Salariatii ar putea avea ziua de nastere libera prin lege si ar putea munci 4 zile in loc de 5 pe saptamana, cate 10 ore pe zi. Este propunerea senatorilor PNL, care vor sa completeze in acest sens Codul Muncii, permitand astfel ca firmele si angajatii sa ajunga la o intelegere privind repartizarea celor 40 de ore de munca saptamanale altfel decat in mod traditional.
Am vrut sa stim de unde au plecat aceste idei si daca modificarea Codului Muncii ar ajuta pe cineva. In plus, cine ar avea de castigat mai mult de pe urma lor, angajatii sau companiile?
"Sincer, m-am uitat pe studii referitoare la numarul de zile libere pe care le au strainii fata de romani - nemtii, de exemplu, au 30 de zile de concediu si asa mai departe - si am constatat ca suntem oarecum la coada clasamentului. Si vorbind cu diversi angajati, am constatat ca foarte multi si-ar dori o astfel de abordare de ziua lor", a explicat senatorul PNL Marius Nicoara, referindu-se la posibilitatea ca ziua nasterii sa fie libera pentru angajati.
In plus, mai spune Nicoara, oamenii i-au scris pe Facebook dupa ce a fost facuta aceasta propunere, iar parerea generala e ca "nu ne-am nascut doar ca sa muncim pana la groapa".
"De ziua ta ce bine e sa dormi pana mai tarziu, sa te trezesti, sa te barbieresti, sa te speli, sa te pregatesti cu calm de intalnirea de dupa-amiaza cu colegii tai de serviciu sau cu preietenii sau cu familia", mai explica senatorul de ce ar fi o idee buna acordarea acestei zile libere.... mai mult
Sambata, 20 Mai 2017, ora 12:28
Deputatii au aprobat, miercuri, cateva modificari aduse Codului Muncii, referitoare la concediul de odihna, care vin in ajutorul angajatului.
"Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile", se arata in modificarile aduse Codului Muncii si aprobate de Camera Deputatilor.
De asemenea, la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
"In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat ...citeste mai departe despre "Codul Muncii a fost modificat: Noutati importante legate de concediul de odihna" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 18:31
In ultimii ani, au existat interpretari diferite ale angajatorilor privind durata concediului de odihna la care are dreptul un salariat atunci cand acesta se afla in incapacitate temporara de munca pentru o perioada mai lunga. Codul muncii stabileste acordarea concediului de odihna proportional cu activitatea prestata.
In acelasi timp, reglementarile europene prevad ca perioada de incapacitate temporara de munca nu afecteaza concediul de odihna. In acest context, parlamentarii au pregatit noi modificari la Codul muncii, referitoare la concediul de odihna si cel medical.
Propunerea legislativa aflata in discutie a fost respinsa de Senat si apoi a fost transmisa Camerei Deputatilor, unde a primit avize favorabile de la Comisia juridica, cea pentru egalitate de sanse si cea pentru drepturile omului, iar Comisia pentru munca a propus adoptarea proiectului cu anumite amendamente.
Citeste mai multe despre Codul muncii s-ar putea modifica: Concediul medical nu va diminua durata concediului de odihna pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 15:58
Codul Muncii trebuie modificat, iar presedintele Traian Basescu nu poate apara o lege ce incalca legislatia europeana si Conventiile OIM, a declarat miercuri, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.
"Blocul National Sindical considera pripite si riscante declaratiile facute aseara de Presedintele Romaniei potrivit carora Codul Muncii nu mai poate fi modificat, sau, asa cum s-a exprimat domnia sa, nu mai poate fi "intors". Stim ca aceasta declaratie a fost cauzata de un sentiment de paternitate fata de Codul Muncii actual, un act elaborat si sustinut de PDL impotriva vointei actorilor sociali, insa ar fi dezastruos pentru Romania sa pastreze chiar si o zi in plus aceasta lege. Piata muncii din Romania nu poate si nu trebuie sa fie reglementata de o lege facuta cu picioarele, ce incalca flagrant legislatia europeana, conventiile Organizatiei Internationale a Muncii si Carta Sociala Europeana ratificata de Romania", mai spune Dumitru Costin..
Potrivit sursei citate, Codul Muncii trebuie sa fie modificat, iar orice zi intarziere afecteaza viata lucratorilor si a familiilor lor, deterioreaza relatiile din piata muncii si relatia Romaniei cu Uniunea Europeana.
"Blocul National Sindical si-a asumat sarcina de a elabora si de a promova un proiect de Cod al Muncii echilibrat, conform cu legislatia europeana si internationala, fara abuzuri flagrante si fara portite neclare care lasa loc de interpretari. Nu ne-am propus sa revenim la vechiul Cod, cel... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 17:35
La scurt timp dupa adoptarea noului Cod al Muncii, guvernul va trebui sa modifice, la ordinele Comisiei Europene, cateva articole esentiale. Pe de o parte, se va suplimenta cu o luna perioada in care angajatii care muncesc dupa program beneficiaza de ore libere. In plus, legislatia privind protectia angajatului va adera la principiul flexicuritatii. Ce presupune principiul flexicuritatii
Dan Matei Agathon, vice presedinte al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, spune ca este vorba despre un echilibru pe care l-a cautat toata lumea, de la Marx, la Keynes si pana la Stiegler: echilibrul intre capital si forta de munca.
" Asta e utopic, mai greu e de gasit. Nu l-au gasit comunistii, nu l-au gasit nici imperialistii, nu stiu cine o sa il gaseasca sau daca o sa-l gaseasca cineva vreodata", afirma Agathon.
In opinia fostului ministru al Muncii, Mariana Campeanu, principiul flexicuritatii inseamna tot ce nu mai are noul Cod al Muncii: "nicio garantie pentru pastrarea locului de munca, nicio posibilitate de a ataca in instanta o eventuala desfacere a contractului de munca in mod abuziv.
