Modificarea Ordonantei 114, in sensul eliminarii masurilor considerate nocive, ar putea reprezenta un moment de referinta in restabilirea increderii investitorilor in mediul de business romanesc, insa, pentru ca procesul sa fie de durata, este necesar sa se revina la predictibilitate, arata Dan Badin, Partener Coordonator Servicii Fiscale si Juridice, Deloitte Romania.
"Modificarea OUG 114, in sensul eliminarii masurilor considerate nocive cuprinse in actul initial, ar putea reprezenta un moment de referinta in restabilirea increderii investitorilor in mediul de business romanesc. Insa, pentru ca procesul sa fie de durata, este necesar sa se revina la predictibilitate, la adoptarea de acte normative cu impact fiscal in urma unor consultari reale cu entitatile afectate, cu cel putin sase luni inainte de momentul aplicarii, asa cum prevede Codul Fiscal. Care sunt sansele reale ca acest lucru sa se intample in 2020, an electoral cu doua runde de alegeri - locale, in vara, si parlamentare in toamna/iarna? Greu de anticipat.
Asadar, incertitudinea si, implicit, lipsa de incredere persista, iar bugetul pe 2021, secatuit de promisiuni electorale, va avea nevoie de resurse pe care le va cauta ...cand? In decembrie 2020?", precizeaza reprezentantul Deloitte intr-un comunicat remis joi AGERPRES.
Dan Badin arata, in context, ca decembrie, "luna cadourilor", tinde sa devina o sursa de preocupare pentru mediul de business din Romania, avand in vedere ca, in ultimii ani, cele mai... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 10:30
Senatul a adoptat, in sedinta de luni, ca prim for legislativ sesizat, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind activitatile de ridesharing.
Printre modificarile admise de Comisia pentru comunicatii si tehnologia informatiei este prelungirea perioadei de tranzitie a celor afectati de reglementarile OUG la 1 februarie 2020. Termenul initial prevazut era 1 noiembrie 2019.
"Persoanele fizice si juridice care deruleza operatiuni ce intra sub incidenta prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de o perioada de tranzitie pana la data de 1 februarie 2020", arata amendamentul admis de comisia specializata.
O alta modificare adusa la OUG vizeaza veniturile operatorilor platformelor digitale: "Toate veniturile obtinute in urma efectuarii de transport cu autoturism si sofer alternativ inclusiv veniturile operatorilor platformelor digitale provenite din activitatea efectuata pe teritoriul Romaniei sunt impozitate in conformitate cu legislatia fiscala in Romania".
De asemenea, conform unui alt amendament admis de senatori, operatorul platformei digitale va trebui sa aiba o filiala inregistrata la Oficiul National al Registrului Comertului, prin care se deruleaza activitatile comerciale in Romania.
Senatorii au eliminat obligatia ca autoturismele care efectueaza transport aleternativ sa aiba maxim cinci locuri.
Ordonanta de Urgenta care reglementeaza serviciile de ridesharing a fost adoptata pe 25 iunie.
Potrivit OUG, pentru serviciile digitale de ridesharing... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 21:03
Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege care transforma programul "Prima Casa" in "O familie, o casa", ce va avea un caracter social.
Proiectul a fost adoptat cu 72 de voturi "pentru" si 10 abtineri.
Proiectul depus de ministrul Finantelor urmeaza sa intre la Camera Deputatilor, care e for decizional.
- vom reveni cu detalii - ...citeste mai departe despre "Senatul a adoptat modificarea programului "Prima casa"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 12:45
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) urmareste modificarea normelor de aplicare a OUG 114/2018, astfel incat Romania sa evite o noua etapa a unei proceduri de infringement in sectorul gazelor, respectiv Curtea Europeana de Justitie.
Informatia apare in nota de fundamentare a unui proiect de ordin, prin care reprezentantii ANRE vor sa modifice mai multe reglementari din sector, precum codul retelei si metodologia de stabilire a cantitatilor de gaze naturale pe care producatorii au obligatia sa le vanda cu prioritate.
