Curtea Constitutionala a decis, miercuri, sa amane luarea unei decizii cu privire la sesizarile formulate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si de catre PNL si USR asupra Legii de modificare a Codului de Procedura Penala.
Magistratii Curtii Constitutionale vor discuta abia pe 25 septembrie sesizarile formulate cu privire la modificarile aduse Codului de Procedura Penala.
Amanarea unei decizii in cazul proiectului de modificare a Codului de procedura penala vine in contextul in care mass-media a speculat ca in sedinta de guvern de joi ar putea fi adoptata controversata ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere.
Tudorel Toader a declarat ieri ca in ministerul sau nu se dezbate si nu e in curs de avizare vreo ordonanta in legatura cu acest subiect, insa mai multi lideri ai PSD, printre care Darius Valcov, au sustinut public necesitatea adoptarii unei asemenea ordonante.
Citeste si: Tudorel Toader isi deleaga atributiile unui secretar de stat pentru sedinta de guvern de joi
APCE a cerut avizul Comisiei
Precizam ca, pe 17 septembrie, judecatorii CCR vor dezbate sesizarile facute de PNL, USR, PMP si ICCJ impotriva modificarilor aduse Codului Penal.
Amintim ca Consiliul Europei a cerut Romaniei sa nu modifice Codurile Penale fara avizul Comisiei de la Venetia, care este asteptat abia in 19 octombrie.
Sesizari in serie
PNL si USR au anuntat in 21 iunie ca au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la proiectul de lege prin care... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 13:03
Curtea Constitutionala discuta, miercuri, sesizarile formulate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si de catre PNL si USR asupra modificarilor Codului de Procedura Penala.
In plus, CCR va lua in discutie obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara, formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Tot azi la CCR se discuta ultima sesizare formulata de PNL si USR asupra Legii 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor.
Pe de alta parte, judecatorii CCR vor relua miercuri dezbaterile amanate pe 5 iulie pe marginea sesizarii referitoare la nerecunoasterea casatoriilor dintre persoanele de acelasi sex, dupa decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cazul Coman-Hamilton.
In plus, CCR discuta si sesizarile PNL, USR, PMP si a presedintelui Klaus Iohannis la Legea de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investitii. Seful statului a sustinut ca o astfel de decizie trebuie luata printr-un act al administratiei centrale, nu printr-o lege adoptata de Parlament.
Sedinta de azi se anunta asadar una plina, dupa ce si ieri CCR a avut agenda incarcata. Iata deciziile luate marti:
Legea privind statutul alesilor locali este neconstitutionalaLegile Justitiei: CCR a respins sesizarea PNL si USR pe organizarea CSM
Sedintele acestea cu miza uriasa au loc in contextul unui scandal care il vizeaza pe unul dintre judecatorii CCR, Petre Lazaroiu, al carui... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 07:34
Ministerul Public a analizat modificarile aduse de parlamentarii Puterii la proiectul de modificare a Codului de Procedura Penala si a identificat 33 de articole de lege care prezinta elemente de neconstitutionalitate.
"Articolele de lege criticate se refera la aspecte esentiale ale procesului penal, respectiv: prezumtia de nevinovatie; caracterul echitabil si termenul rezonabil al procesului penal; dreptul la aparare; drepturile persoanei vatamate; drepturile inculpatului; efectuarea unei anchete efective", arata Parchetul General, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Analiza a fost realizata prin consultarea unitatilor de parchet si a structurilor specializate.
Potrivit sursei citate, principalele observatii au in vedere incalcarea standardelor privind calitatea legilor referitoare la claritate, coerenta si predictibilitate, nerespectarea exigentelor in materie de redactare legislativa consacrate de jurisprudenta Curtii Constitutionale, afectarea principiilor securitatii juridice si a increderii legitime in dispozitiile legii prin lipsa de rigurozitate a unor texte.
Analiza aspectelor de neconstitutionalitate identificate in cuprinsul legii de modificare si completare a Legii 135/2010 privind CPP poate fi citita pe site-ul Ministerului Public.
Citeste si: Parlamentul a modificat Codul de Procedura Penala, dupa un simulacru de dezbatere de o ora. USR: De azi, Romania e un rai al infractorilor (Video)DNA acuza ca modificarile la Codul de Procedura Penala vor... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 17:14
DNA arata ca anumite modificari facute la Codul de procedura penala vor aduce neclaritati care pot da nastere la interpretari in favoarea inculpatului si vor ingreuna anchetele penale.