Flexicuritatea inseamna o flexibilizare a pietii muncii, dar si o securitate a locurilor de munca".
De altfel, flexicuritatea contine acele reguli care impun antreprenorului sa mai lucreze si in weekend-uri sau peste program, atunci cand situatia economica o cere, adauga Agathon.
In acel caz, se va trece peste programul fix, acordandu-se zile libere, dupa finalizarea comenzilor... mai mult
Luni, 16 Mai 2011, ora 23:22
Contractele sociale de munca vor fi desfiintate la nivel national. Ministrul Muncii, Ioan Botis a declarat ca liderii sindicali vor fi lasati fara "obiectul muncii". Mai mult, acesta a precizat ca va exista un salariu minim brut, care va putea fi negociat la nivel de unitate.
"Contractul colectiv de munca la nivel national isi inceteaza existenta (...) Va fi un salariu minim brut, prin hotarare de guvern, si peste acest salariu se va negocia la nivel de unitate salarii care pot fi cu mult sau cu putin mai mari decat salariul minim garantat in plata.
Va fi un avantaj imediat, care se va vedea in urmatoarele luni, faptul ca unele sectoare isi vor permite salarii mai consistente, mai mari. In aceste conditii, cred ca este un principiu corect acela pe care l-am promovat, ca in viitor sa avem contracte colective de munca semnate la nivel sectorial", a spus ministrul Muncii, Ioan Botis, potrivit Mediafax.
El a aratat totodata ca astfel vor fi slabite pozitiile liderilor de rang national, care pierd "obiectul muncii" legat de semnarea contractului colectiv la nivel national, dar liderii sectoriali, "de linia a doua si a treia" vor avea de castigat si isi vor intari foarte mult pozitiile, fiind mai apropiati de membrii de sindicat.
"Un lucru pe care as vrea sa-l precizeze, pentru ca a fost vehiculat foarte mult de liderii de sindicat in ceea ce priveste aplicarea principiului «erga omnes» - extinderea unor negocieri colective la nivel national tuturor... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 21:30
Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Codului Muncii, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale citat de Mediafax. In noul Cod al Muncii a fost introdusa prevederea potrivit careia in termen de 45 zile calendaristice de la data concedierii colective salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.
Noul Cod al Muncii introduce si perioada de stagiu, pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, aceasta constand in primele sase luni dupa debutul in profesie.
Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale.
La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu adeverinta care este vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie, fata de 30 in prezent, si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere, fata de 90 in prezent.
Termenul de preaviz nu poate fi, potrivit Codului Muncii, mai mare de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie sau 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
VEZI AICI... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 17:30
Reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri spun ca varianta de modificare a Codului Muncii propusa de Guvern ii multumeste "in esenta", fiind un proiect echilibrat si cu elemente care aduc un grad mai ridicat de flexibilizare pe piata muncii, desi considera ca mai sunt aspecte care trebuie schimbate.Reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri spun ca varianta de modificare a Codului Muncii propusa de Guvern ii multumeste "in esenta", fiind un proiect echilibrat si cu elemente care aduc un grad mai ridicat de flexibilizare pe piata muncii, desi considera ca mai sunt aspecte care trebuie schimbate, relateaza Mediafax."Proiectul este echilibrat, nu aduce avantaje doar pentru angajatori sau doar pentru angajati si contribuie la o flexibilizare a relatiilor de munca.
In esenta ne multumeste acest proiect pentru ca ne apropiem mai mult de practica din Europa care creeaza conditii de crestere economica.
Desigur ca mai sunt o serie de aspecte care trebuie reglate, iar Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR, n.r.) are un set de propuneri de imbunatatire ale reglementarilor privind angajatorii", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Nicolescu mentioneaza ca este necesara imbunatatirea dispozitiilor Codului Muncii si a reglementarilor privind piata muncii, avand in vedere existenta numeroaselor bariere birocratice, a procedurilor greoaie de angajare si concediere, un grad exagerat de... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 13:37
Liderul Cartel Alfa Bogdan Hossu a spus vineri ca, chiar daca Fondul Monetar International (FMI) nu a cerut cu prioritate modificarea Codului Muncii, nu crede ca fara aprobarea Fondului "s-ar fi pus vreun text care nu corespunde intereselor lor".Si astazi (vineri, n.r.) au spus acelasi lucru, ca nu au cerut cu prioritate modificarea Codului Muncii. Deci, ei declara si ne-au declarat si noua ca nu au cerut, dar intrucat exista un articol in scrisoarea Guvernului catre FMI si intrucat in scrisoare se pun lucruri care sunt negociate intre cele doua parti, nu cred ca fara aprobarea Fondului s-ar fi pus vreun text care nu corespunde intereselor lor (...) Este clar ca a fost o intelegere sau o cerere la care Fondul a subscris din acest punct de vedere", a declarat Hossu, la iesirea de la discutiile cu reprezentantii FMI.
Potrivit acestuia, anumite cerinte ale Fondului Monetar International nu sunt in spiritul eficientizarii, ci sunt legate de anumite interese.
"Anumite cereri care s-au facut de pe partea Fondului sunt, clar, nu in spiritul unei eficientizari sau unei corectitudini legate de buna functionare.
Si cel mai banal exemplu este faptul ca, fiind in situatie de criza, fiind intr-o cadere absoluta, avand probleme majore pe Pilonul I de pensii, Fondul a facut presiuni si face in continuare ca sa se faca transferuri de la bugetul Pilonului I de pensii catre Pilonul II (...)
Interesele lor legate de acest lucru sunt clar interese reflectate ori de banci ori de companii... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 12:23