"Prin avizul motivat suplimentar din data de 25 iulie 2019, adresat Romaniei de Comisia Europeana (Comisia) in cauza nr. 2012/2114, Comisia constata ca, prin obligarea producatorilor de gaze naturale din Romania sa puna la dispozitie productia lor in mod prioritar pe piata interna, Romania nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolelor 35 si 36 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si in temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale si de abrogare a Directivei 2003/55/CE", se arata in nota explicativa.
Oficialii ANRE arata ca, in baza principiilor suprematiei dreptului european si al cooperarii loiale, statele membre au obligatia de a abroga normele nationale contrare dreptului UE sau de a le lasa neaplicate, dupa caz, obligatie care... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2019, ora 19:31
Circulatia rutiera in zona Aeroportului Otopeni va fi modificata, incepand de luni, in urma demararii de catre CFR a lucrarilor pentru calea ferata intre aeroport si Gara de Nord.
"In vederea demararii de catre CFR a lucrarilor pentru legatura feroviara intre Aeroportul Henri Coanda si Gara de Nord, incepand de luni, 2 septembrie, orele 12:00, se schimba prioritatea de circulatie in actualul sens giratoriu de la iesirea din aeroport, prioritate urmand sa aiba autovehiculele care parasesc zona aeroportului", a informat intr-un comunicat Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, care administreaza aeroportul.
De asemenea, fluxul principal de acces la aeroport dinspre Bucuresti va fi usor modificat.
"Recomandam conducatorilor auto care se deplaseaza in zona sa acorde atentie sporita semnelor de circulatie amplasate si semnalelor agentilor de la politia rutiera. Precizam faptul ca masurile anuntate au fost luate pentru siguranta pasagerilor, carora le cerem scuze pentru disconfortul creat", mai arata aeroportul.
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti si-a inceput activitatea in 2010 si asigura coordonarea operationala si managementul celor doua aeroporturi ale Capitalei. ...citeste mai departe despre "Circulatia e modificata de azi in zona Aeroportului Otopeni. CFR incepe lucrarile la calea ferata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Septembrie 2019, ora 08:34
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita suportul eurodeputatilor romani pentru desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeana (CE), din data de 19 iulie 2018, de punere in intarziere cu privire la normele referitoare la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), precum si interventia urgenta a autoritatilor astfel incat legislatia RCA sa nu fie modificata.
Potrivit unui comunicat al UNTRR remis miercuri AGERPRES, transportatorii afirma ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sustine modificarea legislatiei RCA, desi legea actuala a avut efecte pozitive determinante in piata, iar tarifele RCA practicate in prezent de asiguratori se situeaza sub tariful de referinta.
Totodata, UNTRR a initiat o actiune juridica la Curtea Europeana de Justitie impotriva Comisiei Europene, dupa ce institutia europeana a refuzat sa desecretizeze scrisoarea transmisa autoritatilor romane, desi modificarea legislatiei RCA are un impact financiar urias pentru posesorii celor 8 milioane de vehicule inmatriculate in Romania.
"UNTRR se opune ferm modificarii Legii 132/2017 in sensul eliminarii tarifului de referinta cat si a limitei de 25% a cheltuielilor administrative si de vanzare ale politei de asigurare, incluse in tariful de prima", mentioneaza reprezentantii organizatiei.
Acestia spun ca inainte de plafonarea tarifelor RCA si de intrarea in vigoare a legii 132/2017, unii asiguratori aveau cheltuieli administrative... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 10:50
Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta care aduce o serie de clarificari in domeniul legislatiei privind comunicatiile electronice si cel al infrastructurii fizice, a retelelor de comunicatii electronice. Proiectul, sustine Executivul, vine cu scopul pregatirii desfasurarii licitatiei pentru tehnologia 5G.
Mai exact, Guvernul a modificat celebra OUG 114, ale carei prevederi nu permiteau lansarea licitatiei pentru tehnologia 5G in acest an.
