Curtea Constitutionala a Romaniei a admis partial, miercuri, sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu modificarile aduse Legii referitoare la Codul de procedura civila.
CCR precizeaza, intr-un comunicat transmis AGERPRES, ca a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate formulata, constatand ca dispozitiile art. I pct. 37 si pct. 58 din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative sunt constitutionale in raport cu criticile formulate. In schimb, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca art. III pct. 3 si pct. 4 din actul normativ sunt neconstitutionale.
Conform aceleiasi surse, deciziile au fost luate cu unanimitate de voturi.
"In privinta solutiei de admitere (...), Curtea a statuat ca este inadmisibil ca, in corpul uneia si aceleiasi legi, aceeasi sintagma, respectiv 'data intrarii in vigoare a prezentei legi', cuprinsa in doua articole succesive, aflate, la randul lor, intr-o stransa interconexiune, sa aiba doua intelesuri diferite, avand in vedere ca aceasta vizeaza atat Legea nr. 2/2013, cat si prezenta lege supusa controlului de constitutionalitate. Aceasta formulare imprecisa duce la retroactivitatea normei procedural civile, in sensul ca ar urma sa confere o cale extraordinara de atac pentru hotararile definitive pronuntate anterior Deciziei Curtii Constitutionale nr. 369 din 30 mai 2017... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 23:18
Dupa mai bine de un an de la intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila, noi prevederi urmeaza sa fie introduse in acest act normativ. Mai exact, presedintele a promulgat in aceasta saptamana un document care aduce numeroase modificari Codului de procedura civila. Cele mai importante dintre acestea se refera la executarea silita.
Camera Deputatilor a adoptat recent, prin vot final, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.
Citeste mai multe despre Codul de procedura civila se modifica. Executarea silita se va realiza dupa noi reguli pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 16:51
Executivul a decis amanarea aplicarii noului Cod de procedura civila pana la 15 februarie 2013. Noul Cod ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 februarie 2013. In cursul zilei, Guvernul anuntase ca legea va intra in vigoare la 1 iulie.
"Ordonanta de urgenta pentru modificarea art.81 din Legea nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea unor acte normative conexe: Guvernul a adoptat prin aceasta Ordonanta de Urgenta amanarea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila pentru o perioada necesara finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispozitii ale Codului procesual civil", se mentioneaza in documentul publicat pe site-ul oficial al Guvernului.
Insa articolul din Codul de procedura civila care oferea posibilitatea ANPC sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, este amanat pana la 1 iulie, afirma surse oficiale, citate de Mediafax.
Schimbarea de pozitie a Guvernului cu privire la acest articol are legatura cu discutiile avute cu FMI, crede avocatul Codrut Avram.
"Putem sa explicam aceasta amanare ca survenind in urma discutiilor cu FMI in sensul ca pozitia... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 16:45
Chiar si profesionistii au nevoie de consiliere, mai ales cand vine vorba de respectarea legii. In cazul avocatilor si juristilor, cartile care contin cele mai noi modificari legislative trebuie sa fie un "must-have" in biblioteca.
Specialistii de la BookLand au ales trei carti de baza pe care juristii si avocatii trebuie sa le citeasca.
Consilier Codul Muncii
Fie ca este vorba despre o hotarare de guvern sau despre o ordonanta de urgenta aparuta peste noapte, fiecare practician in domeniul raporturilor de munca trebuie sa urmareasca in permanenta Monitorul Oficial. "Consilier - Codul Muncii" are rolul de a-i ajuta pe angajat si pe angajator sa cunoasca si sa aplice legea corect, continand sfaturi de aplicare a legii, comentarii, exemple, spete, modele si formulare.
In calitate de abonat al Consilierului, clientul primeste lunar comentarii si recomandari privind aplicarea ultimelor reglementari din legislatia muncii in domeniul raporturilor de munca si poate solicita consultanta din partea specialistilor in legislatia muncii.
Consilier - Codul muncii" trateaza subiecte precum angajarea, concedierea, salarizarea, contributiile sociale sau evaluarea angajatilor.
Cartea a fost elaborata de specialisti in domeniul legislatiei muncii, avocati, consilieri juridici,prin urmare beneficiezi de expertiza mai multor prefesionisti in domeniu.
Lucrarea face parte din colectia "Consilier" editata de Grupul de Editura si Consultanta in Afaceri Rentrop & Straton.... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 19:10
Asiguratul poate renunta la contractul de asigurare de viata in cel mult 20 de zile de la data semnarii contractului fara sa fie nevoit sa justifice vreun motiv anume, potrivit Noului Cod Civil, a declarat Marinela Nemes, director general Directia Juridica din cadrul CSA.
"Potrivit articolului 2.229 din Noul Cod, asiguratul poate renunta la contractul de asigurare de viata in cel mult 20 de zile de la data semnarii contractului fara sa fie nevoit sa justifice vreun motiv anume si fara sa fie obligat la acoperirea eventualelor prejudicii cuzate asiguratorului", a precizat Marinela Nemes.
Aceasta a precizat ca anterior exista o prevedere la legea 136, potrivit careia se putea renunta la contractul de asigurare de viata, insa numai pentru motive temeinice, cum ar fi pierderea locului de munca.