"Ca urmare a adoptarii recentelor modificari la Codul de procedura penala - instrument esential pe care procurorii il au la indemana pentru a contribui la descoperirea si tragerea la raspundere a persoanelor care comit infractiuni - procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au realizat o evaluare a impactului pe care aceste modificari le vor avea asupra investigatiilor penale, in situatia in care aceste modificari vor intra in vigoare", precizeaza DNA intr-un comunicat transmis vineri.
Potrivit DNA, cele mai recente modificari aduse Codului de procedura penala de catre Parlament au fost adoptate fara a tine seama de observatiile si propunerile formulate de catre Consiliul Superior al Magistraturii si de asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, fara a exista o consultare si o colaborare reala cu institutiile judiciare investite cu aplicarea legislatiei penale.
Procurorii anticoruptie vin cu o serie de exemple de modificari ce, sustin ei, vor ingreuna anchetele penale.
* Modificarea articolului 83 Cod procedura penala, in sensul de a da drept suspectului si inculpatului sa asiste la audierile martorilor, va ingreuna efectuarea urmaririi penale, avand in vedere ca, in numeroase situatii, martorii vor fi intimidati de prezenta autorului infractiunii,... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 14:31
Pe langa protestele anuntate in Capitala si in tara miercuri, si in diaspora vor avea loc astfel de manifestari.
Romanii din Paris vor protesta la Trocadero de la ora 19:00 pana la 20:00.
Evenimentul se numeste Stop Joc, Penalilor! Mobilizare solidara cu tara! si este organizat de Diaspora Franta solidara cu Romania.
"In Romania pseudo-Parlamentul tocmai a macelarit Codul Penal cu unicul scop de a ii albi pe infractori si a instaura dictatura!
Suntem cu totii romani din Ardeal sau Moldova, din Valahia sau Dobrogea... In diaspora demult sau de curand...Iar la nevoie, suntem Diaspora solidara cu Romania! Acum este nevoie de solidaritatea noastra mai mult ca niciodata!
Daca va pasa de tara, de familia si prietenii din tara, daca vreti ca ei sa traiasca in siguranta sau daca vreti ca voi sa va mai puteti intoarce in siguranta in tara, e momentul sa ne mobilizam si sa transmitem impreuna 'NU dictaturii!'", se arata pe pagina de Facebook a evenimentului.
Tot azi un protest este anuntat sa aiba loc in fata Parlamentului, sub sloganul "Ultimatum pentru Dragnea", manifestatia fiind anuntata pe Facebook dupa ce in spatiul public au aparut informatii ca ar putea fi inceputa procedura de suspendare a presedintelui Klaus Iohannis.
Tot miercuri, insa dupa ora 18:00, sunt programate proteste in mai multe orase din tara.
A.G. ...citeste mai departe despre "Romanii protesteaza azi si la Paris: Parlamentul a macelarit Codul Penal pentru a-i albi pe infractori si a... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 12:12
Ministerul Public a avut, marti, o prima reactie referitoare la modul in care au fost adoptate modificarile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.
"Ministerul Public isi exprima ingrijorarea in legatura cu modul in care au fost adoptate o serie de modificari ale Codului Penal si Codului de Procedura Penala, fara a fi luate in considerare observatiile si propunerile formulate de catre Consiliul Superior al Magistraturii si asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, fara a exista o consultare si o colaborare reala cu institutiile judiciare investite cu aplicarea legislatiei penale", se arata pe pagina de Facebook a Ministerului Public.
Reactia a venit ca urmare a solicitarilor mass-media privind un punct de vedere referitor la modificarile aduse Codurilor Penale.
Amintim ca luni seara Camera Deputatilor a votat, dupa o dezbatere de doar o ora, modificarile aduse Codului de Procedura Penala, in ciuda protestelor Opozitiei care a cerut sa nu fie votat ceva atat de important fara o dezbatere reala.
Iata aici cum a decurs "dezbaterea", dar si votul: Parlamentul a modificat Codul de Procedura Penala, dupa un simulacru de dezbatere de o ora. USR: De azi, Romania e un rai al infractorilor (Video)
De asemenea, Parchetul General precizeaza ca pregateste o sesizare la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) pe Codul de Procedura Penala.
"Avand in vedere cele expuse anterior, la nivelul Ministerului Public este in curs de realizare o analiza a... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 15:23
Modificarile preconizate pentru Codurile Penale nu sunt in primul rand despre infractiunile de coruptie, desi de ele profita in mod special coruptii cu putere politica.
Nu sunt in primul rand despre Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, desi se potrivesc manusa pe cazurile lor si sunt printre principalii beneficiari. Ba chiar CPT este mentionat explicit in expunerea de motive, fara nicio perdea, unii ar spune jena.