In proiect scrie, printre altele, ca ordonanta este necesara "Avand in vedere necesitatea colectarii pana la sfarsitul anului 2019, la bugetul de stat, a sumelor estimate pentru valorificarea benzilor de frecvente radio destinate comunicatiilor mobile, si evitarea unui risc de deficit bugetar".
"Guvernul a adoptat astazi (miercuri - n.r.), la propunerea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, un proiect de act normativ care aduce o serie de completari si clarificari in domeniul legislatiei privind comunicatiile electronice si cel al infrastructurii fizice, a retelelor de comunicatii electronice.
Sunt modificari ce au rezultat in urma unei ample consultari cu operatorii care activeaza in acest domeniu. Se asigura prin aceste modificari un cadru de predictibilitate, in concordanta cu reglementarile europene in domeniu. Practic sunt stabilite conditiile in investitiile in infrastructura de comunicatii si utilizarea eficienta a spectrului de frecventa radio. Se creeaza premisele necesare de... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 20:26
Presedinetele Klaus Iohannis a inceput, marti, consultarile cu partidele pentru a stabili masurile prin care vor fi puse in aplicare rezultatele referendumului pentru Justitie.
Amintim ca referendumul de pe 26 mai a fost unul consultativ. Acum, pentru ca rezultatul lui sa fie transpus in Constitutie si in legislatie, este nevoie ca Parlamentul sa voteze un proiect de lege care sa contina chestiunile votate de romani. Apoi, presedintele va convoca un nou referendum unde vom fi intrebati daca suntem de acord cu modificarea Constitutiei, asa cum a decis Parlamentul. Adica asa cum s-a intamplat in cazul referendumului pentru familia traditionala.
Intrebat cand crede ca ar fi oportuna convocarea noului referendum, Iohannis a spus ca vizeaza din nou comasarea sa cu unul dintre cele 3 scrutine care urmeaza.
"Un referendum pentru revizuirea Constitutiei pentru implementarea a ce s-a votat acum trebuie organizat cand se poate si cu cat mai repede, cu atat mai bine. Pe de alta parte, avand in vedere ca avem 4 alegeri - primele le-am avut, avem inca trei -, ar fi cel putin ciudat sa se organizeze referendumul intre alegeri, fiindca romanii nu cred ca agreeaza sa vina la vot de 4 ori, plus inca o data.
Nu este niciun fel de problema ca referendumul de validare sa fie suprapus peste una din alegerile care vor veni in urmatorul an", a spus Iohannis.
Intrebat de jurnalisti daca asta inseamna ca va fi convocat in toamna, alegerile prezidentiale fiind primele care urmeaza,... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 12:56
Proiectele de modificare a Codurilor Penale, aprobate in mare graba, marti, de comisia speciala condusa de Florin Iordache, au fost votate miercuri de Camera Deputatilor, decizionala, dupa ce trecusera si de Senat.
Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, nu a condus sedinta si nici nu a fost prezent la dezbatere, dar a venit la votul final.
PNL si USR au anuntat ca vor ataca modificarile la Curtea Constitutionala, avand doar 2 zile la dispozitie, pentru ca proiectele au fost adoptate in procedura de urgenta.
"Este cea mai grava situatie din ultimii doi ani de zile din punct de vedere legislativ, pentru ca aceste modificari ii ajuta in mod substantial pe infractori", avertizase inainte de vot deputatul USR Stelian Ion.
In sedinta de plen, PNL si USR au facut apel la deputatii UDMR si la cei ai minoritatilor sa nu voteze proiectele, fara succes insa.
Printre cei care au votat in favoarea modificarilor la Codurile penale se numara presedintele PSD, Liviu Dragnea, liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, precum si liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian.
La PSD a existat o singura iesire din rand: deputatul de Braila Nicu Nita a votat "Nu" la CPP, dar a revenit alaturi de colegii sai la CP, votand "Da".
Lista deputatilor care au votat modificarile la Codul de Procedura penala.
Lista deputatilor care au votat modificarile la Codul Penal.
Florin Iordache a anuntat cu putin timp inainte de vot ca sunt prezenti 181 de deputati, insa... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 13:10