunt distribuiti "spre zonele de sus" adica spre functiile superioare. Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament pe un salariu in 2011 in sistemul bugetar de 690 de lei brut si 540 de lei net, in timp ce pentru mediul privat propunerea ar fi de 670 de lei brut , ceea ce inseamna ca si anul viitor vor fi doua salarii minime pe economie, a spus presedintele UGIR-1909, Cezar Coici. Premierul Emil Boc anunta la inceputul saptamanii ca proiectul legii salarizarii unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a raspunderii Guvernului. Surse parlamentare au declarat ca premierul Emil Boc le-a prezentat, miercuri, parlamentarilor coalitiei variante privind Legea salarizarii unitare, aratand ca salariul minim pe economie ar urma sa... mai mult
Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 01:09
Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca mai multe prevederi din actul normativ care modifica si completeaza Legea functionarilor publici, adoptata in Camera Deputatilor la inceputul lunii martie, sunt neconstitutionale, informeaza Mediafax.Aceste prevederi care modificau Legea 118/1991 se refera la categoriile de functionari publici cu functie de conducere, concursul de recrutare pentru functiile publice si lista functiilor publice de conducere.
CC a stabilit ca anumite prevederi din articolul I sunt neconstitutionale si anume: punctul 1 care completeaza vechile norme cu Categoria functionarilor publici de conducere cu: "director executiv si director executiv adjunct in cadrul institutiei prefectului, in cadrul aparatului propriu al autoritatilor administratiei publice locale si al institutiilor publice subordonate acestora, director si director adjunct in cadrul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora".
Instanta constitutionala a constatat ca si prevederile punctului 6 care se refera la concursul de recrutare sunt neconstitutionale.
"Concursul de recrutare pentru functiile publice din cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, autoritatilor administrative autonome, precum si pentru serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe... mai mult
Joi, 15 Aprilie 2010, ora 09:33