Nu sunt despre magistrati. Ei isi vor face treaba, asa cum ii va lasa legea, ba chiar cred ca in anumite situatiii viata le va fi mai usoara, pentru ca e intotdeauna mai usor sa nu faci decat sa faci.
Modificarile acestea sunt in primul si primul rand despre siguranta fiecaruia dintre noi, cetateni ai Romaniei, care vom fi cu mult mai usor victime ale unor infractori extrem de periculosi.
L-am intrebat pe procurorul Alexandru Codreanu, de la Parchetul Tribunalului Brasov, ce efecte practice pot avea modificarile propuse pentru Codul de Procedura Penala, dincolo de chestiunile de coruptie intens discutate.
Adica, mai pe romaneste, ce pret putem plati fiecare dintre noi pentru ca niste politicieni sa scape cu ce au furat sau sa poata fura linistiti.
* Modificarea art. 3 al. 3 NCPP. "Actualmente judecatorul de camera preliminara nu este incompatibil de a judeca pe mai departe cauza pe fond. In urma modificarilor preconizate, judecatorul de camera preliminara va deveni incompatibil cu exercitarea oricarei alte functii judiciare si astfel un alt... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2018, ora 09:15
Daca modificarile la Codurile Penale vor fi adoptate asa cum au fost propuse, mare parte dintre dosarele aflate astazi in cercetare sau pe rolul instantelor trebuie inchise. In plus, eliminarea unor mijloace de proba ar genera probleme in cooperarea cu autoritatile din alte state, inclusiv de incredere, afirma procurorul-sef DIICOT, Daniel Horodniceanu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Daniel Horodniceanu atrage atentia ca noile prevederi privind pensionarea magistratilor ar putea duce la decapitarea sistemului judiciar si pierderea a 25-30% dintre magistrati.
Sistemul va avea nevoie de minimum 10 ani sa-si revina.
Procurorul sef DIICOT ne-a vorbit si despre dosarele Black Cube si SIPA, dar si despre faptul ca eficienta operationala a Politiei a scazut foarte mult, din cauza lipsei de personal si de logistica.
Considerati ca Legile Justitiei, asa cum au fost ele adoptate in forma finala, pot leza independenta Justitiei, dupa cum afirma multi magistrati?
Mai mult sau mai putin. Dar noi inca nu stim forma finala, as vrea sa vad intai textul care va fi trimis la promulgare. Daca raspunderea magistratilor s-a modificat, in sensul ca Inspectia Judiciara nu va mai fi un filtru, este un lucru rau.
Un aspect pozitiv este ca inspectorii IJ vor fi examinati de catre Institutul National al Magistraturii. Organizarea concursurilor in interiorul IJ, ca acum, poate ridica suspiciuni.
Cum apreciati aparitia sectiei speciala de anchetare a magistratilor?
Daca nu... mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 09:35
Sa nu te revolti, romane, pentru ca PSD macelareste Codurile penal si de procedura penala! Nu e treaba ta, e a procurorilor, treaba ta acum sunt cozonacul si piftia.
Dar dupa aceea, daca fiul tau ar fi lovit pe trecerea de pietoni de o masina si singura proba ca a traversat pe verde ar fi inregistrarea unei camere video dintr-o benzinarie sau aceea din telefonul unui baiat care tocmai atunci isi filma iubita, sa nu te superi cand politistul si procurorul iti vor spune ca inregistrarea aceea nu poate fi folosita pentru ca PSD a exclus inregistrarile video dintre probele care pot fi folosite in proces.
Cel care l-a lovit, poate chiar l-a omorat, va scapa atunci si isi va manca fericit cozonacii si piftiile de care tu nu te vei mai bucura cu adevarat niciodata, pentru ca acum trebuie sa scape toti hotii care nu vor sa riste sa fie inregistrati sau filmati cand iau spaga. De aceea art 97 din CPP se vrea modificat, iar tu nu ai reactionat.
Sa nu te opui, votant PSD, acestor modificari pentru ca ti-au zis tie Dragnea, Nicolicea si Gadea ca sunt bune, sunt impotriva abuzurilor, sunt despre Portocala.
Dar daca dupa aceea fiica ta ar fi rapita de pe strada de o retea de pedofili. Si tu ai putea descoperi ca inainte cu cateva luni, cu ocazia unei perchezitii informatice intr-un caz de evaziune, au fost descoperite intr-un computer dovezi ale existentei acestei retele. Dar pentru ca perchezitia a fost pentru evaziune, dovezile pedofiliei au fost nu numai ignorate, ci... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 06:56