Reprezentantul CSA a mai spus ca societatile de asigurare trebuie sa detina autorizatie de la CSA pentru a incheia polite, potrivit Noului Cod Civil, care prevede in mod clar, in caz contrar, anularea contractelor incheiate de acestea.
Nemes a mentionat ca nu au existat cazuri ca o societate sa incheie asigurari si sa nu detina o autorizatie de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
"Potrivit dipozitiilor articolului 207, aliniat 2, actele si operatiunile savarsite fara autorizatiile prevazute de lege sunt lovite de nulitate absoluta, iar persoanele care le-au facut raspund nelimitat si solidar pentru toate prejudiciile cauzate, independent de aplicarea altor sanctiuni... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 20:21
Noul Cod Civil, care a intrat in vigoare de la 1 octombrie, ar fi trebuit sa faca ordine in relatia dintre banci si debitori. Cu toate astea, specialistii contactati de Business24 spun ca pot aparea efecte adverse.
Avocatii atrag atentia asupra faptului ca anumite reglementari sunt neclare sau incomplete si pot dezavantaja creditorii.
Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, noul Cod Civil imbunatateste pozitia debitorului, mai ales in calitatea sa de consumator. "De exemplu, asa-numitele clauze neuzuale, care se refera la rezilierea unilaterala a contractului, sau la evitarea instantelor in favoarea arbitrajelor. Astfel de clauze vor putea fi folosite doar daca sunt acceptate in scris de catre debitor. In contractele de adeziune, astfel de clauze nu vor mai putea fi introduse", a declarat Gheorghe Piperea pentru Business24.
In opinia acestuia, Codul Civil are multe aspecte controversate, insa cea mai riscanta o reprezinta legea 102, care spune ca acele contracte care s-au incheiat inainte de 1 octombrie sunt in continuare reglementate de Codul Civil vechi, care a fost anulat.
"Asta inseamna ca banca va avea in continuare doua feluri de contracte care vor fi reglementate 20-30 de ani de acum incolo si de Codul Civil vechi si de cel nou, cu proceduri separate, cu formulare separate, cu modalitati de gestionare separate", a subliniat Piperea.
De aceeasi parere este si avocatul Marius Coltuc, care spune ca noile modificari ii dezavantajeaza pe vechii clienti ai bancilor.... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 10:51
Prin intermediul noului Cod Civil, clientul va fi mai protejat in relatia cu banca de unde a contractat creditul, reducandu-se, astfel, interventiile abuzive pe care le faceau institutiile financiare, au declarat, la televiziunea Ziare.com, reprezentantii Casei de Avocatura Coltuc. Printre modificari se prevede ca banca va trebui sa acorde un termen de minimum 15 zile debitorului pentru rambursarea creditului, daca banca decide rezilierea contractului, pe baza unor motive temeinice.
"S-a reusit o modificare a situatiilor. Daca, inainte, banca era cea care dicta in cadrul contractelor de credit, avea context prestabilit, prin interventia noului Cod Civil, clientul poate modifica aceasta situatie. Instanta poate interveni sa spuna ca modificarea impusa de banca clientului nu era motivata.
Trebuie sa precizam ca rau platnicii nu sunt protejati de noul Cod Civil, ci debitorului poate sa i se acorde 15 zile sa plateasca creditul respectiv, in anumite conditii", a declarat avocatul.O alta modificare inclusa se refera la perfectarea ipotecilor. Se pot impotrivi executarii si persoanele care nu sunt inscrise in cartea funciara ca fiind detinatorii unui imobil.De asemenea, in ceea ce priveste conturile bancare, clientii pot dispune in mod liber de sumele din cont, singura conditie fiind notificarea prealabila, daca aceasta a fost introdusa in contractul initial.
Cititi continuarea pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 08:36
Principalele modificari aduse Codului Civil, care vor intra in vigoare incepand cu 1 octombrie, vizeaza relatia dintre banci si clientii acestora. Astfel, romanii, inclusiv cei de pe segmentul corporate, care au credite vor beneficia de mai multe drepturi.Avocatii de la Reff si Asociatii, ce face parte din Deloitte, considera ca anumite reglementari din Noul Cod Civil sunt neclare sau incomplete.
Drept urmare, exista riscul de diminuare a drepturilor creditorilor garantati, in speta a bancilor.
In schimb, noul cod ofera drepturi suplimentare imprumutatilor, inclusiv celor de pe segmentul corporate, comparativ cu reglemetarea actuala.
"Noul Cod Civil va aduce schimbari semnificative in relatia dintre banca si imprumutat", spune Simina Mut, Managing Associate in cadrul Reff & Asociatii.
"O evaluare precisa poate fi realizata doar in timp, pe masura ce noile reglementari vor deveni mai clare. Perioada urmatoare va fi una marcata de un anumit nivel de incertitudine si nu excludem modificari succesive ale noului Cod".
Prin noul Cod Civil, anumite clauze care se regaseau si pana acum in contractele de credit si de garantie devin reglementate legal.
"Daca pana acum libertatea contractuala statea la baza acestor practici, ramane de vazut daca nu cumva legiferarea acestora va restrange de fapt drepturile partilor in amenajarea contractuala a relatiei lor. Atat bancile, cat si imprumutatii trebuie sa analizeze in detaliu impactul noului Cod Civil asupra negocierilor care vor fi... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 23:49